Úterý 16. června 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

148.
Vládní návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany
v misích OSN UNDOF a MINUSMA
/sněmovní tisk 472/

Předložený návrh uvede z pověření vlády ministr obrany Martin Stropnický a požádám, ještě než se ujme slova, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo pan poslanec Bohuslav Chalupa, který je zpravodajem výboru. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v misích OSN UNDOF a MINUSMA. Dlouhodobým záměrem ČR je postupný návrat do misí OSN. Jenom připomínám, že naše významnější působení v misích OSN jsme uzavřeli v roce 1998 ukončením činnosti polní nemocnice ve východní Slavonii. Od té doby vysíláme do misí OSN pouze jednotlivce na funkce pozorovatelů.

Vláda schválila působení sil a prostředků rezortu MO v misích OSN UNDOF na Golanských výšinách a MINUSMA v Mali svým usnesením z 22. dubna tohoto roku. Vycházeli jsme z následujících kritérií: požadavků OSN v námi definovaných zájmových regionech, tj. Blízký východ, severní Afrika a Sahel. Dále jsme vycházeli z existence našich dalších závazků, zejména v rámci NATO a EU, a také z dostupnosti našich kapacit lidských, materiálních i finančních. Navrhovaný rozsah zapojení do obou misí je dle mého názoru přiměřený a vytváří prostor pro postupné významnější angažmá naší země v misích OSN.

Co se týče mise UNDOF, požádala nás OSN o tři důstojníky na pozice ve velitelské struktuře mise a v předkládaném materiálu žádáme o udělení mandátu pěti osobám, a to pro případ, že by nás OSN později požádala o obsazení dalších pozic.

Pokud se týče mise MINUSMA v Mali, je tím typem misí OSN, jejichž úkolem není pouze dohled nad dodržováním příměří mezi znepřátelenými stranami, ale také aktivně přispívat ke stabilizaci bezpečnostní situace ve svém prostoru odpovědnosti. Účast české jednotky speciálních sil jakožto součásti nizozemského kontingentu, který je mimochodem největším z evropských zemí, považuji za vhodný způsob, jak viditelně přispět k naplnění cílů mise OSN a získat řadu neocenitelných zkušeností. V Mali již od dubna roku 2013 působí 38 našich vojáků ve výcvikové misi EU. Náš příspěvek ke stabilizaci situace v Mali tak bude viditelnější a komplexnější. Zároveň je z logistického hlediska výhodnější udržovat vojáky dvou misí na jednom teritoriu než ve více operačních prostorech.

Z hlediska finanční náročnosti by navrhované působení v obou misích nemělo přesáhnout částku 182 mil. korun a bude financováno z rozpočtu Ministerstva obrany. Část, zhruba 30 % finančních prostředků, nám bude refundována podle finančního mechanismu OSN.

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za pozornost a žádám o schválení předloženého materiálu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru obrany Martinu Stropnickému a konstatuji, že tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 472/1. Žádám tedy zpravodaje výboru Bohuslava Chalupu, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, dobrý večer. Po obsáhlém a dostatečně podrobném úvodním slově ministra obrany si dovolím vyslovit jen velmi krátký shrnující komentář.

Vláda dne 22. 4. předmětný návrh projednala a přijala k tomu své usnesení. Na základě toho byl vládní návrh rozeslán všem poslancům dne 23. dubna 2015. Organizační výbor zprávu přikázal dne 29. dubna 2015 svým usnesením č. 164 k projednání výboru pro obranu jako garančnímu výboru. Výbor pro obranu návrh vlády projednal dne 11. května a svým usnesením číslo 472/1 doporučil Poslanecké sněmovně návrh schválit.

Dovolím si vás seznámit s usnesením výboru pro obranu č. 82 z 18. schůze uskutečněné dne 7. května 2015 k vládnímu návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v misích OSN UNDOF a MINUSMA, sněmovní tisk č. 472:

Po odůvodnění předneseném ministrem obrany MgA. Martinem Stropnickým, náčelníkem Generálního štábu generálporučíkem Ing. Josefem Bečvářem, zpravodajské zprávě poslance Ing. Bohuslava Chalupy a po obecné a podrobné rozpravě výbor pro obranu:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se usnesla, že

1. vyslovuje souhlas s

I. působením sil a prostředků Ministerstva obrany v misi OSN UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) na Golanských výšinách v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2016 v celkovém počtu do 5 osob,

II. působením sil a prostředků Ministerstva obrany v misi OSN MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) v Maliské republice v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2016 v celkovém počtu do 25 osob;

2. žádá vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu o působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v misích OSN UNDOF a MINUSMA v roce 2015, a to nejpozději do 30. června 2016, a o působení sil a prostředků Ministerstva obrany v misích OSN UNDOF a MINUSMA v roce 2016, a to nejpozději do 30. června 2017;

II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky;

III. ukládá předsedovi výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Písemnou přihlášku žádnou nemám, hlásí se s přednostním právem pan zpravodaj a pan předseda klubu ODS. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Děkuji za přednost. Předložený návrh je plně v souladu s členstvím ČR v OSN, je v souladu s bezpečnostní strategií ČR, obrannou strategií ČR a zahraničněpolitickými prioritami ČR. Plně se ztotožňuji s tím, že bezpečnost ČR je úzce spjata s mezinárodní bezpečnostní situací, přičemž eskalace hrozeb souvisejících zejména s teroristickými skupinami působícími v regionech Sahelu a Blízkého východu znamená přímé ohrožení bezpečnosti EU. V této souvislosti a v reakci na vystoupení pana kolegy Černocha, prostřednictvím pana předsedajícího, ve kterém nás obvinil z toho, že nemáme zájem řešit věci související s imigrací a s bezpečnostní politikou ČR, tak ho chci upozornit, že právě tyto mise jsou jedním z konkrétních příspěvků vlády k boji proti terorismu a návazně i příspěvků k řešení problematiky nelegální migrace v obecnější rovině.

Teď jde nikoliv o zpracování nic neřešící informace, těch je dostatek jak na výboru pro bezpečnost, výboru pro obranu, výboru pro evropské záležitosti, stálé komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství atd., ale jde o jasné, konkrétní opatření. Jinými slovy, a snad mohu mluvit za většinu poslanců, kritická situace v oblasti masové migrace na evropský kontinent nám jednoznačně není lhostejná, je tomu zcela naopak, a ostatně to prokazujeme svou prací v již zmíněných výborech a podvýborech.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Chalupovi za jeho vystoupení. Pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura v obecné rozpravě. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Musím říct, že jsem trošku zmaten vystoupením pana zpravodaje, protože rozprava ještě nebyla, a on hodnotí vystoupení kolegy poslance Černocha, tak já teď nevím přesně, o čem mluvil. Ale kvůli tomu jsem se nepřihlásil. Protože zatím ještě v rozpravě nikdo nepromluvil, ani pan poslanec Černoch.

Já myslím, že dobře víte, že Občanská demokratická strana vždy podporovala vyslání českých vojáků na zahraniční mise. Dneska je to poprvé, kdy cítíme rozpaky, a to u té první mise. To zdůvodnění mně přišlo poměrně vágní a slabé. Myslím si, že ministr obrany, možná celá vláda vychází vstříc prezidentovi Zemanovi, který neustálé mluví o tom, že chce naše vojáky na Golanských výšinách. Já si myslím, že i ten počet svědčí o tom, jak výrazný příspěvek České republiky je. Požádali nás o tři, máme schválit počet vyslání do pěti. Já bych chtěl potenciálně navrhnout, abychom o každé té misi hlasovali zvlášť. U té první opravdu máme rozpaky a nechceme ji podpořit. U té druhé - je vlastně jenom pokračování stávající mise, čeští vojáci tam už působí - žádný problém nemáme a plně v tomto vládu podporujeme.

Já bych poprosil pana ministra obrany, jestli by mohl ještě jednou a podrobněji zdůvodnit tu první misi do pěti mužů. K čemu to vlastně je? Možná nemám přesné informace, ale mám informace z armády, že ani armáda z toho není úplně nadšená, že tam nevidí příliš smyslu toho, aby tam naši vojáci působili. A protože tam doposud nepůsobili, tak si myslím, že bychom měli věnovat pozornost tomu, jestli při tak minimálním počtu má smysl účast vojáků České republiky v té misi. Já si myslím, že ne. Je to mise v izraelsko-syrském prostoru a myslím, že naše účast není akutní. Že když se té mise nezúčastníme, tak v tom prostoru se žádná bezpečnostní situace nezhorší.

Děkuji za případné odpovědi a věřím, že nám potenciálně vyjdete vstříc, tak abychom mohli tu bezproblémovou část, to znamená tu větší, ten větší počet vojáků, podpořit, protože to podpořit skutečně chceme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu předsedovi klubu ODS Zbyňku Stanjurovi. Nyní ještě jednou v rozpravě pan poslanec Bohuslav Chalupa. Prosím pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Děkuji za slovo, jen velmi krátce. Já se naopak domnívám, že Česká republika, nebo zástupci Armády České republiky, důstojníci, velící důstojníci, pokud získají zkušenosti v rámci misí v OSN, kde v podstatě jsme moc nefungovali, že to prospěje jedině tomu, aby armáda získala nové znalosti a dovednosti i z působení v misích OSN. Proto se domnívám, že ta mise je správná a že je potřeba se zapojit do těchto aktivit v rámci OSN. Proto nesouhlasím s návrhem tak, jak ho tady přednesl předřečník. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě pan kolega Stanjura se hlásí. Ale pan ministr se hlásil. Ano, prosím, pane ministře. Ministr obrany Martin Stropnický. Máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuju, pane předsedající. Já - no aby to ani v nejmenším nepůsobilo dojmem, že se vyhýbám nějaké diskuzi o tom. Rozhodně se jí nevyhýbám. Co se týče toho Mali, tak jenom jedno drobné upřesnění. Tam nebudeme pokračovat, resp. v přeneseném slova smyslu ano, ale my jsme tam v misi EU a teď tedy to ještě doplňuje... Ta působí paralelně, čili ta MINUSMA je v OSN, ale to možná není tak podstatné. Podstatná je otázka toho Blízkého východu.

Samozřejmě, že i mezi představiteli Generálního štábu existují v tomto smyslu různé názory. Ale já bych skutečně se bránil tomu zjednodušujícímu vysvětlení nebo té interpretaci, že to je na nějaké přání nejvyššího velitele ozbrojených sil České republiky. My jsme o to byli opakovaně žádáni i prostřednictvím třeba pana velvyslance izraelského v Praze. Je samozřejmě ta mise, řekněme, komplikovaná nebo nejednoznačná v tom, že byla založena v roce 1974 a že současný mandát neodpovídá té situaci, která je samozřejmě vážnější. Ale já bych si dovolil tvrdit, že rozhodně nepůsobí nějací outsideři, jsou tam zastoupeni nizozemští a irští vojáci, kromě tedy dalších zemí, ale řekněme z těch evropských států v relativně vysokých počtech. A toto je samozřejmě počet symbolický, je to počet, řekněme jakési gesto dobré vůle a spíš to vychází z toho, že podle toho, pokud by se situace vyvinula tím směrem, a to vůbec není vyloučené, že se změní ten mandát a že ten mandát bude projednán v OSN jaksi ve smyslu jeho novelizace nebo přizpůsobení těm současným podmínkám, protože skutečně jim neodpovídá, v tom bych souhlasil, kdyby někdo měl tu výhradu, tak v takové situaci není vyloučeno, že bychom právě už díky tomu, že tam máme jakési symbolické zastoupení, že bychom tam mohli působit v nějakém výraznějším vzorci. Protože já bych nezpochybňoval to, že ta konkrétní oblast si zasluhuje naši maximální pozornost, a znovu bych si dovolil zmínit okolnost nadstandardních a vlastně zvláštních blízkých vztahů s Izraelem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní pan poslanec Ivan Gabal, poté pan poslanec Stanjura. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Gabal: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, musím říct, že jsem prvně slyšel úvahu o tom, že by ti tři důstojníci ve štábu mohli být předsunutým týmem, po kterém by následovala větší jednotka. Nic takového na výboru pro obranu nezaznělo. Dodám jenom to, co jsem sám kriteriálně uplatňoval. Situace v současné chvíli je tam jak z hlediska mandátu, to znamená pozice modrých helem, tak z hlediska protistrany, na syrské straně, kde je NUSRA a nikoliv syrské regulérní jednotky, taková, že bychom poslali svoje vojáky buď pod ochranu dalších jednotek, anebo do velkého rizika. Říkám tedy, že doporučuji, abychom vyslání do toho štábu schválili, ale v případě, že by mělo dojít k širšímu nasazení našich jednotek, což ministr obrany teď zmínil před chvílí, pak bych považoval za důležité a budu žádat váš souhlas, aby výbor pro obranu prověřil tu misi na místě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou poznámkou pan kolega Fiedler nejdříve. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji. Já jen krátce zareaguji, nebudu se plést odborníkům do této tematiky. Poslouchám debatu, ale chtěl bych zareagovat na to, co tady před chvilkou zaznělo, že je podstatná ta hranice tam. Budeme tady řešit tyto záležitosti, kterými se tady zabýváme. Já jen krátce připomenu, že dneska jsme navrhovali, abychom se řídili tím, co nás pálí akutně, tou naší hranicí a naší bezpečností. A to jste, vážení poslanci vládní koalice, nepřipustili. Já doufám, že se občané dívají.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní tedy s přednostním právem pan poslanec Zbyněk Stanjura, poté s přednostním právem zpravodaj. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji panu ministrovi za tu odpověď, za tu debatu. Mě tedy nepřesvědčil. Ta mise trvá 41 let. 41 let ta mise trvá. Je tam nějaký status quo, podle mě ten status quo bude trvat i bez našich tří důstojníků. A já mám jenom zdvořilou prosbu, abyste podpořil oddělené hlasování. Nic víc, nic míň. My se chceme u vyslání této mise zdržet, nechceme být proti. Tu druhou chceme podpořit. Když to dáte dohromady, tak nás nutíte k tomu, abychom se zdrželi jako celku, a to bychom byli neradi. To je všechno. Respektuji váš názor i to, že na to máte většinu, já v tom nevidím žádný problém, ale nechceme se zdržet u obou těch misí. Pokud nás budete nutit do společného hlasování, tak nám bohužel nic jiného nezbývá, než že buď se vypneme, nebo se zdržíme. Důvody těch rozpaků u té první mise jsem tady uvedl. Vy to můžete hodnotit jinak, to já plně respektuji. Nechci se dál dvě hodiny přít o to, kdo má v hodnocení té situace pravdu.

Tak to byla žádost našeho klubu o proceduru hlasování. Nic víc, nic míň. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan zpravodaj v rozpravě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Děkuji za slovo. Já žádným způsobem nezpochybňuji vaše právo dávat procedurální návrhy, nicméně zareaguji na všechny předřečníky.

Znovu opakuji, Armáda České republiky nebo Česká republika nemá příliš zkušeností s působením v misích OSN. Toto je příležitost, jak poslat lidi, kteří se naučí - a to není jenom o tom, že tam budou ti lidé, ale naučíme se i procesní a další jiné věci, které souvisejí s působením v misích OSN. Kde jinde máme nabrat tyto zkušenosti?

Vy jste se tady ptali, a já jsem předtím reagoval na pana Černocha, když v úvodu jednání Poslanecké sněmovny tady zmiňoval, že chce od koaliční vlády informaci od ministra vnitra, jak bude chránit naši hranici. Toto všechno, co se děje i na africkém kontinentě, a to, že my se na těch misích podílíme, tím samozřejmě přispíváme i k tomu, abychom řešili tu situaci, abychom ty problémy na našich hranicích třeba vůbec neměli. Takže se domnívám, že vyslání těch jednotek je skutečně namístě. Je to proto, abychom se to naučili, je to příspěvek k celkovému řešení problémů, před kterými dnes stojí celá Evropa.

V podstatě pokud jde o ten mandát, tady nebylo řečeno, že rozšíření mandátu znamená, že tam dojde k masivním vojenským operacím. Rozšíření mandátu, to je pouze předpoklad, že k němu může dojít. Tím není řečeno, že naši vyslaní vojáci budou působit někde v předních liniích.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Stanjura ještě jednou. Ptám se pana ministra, jestli chce také vystoupit. Ano. Tak pan předseda Stanjura, poté pan ministr obrany.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Je to trošku úsměvné a pan ministr za to nemůže. Já se dvakrát zeptám pana ministra a dvakrát mi jak čertík z krabičky přijde odpovídat pan zpravodaj, který podle mne zatím není ministrem obrany. Ale to není důležité, kvůli tomu jsem se nehlásil.

Já prostě nechovám hlubokou důvěru v organizaci, která se jmenuje Organizace spojených národů. Skutečně ne. A mohl bych jmenovat desítky problematických rozhodnutí, kdy hlasují proti demokratickým zemím a proti našim spojencům. To je realita této organizace. A já nevím, jestli my máme hledat zkušenosti v NATO, což podporujeme my, anebo u OSN. Pro mě je ta volba poměrně jednoduchá.

Já jsem poprosil pana ministra, aby souhlasil s odděleným hlasováním. Ne pana zpravodaje. Protože když pan ministr, který je garantem toho materiálu, bude souhlasit, tak věřím, že to podpoří i vládní poslanci. Není na tom nic špatného. Proč nás nutíte, abychom se zdrželi hlasování u té mise do Mali? Tím přístupem pana zpravodaje nás nutíte, abychom se buď vypnuli, to znamená nezískali jste aktivní hlasy pro tu misi, kterou - opakovaně říkám - podporujeme a nevidíme v ní problém. Ale jestli si budeme říkat, že misi, která trvá 41 let, zachrání, vylepší nebo zásadním způsobem změní tři čeští důstojníci, tak to není pravda.

A jestli říkáme, že chceme bojovat proti nelegálním imigrantům z Afriky třemi vojáky na Blízkém východě, tak prosím, ať se podíváme do atlasu. Podle mě Blízký východ není součástí Afriky, ale pan zpravodaj říká, že tím, že vyšleme tři důstojníky, budeme bojovat s nelegální imigrací z Afriky. Já si to prostě nemyslím. To s tím vůbec nesouvisí, to je úplně jiný problém. Já respektuji, že vám se ta mise líbí, ale nezastírejte to tím, že je to v rámci boje s nelegální migrací. Nic takového tam není. To jsou prostě jiné příběhy, jiné lokality, jiná řešení a jiné přístupy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan ministr obrany v rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Cosi mi říká, že ať řeknu cokoliv, patrně všechny zdaleka neuspokojím, ale to už je takový úděl. Já nevím, jestli je ta ideální chvilka na to, abychom podrobili OSN nějaké zevrubné analýze její funkčnosti nebo nefunkčnosti. Pak bychom mohli mluvit o Radě bezpečnosti, o reformě celého toho složitého aparátu, o tom, jestli její složení má ještě odrážet výsledky druhé světové války. Asi bychom se dostali docela daleko.

Já jsem jenom chtěl naznačit, že samozřejmě tři důstojníci neřeší situaci, ale že jsou jakousi možností získat určité know how. A izraelská strana prostě tu možnost vítá. Nic víc, nic míň. To, jestli si budeme vybírat, nebo jak budeme postupovat v obsazování jednotlivých misí do budoucna, to samozřejmě velice záleží na tom, jak se bude odvíjet mise Resolute Support v Afghánistánu, a s velkou pravděpodobností v dohledné době bude uzavřena. My si musíme vytvářet nějaká předpolí a možnosti do budoucna. Ono to má v sobě třeba i určitý logistický, nebo téměř bych řekl praktický aspekt. Nikdo netvrdí, že tito tři lidé řeší nějaké migrační přesuny. To, myslím, ani tak snad nebylo řečeno.

Co se týče Mali, tam je ta spojitost naprosto přímá, protože především v severní části probíhá docela urputný boj několika teroristických organizací a probíhá tam velice čilý obchod se zbraněmi převážně původem z Libye i obchod s drogami atd. Je to oblast, která když se vymkne kontrole, nemá zas až tak daleko k pobřeží severoafrickému a může to znamenat další exodus desítek, možná i více tisíc lidí.

To, co tady bylo zmíněno, že jsme odmítli debatu o bezpečnosti na našich hranicích - já nevím, jestli to má nějakou souvislost. Řekl bych, že nemá. Dovolím si tvrdit, že naše působení v té či oné misi rozhodně nepřispívá k nějakému ohrožení zabezpečení našich hranic. To opravdu žádnou souvislost nemá. Naopak, co se týče toho maliského angažmá, tak tam si myslím, že to je docela konkrétní a hmatatelný příspěvek České republiky k tomu, jak tu složitou situaci v Sahelu a v severní Africe řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Požádal jsem o vystoupení a o vystřídání. (Střídání předsedajících.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Prosím k mikrofonu pana místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Členové vlády, paní a pánové, já bych nevystoupil nebýt podle mého soudu katastrofálního popření mezinárodního práva od předsedy klubu ODS. Já jsem přesvědčen, že jeho urážka Organizace spojených národů si zaslouží odsouzení. Mně se nemusí líbit jakékoliv rozhodnutí Valného shromáždění Rady bezpečnosti OSN, ale je to jediný skutečný bezpečnostní systém mezinárodního práva na tomto světě. A právě proto, na základě té hrozivé skutečnosti s více než 50 miliony mrtvých, vznikla Organizace spojených národů jako jediný orgán, který rozhoduje o tom, jestli je vojenský zásah na cizím území legální, nebo nelegální z pohledu mezinárodního práva.

A vyprošuji si takové věci, jako je urážka Organizace spojených národů! Uvědomme si, že tento orgán - a my jsme jeho zakládajícím členem jako právní nástupce Československé republiky po roce 1945. A jestli se mi líbí, nebo nelíbí, to ano. (Velmi důrazně.) Ale v každém případě to, co se odehrálo bez souhlasu Rady bezpečnosti, útok na Libyi, útok na Sýrii, na Afghánistán, na Irák, bez souhlasu Rady bezpečnosti, útok na Jugoslávii, to všechno způsobilo chaos v Evropě, to všechno způsobilo chaos v severní Africe, v Asii, a to je ten důsledek nerespektování mezinárodního práva, že je tady tolik utečenců ze severní Afriky, z Asie, ale také z Balkánu! Kdyby respektovaly alespoň státy, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti, mezinárodní právo, tak se něco takového nemohlo stát!

A já respektuji právo na váš názor, pane předsedo poslaneckého klubu ODS prostřednictvím předsedající, ale urážku Rady bezpečnosti nemohu nechat bez odezvy. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a prosím s faktickou poznámkou předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já tedy nevím, kdo moji češtinu překládá komunistům. Já jsem řekl, že neoplývám hlubokou důvěrou k OSN. A to je podle místopředsedy Poslanecké sněmovny urážka Rady bezpečnosti. Já tomu tedy moc nerozumím. Nevím, proč jste se tak rozčiloval. Nicméně chci připomenout, že Poslanecká sněmovna, tato Poslanecká sněmovna, přijala usnesení, ve kterém konstatovala, že anexe Krymu je porušení mezinárodního práva. A udělala to Ruská federace, která je členem Rady bezpečnosti. Tak co? Poslanecká sněmovna urazila Radu bezpečnosti, když přijala toto usnesení většinovým rozhodnutím? A mluvím o naší Sněmovně v našem volebním období. Tak já tomu vůbec nerozumím. Jestli si nemohu dovolit říct, jestli mi komunisté upírají právo říct, že nemám hlubokou důvěru v OSN... No prostě nemám. Může se na tom klidně usnést ÚV KSČ. Nemám tu důvěru k OSN. Prostě to tak je. Jsou desítky případů, kdy diktátorské nedemokratické státy hlasují a přijímají rezoluce proti našim spojencům. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S řádným vystoupením pan poslanec Jaroslav Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: To bylo srdcervoucí, co jsem tu poslouchal. Tak samozřejmě, Rada bezpečnosti OSN dělá usnesení a členské státy OSN je nedodržují a nerespektují. A uznávají Kosovo a pak se tu rozčilují nad Krymem. Ano, Krym je porušení mezinárodního práva, protože celý svět, téměř celý svět, držel ústa a porušil rezoluci Rady bezpečnosti 1244! Protestovali jste proti tomu někdy?! Nevšiml jsem si! Česká republika... (Hlas z pléna: Neřvěte tolik.)

Je to pravda, nebudu tolik řvát. Já jsem se rozvášnil, to se omlouvám. Mě totiž vždycky ta vášeň bere, když vidím takové pokrytectví, které se tu takto prezentuje. Prostě Česká republika v době vlády ODS a TOP 09 uznala Kosovo, aniž by se jakkoli pozastavila nad tím, že porušuje rezoluci Rady bezpečnosti. Ano, vy jste znevěrohodnili orgány OSN a krize ve světě je důsledek takovéto pokrytecké politiky! Tak o čem to tady mluvíte? Díky. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Foldynovi. Nyní pan poslanec František Laudát. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. Jednak vás poprosím, abyste se tu tak nerozčilovali, nebo to s vámi sekne.

Za druhé chci poznamenat, že v době, kdy se uznávalo Kosovo - já jsem byl proti, to je doložitelné - tak ještě TOP 09 zdaleka neexistovala.

Za třetí bych chtěl, abychom u procedury potom hlasovali, pokud pan Chalupa, který je přímo zodpovědný za to, že už tento bod trvá snad půl hodiny, tak aby se hlasovalo o dvou bodech odděleně, o těch misích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Samozřejmě procedurální návrh, který přednese pan poslanec Stanjura i pan poslanec Laudát, to je běžná hlasovací procedura, odděleně budeme hlasovat, nevidím v tom žádný důvod, abychom hlasovali společně, když takový návrh padl. Ale budeme pokračovat. Ptám se, kdo ještě dál do obecné rozpravy. Nikdo, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova - pane ministře, pane zpravodaji? Není tomu tak.

Otevírám rozpravu podrobnou. Nemám přihlášku, ale požádám pana zpravodaje, aby jen ocitoval návrh usnesení pod bodem 1.1 v první a druhé části.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Děkuji za slovo. Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze schůze dne 16. června 2015 k návrhu na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v misích OSN UNDOF a MINUSMA.

Poslanecká sněmovna

I. vyslovuje souhlas

1. s působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v misi OSN UNDOF na Golanských výšinách v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2016 v celkovém počtu do 5 osob.

2. s působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v misi OSN MINUSMA v Maliské republice v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2016 v celkovém počtu do 25 osob.

II. žádá vládu....

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To už nebudeme hlasovat, pane zpravodaji, protože to bylo, myslím, naplněno, to bylo usnesení výboru.

Má někdo jiný návrh? Pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se teď přihlásím k návrhu a požádám o oddělené hlasování, tzn. jiný návrh procedury. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, budeme tedy hlasovat odděleně. Já zagonguji, požádám tedy kolegy, kteří jsou v předsálí, aby se vrátili do sálu. Zároveň požádám o změnu kvora, protože jde o rozhodnutí ústavního charakteru. Zároveň vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Pardon, odhlásím vás.

Prohlašuji hlasování číslo 36 za zmatečné. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

hlasování pořadové číslo 37, které za okamžik zahájím, budeme hlasovat o bodu číslo 1.1, tzn. o misi UNDOF.

Nemohu dát faktickou poznámku. Není tu předseda klubu, prosím, pane místopředsedo, omlouvám se, nevšiml jsem si.

 

Poslanec Bronislav Schwarz: Já bych, pane místopředsedo, požádal o pět minut přestávky jen na toto. Pět minut klubovou přestávku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Vyhovím místopředsedovi klubu ANO a v 19.12 hodin budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 19.07 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 19.12 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přestávka na poradu klubu ANO skončila. Je 19.12 hodin, takže se vrátíme k hlasování o usnesení, které je navrženo a doporučeno Poslanecké sněmovně, o působení sil a prostředků Ministerstva obrany v misi OSN UNDOF na Golanských výšinách. Upozorňuji, že rozhodnutí Poslanecké sněmovny vyžaduje 101 hlas a stejně tak vyžaduje stejné usnesení i druhé komory Parlamentu. Ptám se kolegy Havíře, jestli se... To je omyl. Nebo se hlásí s faktickou? Prosím o klid!

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 37 a ptám se, kdo je pro. (Z pléna dotazy, o čem se hlasuje.) Hlasujeme o misi UNDOF, to znamená Golanské výšiny. Dobře. Omlouvám se. I toto hlasování číslo 37 prohlašuji za zmatečné a spolu se zpravodajem, který mě bude kontrolovat, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s působením sil a prostředků Ministerstva obrany v misi OSN UNDOF na Golanských výšinách v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2016 v celkovém počtu do pěti osob." To je první část hlasování, tak jak požádal klub ODS o oddělené hlasování bodu 1 a 2. Ano? (Ze sálu se ozývají dotazy.) Ne. O tom se nehlasuje. Podle jednacího řádu, když požádá někdo o oddělené hlasování, automaticky se mu vyhovuje, pokud není věc, že to spolu souvisí zcela evidentně.

 

Takže znovu budeme hlasovat o tomto usnesení. Vědí všichni? Jsme připraveni?

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 38 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Děkuji vám. V hlasování pořadové číslo 38 z přítomných 147 pro 89, proti 6. Návrh nebyl přijat.

 

Pan místopředseda klubu TOP 09 František Laudát. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já jsem chtěl hlasovat pro, na sjetině mám křížek, takže zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je to bezprostředně po hlasování. V hlasování 39 rozhodneme o námitce proti zápisu o výsledku hlasování, kterou přednesl pan poslanec František Laudát.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 39. Ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti?

Děkuji vám. V hlasování pořadové číslo 39 z přítomných 148 pro 132, proti nikdo. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o vyslovení souhlasu sil a prostředků Ministerstva obrany v misi OSN UNDOF do 31. prosince 2016 v celkovém počtu 5, a to v hlasování číslo 40, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Děkuji vám. V hlasování pořadové číslo 40 z přítomných 148 pro 101, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní druhé hlasování. Prosím o klid! Jde o vážný ústavní problém. Prosím, abyste se soustředili. Potřebujeme na to 101 hlasů.

 

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje souhlas s působením sil a prostředků Ministerstva obrany v misi OSN MINUSMA v Maliské republice v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2016 v celkovém počtu 25 osob."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 41 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 149 poslanců pro 120, proti 2. Návrh byl také přijat.

 

Usnesení bylo schváleno. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím tento bod.

Pokračovat budeme dalším bodem, ale předtím ještě budu konstatovat omluvy. Paní poslankyně Golasowská od 18.15 do konce jednacího dne, pan poslanec Koskuba od 18.10 do konce jednacího dne, pan poslanec Leoš Heger od 19 hodin do konce jednacího dne, pan poslanec Vojtěch Adam od 18 hodin ze zdravotních důvodů a paní poslankyně Hnyková od 19 hodin do 21 hodin z důvodu pracovního jednání. Zároveň se omlouvá pan ministr a místopředseda vlády Andrej Babiš do konce jednacího dne.

 

Dalším bodem jednání je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP