(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 224. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 224 z přítomných 183 pro 36, proti 107. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Václav Votava: B/27 opět ve dvou variantách. Je to od pana poslance Hovorky. Takže prvá varianta B/27/1. Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 225. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 225 z přítomných 183 pro 44, proti 97. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Václav Votava: Druhá varianta B/27/2. Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 226. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 226 z přítomných 183 pro 49, proti 93. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Václav Votava: B/28 - pan poslanec Filip. Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 227. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 227 z přítomných 183 pro 49, proti 104. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Václav Votava: B/29 - pan kolega Fiala společně s panem kolegou Stanjurou, Vilímcem a Beznoskou. Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 228. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 228 z přítomných 183 pro 49, proti 101. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Václav Votava: Jestli se nemýlím, pane místopředsedo, tak jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích podaných ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já myslím, že s vámi souhlasím, protože i já mám poznámky, že je všechno vypořádáno. Má někdo z těch, kteří podávali pozměňovací návrhy, pocit, že jsme o jeho návrhu nehlasovali? Není tomu tak. V tom případě jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích a můžeme pokračovat, a to je - padl návrh na doprovodné usnesení, které můžeme...

 

Poslanec Václav Votava: To bychom - nechci vám radit, pane místopředsedo...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: ... hlasovat až po (Zpravodaj: Hlasovat až po, ano.) případném schválení, protože není možné hlasovat jinak.

 

Takže budeme hlasovat o návrhu zákona o státním rozpočtu jako o celku, a to v hlasování číslo 229. Ale nejdřív přečtu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 podle sněmovního tisku 617 ve znění schválených pozměňovacích návrhů podle přílohy tohoto usnesení."

Zahájil jsem hlasování číslo 229 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 229 z přítomných 182 pro 104, proti 78. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas (Delší potlesk v celé jednací síni.)

 

Nyní tedy žádám zpravodaje, jak jsem předeslal, aby uvedl návrh doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Votava: Ano, nyní bychom hlasovali jako poslední hlasování o doprovodném usnesení. Já bych si dovolil jej přečíst. Je to doprovodné usnesení pana poslance Bendla: "Poslanecká sněmovna žádá ministra zemědělství, aby nespotřebované výdaje roku 2015 a zjevně nepotřebné a nespotřebované výdaje v průběhu roku 2016 prioritně alokoval na řešení problematiky sucha a rozvoje lesního hospodářství."

Moje stanovisko je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 230 a ptám se, kdo je pro doprovodné usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 230 z přítomných 183 pro 71, proti 73. Návrh doprovodného usnesení byl zamítnut.

 

Tím jsme vypořádali bod číslo 143, třetí čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016. Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí České republiky Andreji Babišovi, děkuji panu předsedovi rozpočtového výboru Václavu Votavovi a končím bod číslo 143. Státní rozpočet byl schválen. (Šum a neklid v jednací síni, střídání předsedajícího.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Hezký dobrý večer, milé kolegyně, milí kolegové. Budeme pokračovat dalším bodem, to je bod

 

144.
Návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2017 a 2018
/sněmovní tisk 618/

I tento předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministra financí Andrej Babiš. Prosím, pane ministře, máte slovo. (Neklid a šum v jednací síni.) Pouze pan ministr má slovo prosím! Děkuji.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, současně s návrhem o státním rozpočtu na rok 2016 vláda předkládá i návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2017 a 2018.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pane ministře, já se velmi omlouvám, ale prosím, abyste pokračoval, až se sněmovna utiší. Ať všichni, kteří chtějí debatovat, odejdou do předsálí. Děkuji. Prosím.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Střednědobý výdajový rámec tvoří celkové výdaje státního rozpočtu a státních fondů. Výdajové rámce jsou zpracovány v metodice sestavování státního rozpočtu a jsou konsolidované na dotační vztahy mezi státním rozpočtem a státními fondy. Východiska při zpracování střednědobých výdajových rámců na léta 2017 a 2018 byla stejná jako při zpracování návrhu rozpočtu na roku 2016. Ve výdajových rámcích na léta 2017 a 2018 nejsou zahrnuty výdaje vázané na příjmy z rozpočtu Evropské unie a finanční mechanismy. (Silný ruch v sále.)

Pro rok 2017 jsou navržené výdaje centrální vlády ve výši 1 211,7 miliardy korun, což tvoří výdaje státního rozpočtu 1 152,3 miliardy korun -

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já se znovu omlouvám, pane ministře, ale situace není lepší. Poprosím, abyste pokračoval, až se sněmovna ztiší. A pokud se neztiší, tak začnu některé jedince jmenovat. Děkuji. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Tyto výdaje jsou sníženy o dotace pro státní fondy ve výši 29,5 miliardy korun a výdaje státních fondů ve výši 59,4 miliardy korun. Střednědobý výdajový rámec navržený pro rok 2018 činí 1 245,7 miliardy korun, z čehož připadá na státní rozpočet 1 185,4 miliardy korun. Tyto výdaje jsou sníženy o dotace pro státní fondy ve výši 30,1 miliardy korun a na státní fondy 60,3 miliardy korun.

Podrobný komentář návrhu výdajových rámců na léta 2017 a 2018 je uveden ve střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2017 a 2018, který byl Poslanecké sněmovně Parlamentu předložen současně s návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 2016 na vědomí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi. Tento návrh projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 618/1. I tady prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan předseda pan poslanec Václav Votava a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP