(11.40 hodin)
(pokračuje Hájek)

Každopádně já si myslím, že pan ministr a ministerstvo včetně Státního fondu životního prostředí dělá kus dobré práce. Protože nezaznělo tady to, že zásadní a nejlepší způsob, jak pomáhat životnímu prostředí, je netopit, tzn. zateplovat. Máme program Nová zelená úsporám, která skutečně dává možnosti zateplovat, a tím snižovat energetickou náročnost na vytápění.

Ještě navážu na pana Bendla, který hovořil - nedělejme zákony, protože stejně ti nepřizpůsobiví je obejdou. Mám takový návrh. Naši koaliční partneři prosazují sociální bydlení. Tak udělejme jim bydlení s ústředním topením, a tím pádem bude tento problém vyřešen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Tím jsme vyčerpali znovuotevřenou rozpravu. A ptám se, jestli je zájem znovu o závěrečná slova. Už tomu tak není.

Takže můžeme pokročit. V tom případě přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Žádám zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, sdělil stanovisko. O totéž budu žádat pana ministra. Pane zpravodaji, prosím, je to na vás.

 

Poslanec Václav Zemek: Takže já bych vás nejprve seznámil s usnesením výboru pro životní prostředí, na kterém byla přijata -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ale já vás přeruším. Prosím sněmovnu o klid! Už jsme ve fázi, kdy budeme rozhodovat o návrzích, o kterých tady bylo opravdu dlouze a velmi detailně diskutováno. A prosím tedy, abyste se soustředili a nechali zpravodaje, aby odvedl svou práci.

Ještě počkejte, pane zpravodaji... Já opravdu trvám na tom, aby se sněmovna uklidnila. Děkuji, pokračujte.

 

Poslanec Václav Zemek: Výbor pro životní prostředí na své schůzi doporučil Poslanecké sněmovně, aby hlasovala v následujícím pořadí. Za prvé o legislativně technických připomínkách, úpravách, ale ty tady nezazněly, takže tento bod můžeme vypustit.

Za druhé o návrzích A1 až A7 a A9, což byly návrhy, které prošly a dostaly kladné stanovisko na výboru pro životní prostředí. Dále pak je tam orientační hlasování o bodu A8, kde jsou dvě varianty. A po orientačním hlasování varianta, která získá více hlasů, se bude znovu hlasovat. Za páté návrh A10.

Pak následují pozměňovací návrhy, které podali jednotliví kolegové ve druhém čtení - návrh pana kolegy Zahradníka pod písmeny B1 až B3, dále pak návrh pana kolegy Horáčka C1 až C2 a za třetí pana kolegy Junka D1 až D2.

Já možná ještě ve stručnosti řeknu, o čem ty pozměňovací návrhy jsou, abychom věděli, o čem hlasujeme.

Ta série A, která prošla výborem, A1 až A7. A1 je upřesnění v poznámce pod čarou, A2 je ta zmiňovaná problematika pachových látek, kdy se zavádějí specifické pachové limity, emisní limity, na pachové látky. A3 je zmírnění požadavků při vypočítávání znečištění u záložních zdrojů. To jsou zdroje, které pracují pouze 300 hodin ročně, teď je to 500 hodin ročně. Dále tam jsou upřesnění ohledně smogových situací v bodu A4. Bod A5 upřesnění kompetencí u inspekce životního prostředí. A6 doplnění výčtu, kdo bude upozorňován během smogových situací - tam se doplňují některé další subjekty.

Pak se dostáváme k bodu A8, kde jsou dvě varianty, kde varianta A.II v podstatě zachovává stávající stav a A.II (?) upřesňuje u povinností přimíchávání biopaliv, jaké jsou parametry pro to, aby to mohlo být přimícháno, jaké typy. Byl to požadavek od Celní správy, kdy docházelo k určitým komplikacím, kdy některé typy byly např. uplatňovány několikanásobně opakovaně nebo byly uplatněny i v jiných státech Evropské unie. Takže je to upřesnění. Ale opakuji, pokud tato varianta A8.I neprojde, tak je tady ještě varianta A8.II, která zachovává současný stav.

Pak tady máme bod A9, který zpřesňuje tabulky v příloze 10, kde se pouze upravují nadpisy. Je to v části I a v části II. Potom je tady bod A10, který upravuje účinnost.

Pak následují body od pana kolegy Zahradníka, které v podstatě vypouštějí již zmiňovanou možnost kontrol lokálních topenišť. To samé je v podstatě návrh pana kolegy Junka.

A pozměňovací návrhy pana kolegy Horáčka jsou pod písmenem C. Jak už tady bylo řečeno, postihují problematiku pachových látek, kterou ovšem už částečně řeší i ten bod A2, který prošel výborem pro životní prostředí.

Tolik tedy stručně k pozměňovacím návrhům. Nezazněl tady asi žádný alternativní návrh, takže...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já se zeptám, jestli má někdo připomínku k navržené proceduře hlasování. Není tomu tak.

 

Proceduru odhlasujeme, a to v hlasování číslo 67, které jsem zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s návrhem procedury hlasování. Kdo je proti návrhu zpravodaje? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 67, z přítomných 178 pro 168, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Můžeme tedy začít, pane zpravodaji, prvním hlasováním.

 

Poslanec Václav Zemek: Takže jako první hlasování budeme hlasovat o bodech A1 až A7 a současně o bodu A9. Stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Kladné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 68 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 68, z přítomných 178 pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat, další návrh.

 

Poslanec Václav Zemek: Nyní bychom orientačně hlasovali o variantě A8.I. Stanovisko je kladné, možná o něco kladnější než ta druhá varianta II.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. (S úsměvem.) Míru kladnosti jistě každý sám individuálně posoudí v hlasování. Pan ministr? (Preferujeme variantu I.)

 

Otevřel jsem orientační hlasování o variantě číslo I. (Hlasování pořadové číslo 69.) Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Vzhledem k tomu, že je orientační hlasování, se neptám, kdo je proti. Děkuji vám.

Ze 178 pro 170.

 

Nyní tedy orientační hlasování o variantě číslo II v hlasování číslo 70, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro variantu číslo 2. Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 178 pro 1.

 

Budeme tedy hlasovat o variantě I v bodě A8, a to v hlasování číslo 71, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 71, z přítomných 178 pro 171, proti nikdo. Varianta A8.I byla přijata. Můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Zemek: Nyní je to bod A10. Stanovisko kladné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP