(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Marianu Jurečkovi a žádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Miloše Babiše, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Babiš: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám předložil novelu zákona č. 149/2003 Sb., o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů, zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin, ve znění pozdějších předpisů zákona č. 289/1995 Sb., o lesních a zemědělských produktech, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem návrhu zákona je zvýšit odbornou úroveň ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin a v souladu s naplňováním cílů Národního programu ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin a mezinárodní závazky a národní strategii České republiky v oblasti ochrany biologické rozmanitosti (?). Kritéria pro rozhodování o tom, co lze považovat za vhodný reprodukční materiál pro umělou obnovu lesa a zalesnění, stanovuje lesní zákon. Dodržení těchto kritérií je úzce spjato s dodržováním pravidel stanovených právě zákonem o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin. Novelou se rozšiřuje povinnost vlastníka lesa vést evidenci o původu reprodukčního materiálu lesních dřevin a použitého při umělé obnově lesa a zalesňování a o kategorii identifikovaného reprodukčního materiálu upřesňuje pravidla vedení této evidence (?).

V zásadě pan ministr řekl velmi obšírně ve své zprávě podstatu této novely tohoto zákona. Jen bych chtěl dvě menší věci doplnit, a to sice, že novela umožňuje aplikovat na lesní půdu, na lesní pozemky v zájmu vědeckých poznatků i nepůvodní materiál. A dále další věc, že pachtýři a nájemci pozemků budou moct brát dotace a zúčastnit se vlastně i dotačních programů.

Doporučuji postoupit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Miloši Babišovi a otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Petr Bendl, zatím jediný přihlášený do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, ani v tomhle případě nebudu dramaticky dlouhý. Lesní zákon už tady čeká opravdu velmi dlouho, stejně jako předešlý plemenářský zákon či zákon o hnojivech. Já souhlasím s tím, že ten zákon je třeba a upřesnění některých parametrů stávajícího zákona třeba jest také. A určitě podporuji zkrácení doby platnosti lesního hospodářského plánu pro ty, kteří nabyli nebo nabývají, jsou tady noví vlastníci lesa a chtějí se rozhodnout, jakým způsobem bude dále v těch jednotlivých jejich částech hospodařeno.

To, co považuji za důležité, o čem se máme bavit, je ten nepůvodní materiál. Česká republika má genofond v téhle oblasti opravdu na špičkové úrovni. Myslím, že jsme srovnatelní s vyspělými zeměmi nejenom Evropy, ale na světě. V každém případě debata na téma nepůvodní rostliny a nepůvodní materiál, do jaké míry máme uchovávat, případně do jaké míry se jimi v přírodě a v lesích máme zabývat, je do budoucna asi potřebná.

Takže vám děkuji za pozornost a podporuji, aby tento materiál šel do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Bendlovi. Nyní pan poslanec Syblík v rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Syblík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl říci, že při přípravě návrhu tohoto zákona byly brány v úvahu výsledky diskuse a podněty z jednání a přímých konzultací s různými subjekty, například s Lesy České republiky, se Sdružením lesních školkařů, se Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů, s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesa, s Vojenskými lesy a statky a s Výzkumným ústavem lesního hospodářství.

Cílem návrhu je najít řešení, které nepoškodí zájmy dotčených subjektů včetně podnikatelů v oblasti lesního hospodaření, ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin a nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin. Původní návrh na úpravy zákona o obchodu s reprodukčním materiálem vzešel z aplikační praxe zákona, zejména z praxe pověřené osoby a určené osoby, které jsou hlavními koordinátory a řešiteli národního programu. Zejména se jedná o stanovení práv a povinností nájemců a pachtýřů, náležitostí dokladů o zrušení zařazení genetického zdroje do národního programu, upřesnění podmínek pro poskytování vzorků do Národní banky osiva a explantátů lesních dřevin, upřesnění pravidel poskytování dotací. Během diskuse s výše uvedenými dotčenými subjekty pak byly vzneseny připomínky jak v oblasti nakládání s reprodukčním materiálem, tak i v oblasti ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin. (Hluk v jednací síni).

Zástupci lesních školkařů již dlouhodobě poukazovali na problémy při obchodování s reprodukčním materiálem lesních dřevin. Zejména se jedná o skutečnost, že s novými technologiemi výroby krytokořenného sadebního materiálu, což je metoda takzvaného vzdušného střihu, dochází k tomu, že výsadbyschopným sadebním materiálem je i semenáček, který ovšem musí splňovat normu i platnou právní úpravou stanovené parametry obvyklé obchodní jakosti. Po konzultaci se zástupci vlastníků lesa tak návrh zákona upřesňuje typy sadebního materiálu. Agenda udělování licencí -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás na chvilku přeruším a požádám sněmovnu o klid. Byl bych rád, kdybychom v důstojném prostředí mohli vyslechnout váš příspěvek k tomuto tisku, a rád bych také, abych si poznamenal případné návrhy a zaznamenal je také zpravodaj. Ještě chvilku, protože kolegové, kteří diskutují jiný problém, prosím v předsálí. Děkuji. Pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Syblík: Agenda udělování licencí k uvádění do oběhu reprodukčního materiálu, kterou vykonává Ministerstvo zemědělství, byla konzultována zejména se zástupci držitelů licencí, přičemž byl původní návrh na úpravy hlavy páté zákona pozměněn tak, aby mohli žádat o udělení licence i občané jiného členského státu Evropské unie. To bylo rovněž požadavkem i odboru kompatibility Úřadu vlády. Do původního návrhu doplnit ustanovení § 5a zákona o obchodu s reprodukčním materiálem o nový požadavek, tedy povinnost hlásit pověřené osobě sběr reprodukčního materiálu ze zdrojů zařazených do národního programu, bylo po konzultaci se zástupci vlastníků lesa ustoupeno s tím, že tato problematika bude řešena v příslušném nařízení vlády k Programu rozvoje venkova na období 2014 až 2020.

Tímto bych chtěl svůj příspěvek ukončit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Syblíkovi. Hlásí se v rozpravě pan ministr zemědělství Marian Jurečka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji. Já bych jenom procedurálně, aby bylo to bylo naprosto zřejmé, jasné, požádal v tomto případě o zkrácení na 30 dnů pro projednání ve výborech. Je tam hlavně ten důvod co nejdříve umožnit zkracování doby lesních hospodářských plánů, protože s celým průběhem církevních restitucí to dneska výrazně vlastníkům lesa komplikuje situaci jak v případě toho, že je nějaká část pozemku vydána, (nesrozumitelné) hospodářský plán na tuto část, aby se s tím dokázali potom v praxi srovnat. Takže to je opravdu praktická věc, kdy to potřebujeme pokud možno zkrátit a udělat co nejdříve. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP