Úterý 16. června 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb.,
o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 398/ - druhé čtení

I tento návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych stručně uvedl novelu zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, a některých dalších zákonů, projednanou v prvním čtení dne 11. března 2015. Chci připomenout, že předmětem novely zákona jsou změny související s implementací zásadního aktu Evropské unie v oblasti účetnictví, to znamená směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/34/EU o ročních účetních závěrkách, konsolidovaných účetních závěrkách a souvisejících zprávách některých forem podniků.

Předložený návrh zákona obsahuje novou úpravu režimu jednoduchého účetnictví a možnost jeho použití velmi malými účetními jednotkami při splnění stanovených podmínek. Tato úprava vyvolala i drobné technické změny zákona o dani z příjmu a zákona o rezervách pro zjištění základu daně z příjmu. Na přijetí předložené novely zákona o účetnictví budou navazovat změny v dotčených podzákonných normách, vyhláškách a standardech Ministerstva financí.

Návrh byl projednán v rozpočtovém výboru, který doporučil parlamentu vyslovit s vládním návrhem ve znění přijatých pozměňovacích návrhů souhlas. S pozměňovacími návrhy přijatými rozpočtovým výborem souhlasím. Dovoluji si vás proto požádat, aby Poslanecká sněmovna předkládaný návrh propustila do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministru Babišovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení vám byla doručena jako sněmovní tisky 398/1 a 398/2. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Karel Fiedler, který nás bude informovat o projednání návrhu ve výboru a odůvodní případné pozměňovací návrhy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Fiedler: Dobré odpoledne. Děkuji za slovo. Takže jen stručně, protože to bylo představeno panem vicepremiérem. První čtení proběhlo 11. března 2015. Garančním výborem byl rozpočtový výbor a byl jediným výborem, kterému byl tento sněmovní tisk přikázán. 19. března bylo projednávání v rozpočtovém výboru přerušeno. Pak došlo ke změně zpravodaje. Později, 22. dubna, rozpočtový výbor projednal znovu tento návrh zákona a přijal k němu následující usnesení, se kterým vás seznámím. Je to sněmovní tisk 398/2.

Po úvodním slově náměstka ministra M. Prose, zpravodajské zprávě poslance Radima Fialy a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 398, schválila ve znění těchto pozměňovacích návrhů. Těch bodů, které projednal a doporučuje rozpočtový výbor ke schválení, je šest. Nebudu je tady všechny předčítat. Byly všem doručeny jako sněmovní tisk 398/2. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji za jeho zprávu a otevírám obecnou rozpravu, do které je jako první přihlášen pan poslanec Jan Volný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den, kolegové, kolegyně, chtěl bych se přihlásit a trochu vám přiblížit pozměňovací návrh, který je zaregistrován pod číslem 2498.

Odůvodnění: Tento pozměňující návrh jsem si osvojil a je to z dílny Ministerstva financí. Odůvodnění nutné úpravy daňových předpisů v rámci novely zákona o účetnictví, sněmovní tisk 398. (Paní z legislativního odboru upozornila řečníka, že teď je obecná rozprava a že odůvodnění má přečíst až v rozpravě podrobné.) Ano, teď je to zbytečné. Děkuji. V podrobné rozpravě vám to předložím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Fiedler: Já jen krátce zmíním pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě. Přečtu jen odůvodnění toho návrhu v tuto chvíli. Je to legislativně technická úprava tak, aby byla ošetřena skutečnost, že text dosavadního bodu 87 je nutno z toho bodu 88 zrušit. V tuto chvíli všechno a hlásím se potom do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji. A pokud se nikdo další nehlásí do obecné rozpravy, není tomu tak, tak končím obecnou rozpravu. Zájem o závěrečná slova není. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se jaké první, s přednostním právem má přednost pan zpravodaj, po něm paní poslankyně Kovářová.

 

Poslanec Karel Fiedler: Tímto se přihlašuji k svému pozměňovacímu návrhu, který jsem si osvojil jako sněmovní dokument číslo 2516 a je v systému nahraný.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci. Nyní další řádně přihlášenou je paní poslankyně Věra Kovářová. Po ní pan poslanec Jan Volný. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, chtěla bych poděkovat rozpočtovému výboru za konstruktivní přístup, díky kterému se podařilo schválit pozměňovací návrh, který zvýšil limit pro vedení jednoduchého účetnictví z 1,5 mil. korun na 3 mil. korun. Týká se to hodnoty majetku. V původní výši by do limitu spadalo i množství malých subjektů ve městech a na vesnicích typu hasičů a podobných spolků. A k tomu, myslím, neexistuje pádný důvod. Rozpočtovému výboru proto velmi děkuji za vstřícný přístup.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Kovářové. Dalším řádně přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Jan Volný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Vážení kolegové, kolegyně, já se tedy přihlašuji k pozměňujícími návrhu, který je sněmovním tiskem 2497. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Volnému a ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Pokud nikdo takový není, podrobnou rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana ministra, případně pana zpravodaje. Není zájem, a končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Nyní asi pana ministra zklamu, ale teď měly následovat tři body: rozpočtová odpovědnost, návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti a zákony v souvislosti s přijetím právní úpravy rozpočtové odpovědnosti. Nicméně legislativa mi tady nahlásila, že bohužel dnes iniciativně projednal všechny tři tyto návrhy zdravotní výbor. Dnes v 15.30 hodin doručil usnesení, takže běží 24hodinová lhůta, po kterou bohužel tyto návrhy zákona nelze projednávat. Proto budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP