(17.00 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže kdybych tohle zohlednil, tak jsme vybrali o 70 mld. za 11 měsíců více. Takže buďte tak hodní, prosím vás, už neříkejte, že nevybíráme daně. Vybíráme, a to jsme jenom na začátku. Protože děláte všechno pro to, hlavně opozice, abychom prosadili (?) EET. Ještě chcete dělat mimořádnou schůzi na kontrolní hlášení. Já nechápu, že vy chcete podporovat zločince, kteří nás okrádají o DPH. Fakt tomu nerozumím.

Takže bych strašně rád, kdybychom se na to podívali konstruktivně, abyste podpořili naše projekty, které přinesou víc peněz do rozpočtu pro všechny, pro důchodce, pro policisty, pro vojáky, pro hasiče a pro obce a města, za které lobbujete, a já taky. Taky jim chci dát víc.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za závěrečné slovo navrhovatele. Žel tedy podle jednacího řádu musím ještě udělit faktické slovo, faktickou připomínku těm, kteří mají přednostní právo, a ostatním, kteří ho nemají, udělit nemohu. Je tady přihlášen pan poslanec Miroslav Kalousek, pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a pan kolega Černoch. A také pan předseda klubu TOP 09. Prosím ale, jsme po závěrečném slovu navrhovatele.

Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ač se to zdálo být v podstatě nemožné, tak tato závěrečná řeč předčila svou nestoudností předkládaný materiál, jeho čísla a argumentace k němu uvedené. Myslím si, že obojí si zaslouží hold. Jak ta řeč, tak ta neuvěřitelná a nepřijatelná materie, o které budeme hlasovat. Dovolte, abych na počest předkladatele ten hold složil jedním z nejznámějších a nejslavnějších hesel volební kampaně ANO: "Jsme schopný národ, jenom nám vládnou nemehla a balíci." (Potlesk z lavic TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já nemám faktickou připomínku, přihlásil jsem se s přednostním právem. Velmi těžko se reaguje na tak nesouvislou řeč, kdy je poskládáno mnoho věcí, které s rozpočtem vůbec nesouvisí. Ale zkusme od konce.

Kontrolní hlášení se dotkne zhruba více než půl milionu subjektů. Více než půl milionu. A to jsou zloději!, říkal ministr financí. A já říkám, že to není pravda! Není to pravda! Copak karuselové obchody dělají firmy s obratem 10, 20, 30 mil. ročně? Neuvěřitelné množství obchodních dat chcete sbírat! Neuvěřitelné množství. Četl jsem docela vtipný komentář, že poprvé se to bude odevzdávat 25. února a je to nový Vítězný únor pro stát.

Místo abyste šli po těch, kteří skutečně ty stamiliony a miliony odvádějí, tak se zaměříte úplně na všechny. Nesmyslně vysoké pokuty, nepřipravenost projektu. První informaci, abyste věděli, poté, co jsme podali návrh zákona, tak v "rekordním" čase 14 dnů Ministerstvo financí informovalo podnikatelskou veřejnost. Teda polovinu. Tři sta tisíc subjektů obdrželo jednu A4 buď mailem, nebo do datové schránky. A tomu se říká informační kampaň k tomu, co má přinést deset miliard. Nic to nepřinese! Ti kteří kradli, budou krást dál a budete otravovat slušné a poctivé, kterých je naprostá většina.

O EET jsem mluvil, nepřinese nic. Podívejte se do vámi milovaného Chorvatska, o kolik se jim zvýšily příjmy. Nic! Nula! Současně říkáte, že chcete narovnat podnikatelské prostředí u EET. Tak se podívejte na vaše koaliční dohody! Copak vy navrhujete, aby to platilo pro všechny? Hned? Ne, pro tu citlivou, a je to dobře, pro tu citlivou kategorii živnostníků najednou je odklad až za příští volby. Sami tomu nevěříte, proto to odkládáte za příští volby. Aby si to náhodou voliči nevyzkoušeli ještě před volbami. Takže nic takového.

U hazardu jsme my nic nebrzdili. Hlasovali jsme pro ten návrh zákona v Poslanecké sněmovně. Pro jsme hlasovali. Tak vždycky neříkejte, že opozice byla proti.

Pak musím říct k tomu EIA. Já nevím, jestli ministr financí četl ten materiál myslím že ministra Brabce. Tak ten zákon je sice z roku 1991 nebo 1992, ale poslední vyjádření EIA podle tohoto zákona bylo vydáno v roce 2006. A je to první stupeň při projektové dokumentaci. Zeptejte se svého ministra dopravy, jak dlouho to trvá. Takže to není z 90. let. Poslední je z roku 2006 a vy jste to nevyjednali. To je celé! Nevyjednali jste si to. A teď podívejte se do toho materiálu, má 11 stran, do toho vládního materiálu. Jezdíte tam od července jak do houslí, do Bruselu, a nic! Proto říkám, že jestli máme mít šanci, tak to musí dojednat podle mého názoru premiér na politické úrovni, ne na úřednické úrovni. Pokud se pletu, jenom dobře pro Českou republiku.

Je opravdu komické, když ministr financí, který dva roky vládne, jehož strana má resort ministra pro místní rozvoj, říká: "Máme blbý zákon o veřejných zakázkách." Co jste dělal dva roky? Vy a vaši kolegové, kteří to mají na starosti! Proč jste ho dávno nezměnili? (Potlesk z lavic ODS.) Nejste ve vládě týden, ale dva roky! (Hovoří hlasitě, expresivně. Ze sálu se ozývají reakce, například: Neřvi!) A pořád se chováte jako v kampani, když jste ještě nevládli. Tak co jste za dva roky udělali?

Pane předsedající, byl bych rád, aby poslanci na mě nemluvili. Mohou se přihlásit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nemohou se přihlásit, pane předsedo, protože je po rozpravě, která byla ukončena, je po závěrečném slově ministra financí a mohou hovořit jenom ti, kteří mají přednostní právo, protože jim to slovo nemohu odebrat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Takže mohou na mě křičet, pane místopředsedo?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nemohou na vás křičet.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak prosím vás, abyste mi zjednal pořádek! Já vím, že se vám nelíbí, co říkám, ale to neznamená, že byste neměl řídit schůzi korektně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nemám žádnou výhradu proti tomu, co říkáte. Kdybych chtěl, tak bych se přihlásil do rozpravy, a samozřejmě budu rád, když se sněmovna uklidní. Uklidňuji ji téměř každou minutu. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji vám. Na druhé straně musím souhlasit s ministrem financí, s těmi prvními větami, které řekl: "České republice se daří. Jsme na tom dobře. Máme nízkou nezaměstnanost, nízké zadlužení." Až na to, že říká, že 25 roků tady ta republika šla špatným směrem. Jak je to možné? Musíte si vybrat! Buď jsme šli dobrým směrem - neříkám, že nebyly chyby, to v žádném případě -, a to jsme šli, a proto se České republice daří. A je zajímavé, že ten, kdo vyšel z podnikatelského prostředí, propadl tomu úřednickému pohledu na svět, že úspěchem ekonomiky není úspěch podnikatelů a zaměstnavatelů, ale už je to úspěch vlády. Zajímavá změna. Já tomu prostě nevěřím. A je jedno, kdo je ve vládě. Myslím, že je to úspěch podnikatelů a zaměstnavatelů. Kromě těch pracovních míst, která jste vytvořili, těch 22 tis. úřednických míst za dva roky. To je všechno pravda.

Takže jindy říkáte, že 70 mld. je koaliční kompromis, a je to pravda, a že byste si představoval nižší deficit státního rozpočtu. A když já to řeknu nebo to řekne opozice, tak řeknete: "To je ale planá kritika té opozice!" Tak jste to měl v té koalici prosadit! Měl byste naši podporu. Přesně tak to je. My jsme navrhovali vrácení, přepracování a snížení. A sami jste našli například v dávkách hmotné nouze 1 miliardu 100 mil. jen tak, ze dne na den. Takže konkrétními postupy, vašimi postupy, nám dáváte za pravdu. Takže neodvádějte pozornost. Hlavně si vyjasněte to základní: Šli jsme dobrým směrem, nebo jsme nešli dobrým směrem? Šli jsme dobrým směrem, proto se České republice daří. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Zbyněk Stanjura, nyní pan poslanec Marek Černoch s přednostním právem. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Já bych se velmi rád ohradil proti nařčení, že strašíme, že je na našem území pouze 125 imigrantů. Velmi dobře víte, jaká je situace, jak se rychle ta situace může změnit. A to, že požadujeme peníze... (Hlas z pléna.) Nekřičte na mě prosím, pane kolego. To, že požadujeme peníze na ochranu státních hranic, na to, že ta situace se nás může velmi rychle dotknout. Běžte se podívat do Evropy.

Úsvit svůj názor říká dlouhou dobu. Neměníme ho ve chvíli, kdy se stanou události v Paříži, kdy najednou všichni vycházejí s prohlášeními, že je potřeba zavřít hranice, že je potřeba imigranty vracet. Říkáme to velmi dlouho a ty naše požadavky, které jsme měli, tak se týkají ochrany státní hranice. Proto prosím neříkejte, pane ministře, že strašíme. Že se nám v České republice nic stát nemůže.

Co se týče hazardu, říkal jste, že opozice nepodpořila zákon o hazardu. Podpořili jsme zákon o hazardu. Naopak jsme tam přinášeli pozměňovací návrh, který byl ještě tvrdší.

Poslední. Říci, že opozice podporuje zloděje na DPH... Já si myslím, že mimořádná schůze není podpora zlodějů, že jsou tam lidi, kteří jsou slušní, a že nařčení, že podporujeme zloděje, je opravdu nemístné. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP