(Jednání pokračovalo ve 14.43 hodin.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, doba na poradu klubu TOP 09 uplynula. Než jsem přerušil jednání, měl slovo pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, ještě jednou, aby bylo zřejmé... (Obrací se vlevo, kde je trochu rušněji. Někteří poslanci stále vcházejí do sálu.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Já prosím levou stranu sálu, aby se ztišila, abychom neopakovali to, co se tady odehrávalo před přerušením. A prosím, všichni vyslechněme argumenty pana předsedy Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ještě jednou, aby bylo zřejmé, oč tady doopravdy jde. Ta diskuse se vedla na organizačním výboru minulý týden, vedla se na grémiu tento týden. A je to diskuse o tom, jakým způsobem elegantně a procesně přijatelně vyjádřit vůli většiny Poslanecké sněmovny, že některé parametry Kalouskova zdanění - protože žádný jiný ministr financí předtím nebyl schopen zdanit hazard než já, tzn. za mého působení došlo ke zdanění hazardu. A současná vládní koalice chce parametricky změnit některé sazby daní, zdanění hazardu.

A na této schůzi jsou ve hře dva tisky. Vládní návrh o loteriích, protože musí být notifikován, vstoupí v účinnost až k 1. 1. 2017, ať už se o jeho konečné podobě dohodneme jakkoli, a parametrické změny řekl bych ne zcela odpovídající gramotnému vnímání skutečnosti pana poslance Volného, který pan poslanec Volný chtěl uvést v život k 1. 1. 2016. Do toho vstoupili další koaliční partneři, KDU-ČSL a ČSSD a vysvětlili panu poslanci Volnému, že jeho gramotnost a chápání skutečnosti má své limity. To znamená, domluvili se na něčem úplně jiném, než je obsahem pozměňujícího návrhu pana poslance Volného. Takže tady máme na této schůzi tento týden dva návrhy. Jeden návrh je vládní, týkající se loterií, kam může být vaše koaliční dohoda - a teď se zcela odpoutávám od věcného návrhu té dohody - kam může být ta vaše koaliční dohoda implementována s tím, že bude účinná k 1. 1. 2016. To tu prostě máme. To je fakt. Vedle toho tady máme návrh, který se jmenuje poslanecký návrh pana poslance Volného, který něco navrhuje... Těžko budete moct hlasovat, paní kolegyně, když jste neslyšela, co vám říkám. (Zřejmě k poslankyni Šánové, která sedí ve své lavici...)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní kolegyni oslovujte prosím mým prostřednictvím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Vaším prostřednictvím říkám paní kolegyni, že je úplně jedno, jestli to slyšela, nebo ne, protože ona... (Poslankyně Šánová se diví, o čem poslanec Kalousek hovoří.) Tak tečka.

Vedle toho tady máme návrh pana poslance Volného, něco úplně jiného, než na čem se ta koalice dohodla. A vám jde teď jenom o to, zda tu vaši společnou vůli, na které jste se dohodli, vložíte do toho vládního návrhu, který je zcela legitimní, anebo do toho Volného návrhu, který je procesně sice také legitimní, ale je velmi hloupý, to za prvé, a za druhé vytváří pocit, že jsou tady poslanci první, druhé, třetí a čtvrté kategorie, protože jsou nás tady desítky, jejichž návrhy nemají šanci, aby byly projednány na plénu, zatímco návrh pana poslance Volného, byť je zcela hloupý, byť je absolutně nekompetentní, byť koalice počítá s tím, že ho změní ve všem (s důrazem) kromě toho, že tam bude nápis pana poslance Volného, to tam zůstane, ale ten obsah bude úplně jiný, tak má tu přednost, což logicky vyvolává pocit, že tady máme poslance první, druhé a třetí kategorie, protože jsou tady kolegové, jejichž návrhy čekají na projednání rok, a pak je tady kolega, jehož návrh bude projednán přednostně, byť obsah tohoto návrhu bude zcela změněn, vyměněn za něco úplně jiného. A ten kolega jako dobromyslné tele bude říkat: ano, já s tím souhlasím, tohle je můj návrh. Byť ten obsah bude úplně jiný.

Tohle není obsah demokratické a parlamentní diskuse, kterou bychom asi měli připustit. Víte, já rozumím vládě, která se domnívá, že když prosadí ty koaliční dohody, o kterých nevím, zda pan poslanec Volný už je, nebo ještě není informován, v každém případě si ho dovoluji informovat, že by měly být předmětem jeho pozměňujícího návrhu - pokud se vládní koalice domnívá, že tam díky těmto dohodám bude vyšší výběr do státního rozpočtu, já si to nemyslím, ale respektuji, že si to koalice myslí a že má právo to prosadit... (Odmlčuje se a dívá se vlevo.) Zleva. Zleva, pane předsedající.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane kolego, vy musíte mít značně vyvinutý sluch, protože já tedy žádný nadměrný hluk neslyším. Ale přece vyhovím námitce a poprosím levou stranu sálu, aby se ztišila.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Vy si vážně děláte legraci, nebo to fakt neslyšíte?

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Já jsem nezaznamenal, že by hladina hluku byla nějak extrémně vyšší, než je zde zvykem. Ale prosím, vyhověl jsem vaší námitce. Prosím sněmovnu o nábožné ticho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP