(14.50 hodin)
(pokračuje Seďa)

Máme únor a brzy nastane čas pro opravy komunikací po zimě. Když v loňském roce vláda pomohla krajům s opravami silnic, chci se zeptat, zda a jakým způsobem pomůže vláda v těchto opravách i v tomto roce, popř. v letech následujících. A nemyslíte si, pane premiére, že by bylo vhodnější namísto ad hoc pomoci nastavit nějaká pravidla pro financování krajských a také obecních komunikací? Děkuji za vaše písemné odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Tomio Okamura a připraví se paní poslankyně Jitka Chalánková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážený pane premiére, prosím o zásadní odpověď na otázku, kolik bude těch migrantů, které jste se rozhodli proti vůli občanů a nás všech přijmout, a prosím bez kliček, skutečné číslo. Tedy nejen ty, které chcete přijímat podle kvót, které jste si dohodli s Bruselem, ale také kolik muslimských migrantů chcete přijímat nad rámec kvót, protože víme, že domlouváte, že bychom si migranty vozili přímo z Turecka. Prosím o odpověď, nejen kam je hodláte občanům vnutit, ale také kolik jich bude, a to letos, příští rok a další roky. Jaký je váš konkrétní plán na kolonizaci naší země Araby a Afričany? Kolik jich tu hodláte usadit a konkrétně kde? Zatím víme, že jste již ve vládě odsouhlasili přijetí několika tisíc arabských a afrických imigrantů, a to zcela proti vůli většiny občanů, a zamítli jste také návrh našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie - SPD na referendum v této věci a ve věci vystoupení z Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy paní poslankyně Jitka Chalánková se svou interpelací. Nevidím ji tady. Další v pořadí je Petr Fiala. Není přítomen. Prosím tedy paní poslankyni Janu Fischerovou a připraví se paní poslankyně Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Opět děkuji za slovo. Dnes to jde jak na drátku, ty interpelace na pana premiéra. Tak já budu opět stručná.

Vážený pane nepřítomný premiére, já jsem dnes dopoledne oslovila pana ministra životního prostředí ohledně dodržování služebního zákona při výběru nového ředitele České inspekce životního prostředí. Dle mého názoru, soudu, konzultace ještě s právníky nebylo vše dodržováno tak, jak říká služební zákon. A já bych byla velmi ráda, kdybyste i vy, samozřejmě po konzultaci se superúředníkem panem náměstkem ministra vnitra dr. Postráneckým, toto zkonzultoval a dal mi vysvětlení, jestli vše probíhá v souladu se služebním zákonem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní požádám paní poslankyni Miroslavu Němcovou a připraví se pan poslanec Tomio Okamura. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Já budu tentokrát žádat o odpověď předsedu vlády ve stejné věci, v jaké se na něj obrací moje kolegyně paní poslankyně Jana Fischerová. Obě jsme byly kontaktovány a dostaly jsme řadu dokumentů, které svědčí o tom, že při jmenování ředitele České inspekce životního prostředí byl porušen služební zákon. Pan ministr životního prostředí dnes mnoha slovy se z toho tady vymlouval, ale protože nemohu přijmout jeho odpověď jako dostatečně relevantní, žádám tedy stanovisko předsedy vlády, který je za svůj tým zodpovědný, a žádám jej, aby prověřil, zda to, co nám tady ministr životního prostředí dopoledne říkal, odpovídá skutečnosti. Pakliže ano, budu spokojená, jestliže se nenajde žádný zádrhel. Pakliže ne, budu chtít vědět od pana předsedy vlády, jaké personální otázky ve vztahu k ministrovi životního prostředí vyvodí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a poslední interpelaci na pana premiéra má poslanec Tomio Okamura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážený pane premiére, prosím o jasnou odpověď, zda vláda nebo ministři úkolovali policii, jakou má mít taktiku během demonstrací proti migrantům v sobotu 6. února. Jde o to, že je zde podezření, že policie dostala od někoho politický úkol vyvolat konflikty, a to nejen nasazením policejních provokatérů, ale také vyvoláním krizových a konfliktních situací tím, že umožnila demonstrace odpůrců i příznivců migrantů na jednom místě, že zablokovala většinu přístupových ulic na Hradčanském náměstí v Praze a nechala oba znesvářené tábory procházet jedinou zúženou uličkou. Je zřejmé, že tohle nebylo z hlavy policie, ale že policie dostala zřejmě politický úkol vyvolat konflikty. Nečekám samozřejmě, že přiznáte jakýkoli podíl na eskalaci napětí mezi příznivci a odpůrci migrace, tak prosím alespoň o odpověď, co uděláte pro to, aby se napříště podobná situace neopakovala. Nevěřím totiž tomu, že vláda, když má informace o tom, že v celé Evropě budou demonstrace včetně České republiky, tohle téma neřeší a nějakým způsobem se na něj nepřipravuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, a upozorňuji Poslaneckou sněmovnu, že jsme vyčerpali všechny přihlášky na ústní interpelace určené předsedovi vlády.

Než budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády, přečtu omluvenky, které ke mně dorazily. Od 16 hodin se omlouvá pan poslanec Adam z pracovních důvodů, dále dne 11. 2. z důvodu jednání se omlouvá pan poslanec Radim Fiala. Dnes od 14 do 18 se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Ivan Gabal, dnes do 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Milan Šarapatka, dnes od 14.30 do 18 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Plíšek. Dále od 14.30 do konce jednání z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vlastimil Gabrhel. Dnes od 15 hodin do konce z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Kolovratník, dále od 14.30 z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Junek. Do 16 hodin z důvodu pracovních záležitostí se omlouvá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Od 16.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr dopravy Dan Ťok, od 18 hodin z osobních důvodů se omlouvá paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. Dále dnes mezi 14.30 a 19 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vlastimil Vozka, dnes od 14.30 z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Pavel Antonín. Dále od 16.45 se dnes z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jiří Holík a dále dnes od 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Robin Böhnisch.

Nyní budeme pokračovat v interpelacích na ostatní členy vlády a já žádám pana poslance Adolfa Beznosku, aby přednesl interpelaci na ministra obrany Martina Stropnického a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Připraví se poslankyně Marta Semelová. Pan poslanec není přítomen. Jako další tedy se svou interpelací vystoupí paní poslankyně Marta Semelová, připraví se pan poslanec Marek Ženíšek. Paní poslankyně není přítomna. V tom případě požádám pana poslance Marka Ženíška a připraví se pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Ženíšek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Moje interpelace je na pana ministra Němečka, který je opět nepřítomen, a asi platí to, co jsem uvedl u minulé interpelace, že pan ministr chodí na interpelaci asi do docela jiné Sněmovny, než je tato.

Můj dotaz na pana ministra se týká aktuálního stavu reformy psychiatrické péče. Naprosto nezastírám, že mě tato informace zajímá hlavně proto, že reforma byla zahájena v době, kdy jsme působili na Ministerstvu zdravotnictví. Hlavním důvodem mé interpelace jsou informace, které se ke mně dostávají a týkají se toho, že od nástupu pana ministra zdravotnictví se práce na implementaci strategie reformy psychiatrické péče v mnoha ohledech zastavily a ta práce se zastavila.***




Přihlásit/registrovat se do ISP