(10.40 hodin)
(pokračuje Bendl)

Loni říkal, a to se dá dohledat ze stenozáznamu, že zaplatil 800 tuším 5 nebo 9 mil. korun na daních za loňský rok. Tady včera nebo předevčírem říkal 500 mil., tak o 300 mil. méně. Uvidíme, o kolik bude méně dotací nebo více dotací. Nicméně asi také je neplatí rád. I když když už je musím zaplatit, tak to přeci musím prodat celé: já jsem zaplatil tolik a tolik na daních. To je přirozené, tomu se nedivím. Asi by to udělal každý. Víceméně každý podnikatel to dělá. Ovšem každý podnikatel tady nemá v rukou dotační nástroje, aby mohl ovlivňovat, co se děje v oblasti dotací. A že my máme tedy systém prolezlý dotacemi, to je jasné.

My jsme tady... Ještě takto. Systémy, ve kterých se začínáme všichni pohybovat, protože dochází k internetizaci a vznikají různé registry, vznikají různé seznamy lidí a o jejich existenci apod. a začínají se registry propojovat. Žijeme ve světě mailových komunikací a sociálních sítí, kde se dozvídáme cokoliv. A často se dozvídáme i věci, které třeba vědět nemáme, protože někdo se vloupá do systému. Poslední takové veřejné nabourání se do systému, že když někdo vleze do mailu premiérovi, tak to asi není úplně normální věc. Ale zřejmě se tady našel někdo, kdo má zájem dostat se předsedovi vlády až pod kožich. No a to je něco, co by aspoň pro nás pro všechny mělo být jistým varováním, že nebudou-li data zabezpečena, nebude-li šance a nebudeme-li mít jistotu, že se data nedostanou do neoprávněných rukou a nebudou použitelná ve prospěch, řeknu, konkurenční výhody, tak je lepší takový systém vůbec nespouštět. Protože se může stát nebezpečným pro samu existenci, podle mého hlubokého přesvědčení, této země.

Že se o to stát pokouší a ne příliš šťastně, je také myslím evidentní. Koneckonců to nedávno i sám první místopředseda této vlády a vicepremiér přiznal, že kontrolní hlášení má své chyby a že bude potřeba ho novelizovat. A byť tady i dneska řekl, že to je absolutně jednoduchá záležitost, vždyť tam žádné identifikace nebudou, napsal jsem si tady dokonce i tu jeho větu, kterou tady říkal, že se tam pouze namarkuje celá tržba a vše ostatní zařídí software. No, ono to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Nevím, jestli jste viděli někdy kontrolní hlášení, alespoň vzor. Jestli jste se na to měli možnost podívat. Jde se ve stejném trendu, jaký tady byl. A až se to naučí někdo vyplňovat, ten, kdo nemá účetního po ruce každý den, aby věděl, jaká faktura tam patří a kam ji vlastně má dát, jestli na oddíl 2, anebo na oddíl B2, nebo na oddíl A5, a kam to vlastně patří apod. Jestli mu v průběhu nebo na konci roku, až přijde účetní sepisovat daňové prohlášení, neřekne: Ale to jste prosím vás v lednu měl napsat úplně někam jinam. A v únoru jste to měl napsal do jiné položky. A tohleto, vždyť vy jste to mohl přiznat, to DPH, nebo nemusel, protože tam je klouzavý systém a to musí Ministerstvo financí a profesionální účetní vědět. Takže to nebude to tak jednoduché. Co je psáno, to je dáno, přičemž daně se pokládají k nějakému termínu.

Tak je tohleto víc než daňové přiznání, nebo není? Protože až teprve vlastní kontrola toho daňového přiznání a daňové přiznání celkem... tohle je jakási informace, kterou někdo dostane, ale do jaké míry je to trestný čin, když se stane, že tam někdo udělá chybu v tom anebo ne. A že ten systém bude chybový, to já myslím, že je jasné, a že budou chybovat skoro všichni, to je také jasné. A že si tím pádem budu moci na kontrolu vybrat v podstatě, na koho ukážu, je také jasné. Že ten systém je zbrkle připravený a nemá hlavu a patu, přičemž, a to je vlastně podstata toho, co jsem tady chtěl říct, že není pravdou, že tam bude celá tržba jako celek. U faktur nad 10 tisíc korun je potřeba vypsat každou tu fakturu. Napsat tam DIČ odběratele nebo dodavatele, to znamená kdo, za kolik, kdy a na jakou fakturu, protože tady musí být základ daně napsaný atd. To znamená už identifikuji toho, kdo se mnou obchoduje, a v těchto datech to měsíčně posílám na Ministerstvo financí. A tam přijde nějaký úředník, kterému potom třeba dá ministr financí sodu, až se dozví, že některá data utekla. Ale to může způsobit neuvěřitelné problémy tomu podnikajícímu subjektu, dostanou-li se interní data tohoto typu ven. A nemusí to být jenom do budoucna interní data týkající se pana Josefa Nováka a upozorňuji, že to mohou být i interní data týkající se Andreje Babiše nebo dalších a dalších. Že to neznamená, budu-li já vědět o někom všechno, že se také někdo jiný o mně nedozví úplně všechno. (Upozornění na čas.)

Už? (Už už.) Nevadí. Pak mám pro vás novinky, které vás možná překvapí o propojení podnikatelského sektoru a chystaného státního EET.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Beznosku a připraví se pan poslanec Vilímec.

 

Poslanec Adolf Beznoska: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, než začnu svůj projev k EET, krátká poznámka, nebo dvě poznámečky.

Jedna. Musím se přidat ke kolegům, kteří říkali, že pan předseda kontrolního výboru Koníček byl připravený velmi precizně. Já mu za to děkuji, protože tak nějak si představuji práci předsedů.

Druhá poznámka je k panu kolegovi Pilnému. Já jsem nechtěl technickou nebo faktickou poznámku. Tady pronesl větičku, že na Západě jenom tak mávnou telefonem, provedou platbu, a proto není potřeba úplně zavádět věci, jako je EET. Určitě jste stejně, jako já v kontaktu s někým např. z MasterCard. Tak co se týče platbou mobilními aplikacemi, tak na počet obyvatel Česká republika je na špičce. Nejsme daleko vzadu. Je to přesně naopak. Tak jenom si to prosím ověřte. Spíš jenom faktická, abychom si rozuměli.

A třetí věc. Vrátím se k problému EET a připomenu některá fakta, která tady zazněla, protože jsem jeden z těch, který říká, že zavedení EET je opravdu klasický příklad, zbytečného zákona. Pořád se o tom bavíme. Jak dalece máme dávat lidem prostor. Jaká je úloha vlády, jaká je úloha parlamentu a jak hluboce máme zasahovat do ekonomických procesů. Jsem jeden z příznivců toho, že čím jednodušší pravidla, a dokonce si myslím, že i čím menší míra kontroly, že postupně společnost může kultivovat. V momentě, kdy kamkoliv nasadíte represi, kamkoliv přidáte dozor, dohled, návod, jak se co má dělat, tak to způsobuje pravý opak. Lidé se prostě přirozeně začnou tomuto bránit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP