Čtvrtek 21. května 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

138.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Protože je čtvrtek ráno, je náš program dán zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a to tak, že máme na programu odpovědi na písemné interpelace poslanců, s nimiž poslanci vyslovili nesouhlas. Proto byly zařazeny na pořad 27. schůze naší Sněmovny.

První, která je neprojednaná - nesouhlas poslance s odpovědí ministra - je interpelace poslance Antonína Sedi ve věci proplacení analýzy nákladů a úhrad zdravotního pojištění firmě SW Lab, s.r.o. Jde o sněmovní tisk 449, jde o přerušené jednání. Pan kolega Antonín Seďa se hlásí k svému slovu. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Z důvodu neúčasti pana ministra financí a prvního místopředsedy vlády Andreje Babiše bych chtěl přerušit tuto interpelaci na příště.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Myslím, že můžeme ponechat přerušenou tuto interpelaci, ale měli bychom to odhlasovat. Zjednoduším to, nebudeme o tom diskutovat.

Zahájil jsem hlasování 150. Žádám, abyste se vyjádřili, kdo je pro přerušení jednání o této písemné interpelaci. Kdo je proti přerušení? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 150. Z přítomných 85 pro 79, proti nikdo. Přerušili jsme projednávání odpovědi na písemnou interpelaci poslance Antonína Sedi, sněmovní tisk 449.

 

Dalším nespokojeným poslancem je pan poslanec Petr Bendl, který interpeloval ministra obrany Martina Stropnického ve věci Vojenské lesy a statky České republiky - prodej dřeva. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Rozumím tomu, že pan ministr tady není, a řeknu pouze pár vět, které se týkají té interpelace, protože jsem stejné otázky jako v předešlé interpelaci na ministra zemědělství položil i ministru obrany a vzhledem k tomu, že mi každý v podstatě odpověděl jinak, chtěl bych se pana ministra Stropnického zeptat, proč oni přistupují jinak ke způsobu těžby a vyhlašují výběrové řízení tam, kde je Lesy České republiky naopak nevyhlašují.

Poprosím váženou Sněmovnu, abychom i tuto interpelaci stejně jako v předešlé situaci přerušili z důvodu neúčasti pana ministra a přesunuli ji na příště.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Dáme hlasovat o vašem návrhu na přerušení projednávání vašeho nesouhlasu na písemnou interpelaci na ministra obrany Martina Stropnického, sněmovní tisk 468.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro přerušení tohoto projednávání. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 151. Z přítomných 91 poslance pro 83, proti nikdo. Návrh byl přijat. Přerušili jsme i projednávání této interpelace.

Třetí odpovědí, se kterou nesouhlasil interpelující poslanec, byla interpelace pana poslance Petra Bendla, kterou před chvílí zmínil, ve věci právní služby pro Lesy České republiky. Je to interpelace na ministra zemědělství. Pan ministr zemědělství je přítomen, takže budeme moci v pořádku tuto interpelaci projednat. Slovo uděluji panu poslanci Petru Bendlovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já jsem vyslovil nesouhlas s písemnou interpelací na ministra zemědělství v otázce poskytování právních služeb Lesům České republiky. Pokusím se zjednodušeně vysvětlit, o co kráčí.

Lesy České republiky měly z minulosti vysoutěženou rámcovou smlouvu, kde jednotlivé právní subjekty poskytovaly služby Lesům České republiky v řádech desítek milionů korun. Ta smlouva přesahovala, pokud si dobře pamatuji - nebo byly to řády stovek milionů korun, pan ministr zemědělství má dnes přístup k přesným číslům, určitě to bude vědět. Ta smlouva byla vysoutěžena v minulosti, a tak jak se stává každému ministrovi, téměř každý ministr něco podědí a něco udělá nového. To je asi normální a běžné, tak jak já jsem podědil kdysi tuto smlouvu, podědil ji i stávající pan ministr zemědělství, a tak jak my v minulosti jsme se snažili snižovat cenu práce za poskytování právních služeb v rámci této smlouvy.

Pak nastala situace, která nastala v září roku 2013, tak jak mi píše pan ministr zemědělství, že tato rámcová smlouva pro poskytování právních služeb Lesům České republiky skončila. Nicméně nadále probíhaly fakturace a ještě i v roce 2014, a to bez existence rámcové právní smlouvy, bylo proplaceno více jak 50 milionů korun. Já jsem hluboce přesvědčený o tom, že pan ministr měl vypsat výběrové řízení, nebo měl přinutit nové vedení Lesů České republiky, aby vypsalo výběrové řízení, protože jedině tak by ta záležitost byla čistá, a pak se můžeme dohadovat, jestli to mělo být tak, či onak, ale žádné výběrové řízení na právní služby vypsáno nebylo a byly dále propláceny faktury v hodnotě více jak 50 milionů korun. Já to mohu odcitovat. Na otázku, kolik Lesy České republiky zaplatily za právní služby v loňském roce a komu, odpovídá ministr zemědělství, že zaplatily za poskytnuté právní služby celkem 51 039 111 korun bez DPH, přičemž rozpočet měly na 55 milionů korun.

Pan ministr dále uvádí, že ale snížili hodinovou taxu za cenu práce poskytovanou advokátními společnostmi, nicméně neuvádí, kolik hodin vlastně bylo naúčtováno oproti minulému období, zdali se nestalo jenom to, že se sice snížila cena práce za hodinu, ale počet hodin stoupl.

Proto bych se chtěl pana ministra zeptat na dvě otázky. Proč nebylo vypsáno výběrové řízení, když rámcová smlouva o poskytování právních služeb skončila, a proč nadále probíhala fakturace v řádech desítek milionů korun. Otázka druhá, jak se změnil počet účtovaných hodin v jednotlivých kauzách.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Bendlovi a ptám se pana ministra, jestli chce odpovědět na otázky. Je tomu tak. Slovo má ministr zemědělství Marian Jurečka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Dobré dopoledne, milé kolegyně, vážení kolegové. K té záležitosti, kterou tady nanesl pan poslanec Bendl, bych chtěl uvést, že je pravdou, že původní rámcová smlouva, na základě které byly uzavřeny konkrétní smlouvy s konkrétními advokátními kancelářemi, opravdu skončila dnem 9. 9. 2013, nicméně s těmi právními kancelářemi jsou uzavřeny jednotné smlouvy, na základě kterých je jim ještě vypláceno plnění za právní služby, které odvádějí pro Lesy České republiky. Musím říci, že my dneska jedeme filozofií, kdy čím dále ve větší míře chceme, abychom si pokud možno veškeré právní služby zajišťovali sami vlastním prostřednictvím. Tam, kde opravdu jsou to například složité kauzy, které se táhnou několik let a jejich změna a převedení k jiné právní kanceláři nebo prostě celková výměna toho, kdo zastupuje Lesy České republiky, by byla spíše ke zhoršení toho stavu, tak jsme ponechali některé tyto kauzy v běhu u těch právních kanceláří.

My připravujeme tendr na právní služby, protože ten minulý jsme museli zrušit s ohledem na zásadní nedostatky, které jsme v tom tendru shledali jakožto tendr, který byl vypisován mými předchůdci, nebo mým předchůdcem. Takže na tom pracujeme a celkový obrázek je asi takový, že v roce 2012 byly výdaje za právní služby u Lesů České republiky 157 mil. Kč, podotýkám externí právní služby, v roce 2013 to bylo 112 mil. Kč a v loňském roce to bylo 50, resp. 51 mil. Kč. Takže tady bych chtěl ilustrovat, jakým hospodárným způsobem přistupují Lesy k financování a kolik nás stojí oblast externích právních služeb, takže to znamená ze 157 mil. v roce 2012 jsme šli na 50 mil. a pokračujeme v té cestě, že si čím dál více věcí chceme dělat vlastními silami. Tam, kde nám síly nestačí, chceme připravit výběrové řízení, které bude, řekněme, ve všech náležitostech právních pořádků, abychom ten vztah mohli dát do standardní podoby.

Asi tolik k právním službám. Já jenom zopakuji, kdo je pro Lesy historicky poskytuje. Je to Sdružení advokátních kanceláří - jsou to firmy PPS advokáti, s.r.o., AK Hartman, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. - Toman, Devátý a partneři a Advokátní kancelář Jansta, Kostka, spol. s r.o. Jiné advokátní kanceláře Lesy České republiky nejsou využívány.

Podotknu jenom tolik, že vlastně meziročně došlo ke snížení hodinových sazeb u těchto kanceláří, které fakturují Lesům České republiky, což je také výrazná změna po jednáních, která jsme s nimi zahájili, oproti předchozím managementům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Kdo dál do rozpravy? Pan kolega Bendl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, jistě jste si všimli, že jsem položil dvě otázky. Na jednu mi bylo odpovězeno částečně a na druhou vůbec. Připomenu tu druhou. Ta se týkala počtu účtovaných hodin a jejich změny. Předpokládám, že pan ministr asi uvede, že v tuto chvíli nezná odpověď na tuto otázku. Proto ho prosím, aby mi poslal písemnou formou, a to co nejdříve, aby nečekal jako v minulém případě na celých těch třicet dní, které ze zákona má, téměř na minuty, a odeslal ji dříve. Budu ji znovu specifikovat. Chtěl bych vědět, kolik hodin a za jakou cenu jednotlivé společnosti účtovaly, zdali argument, který uvádí, že Lesy České republiky šetří, je pravdivý. To si chci ověřit.

A za druhé, výdaje na právní služby, když říkáte, že jste šetřili, tak by mě zajímalo, kolik právníků převzalo jednotlivé kauzy a bylo přijato do Lesů ČR, když říkáte, že jste ušetřili řádově 50 milionů korun. Já jsem hluboce přesvědčený o tom, že to je spíš proto, že jednotlivé kauzy doběhly a skončily, ale na tom se nedá posoudit, jestli někdo ušetřil, či neušetřil.

Ano, já dobře vím, že Lesy ČR plánují přijmout více než dvojnásobek počtu zaměstnanců do svých řad. Mají to koneckonců ve vládou schváleném plánu. Já to nepovažuji za moudré řešení takzvané nezaměstnanosti v ČR. Myslím si, že spíš by Lesy ČR měly přemýšlet o tom, jak zajistit, aby lidé v místě dostávali práci, aby se zvětšoval počet soutěžených oblastí postupně, ale to je asi jiná otázka. Nemyslím si, že by Lesy ČR měly zajišťovat zaměstnanost tím, že budou samy zaměstnávat více lidí, tím spíš, že víme, že v lese jsou práce víceméně sezónní a že se ne vždy vyplatí a není příliš efektivní, aby stoupal extrémně počet zaměstnanců. Ale to je úplně jiná otázka.

Proto vás prosím, abyste se vyjádřil k těm hodinám. A ještě k jedné věci. Chci se zeptat, když říkáte, že vaši předchůdci ještě vypsali výběrové řízení, které jste zrušili, a že na něm pracujete. Ono už je to poměrně dlouhou dobu, co jste ministrem, pane ministře prostřednictvím předsedajícího, a uteklo už hodně času. Budete v polovině volebního období a říkáte, že na tom pracujete. Kdy to tedy bude?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bendlovi. Ještě než dám slovo panu ministru Jurečkovi, budu konstatovat další došlé omluvy. Omluvu z jednání z důvodu zahraniční cesty předkládá paní první místopředsedkyně Jaroslava Jermanová, pan doktor Vít Kaňkovský do 11 hodin, z dnešního jednání se omlouvá také pan poslanec Karel Černý, pan poslanec Jiří Běhounek od 12 hodin a od 10 hodin se omlouvá pan kolega Radek Vondráček.

Nyní tedy žádám pana ministra zemědělství, aby případně doplnil svou odpověď na otázky pana kolegy Bendla. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji také. Samozřejmě detaily, které není možné nosit v hlavě, rád zodpovím v písemné podobě panu poslanci. Já bych jenom pro vás všechny, milé poslankyně, vážení poslanci, chtěl uvést, abyste měli představu o tom, co se za poslední rok ve srovnání s dvěma předchozími v Lesích ČR minimálně v oblasti, pokud jde o náklady na IT, právní služby a marketing, stalo.

Tak jenom pro zajímavost, na oblast IT v roce 2012 vyplatily Lesy ČR 342 mil., v roce 2013 212 a my v loňském roce 161. Právní služby už jsem tady komentoval, ze 157 na 50 během dvou let, a v oblasti marketingu jsme šli ze 78 na 38. To znamená, v součtu těchto tří kategorií v roce 2012 Lesy vydaly 577 mil., v roce 2013 378 a v roce 2014 to bylo 249. To znamená, rozdíl mezi rokem 2012 a 2014 byl minus 328 mil. Kč jenom v těchto třech oblastech. A to musím říct, že pokud - my rádi dodáme doklady k právním záležitostem, je potřeba si uvědomit, že za poslední rok po právní stránce je to jeden z nejnáročnějších roků, pokud jde o právní kapacity, protože řešíme komplikovanou agendu církevních restitucí, ale velice rád dodám ještě ten přehled, kolik jakých kauz se děje. To jenom říkám pro srovnání, aby se vidělo, co se tady dělo v roce 2012 a co se děje na Lesích teď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Jurečkovi. Jenom upozorním, než dám slovo panu kolegu Bendlovi, do 9.30 mi byla doručena žádost o zařazení nového bodu programu, a jakmile skončíme tuto interpelaci, tak o tom nechám hlasovat. Není to nic komplikovaného, je to zpráva kontrolního výboru o výročních finančních zprávách, které je povinnost pro Poslaneckou sněmovnu je projednat, takže jenom na tu upozorňuji, že o tom v mezidobí dám hlasovat. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Chtěl bych říct na margo toho, co říká pan ministr zemědělství - že se někde snižují náklady, to ještě neznamená, že se šetří. To může taky znamenat, že je věc, která byla v původním zadání, něco stála, a tak jak se postupně budovala, tak se budovala za méně a méně, než byla hotová. Tohle je velmi, řeknu, naivní konstatování, které by bylo potřeba spíše podrobně prozkoumat a říci, kde vlastně jsou důvody, než konstatovat holá fakta - podívejte se, náklady byly každý rok na IT nižší a nižší.

Také se rozdávaly zakázky z ruky, ale o tom se budeme bavit v příštích interpelacích, nejenom v Lesích ČR, ale také na Ministerstvu zemědělství v řádech stovek milionů korun, aniž by to bylo řešeno jinak. V tomto ohledu, pane ministře, s vámi tedy zásadně nemohu souhlasit. Uvádět takováto čísla bez toho, aniž byste řekl, co konkrétně, čeho se to týká, tak to není. Ty jednotlivé investice probíhají, IT zakázky bohužel, ale jsou vždycky komplikované. Já jsem podědil některé takové komplikované, nicméně jsou tam věci, které měly být k řešení, a řešit jste je měl a neřešíte.

Nehledě na to, když říkáte, jak se šetří v Lesech ČR, já tvrdím, že nešetří. Byla jedna z interpelací, v rámci které jsem tady vystupoval, a ta se týkala společnosti Foresta, které jste zprostředkovali superbyznys za dneska už víc než 10 milionů korun bez výběrového řízení. To je úplná novinka, kterou jste zavedli a která rozhodně v pořádku není, alespoň tak, jak mi naznačuje ministr Stropnický ve stejné interpelaci, ve stejných otázkách, které jsem položil vám, neboť přístup Vojenských lesů ke stejné kauze je zásadně jiný než přístup Lesů ČR u vámi jmenovaného nového vedení Lesů. A to už jenom podotýkám, že jsou to smlouvy s lidmi nebo s firmami, kde lidé, kteří v nich ještě týdny předtím pracovali, dnes reprezentují Lesy ČR.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr Jurečka odpoví na tuto otázku. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji. Musím říct, že si opravdu velice vážím zájmu pana poslance Bendla o problematiku Lesů ČR. Možná zopakuji, co jsem říkal asi před třemi týdny, že škoda, že takový zájem nejevil pan poslanec Bendl, když byl ministrem, o podnik Lesy ČR, a jeho kolegové z ODS. Já k tomu přistoupím opravdu poctivě. Udělám detailní rozbor, co se dělo v Lesích ČR za poslední roky, když byli na ministerstvu ministři za ODS, protože i kauzy v oblasti IT, dynn, Time Import apod., tak o tom logicky ministři, pokud byli správní a zodpovědní vedoucí představitelé toho resortu, museli vědět. A došlo tam k závažným pochybením a je tam daleko více věcí, o kterých by bylo dobré vědět. Takže já to všechno připravím, připravím to k zveřejnění, a např. když tady zpochybňujete věci v oblasti úspor, jsem schopen prokázat, že jsme po jednání s právními kancelářemi snížili za stejnou práci hodinové sazby. Já se ptám, proč ty hodinové sazby byly tak vysoké? Proč to neudělalo předchozí vedení? Proč předchozí ministr a předpředchozí o tom s tím ředitelem nejednal? Ptám se, proč nedokázal snížit náklady na IT, když se jedná o snížení hodinových sazeb?

Takže to jsou věci, které já opravdu rád detailně představím, připravím, nachystám je k prezentaci Poslanecké sněmovně i veřejnosti, protože si myslím, že ta péče, kterou teď věnujete Lesům ČR, je opravdu péče, za kterou děkuji, ale dáme to v komplexním pohledu, aby opravdu veřejnost viděla, jakým způsobem se tady státní podnik Lesy ČR spravoval v minulosti. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Bendl je dále nespokojen, prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Vidím, že pan ministr se zdravě naštval, protože je mu nepříjemné to, na co se ho ptám. Protože je mu nepříjemné to, co tady má vysvětlovat, proto se začíná ohánět tím, jak začne v minulosti šťourat. Udělejte to, to je v pořádku. To je naprosto v pořádku, to už jste měl udělat dávno. Stejně jako jste měl nechat vypsat výběrové řízení na rámcovou smlouvu poskytování právních služeb. Stejně jako jste měl vypsat výběrové řízení na to, aby společnost Foresta, pokud jí dáváte takovýto byznys, aby ho dostala v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Jsem přesvědčený o tom, vzhledem k odpovědi, kterou mi dal pan ministr Stropnický, a vzhledem k tomu, že Vojenské lesy České republiky v podobných kauzách vypisují výběrová řízení, že to je prostě buď na hraně, nebo za hranou. A když tady tvrdíte, co všechno se v minulosti dělalo špatně, ale přitom sám neděláte ty věci, které by se dělat měly, pak je prostě něco špatně. Ale jestli máte cokoliv, a já jsem to tak taky vždycky dělal, máte-li cokoliv, co nebylo v pořádku, sem s tím. To je v pořádku. To je dobře a správně. Ale vy jste tady teď od toho, abyste odpovídal na otázky, na které evidentně odpovědět nechcete, a tak se zabýváte tou minulostí. To myslím, že je evidentní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál do rozpravy? Pokud nikdo, ptám se, jestli pan kolega Bendl navrhuje usnesení, aby pan ministr byl povinen dát novou odpověď, nebo jestli je spokojen s doplňujícími odpovědmi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Já jsem sice nespokojen s tím, co pan ministr odpověděl, ale slíbil, že vypracuje důslednou analýzu a že mi dá odpovědi na otázky, které jsem zde položil. On bude určitě schopen si je najít v záznamu z dnešního jednání interpelace, a tak nenavrhuji žádné usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Proto jednání o této interpelaci kolegy Bendla na ministra zemědělství Mariana Jurečku, sněmovní tisk 469, končím.

Budeme se zabývat čtvrtou interpelací a jde opět o interpelaci pana poslance Petra Bendla ve věci výběrových řízení bez uveřejnění na ministra zemědělství Mariana Jurečku, je to tisk 470, který vám byl doručen. Pan kolega Bendl se hlásí o slovo s odůvodněním své nespokojenosti s touto odpovědí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v rámci dnešního bloku Bendl-Jurečka bych pokračoval interpelací, která se týká výběrových řízení, a to výběrových řízení, kterým se zkráceně říká JŘBU neboli jednací řízení bez uveřejnění.

My jsme byli v minulosti často kritizováni, a neříkám, že vždy bez oprávnění, ale často kritizováni za to, že v IT zakázkách, které jsme tady dnes už citovali s panem ministrem, že je tam nepořádek, že je tam neprůhlednost a že je potřeba to udělat pořádně a správně a že ti noví, co přijdou, už to budou dělat líp a země bude vzkvétat a bude nám všem lépe. A já jsem se zeptal pana ministra zemědělství, aby odpověděl na otázku, zda od 3. března 2015 byly Ministerstvem zemědělství a jeho rezortními organizacemi vypsány formou jednacího řízení bez uveřejnění některé zakázky, a bylo mi odpovězeno, že bylo tímto způsobem zadáno celkem 305 zakázek v rámci JŘBU. Musím říct a ocenit, že pan ministr poctivě poslal celý seznam, byť tam není z něj evidentní, přímo kterých organizací se to týká, jestli je to Ministerstvo zemědělství, či Lesy České republiky a podobně, i když se to z některých odůvodnění, která tam píše, v některých případech dá zjistit.

Ale já chci upozornit na to, a myslím si, že by k tomu pan ministr zemědělství měl něco říct, že je tady řada věcí, na které mohl reagovat a mohla tato vláda reagovat a evidentně nereagovala. Že jsou tady zadávány zakázky v rámci jednacího řízení bez uveřejnění v řádech stovek milionů korun. Jsou tady samozřejmě i desetitisícové nebo do dvou milionů, kde si nemyslím, že to je něco, co by stálo za významnou podrobnou debatu. Ale když pan ministr zemědělství se často ohání tím, jak v IT zakázkách byl nepořádek, pak tady prostě musím uvést, že v rámci JŘBU, to znamená v jednacím řízení bez uveřejnění, to znamená přímo z ruky bez toho, aniž by byl oslovován nějaký další uchazeč a podobně, bylo zadáno na službě ICT v provozu na přechodné období za 128,9 milionu korun, tady mám jednu zakázku. Další - provoz eAGRI 109 milionů korun, další - registr MZE požadavky společné zemědělské politiky 26,9 milionu korun.

Podotýkám, že jsme v minulosti s panem ministrem a i ve volbách byli kritizováni za to, že je v IT zakázkách nepořádek a že se tyto věci dělat nemají, ale podle všeho se nejen nic nezměnilo, ale neděje se v tom vůbec nic. Prostě byly v loňském roce, a to už v první polovině loňského roku a od té doby se mohlo stát cokoliv, mohla být vypsána výběrová řízení, mohly být ty věci udělány transparentněji, tak jak říká pan ministr zemědělství často s oblibou, ale nebyly. Třeba smlouva o reklamě, partnerství se Svazem lyžařů - nic proti Svazu lyžařů - za tři miliony korun podle smlouvy o jednacím řízení bez uveřejnění, to mi přijde, že spíš to asi měla být oblast sponzoringu, nebo já nevím, neumím si to představit jinak, ale když děláte smlouvu o jednacím řízení bez uveřejnění se Svazem lyžařů, tomu nerozumím a chci se zeptat, co to vlastně je. Jestli mají dostat tři miliony korun a dělají něco v rezortu zemědělství, proč ne. Ale co tam tedy dělají a proč na to musíte mít jednotné řízení bez uveřejnění, to by mě zajímalo. Zakázka partnerství se Svazem lyžařů České republiky za tři miliony korun, pane ministře. Když tady na mne takhle koukáte, říkáte, že každý z ministrů musel všechno vědět, tak vy určitě všechno tedy víte.

Je tady smlouva, a to jsem byl, musím říct, překvapen, neboť jsem si myslel, že s Forestou má významné vztahy jenom společnost Lesy České republiky, ale zjišťuji, že Foresta dostala na rozvoj a podporu aplikace národní dotace pro rok 2014 zakázku v rámci jednotného řízení bez uveřejnění na necelých pět milionů korun, to znamená, aniž byste oslovili kohokoliv jiného, kdo by třeba mohl být schopen připravit návrh rozvoje a podpory aplikace národních dotací. Tam si troufnu říct, že se zcela určitě ve veřejném trhu najde více společností, které by byly schopny něco takového připravit. Nerozumím tomu, proč zase Foresta a pan náměstek Srba, který byl, a znovu zdůrazňuji, ještě pár týdnů předtím, než se stal náměstkem generálního ředitele Lesů České republiky, ve statutárních orgánech této společnosti.

Možná by stálo za to, abyste si v těchto věcech udělal pořádek, pane ministře. 305 výběrových řízení - takzvaných výběrových řízení, to znamená jednotných řízení bez uveřejnění, kde jsou to stomilionové zakázky, které jste zadali z ruky bez toho, aniž byste na to jakýmkoliv jiným způsobem zareagovali. Kdybyste byli pod tlakem, tomu rozumím, že prostě jednotné řízení bez uveřejnění může v některých situacích nastat, to je pravda, proto to také Sněmovna do zákona dala, a dokonce to respektovala tato Sněmovna při zákoně o veřejných zakázkách, že tato možnost může existovat. Ale jsme-li v řádech stovek milionů korun, pak bychom měli hledat řešení, jak se takovým to věcem v maximální možné míře vyhnout, a ne si jich nevšímat. Prosím o vaši reakci, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Bendlovi. Pan ministr je připraven na odpověď. Pan ministr zemědělství Marian Jurečka má slovo. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji, pane předsedající. Já musím říct, že žádný ministr určitě nemá radost, když nese na vládu zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění. Je potřeba to rozlišit a podívat se, které zakázky jsou uvnitř resortu v rámci podřízených organizací a řekněme v rámci režimu in-house, kdy nový připravovaný zákon nám umožní tuto problematiku řešit daleko lépe a transparentněji. Pak je potřeba se podívat, kdy to jsou opravdu věci, které se týkají například investic v oblasti povodí, kdy jsou to třeba stavby, kdy je to otázka víceprací, kdy je to otázka částek, které se pohybují v tisícových až desetitisícových korunových položkách. Ale pak samozřejmě jsou to částky, které jdou do desítek, možná i stovek milionů korun. A jsou to především, tak jak pan poslanec Bendl správně řekl, věci v oblasti IT.

Pokud tady zaznělo, jestli jsme mohli udělat něco víc pro to, aby tomu tak nebylo, tak já tady řeknu, já když jsem nastoupil na resort, tak mi ležela na stole zakázka na IT zhruba za částku přes půl miliardy korun. Zakázka byla vypsána ještě podle právních norem z roku 2013. Nepočítala se změnou legislativy a přijetím nového občanského zákoníku, takže jsme museli tu zakázku během dvou a půl měsíce přeupravit. Bylo to na klíčové IT systémy, které nám na resortu běží a fungují. Tu zakázku jsme v květnu vypsali a z té zakázky, protože to byl balík celkově čtyř zakázek, je ten stav takový, že v případě dvou nám zůstal jenom jeden jediný uchazeč, se kterým holt prostě při současném, nebo znění v tu dobu, kdy jsme to uzavřeli, nemohli jsme uzavřít tu smlouvu jako s jediným uchazečem, tak musíme tyto zakázky přesoutěžit znovu a tomu se tak děje.

V případě těch dvou z těch čtyř je to zakázka na infrastrukturu, která byla v předchozích letech v částce přes 100 mil. korun, za kterou jsme platili jako ministerstvo, jsme to teď dokázali vysoutěžit s relevantním skutečným dodavatelem, který je schopen nám to dodat za částku 49 mil., a teď jsme v procesu uzavírání smlouvy. Druhá zakázka se týká zakázky na SAP, kdy ta částka byla také někde přes 45 mil. korun v minulosti, vysoutěžená cena 30 mil. korun, budeme uzavírat smlouvu.

Takže jsou tady věci, které se roky nedařilo řešit, roky ještě, a to musím říct poctivě, ještě před panem ministrem Bendlem některé tyto zakázky fungovaly v režimu JŘBU, protože k nim například ministerstvo k některým systémům nemělo autorská práva. Takže tyto věci se podařilo po dlouhých letech dořešit nebo postupně se řeší. A proto tyto zakázky dneska můžeme vypisovat řádně a můžeme je řádně vysoutěžit. Což se tak stalo.

Pokud jde o marketingové plnění pro Svaz lyžařů v rámci jednotného řízení bez uveřejnění, tak musím říct, že pokud chceme poskytnout v některých případech podporu pro ještě některé sportovní aktivity, ke kterým prostě v minulosti se Lesy České republiky zavázaly, tak bohužel je děláme v režimu JŘBU, protože těžko můžeme soutěžit dotaci nebo dar a marketingové plnění pro Svaz lyžařů nějakou jinou formou než tady touto. Nicméně nový zákon by i tyto věci měl vyřešit. Nicméně my jdeme cestou, kdy všem veřejně říkám v oblasti sportu a kultury, a viděl jste to v těch číslech, kdy jsme o 30 mil. snížili marketingové plnění na Lesy České republiky. Říkáme: Jestliže odvádíme z Lesů České republiky rekordní odvody do státního rozpočtu, tak prosím vás pěkně choďte za příslušnými ministry na Ministerstvo kultury a na Ministerstvo mládeže a tělovýchovy a tam žádejte o dotace, které potřebujete ke své činnosti. Takže to je tato záležitost.

Pokud jde o problematiku Foresty, kterou jste zde zmiňoval, tak musím říct, že já jsem nastoupil 29. ledna 2014, v době, kdy jsme potřebovali, abychom začali administrovat již příjem žádostí o národní dotace. A v ten okamžik vlastně nebyl prostor soutěžit firmu na dodání tohoto systému pro národní dotace, protože na to nebyl časový prostor. Proto se ještě uzavřelo prodloužení s Forestou v rámci JŘBU. Musím podotknout, že Foresta tady fungovala i za vás a za vašich předchůdců, kdy dodávala tady tento systém. Nicméně teď jsme v situaci, kdy smlouva jim končí v letošním roce a my dneska máme vypsánu soutěž na dodání softwaru pro administraci národních dotací.

Chápu kritiku, kterou tady sdělujete. Opravdu se se svými kolegy snažíme dělat maximum pro to, aby jednacích řízení bez uveřejnění bylo co nejméně. Jenom když se chystáte ke svému řečnickému pultíku, tak se zeptám, jestli víte, kolik JŘBU bylo vypsáno za vašeho funkčního období. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství a pan kolega Bendl ještě položí další otázku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Nepochybuji, že hodně, ale stovky milionů korun to rozhodně za mého působení nebyly. To za prvé. Za druhé - nebo aby to byly zakázky za stovky milionů korun, a na to mi nestačila jedna ruka, to si myslím, že tam nenajdete, pane ministře. Ale o tom debata nebyla. Byla debata o tom, co uděláte pro to, aby JŘBU nebyla! Ty zakázky byly připraveny, ano, už za mého předchůdce, resp. za vašeho předchůdce, abych byl přesný, za ministra Tomana byly připraveny. Bylo připraveno vypsání výběrových řízení. Vy říkáte, že to nebylo uděláno dobře a že bylo potřeba to udělat JŘBU. Já jsem tedy přesvědčen o tom, že jste spíš tu práci, kterou ministerstvo předtím připravilo, měli dotáhnout do konce a vypsat výběrové řízení. Ale vaše zcela jistě pravomoc byla, abyste to udělali tak, jak jste to udělali. Ale neodpověděl jste na otázku, kdy to bude. Kdy to výběrové řízení vypíšete. Vy jste říkal, že ho připravujete, ale jste v polovině volebního období, pane ministře, a čas běží. Říkal jste, že všechno bude lepší.

Musím říct, že za lyžaře, nebo za Svaz lyžařů - nic proti nim, neznám nikoho z nich a přeju jim všechno dobré a nejlepší. Ale mně je z toho úzko úplně za vás, z té odpovědi. Protože prostě co resortně souvisí s podporou Svazu lyžařů s Ministerstvem zemědělství, to je mi úplně úzko, a ještě jako vypisovat zakázku podle JŘBU - není lepší se dohodnout s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci pravidel, která jsou, případně podpořit takovouto aktivitu? Já budu první, kdo za to zvedne ruku. Ale proč to děláte JŘBU na Ministerstvu zemědělství? To se mi tedy zdá, při vší úctě, jak znovu říkám a zdůrazňuji, vůči lyžařům - ale proč tímhle způsobem? Nezlobte se, nemůže si o tom člověk myslet, že to je úplně normální a že v tom nemůže být něco víc nebo něco jiného.

A Foresta? No Foresta, pokud tam byla řádná výběrová řízení, pak v pořádku! Vždyť proti tomu nikdo nic nenamítá! Akorát že já prostě dlouhodobě upozorňuji na fakt, že jeden z členů statutárních orgánů Foresty se stal náměstkem generálního ředitele už za vašeho působení na základě vašeho výběrového řízení, které jste vypsal, o kterém jste tady na mou interpelaci tvrdil, že jste ji měl zcela pod kontrolou a byla zcela objektivní, tak na základě tohoto výběrového řízení jste dosadili náměstka generálního ředitele Lesů České republiky, který byl, a znovu zdůrazňuji, ještě pár týdnů předtím ve statutárních orgánech společnosti Foresta, která pak bez výběrového řízení dostala smlouvu na prodání více než 200 tis. kubíků dřeva, kde inkasuje 55 korun za kubík zprostředkovaného dřeva, bez výběrového řízení!

Upozorňuji především na fakt, že jste nás kritizovali za kdeco, ale za tohle by nás tady mlela opozice daleko víc v minulosti, než meleme my vás. Tohle přeci je úplně zásadní věc, na které vás nachytat - to jsem vůbec nedoufal, že poskytnete opozici až takovýhle materiál. To je úplně fatální! A ty IT zakázky, no jsou složité. Já jako bývalý ministr to potvrzuji. Protože ne každý ministr rozumí úplně všemu, co se v IT pohybuje. Ale musí ten ministr trvat na tom, aby v okamžiku, kdy vám zakázka doběhne, abyste hledali nějaké řešení. Jako ho dělal, při vší úctě, váš předchůdce ministr Toman. Že to nakonec nerozhodl - no protože to bylo nepříjemné rozhodování. Ale měli jste to vypsat. Neměli jste dělat mrtvé brouky. Ano, máte pravdu, chodit na vládu s JŘBU je nepříjemné. Proto taky musí ministr dělat všechno pro to, aby JŘBU nebyla, speciálně v těchhle věcech. A v případě Foresty to zkrátka, nezlobte se, ale tam jste absolutně selhali v rozporu s tím, co jste před volbami říkali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Bendlovi a pan ministr Jurečka se hlásí. Bude jistě rád odpovídat na ty věci. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Já samozřejmě na to rád odpovím, na tyto starosti. Já jsem vysvětloval, jestliže když jsem jako ministr v lednu nastoupil a v ten okamžik už vlastně nebyla smlouva s Forestou na dodávku systému pro národní dotace, nicméně v ten okamžik už ministerstvo žádosti muselo přijímat, tak bohužel, ať se nám to líbí nebo ne, jediné funkční řešení, abychom mohli v tom roce vyplatit dotace, bylo prodloužení formou JŘBU, byť se mi to nelíbilo, nelíbí, a proto znovu odpovídám, že dnes je vypsáno výběrové řízení na dodávku tohoto systému, abychom tuto situaci neopakovali v příštím roce.

Trochu mě podivuje, pane kolego Bendle prostřednictvím pana předsedajícího, že vy mi říkáte, že jsem jako ministr měl podepsat zadávací dokumentaci pro dodávku IT systémů za zhruba půl miliardy korun, o které bych jako ministr věděl, že je připravena podle už v tu dobu neplatné legislativy, to jste tu řekl. Proto jsem vám vysvětloval, že my jsme během dvou měsíců dokumentaci přepracovali, aby byla právně a legislativně v pořádku, a vypsali jsme už s dvouměsíčním zpožděním, a dnes z tohoto balíku máme polovinu zakázek vyřešenu a ceny se snížily o více než 50 %, a dokonce do 30 dnů budou podepsány smlouvy a ukončujeme JŘBU. Takže my v těch věcech děláme konkrétní aktivní kroky. A pokud jde o spoustu JŘBU, která máme v rámci resortu, tak očekáváme, že vyřešíme novým zákonem o zadávání veřejných zakázek, abychom mohli využívat v režimu in-house jiný paragraf než § 18. Možná vám dám odpověď, když jste říkal, že to nebylo v řádu stamilionů, bylo to v obdobných číslech, ty zakázky za vašeho působení, a bylo 431 zakázek v systému JŘBU. Takže jen abyste věděl to porovnání. Já vám ještě dodám úplně ty částky, abyste si potom srovnával srovnatelné a neumýval si ruce a říkal já jsem byl v tomhle lepší. Nebyl. Ani náhodou.

A to, co jsem dokumentoval u Lesů na těch věcech okolo IT, dynn, Time Import, to jsou věci o kterých vy jste musel vědět, jako ministr jste tyto věci v tak velkém rozsahu musel s generálním ředitelem Lesů tehdy umět konzultovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi. Pan kolega Bendl se znovu hlásí. Prosím, pane poslanče, máte.

 

Poslanec Petr Bendl: Já bych prosil pana ministra, aby tu nezkoušel takovou tu fintu, kdy vložím do úst někomu něco, co jako že řekl, a pak to začnu komentovat, jako že s tím nesouhlasím. Já jsem tu rozhodne neřekl, že jste měl podepsat nějakou smlouvu za půl miliardy. Já jsem tu řekl, že jste měl to výběrové řízení dotáhnout do konce. To znamená upravit ho v souladu se zákonem a udělat to v souladu se zákonem a vypsat výběrové řízení, a ne jít cestou JŘBU. To byla podle mě správná cesta. A jestliže to už pan ministr Toman takto připravil, tak jste to měl vylepšit a udělat to prostě lépe. Ale jít od toho, to byla ta chyba. Takže mně prosím vás nevkládejte do úst něco, co jsem neřekl. Neřekl! Nic takového, pane ministře, jsem neřekl. Moc o to prosím.

To, co mně na Forestě vadí, je to, co už tu říkám asi po padesáté páté. Vy tu obhajujete, že prostě to musela být Foresta, ale mezitím jste vybrali prostě člověka, který seděl ve statutárních orgánech Foresty, a dali jste jim... takže to má za 17 milionů kšeft bez výběrového řízení. To je bomba. To je super. A když říkáte "my už na to teď reagujeme", tak já jsem vám tuto interpelaci psal možná před dvěma měsíci, protože než se dostala na řadu jednání Poslanecké sněmovny, tak to trvalo poměrně dlouho. Vy jste využil téměř na minutu 30 dnů na to, abyste mi odpověděl. Takže jestli už na tom teď něco děláte, tak jestli jen trochu přispělo to, že do toho rýpu, tak zaplať pánbůh. Ale vaše odpovědi, pane ministře, mě opravdu neuspokojují.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr ještě bude reagovat, takže mu udělím hned slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji mnohokrát. Já bych znovu vysvětlil, možná bude dobré, když si pan poslanec Bendl přečte stenozáznam, aby si přesně uvědomil, co jsem tu řekl. Ale zopakuji mu to znovu.

Já jsem říkal, že tu byla zakázka na IT, velká, připravená, a my jsme, když jsme zjistili, že jsou tam chyby v oblasti právní, tak jsme během dvou měsíců zakázku upravili, vypsali jsme soutěž a dnes z té zakázky dvě oblasti uzavíráme a podepisujeme smlouvy, ve dvou zbývajících zakázkách je jiný zájemce, tudíž jsme smlouvy s ním uzavřít nemohli. To znamená, že jsme nic zbytečně nezdržovali. My jsme udělali aktualizaci podle nové legislativy a zakázku jsme dali do soutěže. Trvalo to dva měsíce. U Foresty v loňském roce jsme to nemohli, protože v době, kdy jsem nastoupil, už byl rok 2014, už se přijímaly žádosti a potřebovali jsme to dotáhnout. Při vší úctě, tam nebylo jiné řešení. Tu zakázku dnes máme v soutěži. Zakázka je dnes otevřeně soutěžena, abychom situaci neopakovali pro rok 2016. Takže to je jedna záležitost.

Pokud tu zmiňujete Forestu a Lesy České republiky, tak to jsem vysvětloval v minulé interpelaci, že soutěž připravíme, v letošním roce bude vysoutěžena a budeme směřovat víceméně tou cestou stejně, dělat si tyto věci vlastními silami, zaměstnanci Lesů České republiky, protože se ukazuje, že kapacity po diskusi s generálním ředitelem tu jsou. Takže my na těch věcech pracujeme, nejsme rigidní.

Znovu říkám, že si toho zájmu vážím, samozřejmě v některých ohledech mohl být zájem už za vaší éry a vůbec bych ten problém dnes s vámi nemusel řešit, protože by byly dávno vyřešeny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Bendl bude ještě reagovat. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Výběrové řízení bylo samozřejmě připraveno už za mě. Ale ještě k té Forestě, kde říkáte, že Forestu jste museli vybrat. Nemuseli jste vybrat Forestu, v rámci jednotného řízení bez uveřejnění jste nemuseli vybírat lidi, jejichž zástupci statutárních orgánů pak pracují v Lesích České republiky. To jste nemuseli. Mohli jste vybrat někoho jiného, ale neudělali jste to.

A když už jsme tady ještě u toho. Vy zadáváte v rámci JŘBU i vícepráce, což jsem pochopil, protože mám pocit, že vícepráce jsou vždycky v rámci jedné smlouvy, v rámci výběrového řízení probíhají zakázky, a je-li tam nějaká vícepráce, což se stává, měla by být zdokumentována atd., všechno v souladu se zákonem. Ale ony se zadávají v rámci JŘBU, tzn. nikoli v rámci jedné smlouvy, a je jich tu hodně, jsou to možná desítky, tak to nechci všechno popisovat, to bych se mohl rýpat v každé jedné z nich, ale nemyslím si, že by to bylo vás důstojné v tuto chvíli vzhledem k tomu, že nemáte odpovědi na některé jiné klíčové věci. Ale jestli vás mohu požádat, podívejte se i do této oblasti, protože si myslím, že vypisovat JŘBU jako vícepráce, tzn. kdy mám zadanou zakázku, v rámci ní mohu mít vícepráce, pak je doložím, ale jestli tu zakázku ukončím a k tomu vypíšu JŘBU, pak si myslím, že to nemusí být úplně v pořádku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr už reagovat nebude. Pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura se hlásí k této interpelaci. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se chci zeptat pana ministra jen na jednu věc. Nechci zpochybňovat důvody, které tu uvedl, ale když vypisuje JŘBU, tak to přece neznamená, že máte předem danou firmu. Vy jste vysvětloval, proč jste s Forestou podepsal JŘBU, když jste nastoupil, že už to běželo, že to bylo potřeba. Není důvod vám nevěřit, ale přece když máte JŘBU, tak za prvé nemusíte oslovit jen jednu firmu, a pokud ano, tak kdo ji vybral. To je přece podstata debaty, kterou jste vedli s panem poslancem Bendlem, když přijde bývalý statutár do orgánu Lesů České republiky, že se vybere firma. Já říkám, nezpochybňuji dejme tomu časovou tíseň tím, že se měnila vláda, ale jestli jste zvažovali i jiné firmy a jestli jiné firmy daly horší nabídky, nebo proč jste vybrali tu konkrétní. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr zemědělství Marian Jurečka odpoví. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo Stanjuro, děkuji za tu otázku. Musím říci, že jsme samozřejmě zvažovali, jestli tu máme jiné firmy, které by nám systém mohly ve stejné kvalitě dodat, proběhly i konzultace. Zástupci pro komodity, kteří tento systém mají na starosti, systém dotací, nicméně vyhodnotili, že zkušenost Foresty a kvalita dodávky pro pokračování systému je prostě klíčová pro ministerstvo. Došlo ke snížení ceny v rámci té diskuse o prodloužení o jeden rok a vlastně tímto v dobré víře při znalosti všech faktů bylo rozhodnuto k tomuto kroku.

A pro pana poslance Bendla jen odpovím - bylo to časově v takové přímce, že to bylo dávno předtím, než někdo z Foresty nastoupil do Lesů ČR. Tu skutečnost jsme opravdu nemohli vědět. Takže rozhodnutí o tom, že to takto bude provedeno, při diskusi na poradě vedení ministerstva bylo opravdu před tímto uskutečněním, kdy se rozhodlo, jak a s kým budeme dál v této věci pokračovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega Stanjura se hlásí dál do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za odpověď. Já bych požádal pana ministra, jestli by nám mohl - nebo mně, když ne nám - poskytnout v písemné podobě vyjádření toho odborného útvaru, který říkal, že to je ta firma, se kterou se to uzavřít musí. Pokud to dostanu v nějaké normální lhůtě, nebudu podávat písemnou interpelaci, jinak bych o to požádal. Já rozumím tomu, co jste říkal, ale pak to někdo musí zdůvodnit, musí tam být datum, podpis a musí ten člověk za tím stát. Já to nechci zpochybňovat, jenom bych to rád viděl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Dále pan poslanec Petr Bendl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Já jenom abych zareagoval ještě na pana ministra zemědělství, když si o to stále říká. Ta posloupnost byla následující. Pan ministr nechal zadat v rámci JŘBU společnosti Foresta projekt zpracování systému dotací, nebo něco podobného... Se společností Foresta. Následně později se stal jeden ze statutárních zástupců společnosti Foresta náměstkem generálního ředitele Lesů ČR a následně dostala společnost Foresta byznys za bratru 11 mil. korun ročně - v letošním roce, loni zhruba 5,5 mil. - bez výběrového řízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr chce, nebo nechce reagovat? Ano. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji, pane předsedající. To není nic o tom, že já si o něco říkám. Vy se tady ptáte, kdokoli z vás se ptá a já vám odpovídám. Takže jestli máte pocit, že něco říkám, tak si zvažte, když se ptáte, proč se ptáte. Máme interpelace, takže já tady jsem k dispozici plně.

Na otázky, které tady byly vzneseny, rád připravím odpověď, abych vysvětlil tyto věci. Připravím k tomu podklady, abyste věděli, jaká byla časová posloupnost, včetně toho, co tady, pane poslanče Bendle říkáte prostřednictvím pana předsedajícího, i v návaznosti na ty částky, jakým způsobem to bylo vyhodnoceno a že došlo ke snížení ceny, kterou Foresta dostává za rok 2014 za dodávky systému pro administraci národních dotací oproti letům minulým. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nikoho nevidím. Ptám se pana poslance Bendla, jestli navrhuje usnesení k odpovědím pana ministra, k té písemné odpovědi na vaši interpelaci. Pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Já myslím, že si každý mohl udělat obrázek sám. Věřím tomu, že pan ministr odpoví na to, co slíbil, a že písemně dodá materiály, které řekl. Proto nepožaduji žádné hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud tedy není žádný návrh hlasování, považuji tuto odpověď na interpelaci, se kterou nebyl pan poslanec Petr Bendl spokojen, za vyřízenou.

To byla poslední písemná interpelace, o jejíž projednání požádali poslanci. Děkuji a konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednání odpovědí na písemné interpelace poslanců. Končím tedy bod, který je pevně zařazen jako bod 138 na toto čtvrteční dopoledne.

A vzhledem k tomu, že jednací řád a platná usnesení, která doplňují jednací řád, stanoví, že po projednání bodu Odpovědi na písemné interpelace poslanců pokračuje jednání, tak projednám to, co jsem oznámil, tzn. změnu schváleného pořadu schůze, tak, jak ji navrhl pan kolega Vladimír Koníček, s tím, že máme dnes po písemných interpelacích pevně zařazené body 79 a 133, tzn. stanovy, které se týkají cestovního ruchu a zřízení vyšetřovací komise na komplex Blanka, a případně další neprojednané body z bloku smluv. Ale pevně zařazené jsou pouze body 79 a 133.

O slovo požádal pan poslanec Vladimír Koníček, předseda kontrolního výboru. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, já bych chtěl požádat o pevné zařazení dvou bodů dnes po již pevně zařazených bodech, jsou body 134 Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv za rok 2014 a bod 135 Doplnění výročních finančních zpráv za roky 2012 a 2013. Kontrolní výbor přijal v úterý usnesení, včera uplynula lhůta, takže můžeme už dnes projednávat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji panu předsedovi kontrolního výboru. Hlásí se pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nemám žádný problém podpořit návrh pana poslance Koníčka. Nicméně, pane místopředsedo, my jsme se v úterý na grémiu Sněmovny dohodli, že pokud písemné interpelace skončí dříve než v 11 hodin, že předsedající vyhlásí přestávku do jedenácti a pokračovat se bude v jedenáct. Tohle jsme si dohodli v úterý na jednání grémia Poslanecké sněmovny. Takže je mi jedno, jestli před, nebo po hlasování, klidně po hlasování o tom návrhu, ale myslím, že bychom ty dohody měli dodržovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já s tím počítám. Proto jsem také ohlásil, že nejdřív projednáme věci, které se týkají zařazení nových bodů. Takže v tomto ohledu jsem takhle připraven.

Ještě požádal o slovo pan kolega Bronislav Schwarz. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bronislav Schwarz: Dobré dopoledne, pane místopředsedo. Náš klub taky nemá nic proti postupu, který navrhl i pan Stanjura, souhlasíme s tím. Prosil bych také hlasovat a následně potom, co naznačil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já s tím počítám, budu respektovat návrh, který padl v úterý. Ale můžeme rozhodnout nejdříve hlasováním o pevném zařazení bodu 134 a 135, tzn. Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv politických stran a Doplnění výročních finančních zpráv politických stran za rok 2012 a 2013 jako body 134 a 135 za bod 79 a 133, tzn. jako třetí a čtvrtý pevně zařazený bod této schůze. Odhlásil jsem vás a požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O těchto pevně zařazených bodech rozhodneme v hlasování pořadové číslo 152, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 152, z přítomných 94 poslanců pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat. Upravili jsme tedy program jednání.

 

Po přestávce do 11 hodin budeme projednávat body 79, 133, 134, 135 příp. další body z bloku smluv ve druhém a prvním čtení nebo z bloku zprávy a návrhy. Děkuji vám a vyhlašuji přestávku do 11 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.09 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, pěkné dopoledne. Dovolte, abych pokračoval v jednání naší schůze. Na začátku přečtu omluvy, které ke mně dorazily. Z dnešního jednání se od 14.30 omlouvá pan poslanec Václav Votava, od 14 do 17 se omlouvá pan poslanec Jan Volný a dále od 9.30 do 15 se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Plzák. Dále od 14.30 do 16 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Vozdecký.

O slovo se hlásí paní poslankyně Nytrová. Máte slovo.

 

Poslankyně Pavlína Nytrová: Děkuji. Pouze do stenozáznamu chci uvést, že u hlasování číslo 105 jsem hlasovala proti a na výpise mám pro. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně.

 

Nyní tedy budeme pokračovat v pořadu schůze tak, jak jsme si ho schválili. Prvním bodem, který dnes budeme projednávat, je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP