(10.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

To jsou ty dva různé přístupy, asi se o nich nepřesvědčíme. Vy volíte ten represivní, vy volíte ten, který skutečně přidělává hodiny a hodiny administrativní práce. S tím asi nic neuděláme. Vy tomu prostě věříte a myslíte si, že je to tak dobře, no tak to tak dělejte.

Já netvrdím, že jsem nositelem jediné pravdy. Ale to, že ministr financí zneužil důvěrná data chráněná daňovým tajemstvím k politickému útoku na jednu národnostní skupinu, je objektivní fakt. A jsem kdykoliv schopen doložit to několika výpisy ze stena této Poslanecké sněmovny. Pokud se toho neštítil na základě stávajících informací a vůči jedné národnostní skupině, není jediný důvod si myslet, že se toho bude štítit, když bude mít těch informací stokrát víc, a každá skupina, která není tak či onak závislá či podřízená na Agrofertu, je pro něj nepřátelská a on na ni díky těmto informacím zaútočí. To samo o sobě je obrovské varování a moje obrovská prosba, abyste to nepřipustili. Protože to není moje fabulace, to jsem nevyspekuloval. To jste slyšeli na vlastní uši. Ministr financí zneužil důvěrných daňových informací k tomu, aby zaútočil na jednu národnostní skupinu. To se stalo. (Hovoří důrazně, naléhavě.) A dokonce několikrát.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Kalouskovi. Dalším přihlášeným s přednostním právem je pan předseda František Laudát, po něm pan ministr Babiš. Prosím, pane předsedo, máte slovo. Pardon, ještě pan předseda Faltýnek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, dámy a pánové, nebudu dlouho zdržovat. Je předvánoční čas a trošku nešťastně to vyšlo na dnešní den. Nicméně několik poznámek.

Často se setkávám s tím, že lidé říkají: Dobře, tak jste antibabiš, kritizujete Babiše...

Pane předsedající, myslíte, že byste umravnil pana ministra financí za mými zády, aby přestal rušit? (Ministr Babiš telefonuje.) Já vím, že ho to nezajímá, že jeho práce se zvrtává pouze do politických agitek, které jsou k ničemu, konkrétní věci neřeší, on je ani řešit neumí. Nicméně aspoň kdyby tedy mlčel při povídání tady.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Oznamuji, že pan premiér má náhradní kartu číslo 15.

Poprosím všechny, kteří telefonují či vedou tady hovory, aby své hovory přenesli do předsálí. Děkuji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Laudát: Takže je nám vyčítáno, že vlastně pouze kritizujeme, jsme negativní a nepřinášíme nic nového. Už to tady zmínil v předchozím projevu náš pan předseda. Těm, kteří zapomněli a nechtějí slyšet, tak směrem k veřejnosti říkám: Už jste rok mohli mít jednotné inkasní místo. Neznamenalo by to nic jiného než to, že byste poslali konkrétní, jasně definovanou, lehce spočitatelnou částku na úřad, a tím by vaše daňové záležitosti s daňovým přiznáním končily. Místo toho my tady zatím bráníme EET a místo toho budete běhat, žít ve strachu, zda vy nebo vámi pověřená osoba podala k 25. únoru, 25. březnu atd. kontrolní hlášení. Nedodala? Máte velký problém. Když ho pošlete sami, tak rovnou tisícovku pokuta, když vás upozorní úřad, tak 5 tisíc nebo 10 tisíc. Za chvilku 50, 500 tisíc, v drakonické podobě.

Není nikde definováno, jak bude nakládáno s daty. Už to tady mnohokrát zaznělo a nebudu to opakovat. Nicméně odborníci na IT teď řekli, že vlastně má být používán dnes již obecně jasně, lehce rozkódovatelný kód na přenos dat. Nemluvě o tom, že pokud si to finanční úřady budou posílat mezi sebou, tak dokonce tam zřejmě ochrana nebude. A upozorňuji nejenom na rizika zneužití zevnitř, což už tady také zaznívalo, ale upozorňuji na rizika zvenčí. To znamená... (Odmlčí se.) Já chápu, že lidovce to nezajímá, ale pokud by byli v klidu, byl bych velice rád. Takže to je další věc. Není garantována ochrana dat nejenom zevnitř a jejich zneužití, ale i zvenčí.

Takže místo jednotného inkasního místa, vážení podnikatelé, kteří jste možná i Babiše podporovali, budete vypisovat, nebo vaši daňoví poradci, papíry, resp. hlášení, hlášení posílat bez možnosti opravných prostředků. Pokud se náhodou nedostanete k potvrzení, že data byla odeslána, a pokud náhodou finanční úřad řekne, že jste je neodeslali, tak budete zřejmě platit. Nevím, jak bude potom probíhat důkazní řízení, zda byla odeslána, či nebyla. Na druhou stranu když úřad elektronicky odešle, tím to pro něj končí, je to okamžik odeslání. A kdyby vám náhodou nepřišla anebo podobně, tak prostě je to váš problém, není to problém státní správy. Nevím, jak ústavní je takovýto systém bez ověření, bez potvrzování toho, že data byla přijata.

Kdyby si voliči, jistá část voličů nenavolila strany, které vytvořily tuto koalici, mohla být jedna sazba daně z přidané hodnoty. Místo toho máte sazby tři. Místo svobody vám nabízejí registry, registry, shromažďování dat o vás, a jak už tady pan Babiš a další průběžně předvádějí, tak samozřejmě s těmito daty pracují, a pracují ve prospěch jedné politické skupiny. Ona to není jednom strana, je to politická divize jednoho podnikatelského konglomerátu. Takže tolik.

Pokud by se kdokoli z vás zajímal o to, jak fungují ekonomiky ve třetím tisíciletí, tak by věděl nebo by se dočetl, což ovšem takoví lidé typu Komárků a podobně asi už nebudou stíhat, že má smysl, má šanci na konkurenceschopnost a přežití taková ekonomika, která má stanovena rámcová pravidla. A že veškerý pokrok, který se odehrává, tak se odehrává miliony drobných rozhodnutí uvnitř toho systému. Že k tomu, abyste mohli obstát, přicházet s novými věcmi, potřebujete se pohybovat v krajních mezích nejenom oboru, ale i těch grifů, přístupu. A vy tohle všechno chcete zničit, ohrozit, kriminalizovat. Nezpůsobíte nic jiného než - a on to nebude okamžitý jednoduchý proces. Způsobíte to, že budete vracet zemi do minulosti. Bude ztrácet vůči těm zemím, které odolají lákadlům a zdánlivý, zdánlivý chaos, který s sebou informační věk nese, se budete snažit nacpat do grifů, přístupů a řešení minulého století.

Dámy a pánové, tahle doba už skončila. Jestli na tom budete pracovat, možná si získáte sympatie, ještě víc lidí vás bude jeden čas volit, aby se jednoho rána probudili a zjistili, že jsme na úrovni nějakého Senegalu. Omlouvám se Senegalu. Možná že ti na rozdíl od toho takové hlouposti zavádět nebudou a nezavádějí. Aspoň doufám. Tak Somálska, to je rozpadlý stát bez vize a budoucnosti. (Reaguje na hlas ze sálu.) Nevím, čemu se možná budoucí kandidát na ministra dopravy, nevím kolikátý už, směje.

To, co já danému projektu kontrolních hlášení vyčítám, už tady byla řeč o nepřipravenosti. Já tedy nevím, jestli byla tak masivní kampaň. Určitě nebyla. Podnikatelé samozřejmě na druhé straně, jak už bývá zvykem v České republice, nechávají věci na poslední chvíli. Problém je, že ten zákon není až tak jednoznačný a rizika pro podnikatele jsou obrovská.

Pokud jsem studoval dobře připomínky nejenom podnikatelů, ale i Hospodářské komory a dalších, když to shrnu, tak když jsou malí podnikatelé, tak vzhledem k tomu, že zřejmě přenesou povinnost kontrolních hlášení na své daňové poradce, tak zjevně hrozí, že budou minimálně o polovinu, o třetinu, možná až dvojnásobek platit úhrady. Takže není pravda, že je to nic nebude stát. Přeci daňoví poradci neponesou rizika, nebudou dělat práci navíc za stejné peníze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP