(17.40 hodin)
(pokračuje Babiš)

Ještě prosím vás, pane Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, to jsou různé mantry. Já nejsme makroekonom, vždycky se říkalo: Rosteme podle Německa. Tak teď to nějak nevyšlo a 4 % nemáme růst. My máme růst asi 2,5 nebo 2,6 %, teď to počítáme. A já vás zvu, protože, ano, to jsou ty mantry, to se stále opakuje. Já hledám těch vašich 13 miliard a nenacházím. A víte proč? Protože růst v prvním čtvrtletí byl navýšením zásob. A každý, kdo podniká, ví, že ze zásob není daň. A navýšením exportu - také není daň, a navýšením investic - také není daň. Takže my to teď počítáme a já rád - prosím vás, zavolejte ty skvělé makroekonomy. Klidně můžeme tu debatu udělat. A já vám ukážu ten růst, my ho spočítáme, nechal jsem to přesně spočítat. A také jste zapomněl něco odpočítat: 4,2 miliardy DPH za léky, dětskou výživu a knihy, 2013, 2014 daňové zvýhodnění, co jsme vraceli důchodcům dva roky, a také daňové zvýhodnění pro děti. A to všechno, když napočítáme, tak se blížíme 10 miliardám. Takže je potřeba to dopočítat. Takže já se rád s vámi na tom sejdu a ukážu vám přesně čísla, protože to jsou takové mantry. A jedno procento růstu 13 miliard je podle mého názoru nesmysl. A ještě navíc ta spotřeba, která byla vyšší, to je otázka, kolik bylo ze spotřeby v rámci šedé ekonomiky a jestli ti, kteří prodávali, platí daně. Když bude evidence tržeb, tak potom to mohu vyloučit.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr otevřel znovu sloučenou rozpravu k dvěma bodům. Než dám slovo panu premiérovi, ještě faktickou poznámku pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty, po něm s přednostním právem pan premiér a pan předseda Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já vám prostřednictvím pana předsedajícího ve zkratce načtu jeden výpočet, pane ministře. Ne u DPH, tentokrát u daně z příjmů. Vy jste oceňoval nedávno nejlepší plátce daně z příjmů právnických osob. Je to hezká tradice, já jsem rád, že v tom pokračujete. Dvacátý se pohyboval někde kolem 400 milionů. Agrofert s přiznaným ziskem šest miliard korun by se měl při 19% dani z příjmů právnických osob pohybovat někde kolem jedné miliardy, mírně nad ní. Kupodivu se do první dvacítky nedostal, protože danil pod 400 milionů. Proč? Protože struktura s 200 organizacemi, s 200 právnickými osobami umožňuje neuvěřitelné legální, ale na hraně, legální operace, kterým se říká optimalizace, např. i s pojišťováním vlastního majetku, kde člověk podřízený, zprostředkovatel pojišťování, potom to nabízí svému pojistiteli, kde je třeba kupř. předsedkyně Mladých anonistů. (Smích v sále). Anonistů jsem řekl. A najednou nám z toho vypadne takových 600, 650 milionů zoptimalizované daně, kterou tomu státu nemusíme odvést. To samozřejmě ten živnostník tuhle možnost nemá, a proto ho pak musíme vydírat podobnými nesmysly, jako je EET. Takhle se dělají ty počty. A proto někteří velcí oligarchové potřebují držet v ruce tu legislativu, která by jim tohle umožňovala. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Teď s faktickou poznámkou pan poslanec Bendl, po něm s faktickou poznámkou pan ministr Babiš, po něm s přednostním právem pan premiér a pan předseda Stanjura. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, já bych, když už se tu bavíme o tom, jak se převáděly peníze z roku na rok a jak Ministerstvo financí používalo některé finanční prostředky, pak bych také připomenul, že tu zůstalo po bývalých vládách na účtech státních podniků v případě Lesů České republiky 16 miliard, v případě Budvaru miliardy dvě. Volné, nevázané peníze. A je potřeba na ně také nezapomenout, protože i ty už jsme projedli.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Babiš. Prosím, pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych si vyprosil od pana Kalouska tyhle sprosté lži a invektivy. Tak přijďte na Agrofert, pane Kalousku. A tam vám řeknu, že celý zisk je včetně Německa, Slovenska, Maďarska, Holandska, celého světa. A v tom německá chemička má dvě miliardy zisku, takže tam se tvoří většina. Takže moje firmy odvedly za minulý rok na zdravotním a sociálním 2,4 miliardy a zaplatily 752 milionů daní. Takže bych byl strašně rád, kdybyste tady zase nelhal. Je to sprostá lež a já to zásadně odmítám! Takže si to nastudujte. A Agrofert je velký plátce daní i v Německu, i na Slovensku a dalších zemích. Takže já odmítám tyhle sprosté invektivy a lži!

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Aha. To byla relevantní odpověď, já za ni děkuji. Pouze to koriguje onu legendu, že ten osvícený a moudrý vládce Agrofertu daní výlučně v České republice, zatímco ti ostatní zcela sprostě daní v zahraničí. Děkuji za informace, pane ministře a majiteli Agrofertu, že daníte v Německu, v Holandsku, na Slovensku a v řadě dalších zemí mimo Českou republiku.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak teď už se dostane s přednostním právem na pana premiéra. Prosím, pane premiére, máte slovo. Po něm pan předseda Stanjura. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já myslím, že parlamentní debata je užitečná, je důležité poslouchat, co říká opozice. Ale já se chci omluvit panu Stanjurovi, panu Kalouskovi, že nebudeme jednat podle toho, co nám doporučují. Já prostě děkuji za všechny dobré rady, které jste nám teď dali v průběhu uplynulé rozpravy, ale musím říci, že moje zkušenost s tím, když jste mohli ta vaše doporučení a recepty realizovat v praxi, je prostě negativní. Já si nemyslím, že bychom zemi vedli dobře, pokud bychom se řídili vašimi radami. Vy jste přece měli možnost vaši politiku realizovat. Pan Stanjura byl v ODS, byl i členem vlády nějakou dobu, pan Kalousek byl ministr financí řadu let ve vládách společně s ODS, tzn. ODS a TOP 09 měly obrovský čas a časový prostor řadu let realizovat svoji politiku.

Strašně rád tady v Poslanecké sněmovně poslouchám, když si pan Stanjura stěžuje na to, že tady je většina, že většina nediskutuje a že si ty věci rozhodne, jak chce. Chci jen připomenout panu Stanjurovi, že vy jste si je rozhodovali, jak jste chtěli. I ten druhý pilíř jste si postavili vy. Vy jste si nastavili jeho parametry. To nebyla sociální demokracie. A musím říci, že mě pobavilo, jak se tu teď někteří představitelé bývalé pravicové vlády omlouvají, že udělali chybu, že ten pilíř nastavili špatně, a teď nám tu radí, jak máme dělat důchodovou reformu. Oni sami špatně, když měli tu možnost, nastavili druhý pilíř, sami to tady v debatě uznali, že to dopadlo katastrofou, a teď dávají dobré rady současné vládě, jak má dělat důchodovou reformu. Máte na to právo. A myslím, že je povinností vlády, aby poslouchala, co říká opozice, my to tady poctivě děláme, posloucháme, co říká opozice, ale nezlobte se na mě, že tyto vaše rady nebudeme realizovat, protože když jste tu možnost měli vy, tak to dopadlo špatně.

Je hezké poslouchat, jak tu pan Stanjura z ODS kritizuje, že vláda vybírá málo na daních, protože ekonomika rostla v prvním čtvrtletí o 4 %. Chci jen připomenout, že byly i jiné časy. Celá střední Evropa rostla a byla tu jediná země za Nečasovy vlády, která byla v recesi. A dva roky byla v recesi a daně se vybíraly skutečně hodně špatně. Byly tam velké daňové propady a byl tam velký problém. Hádejte, která to byla země, která za Nečasovy vlády jediná ve střední Evropě byla dva roky v recesi? No já vám to řeknu. Byla to Česká republika. Nezlobte se na mě, že nebudeme realizovat vaše rady, protože když jste měli možnost dělat rozpočtovou a hospodářskou politiku, tak to dopadlo tím, že jsme byli v celé střední Evropě nejhorší z hlediska hospodářského růstu. A pak byly země, které nás předbíhaly. No jak je to možné? Jestliže jste takto chytří a máte ty správné recepty, tak jak je možné, že když jste měli x let po sobě možnost a měli jste většinu a mohli jste si ty věci nastavit, jak jste chtěli, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. To mi teda vysvětlete. Docela rád bych si to tady i v té debatě poslechl od představitelů ODS, od představitelů TOP 09. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP