(16.00 hodin)
(pokračuje Gazdík)

Tak. Je 16 hodin. Pan poslanec Ludvík Hovorka bohužel není přítomen, budeme tedy pokračovat další interpelací.

Paní poslankyně Zuzana Šánová bude interpelovat paní ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou ve věci Czechia. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Šánová: Dobrý den, vážení přítomní. Přednesu svoji interpelaci na ministryni Karlu Šlechtovou.

Vážená paní ministryně, nejen mne, ale celou řadu občanů ČR v Čechách, na Moravě a ve Slezsku překvapila zpráva, že se pan ministr Zaorálek rozhodl přejmenovat Českou republiku na Czechii. Pan ministr Zaorálek si České republice v soukromí jistě může říkat, jak chce. Při oficiálních příležitostech by ale měl respektovat, že mu Česká republika nepatří. Nechci zde rozvíjet diskusi, zda anglické slovo Czechia je správným překladem neoficiálního názvu naší země Česko, nebo se spíše jedná o Čechii, mytickou pramáti všech Čechů. Podstatné je, že ústavním názvem naší země je Česká republika, a domnívám se, že není jednoduše možné, aby jej vláda, byť jen pro zahraniční využití, měnila. Vybudování značky ve světovém měřítku stojí čas a peníze. Investice do značky, která se nápadně podobá jiné, mimochodem momentálně ne zrovna nejlepší pověstí, krom toho asi nemá smysl. Vážená paní ministryně, chci vás požádat o váš pohled na tuto záležitost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení pánové poslanci, děkuji za tuto interpelaci. Já si dovolím prostřednictvím pana předsedajícího reagovat.

Celá situace vznikla takovým nešťastným způsobem. Já jsem se minulý týden na vládě dotazovala v podstatě, jak je možné, že vláda o tom nebyla informována. Nicméně musím říci, že jediným, kdo mi argumentačně opravdu vysvětlil celou situaci, byl pan premiér, který mi sdělil, že na hradní schůzce došlo k politickému rozhodnutí nejvyšších ústavních činitelů, nicméně nemá to výkonnou pravomoc. Následně požádá Ministerstvo zahraničních věcí, aby předložilo na vládu materiál, kde vše vysvětlí. Ten materiál prošel zúženým meziresortním připomínkovým řízením, kde velice otevřeně říkám, že nebyla vypořádána ani jedna připomínka Ministerstva pro místní rozvoj.

Protože máme agenturu CzechTourism, protože jsme tady budovali logo, to logo stojí pár milionů, nicméně kampaně nestály samozřejmě nízkou částku, a to i z toho důvodu, že na ně byly dávány evropské prostředky. Nebudu hodnotit, jestli to bylo drahé, nebo ne, protože to rozhodl někdo jiný již přede mnou. Samozřejmě já jsem se dotazovala, proč toto politické rozhodnutí nemá ani například nákladovou analýzu, proč tam nevidíme nějakou budoucnost apod. Materiál, který jsme připomínkovali za můj rezort, obsahuje jednu základní informaci, a to je to, že v angličtině se název The Czech Republic zkracuje do databáze OSN na Czechia. Já s tím zásadně nesouhlasím jednak v této funkci, ve které jsem, nelíbí se mi to jako občanovi, mně se ten název opravdu nelíbí, sdělovala jsem to i na vládě, nicméně vláda i přes můj nesouhlas rozhodla o tom, že toto schválila a vzala na vědomí. Čili v tuto chvíli Ministerstvo zahraničních věcí má pověření požádat OSN o zkrácení tohoto názvu České republiky. Samozřejmě to evokuje to, že se pravděpodobně předpokládá jaksi přirozená evoluce tohoto názvu v angličtině i do například sportovních akcí a marketingových akcí, na což jsem právě velice intenzivně reagovala, protože to se netýká jenom politického rozhodnutí, ale to chce i peníze.

Jestli vám to takto stačí, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího? (Ano.) Samozřejmě můžu jít do detailů, ale myslím si, že tímto způsobem to stačí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Paní poslankyně je zjevně spokojena s vaší odpovědí, paní ministryně.

My přejdeme k další interpelaci. Paní poslankyně Anna Putnová bude interpelovat nepřítomnou paní ministryni školství Kateřinu Valachovou ve věci financování science center.

 

Poslankyně Anna Putnová: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, můj dotaz směřuje na paní ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou ve věci financování science center. V ČR v roce 2015 bylo osm science center, která jsou rozprostřena po celé ČR, a dá se říct, že jejich výstavba, zabezpečení a provoz probíhají velmi úspěšně. Vždyť roční návštěva dělá více než 1,5 mil. návštěvníků, přičemž školní skupiny tvoří až 30 % a rodiče s dětmi 50 %. Jedná se o podporu komunikace vědy, popularizace vědy, neformální vzdělání a příležitost pro rodiče a jejich odpovědné vzdělávání svých dětí.

Nicméně tato science centra, která byla podpořena více než 2,5 mld. českých korun z programu OP VaVpI, čelí obavám o svoji budoucnost ohledně financování. V evropských zemích je běžné, že 30 % rozpočtu těchto center bývá financováno z rozpočtu státního. Chtěla bych se tedy zeptat paní ministryně Valachové, zda předpokládá, že i budoucnost českých science center bude saturována ze 30 % jejich rozpočtu ze státního rozpočtu. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Také děkuji. Dobré odpoledne. Bude vám odpovězeno písemně. Pan poslanec Novotný bude interpelovat pana ministra dopravy. Prosím.

 

Poslanec Martin Novotný: Pěkné odpoledne. Jsem trochu zadýchaný, neb jsem to málem nestihl.

Vážený pane ministře, v tisku se v posledních dnech objevila zpráva, kterou bych stručně a lidově řečeno mohl shrnout tak, že vás České dráhy obešly při soutěži na nákup nových vlaků, u které se to jeví tak i z některých vašich vyjádření, že by tato soutěž, poměrně velký tendr o mnoha miliardách korun mohl být šitý na míru jedné konkrétní firmě. Shodou okolností v té věci v uvozovkách vítr vane stejným směrem jako v onom tématu arbitráže, která tady byla zmiňována už při interpelacích na pana předsedu vlády, kde šlo o oněch známých 753 mil. korun, a týká se to opět Škodovky a oné často v posledních dnech zmiňované schůzky mezi některými představiteli hnutí ANO v Prostějově s některými představiteli Škodovky jako takové.

Vy jste se vyjádřil velmi kriticky jak k aspektům zaplacení oné arbitrážní částky, tak i k onomu tendru, a já se vás chci zeptat, co tedy budete v následujících dnech a týdnech v této věci dělat a jaké budou vaše praktické kroky, kterými přetavíte své kritické výroky do nějakých konkrétních činů ve vztahu jak k tomu tendru, tak i případně k oné arbitráži. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP