(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Černochovi. A ještě před kolegou Fiedlerem faktická poznámka pana poslance Romana Váni a pana poslance Petra Bendla. Nejdřív kolega Váňa. Prosím pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Roman Váňa: Vážené dámy, vážení pánové, jenom velice stručně k mému předřečníkovi. Mám pocit, že jsem byl přítomen na stejném jednání výboru pro evropské záležitosti, kde kolegyně Zelienková vystupovala s určitým názorem. Já jsem ji tedy slyšel jasně, když říkala třikrát, že nemluví jménem klubu ANO, ještě nás na to upozorňovala. Takže možná že tam došlo k nějakému přeslechnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, nyní pan kolega Bendl... Nemá zájem. Pan předseda výboru pro evropské záležitosti. (O slovo se hlásí poslanec Benešík.) K faktické poznámce, nebo s vystoupením? S faktickou poznámkou. Tak prosím, kolega Fiedler ještě chviličku počká, jistě. Stejně by čekal, když kolega Bendl se odhlásil. Prosím pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, vážená vládo, stručně zareaguji. Vystupuji tady poměrně pravidelně s tím, že upozorňuji na jednání výboru pro evropské záležitosti, který pravidelně, pravidelně projednává mandát premiéra při zasedáních Evropské rady v přítomnosti premiéra. Výbor pro evropské záležitosti stejně tak jako ostatní zasedání všech ostatních výborů až na výjimky, pokud se neusneseme jinak, jsou veřejná. Čili prosím, přijďte na ta jednání, pokud chcete diskutovat tento mandát.

Pan kolega Chalupa teď na mě pokyvuje, protože on je ten, který například, byť není členem výboru, chodí na tato zasedání výboru. Veřejnost má k tomu přístup, novináři k tomu mají přístup, samozřejmě poslanci, poslankyně k tomu mají přístup. To znamená, netvařme se, že premiér se nebaví o svém mandátu. Premiér v rámci jednacího řádu mluví o svém mandátu, který mu my připomínkujeme v evropském výboru. Netvařme se, že je to nějaká tajnost, že tady něco tají, že vláda jedná pokoutně a tak dále. Premiér vždy přijde se svým mandátem a náš výbor mu ten mandát připomínkuje, diskutujeme s ním a je to naprosto otevřené.

Takže další mandát diskutujeme 17. března, což je příští čtvrtek. Prosím, pokud máte nějaké připomínky, pokud se vám něco nelíbí nebo chcete něco sdělit, přijďte. Není pravda, že je to za zavřenými dveřmi. Je to za otevřenými dveřmi. A my jako výbor pro evropské záležitosti z jednacího řádu zastupujeme tuto Sněmovnu. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ČSSD a KDU-ČSL)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní tedy konečně pan kolega Fiedler v řádné přihlášce v rozpravě k bodu projednání zpráv o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou. Prosím pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Pane předsedající, tak jsem si zase jednou vyzkoušel, co to je být řádně přihlášen a čekat na průběh všech faktických poznámek.

Myslím si, že už to tady řekl kolega Černoch. Ta petice totiž ve finále neměla jenom 190 tis. podpisů, ale podpisy přibývaly i potom, co byly předány petičnímu výboru. Myslím, že jsem tu petici dokonce přebíral přímo já. Byl to opravdu veliký balík a ty podpisy přibývaly. Takže potvrzuji tu informaci, která se ke mně donesla - že jich ve finále bylo skoro 250 tis. A myslím, že kdyby ta petice pokračovala dále, že by podpisů ještě přibývalo.

Proč o tom mluvím, o té částce 250 tis.? Protože to je částka, která odpovídá zhruba tomu, co je v návrhu vládního zákona o referendu - 250 tis. To si uvědomme, že to je opravdu značná část osob, která tuto petici podepsala. Dívám se do sněmovního tisku, nebo díval jsem se do sněmovního tisku 607, a protože ta petice je opravdu tak obsáhlá a má takovou podporu ve veřejnosti, přečtu bod číslo tři usnesení z petičního výboru - doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby byla přijata následující usnesení. Poslanecká Sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou a tak dále. Myslím si, že u této petice bychom neměli ji pouze vzít na vědomí.

A protože se tady o tomto tématu obšírně diskutuje a ten počet petentů a občanů, které toto téma zajímá, je značný, tak já v duchu tohoto bodu - abychom věděli, že ta největší petice, jaká je - její text přečtu: "My, občané České republiky, svým podpisem petice stvrzujeme, že žádáme vládu této země, aby rázně odmítla veškeré návrhy Evropské komise a Evropského parlamentu na zavádění povinných kvót pro uprchlíky. Jsme přesvědčeni, že udělování azylu by mělo zůstat čistě v kompetenci národních států. Souhlasíme s tím, aby naši humanitární pracovníci v přiměřené míře pomáhali přímo na území daných států tak, jak to běžně dělají v případě různých živelních katastrof. V hromadném přijímání kulturně velmi odlišných, zejména muslimských imigrantů spatřujeme obrovské bezpečnostní a ekonomické riziko pro naši zemi i její demokratické zřízení. V případě, že Evropská komise bude přes odpor České republiky vynucovat legislativně či jakýmkoliv jiným způsobem umisťování imigrantů nebo uprchlíků v České republice, žádáme vládu České republiky a Parlament České republiky, aby iniciovaly kroky k vypsání národního referenda k této otázce."

To je, vážení kolegové a kolegyně, nebo kolegyně a kolegové, tedy nejdříve dámy, text té petice. A já si myslím, že bychom tuto petici s tak obrovskou podporou mezi občanskou veřejností neměli přejít jenom tím, že ji bereme na vědomí. Chtěl bych poprosit - nevidím tu kolegu Stanjuru - tady je, kolega Stanjura - kdyby ještě potom znovu přečetl návrh toho usnesení, které navrhoval. Myslím si, že je možné ho podpořit, že nebudu navrhovat své vlastní usnesení. Počkám ale na to přesné znění.

K tomu, co tady říkal pan ministr Herman. Já jsem se, prostřednictvím pana předsedajícího pane ministře, začátkem léta loňského roku, tuším to bylo 2. července přesně, v Bruselu v Evropském parlamentu zúčastnil slyšení Kurdů, přijetí kurdské delegace Evropským parlamentem. Od těch Kurdů tam zazněla jasná informace. Jestliže nám chcete pomoct řešit dopady, které jsou značné, tak je řešte, nebo pomáhejte nám u nás. Bude to buď desetkrát levnější, nebo to bude v desetkrát větším objemu.

Proto si myslím, že všechny tyhle věci, které napáchala Evropská komise, že ty lidi nechala dojít tak daleko, nechá je strádat na těch migračních trasách - o tom před tři čtvrtě rokem hovořili Kurdové v Evropském parlamentu a říkali: ta nejúčinnější pomoc bude právě v těch oblastech postižení. A nemuseli bychom řešit, jestli to jsou imigranti ekonomičtí, nebo ti skuteční váleční. A o to tady jde.

A já si myslím, že přesně na toto poukazují petenti v textu té petice. Myslím si, že opravdu bychom neměli takto velkou petici s tak závažným textem přejít tím, že odhlasujeme usnesení, že ji bereme na vědomí, ale podpořím návrh kolegy Stanjury - nechám si ho tedy ještě jednou přečíst, abych přesně znal ten text - aby vláda na to reagovala a odpověděla.

Ještě přečtu závěr té petice jednou, kde ti petenti žádají vládu a Parlament, aby iniciovaly kroky k vypsání národního referenda v této otázce. Já si myslím, že by to mohlo být dalším bodem usnesení, kde... když jsme všichni tak ve shodě - teď mluvím prostřednictvím pana předsedy ke kolegovi Plzákovi, tak říká, že jsme všichni ve shodě - abychom tedy o tom nechali, aby se ti občané k tomu mohli vyjádřit ve větší míře.

Děkuji za slovo a prosím tedy ještě, než budeme o tom hlasovat, aby byl přečten návrh kolegy Stanjury ještě jednou. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP