Neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

V roce 2010 zrazu bylo 43,8 miliardy nových úvěrových smluv, oproti průměru let 2008, 2009 bylo 23. 20 miliard korun úvěrů v bilanci je v defaultu, to znamená, že je nevymahatelných. 20 miliard, vážení! A dalších 20 miliard korun je ohrožených. Hazard, který dovolily předchozí pravicové vlády České exportní bance, stojí daňové poplatníky už 6,7 miliardy korun. A z toho nám bylo doposud předloženo, stojí vykrytí dotací pojistných fondů EGAP daňové poplatníky téměř 5 miliard.

Proč se mimořádná schůze Sněmovny nesvolá kvůli vypořádání církevních restitucí? To je velké domů pana Kalouska, kdy stát vrátí majetek v hodnotě 75 miliard korun a za nevydaný majetek bude církvím vyplaceno 59 miliard korun v průběhu 30 let navyšovaných o inflaci. Částka se může vyšplhat na 96 miliard, přičemž 17 let bude náš stát také přispívat na výplaty duchovním. Takže celkově nás to může stát 171 miliard korun.

Nepopírám, že církevní restituce byly správným krokem. Ale ne v takové formě, která měla za cíl jediné - vytáhnout další peníze z kapes občanů do politických stran. A hlavní otázkou je, jak byl tento Kalouskův tunel zrealizován. Jeden pamětník říká, že Jankovský, tehdejší ministr pro místní rozvoj za Nečasovo-Kalouskovy vlády, dostal konkrétní částku, kolik má stát církvím vrátit a zaplatit. Jenom tak si můžeme vysvětlit, proč podle výpočtu Českého statistického úřadu stát v případě církevních restitucí ocenil majetek příliš draho, takže i cena za nevydaný majetek je nadhodnocena. Podle interní zprávy statistického úřadu v roce 2015, kterou zveřejnila média, měla být cena za metr čtvereční zemědělské půdy zhruba 14 korun. A proč stát zaplatil 44, když to mělo být 14? 44! A lesní pozemky měly být 10 korun a stát zaplatil 27! Takže zjednodušeně řečeno to znamená, že kvůli schválení Nečasovou vládou a iniciátorem celého projektu církevních restitucí panem Kalouskem bude stát vyplácet peněžní náhradu o miliardy vyšší, než by musel, a to bude až do roku 2043.

A co třeba mimořádná schůze kvůli solárním spekulantům? Celkem Češi - daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatnému zákonu zhruba 600 miliard korun navíc za podporu solárních baronů, což je kvalifikovaný odhad Energetického regulačního úřadu. A navíc pět z dvaceti největších solárních elektráren mělo anonymní akcie. Kdopak asi byl jejich vlastníkem? Martin Roman? Nebo Háva od Kalouska? Kmotři? Nebo dokonce někteří poslanci?

Když náklady na solární elektrárny začaly prudce klesat, ale podpora ceny garantované státem ne, očekávalo se, že vláda Mirka Topolánka nějak zareaguje. K ničemu nedošlo. Důsledky - jedno z největších tunelů na veřejné prostředky se tak potýkáme dodnes. Za rok 2016 vydá český státní rozpočet na podporu obnovitelných zdrojů téměř 44 miliard, z toho je dotace ze státního rozpočtu 22 miliard a zbytek zaplatí občané.

Privatizace Letiště Praha. Tento plánovaný tunel za 100 miliard odtajnily Janouškovy odposlechy. To byl pán z ODS. Aktéři: Kalousek, Topolánek, Řebíček, Bém. Podle odposlechů si měli rozdělit provizi z privatizace Letiště Praha, které mělo hodnotu 100 miliard. A tehdy byl akcionářem letiště samozřejmě pan ministr Kalousek. Tuhle miliardovou šarádu vám zatrhl až pád vlády. Naštěstí. Ale Řebíček s Kalouskem stihli aspoň pro letiště koupit totálně předražený pozemek za 4 miliardy, který kdysi patřil státu.

Prodej ČSA. Zase je to ten pan ministr financí Kalousek. 44 procent jste prodali za 67,5 milionu korun. Ano, slyšíte správně. Víte, co na to tehdy řekl majitel letecké společnosti Travel Service pan Šimáně? Že Kalousek a jeho parta prodala tento podíl za cenu půlky motoru Boeingu 737.

Dotační podvody. Já se ptám prostřednictvím paní předsedající paní Němcové, ta tu sedí 18 let. Svolali jste mimořádnou schůzi třeba kvůli největšímu dotačnímu podvodu ROP Severozápad, kde byl tehdejší šéf Petr Kušnierz už odsouzen na pět let za to, že si říkal o úplatky? Právě dnes ho soud poslal do vězení na sedm let za ovlivňování dotačních projektů v hodnotě 1,4 miliardy korun. Zajímalo by vás, kdo ho do funkce dosadil? No přece ODS. Konkrétně tehdejší předseda regionální rady Jiří Šulc. A pan Kušnierz začal u soudu mluvit - o tom, jak ho ovládala chobotnice vedená lidmi napojenými na ODS. A vysvětloval to tady někdo?

Není ztrátou času svolávat mimořádnou schůzi sněmovny kvůli pseudokauze Čapí hnízdo? Když ve Sněmovně leží 107 zákonů, které čekají na projednání! Zákon o prokazování původu majetku. Zákony na regulaci a vyšší zdanění hazardu. Proč je mi touto mimořádnou schůzí věnovaná taková pozornost?

Pane Schwarzenberg prostřednictvím paní předsedající, byl jste tady někdy v minulosti grilován? Jak se postavila podezření na vaše napojení na české podsvětí? Že jste obchodoval s parťákem zavražděného kmotra Mrázka. Jak Sněmovna řešila vaše dotace na obnovu rybníků? No nijak. I média to přešla bez povšimnutí. Já vám to můžu připomenout. V roce 2002 jste podal žádost na státní dotace na opravu svých rybníků v rámci programu Obnova rybníků po povodni. Na tento účel jste obdržel v září 2003 částku 2,7 milionu korun na obnovu Kroupovského rybníka a o dva měsíce později částku 1,8 milionu korun na obnovu rybníka Ždír. U Kroupovského rybníka byl přesažen termín pro kolaudaci zhruba o šest měsíců. Ministerstvo financí vám ale prominulo chyby ve využívání dotací při obnově vašich rybníků. Stalo se to za vlády Mirka Topolánka a ministra financí samozřejmě dělal Kalousek. A jeho úřad dotaci neshledal závadnou. Nikdo nekřičel. Nebyl jste náhodou, pane Schwarzenberg prostřednictvím paní předsedající ve střetu zájmů? Pamatujete si, co jste řekl do médií? Že jste o tom s nikým nemluvil? Proč takové ujištění v mém případě nestačí, ale vám ho všichni spolkli? To jste všichni zapomněli, že pan Schwarzenberg a jeho firmy získali na dotacích ze státního rozpočtu přes 150 milionů korun?

A proč jste ve Sněmovně neřešili privatizaci karlovarské Becherovky? Nebo asi tady všichni trpíte ztrátou paměti. Tak já vám to připomenu. O privatizaci karlovarské Becherovky pravděpodobně rozhodlo to, že vítězná firma měla ve vlastnické struktuře Karla Schwarzenberga, přítele finančníka Zdeňka Bakaly, který o několik let později brutálně ovlivnil privatizace OKD a z firmy vytuneloval 110 miliard korun. Vše kolem privatizace Becherovky se odehrálo ve středu 3. září 1997. O přestávce jednání Poslanecké sněmovny. Tehdy se v prostorách parlamentu narychlo sešla Klausova vláda a většinou hlasů upřednostnila nabídku pana Bakaly a Schwarzenberga. Tentokrát to ale nebyl Klaus, kdo řídil tuhle privatizaci. Pro tento projekt zvedli ruce všichni ministři za Občanskou demokratickou alianci. Je zvláštní, že členem ODA byl tentokrát taky pan Schwarzenberg. Byť většina Klausovy partaje podle pamětníků upřednostňovala firmu Stock. Nicméně vyhrál tedy pan Schwarzenberg a s panem Bakalou, a to přesto, že jejich podnikatelský záměr byl dokonce meziresortní komisí vlády označen za nejhorší. Proč jste tedy ve Sněmovně nikdy neřešili podivné okolnosti této privatizace, kterou prokazatelně ovlivnila vysoká politika, nikoliv ekonomické zájmy českého státu? (Hluk v sále.)

Já na rozdíl od pana Schwarzenberga nejsem pokrytec. Já ANO financuji ze svých peněz.

Vy tu sedíte šest let, říkal jste, že za peníze ČEZu se tady financovaly politické strany, ale přitom každý v tomhle sálu ví, že vznik TOP 09 byl financován právě z peněz ČEZu, které zařizoval Kalousek, Topolánek a Roman. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP