(10.50 hodin)
(pokračuje Laudát)

To znamená, bude to další práce, další obavy, nejistota, další zbytečné vyhozené peníze ve prospěch několika firem, které budou spravovat systém. Šibeniční termíny, likvidační pokuty, přijde mi opravdu drakonické a šílené, že takovýmto jednosměrným způsobem... Zajímalo by mě, já jsem tam nenašel žádné, že když stát něco poruší, tak jestli bude kompenzovat škodu bez vymáhání u soudu.

Shromažďování dat na jednom místě, už to tady zaznělo, prolomení obchodního tajemství. Obávám se, že nejenom zevnitř, ale může k němu dojít i zvenku. Žádná síť není tak odolná a s čím dál větší nabídkou dat bude i čím dál tím větší apetit jak konkurence, tak prostě hacekrů, kteří budou jenom chtít dokázat svoji zdatnost či budou mít obecnou naštvanost a osobní frustraci na to, aby podobné systémy, tak jak se ve světě děje, prostě rozkopali, napadli. A samozřejmě obávám se i ztráty konkurenceschopnosti. Tak dlouho budete utahovat v České republice pro skupinu, jejíž největší vinou je, že podniká, že se chce postarat o sebe, chce vytvořit podmínky pro své děti, myslí na budoucnost, je stabilizačním prvkem, tak dlouho budete utahovat šroub, až způsobíte to, že tady nebude. Česká střední třída se ještě nestačilo zformovat ve smyslu klasických středních tříd, jako je tomu ve vyspělých zemích, kde, bohužel, i tam proces díky regulaci, vyhrožování, zhoršování podmínek pro podnikání, tak také je na úpadku nebo kraji úpadku. Bohužel přesně se to odráží v ekonomikách. Podívejte se na Francii, podívejte se na všechny státy, jižní státy Evropské unie, jeden vedle druhého.

Myslím si, že pokud byste chtěli prokázat trochu dobré vůle, nebyl by problém prostě minimálně odložit kontrolní hlášení a skutečně důvěryhodným způsobem ho spustit až v okamžiku, pokud vůbec, kdy bude zcela precizně připraveno i jasně definováno, technicky odzkoušeno a špičkově zabezpečeno. Nic z toho jste neudělali.

Dámy a pánové, myslím si, že dáváte jeden z prvních, ne první, ale jeden z prvních děsivých dárků české podnikatelské skupině. Také jsem byl jednu chvíli ochoten uvěřit při sjezdu sociálních demokratů, když pan ministr průmyslu, budoucí ministr průmysl a obchodu Mládek řekl, že podnikatelé jsou paraziti. Teprve teď mi dochází, že skutečně tato koalice, které se bohužel z nějakých důvodů účasní i KDU-ČSL, které se navenek opájí velkými ideály, u těch dalších dvou subjektů mě to až tak nepřekvapuje, tak teprve dneska vidím, co v praxi bude boj proti parazitům znamenat. Chci říci, že z pohledu tohoto i já se hlásím a bude mi ctí, když budu ve skupině těchto parazitů.

Přeji vám příjemné Vánoce.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Laudátovi. Nyní s přednostním právem pan ministr Babiš. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych se vyjádřil k tomu zákonu, který jsme nazvali kontrolní hlášení. Já jsem velice překvapen, že vlastně byla svolána tahle schůze, protože ten zákon jsme přece tady schválili, poté co tam byl pozměňovací návrh Senátu, tak jsme vyšli vstříc podnikatelům, kteří podávali kvartální hlášení, a původně jsme chtěli, aby to dělali měsíčně, tak jsme to nechali jako kvartální. A ten zákon byl schválen 22. prosince 2014 a je platný od 1. ledna 2015 a účinný od 1. ledna 2016, tak já nechápu, co se stalo, že se najednou část opozice probudila, protože když jsme tady schvalovali a hlasovali 22. prosince 2014, tak ten zákon byl přijat 137 hlasy, tzn. pro byla kromě koalice, samozřejmě, byla i KSČM i Úsvit, takže samozřejmě TOP 09 a ODS byly proti, protože pravděpodobně nechtějí, abychom vybírali daně. A když to porovnám s tím, co vy jste tady předložili, a to také bylo hlášení, vy jste tady předložili TOP 09 a ODS tzv. souhrnné hlášení, a to byla rozšířená povinnost, souhrnné hlášení v rámci Evropské unie, potom služby atd., dokonce jste změnili to hlášení na měsíční. Původní bylo čtvrtletní. A vy jste vyhlásili ten zákon 31. prosince 2009 a účinný byl 1. ledna 2010, takže vy jste dali těm podnikatelům jeden den. A my jsme jim dali jeden celý rok.

Pojďme si říct, o čem to vlastně je. Vy jste totiž vůbec o tom kontrolním hlášení tady nemluvili celý rok. Nikdo o tom nemluvil, nikdo nemluvil o sankcích, nikdo nedával žádné pozměňováky. A vy jste zpolitizovali EET a toto pro Ministerstvo financí a Finanční správu je podstatně důležitější zákon než EET. A taky jste tady vždycky říkali, že Finanční správa nehoní velké ryby, ale tady jsou ty velké ryby. To je o velkých rybách. Systémem DPH proteče ročně a v roce 2014 proteklo 1 724 miliard korun a z toho 80 miliard se ztratilo. No někdo je ukradl. Ne ztratilo, ukradl je někdo brutálně. Vlastně nezaplatil nám DPH. A proti tomu samozřejmě se bojuje tzv. reverse charge, čemu se vždycky smějete, a kontrolním hlášením a Kobrou. A v Evropské unii se ztratí ročně a nezaplatí 170 miliard eur na DPH. To je velký problém všech, nebo některých, ale skoro všech států Evropské unie. A u nás je to 22 %, 80 miliard. Je to více než náš deficit. A vy jste říkali, že neděláme nic proti velkým rybám, ale to jsou ty velké ryby. Velká ryba byl Ecoll Invest, 4,5 miliardy. To, že ten Íránec sedí ve vězení, dobře, ale okradl nás o 4,5 miliardy. Systém na podvody s kovy, taky 4,5 miliardy. Před měsícem jsme měli dokonce nadnárodní firmu, která podváděla na plynu, tam jsme zadrželi aspoň 500 milionů. Takže to jsou ty karusely, to jsou ty velké ryby. A vy dneska říkáte ne, my nechceme. Znovu tady do toho pletete živnostníky. Vždyť to přece není pravda. Takže toto je proti velkým rybám. A je to velice účinný systém. Vyplacené vratky v roce... My, když nám proteče 1 724 miliard, tak Finanční správa nemá dostatečné možnosti k prověření oprávněnosti jednotlivých nároků na odpočet. Jak to máme zkontrolovat? To není možné.

A pokud tady pan Stanjura mluví, že máme selektovat nějaké sektory, ale oni vám udělají podvod s čímkoli. To je úplně jedno. Všude, kde se platí DPH, můžou udělat karusel a můžou udělat podvod. Takže je to nesmysl, a proto to musí být plošné. Samozřejmě ty vyplacené vratky v roce 2014 byly 308 miliard a uznání nároku na odpočet je podmínkou úspěchu karuselového podvodu, který vede k vyplacení vratky. Daňové inkaso DPH v roce 2014 bylo 322 miliard, to je 5,5krát nižší než objem prostředků, které protekly celým systémem DPH. Znovu opakuji, to je 20 % nezaplacené DPH, to je 80 miliard a z hlediska inkasa daní je to podstatně důležitější než EET. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP