(20.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Jaká je vlastně historie her? Hry mají v lidské historii své nezaměnitelné postavení a úlohu. Obecný pojem hra dnes stejně jako v minulosti v sobě nese řadu významů. V minulosti byla hrami obecně označována jak divadelní představení, tak dostihy v cirku, atletické závody, hry v kostky a jiné společenské hry stejně tak jako gladiátorské zápasy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším a musím využít § 59 odstavec 4, abyste mluvil k věci. Historie, která se týká herního průmyslu jako takového, se netýká - budu-li postupovat podle chronologického výkladu práva - předloženého návrhu, protože se týká jednotlivých sazeb. Takže prosím, pokud budete konstatovat historický vývoj, omezte se na historický vývoj sazeb herního průmyslu. (Tleská poslanec Komárek a přidalo se pár dalších poslanců.) Děkuji vám.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedající, já se přiznám, že - já se přiznám, že s vámi si dovolím nesouhlasit, ale podrobím se. Jenom řeknu, že si dovolím nesouhlasit, protože za prvé se domnívám, že historie hazardu je nezbytnou informací pro zákonodárný sbor, který projednává příslušný návrh zákona bez připomínkového řízení, bez dopadové studie, bez studie RIA, a notabene se přiznává k tomu, že to, co máme předloženo, vůbec nechce a chce něco jiného. Tak se domnívám, že se tomu musíme věnovat skutečně pečlivě včetně historie, protože vláda tady zjevně něco zanedbala a my jako zákonodárci bychom neměli zanedbat nic.

Nicméně navíc si dovolím zdůraznit, že jsem vybaven přednostním právem, a mám-li přednostní právo, pane předsedající - ale já to nezneužiji a podrobím se vaší připomínce -, mám-li přednostní právo, tak v zásadě můžu vystoupit s libovolným tématem a vy nemáte právo mě omezovat. Ale máte-li pocit, že to právo máte, já se tomu podrobím. Jenom se domnívám, že se nepodrobuji jednacímu řádu, ale vaší momentální náladě a že to dělám proto, že mám náladu výjimečně dobrou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já zase nechci být peskován za to, že jsem nevyužil svých oprávnění jako předsedajícího. A není pravda, že může mluvit ten, kdo je vybaven přednostním právem, k čemukoliv. I ten je povinen mluvit k věci. Prosím, nastudujte si případně § 67 a § 59, který o tom hovoří. Ale já s vámi nebudu diskutovat, protože jste slíbil, že to budete respektovat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Samozřejmě, pane předsedající. Nicméně trvám na tom, že historie hazardu patří k tématu, které projednáváme, neboť projednáváme novelu loterijního zákona. Já trvám na tom, že historie k tomu tématu patří, a vyhovím vám, protože jste mi dneska výjimečně sympatický (smích v sále), a přeskočím historii. Ale přeskočím ji ne proto, že je to má povinnost z jednacího řádu, ale že vy si to přejete a že jste mě dojal tím, jak jste jiné pasáže podrobně poslouchal. Dokonce jste napomínal sněmovnu, že slyšet chcete.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji vám.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Takže mi nyní dovolte, abych tedy přeskočil tu historii. Ochudím vás o to, abych vám řekl, jak to bylo tedy za Marie Terezie a Josefa II. - myslím si, že to je mimořádně zajímavé - a sdělím vám, že nynější právní úprava čerpá především z rakouského všeobecného občanského zákoníku vydaného v roce 1811. Sázka a hra zde byly upraveny v §§ 1267 a 1274 a byly označeny za odvážné nebo aleatorní smlouvy. V § 1270 rakouského všeobecného zákoníku vymezoval pojem sázky, neobsahoval však vymezení pojmu hry. V § 1272 ale zakládal vztah mezi těmito pojmy tak, že "každá hra je druhem sázky, práva ustanovená pro sázku platí také pro hry". Jak je také uvedeno ve známé publikaci Herní právo, kterou si probereme při některé z příštích schůzí (smích v sále), rakouský zákoník tím založil vzájemný vztah pojmu sázka a hra na zcela opačném principu, než je vžité společenské chápání tohoto vztahu. Sázka tak není druhem hry, ale hra je druhem sázky.

Moc vás prosím, tady zpozorněte, protože jinak se těžko dobereme ke správnému rozhodnutí nad předlohou pana poslance Volného. (Při projevu gestikuluje rukama.) Sázka není druhem hry, ale hra je druhem sázky. Prosím, zapamatujte si to, protože na konci mého výkladu se k tomu budeme muset vrátit a vyvodit příslušné závěry.

Úprava rakouského zákoníku tak platila na našem území až do roku 1950 - což už nelze nazvat historií, to už jste byl na světě, pane předsedající - kdy byla nahrazena zákonem číslo -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak starý nejsem, pane poslanče. Jsem sice starší než vy, ale ne tak starý.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Mnohokrát se omlouvám. Já jsem se domníval že ano. Přijměte moji omluvu. (Veselí v sále.)

V roce 1950 byla nahrazena zákonem 141/1950, takzvaným středním občanským zákoníkem. Ten podstatně redukoval úpravu obsaženou v rakouském zákoníku a omezil se v §§ 504 a 505 na pouhé vymezení právních účinků smluv o sázce a hře. Redukce právní úpravy sázky a hry byla dána především tehdejším pojetím těchto činností jako odporného kapitalistického přežitku. Střední občanský zákoník byl následně v roce 1964 nahrazen současným občanským zákoníkem a zákonem č. 40/1964 Sb. Ten ve svém původním znění úpravu sázky a hry neobsahoval vůbec. Jediné ustanovení nepřímo se vztahující k sázce a hře bylo v § 455 odst. 2 upravující odpovědnost za neoprávněný majetkový prospěch.

Po roce 1989 byla novelou 509/1991 Sb. do občanského zákoníku opět zavedena ustanovení v podobě §§ 845 a 846 výslovně upravující sázku a hru, v nichž byl upraven i pojem los. To znamená, do českého práva - opět tady jsme u poměrně zásadního mezníku - do českého práva vstupuje pojem los teprve v roce 1991, což je značné překvapení, protože si všichni pamatujeme losy - tedy všichni ne, ale já si tedy ještě pamatuji pojem losy před rokem 1991.

V roce 1990 byla česká právní úprava v oblasti sázek a her rozšířena o zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, který je speciálním předpisem upravujícím určitý druh sázek a her. K 1. lednu 2014 má vejít - vešel v účinnost nový občanský zákoník, který obsahuje úpravu sázky, hry a losu v §§ 2873 a 2873. Tady je asi dobré si uvědomit, a pan profesor Eliáš jistě věděl, proč to dělá, že nový občanský zákoník, ten nový občanský zákoník, který jsme přijímali před dvěma lety, se navrací k pojetí pojmů sázky a hry tak, jak byly upraveny v rakouském obchodním zákoníku, protože tam to bylo správně. A teď to máme zase dobře.

To, co jste se smáli, a přiznám se, že mě to trochu ranilo, ale věřím, že po několika hodinách diskuse pochopíte, jak je to strašně důležité, protože bez toho by vlastně ani nebylo potřeba regulovat otázku hazardu -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Mrzí mě to, pane poslanče, ale já vás zase musím přerušit a požádat, abychom sehnali zpravodaje, protože by to měl poslouchat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem si ani nevšiml, že utekl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: A já bych nerad čelil kritice Poslanecké sněmovny, že netrvám na přítomnosti zpravodaje. Navrhovatel nemusí, když to nechce poslouchat, toho nenutím, ale zpravodaje bych rád viděl. Jestli vám to nevadí, pane poslanče, můžete pokračovat, ale já přesto trvám, aby příslušný předseda poslaneckého klubu zpravodaje zajistil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP