(14.50 hodin)
(pokračuje Jermanová)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 91, do kterého je přihlášeno 177 přítomných, pro 80, proti 65. Konstatuji, že návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Komárek, jenom pokud zpochybňujete hlasování.

 

Poslanec Martin Komárek: Ano, přesně tak, paní předsedkyně. Děkuji. Omlouvám se, že jste si mě nevšimla dřív. Hlásil jsem se. Já mám na sjetině k hlasování o vyšetřovací komisi k tunelu Blanka uvedeno zdržel se a chtěl jsem hlasovat samozřejmě pro. Je to jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, děkuji. S přednostním právem pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já vím, že se to tady rozmáhá, ale to, že jste něco chtěl, je úplně jedno. Buď jste měl říct, že jste hlasoval pro a na sjetině je omylem zdržel se. Ne že jste se spletl. Omlouvám se, taková námitka není možná. Takže buď musíte říct, že jste hlasoval pro a na sjetině je omylem zdržel se, to je legitimní a to já uznávám. Ale takové já jsem byl pro a chtěl jsem být proti, to bohužel nemá oporu v jednacím řádu. Děkuji. (Potlesk zleva a zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pane poslanče, omlouvám se, vy jste svou námitku řekl a není obecná rozprava, abyste se bez přednostního práva mohl přihlásit. (Poslanec Komárek se postavil k mikrofonu.) Ale vy také ne. (Poslanec Tejc chtěl uplatnit námitku.) Vy jste řadový poslanec, nezlobte se, teď mohu pustit pouze přednostní práva. Je mi líto. (Poslanec Tejc: Jsem řadový poslanec, ale chci říct námitku.)

Prosím, pane předsedo Kováčiku, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych rád v zájmu čistoty toho procesu, protože skutečně souhlasím s tím, že ustálené formulace by se měly dodržovat, rád bych vás požádal, abyste panu kolegovi Komárkovi to slovo dala, protože on určitě chtěl tu formulaci upravit tak, aby to bylo správně.

A u pana kolegy Tejce - dejte mu taky slovo, protože on chtěl určitě dát námitku proti hlasování a vy jste mu to neumožnila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pane předsedo, určitě tak učiním, ale nebudu pouštět rozpravu. Pan kolega Tejc mi řekl, že chce dát námitku k hlasování, samozřejmě ten prostor má. Pan kolega Kolovratník (Komárek) mi odpustí, protože nebudu dělat výjimky z jednacího řádu, i kdyby se to třeba někomu líbilo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já samozřejmě znám jednací řád, vím, že nemám právo přednostního hlasování, ale není jiné šance než se vyjádřit nyní k námitce hlasování. V tom prvním dnešním hlasování, které jsme měli o programu, jsem hlasoval proti, na sjetině mám ano, nicméně nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Dobrá, takže pro stenozáznam. Děkuji.

 

Nyní se vypořádáme s návrhem pana poslance Okamury a to je zařazení nového bodu Výzva poslancům Evropského parlamentu k odmítnutí jakéhokoli diktátu Evropské unie na přijímání imigrantů, navrhuje zařadit na dnešní den 19. 5. po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 92, do kterého je přihlášených 177 přítomných, pro 12, proti 71. Konstatuji, že návrh byl zamítnut.

 

Pak tady mám návrh pana poslance Sklenáka, ale tím pádem, že jsme schválili upravenou z grémia, tak ta je nehlasovatelná v tuto chvíli. To jsou ty volební body na zítra. Tímto považuji všechny věci týkající se programu za vyřešené.

Nyní se budeme zabývat bodem číslo 14. Dříve, než tak učiníme, dovolte mi, abych načetla omluvu paní poslankyně Balaštíkové, která se od 17.30 hodin z pracovních důvodů omlouvá.

 

Takže přistoupíme k projednávání bodu

 

14.
Návrh poslankyň a poslanců Ondřeje Benešíka, Olgy Havlové, Pavla Kováčika,
Petra Kudely, Jaroslava Lobkowicze, Marie Pěnčíkové, Zdeňka Syblíka,
Josefa Šenfelda, Dany Váhalové, Ladislava Velebného a Jiřího Zemánka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění,
plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících
zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 394/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl poslanec Ondřej Benešík. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova. (Změna předkladatele.) Já bych příště prosila, abyste nám to nahlásili, protože vy jste uveden. Takže v tomto případě přednese pan poslanec Kudela. Prosím, máte slovo. (Velký hluk v sále.)

 

Poslanec Petr Kudela: Dobrý den, paní předsedající. Velice se omlouváme za toto nedorozumění.

Vážení členové vlády, dámy a pánové, v prvním čtení jsme projednávali novelu zákona o plemenitbě, a to v tom rozsahu, abychom hřebčíny, které v současné době nemohou pobírat dotaci z Evropské unie, zařadili... přeformulovali zákon tak, aby hřebčíny mohly pobírat dotaci na provoz a investice z Evropské unie. Na garančním zemědělském výboru byla tato novela projednána bez pozměňujících návrhů, a proto jsme teď přistoupili ke druhému čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 394/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zemědělského výboru Petr Bendl, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Paní předsedající, kolegyně, kolegové, plemenářský zákon, respektive tento poslanecký návrh zákona, zjednodušeně řečeno řeší přechod našich hřebčinců na příspěvkové organizace. Minule jsme se tady o tom bavili. Nepovažuji to za příliš moudré rozhodnutí, ale výbor k tomu nepřijal žádné usnesení, doporučil přijetí tohoto návrhu zákona, tuším, zcela bez jakýchkoli pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které neeviduji žádnou přihlášku, tudíž obecnou rozpravu končím a táži se pana navrhovatele, zda má zájem o závěrečné slovo.

 

Poslanec Petr Kudela: Chtěl bych požádat a v podrobné rozpravě navrhnout, aby tento zákon už nemusel být projednáván v garančním výboru a mohlo se rovnou přistoupit ke třetímu čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, děkuji. Zahajuji podrobnou rozpravu... Omlouvám se, závěrečné slovo pana zpravodaje.

 

Poslanec Petr Bendl: Chci upozornit na to, že tohle je přechodné řešení, že do budoucna, jsme-li součástí Evropské unie, všichni víme, že nás Evropská unie bude tlačit k tomu, aby příspěvkové organizace zmizely z veřejnoprávní scény v České republice, neboť tam jsou někdy velmi nečitelná pravidla týkající se neoprávněné podpory a podobně. S tím budou mít do budoucna obrovské potíže, troufnu si říct, právě hřebčíny, neboť s koňmi se běžně obchoduje a bude složité pro Ministerstvo zemědělství a pro ty, kteří s tímto návrhem přišli, aby udrželi v legislativně čisté podobě zároveň podporu hřebčinců a zároveň se nedostali do konfliktu zájmů v oblasti podpory. (Velký hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji a zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy zdůvodněny. Prosím, pane předkladateli, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP