(12.50 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak tady připomenu, že v březnu jsme tuto komisi obsadili, naplnili, a nyní tedy v souladu s jednacím řádem budeme vybírat jejího předsedu. Také v souladu s jednacím řádem se o způsobu volby nehlasuje, je to volba tajná.

Mohu konstatovat, že byly podány tři návrhy. KDU-ČSL navrhla pana kolegu Jana Bartoška, hnutí ANO Jaroslavu Jermanovou a sociální demokracie Petra Kořenka. A nyní se opět odvolám na písemný materiál, který jsem obdržel před chvílí: hnutí ANO v tomto případě stahuje nominaci Jaroslavy Jermanové. To znamená, že na volebních lístcích budeme vybírat pouze ze dvou kandidátů a jsou to poslanci Jan Bartošek a Petr Kořenek.

To je k tomuto bodu vše, i zde prosím o přerušení a otevření dalšího bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než přeruším tento bod, otevírám rozpravu a táži se, zda se do ní někdo hlásí. Pan předseda Kalousek. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Hlásím se pouze s jednou jedinou otázkou. My jsme samozřejmě připraveni volit do pozice předsedy komise pro práci Kanceláře pana Bartoška. Ale pokládáme za naprosto vyloučený souběh funkcí, kdy místopředseda Sněmovny je také předsedou komise pro práci Kanceláře. Proto bych si přál, pane předsedající, vaše ujištění, že v případě, že budete zvolen předsedou komise pro práci Kanceláře, budete rezignovat na pozici místopředsedy Poslanecké Sněmovny. V opačném případě bychom vás volit nemohli. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Na to vám odpovím. Asi vás zklamu a nebudete mě moci volit, protože se nechystám rezignovat. Konzultoval jsem to se sněmovními legislativci, zda je to možné, to znamená, že je to možné, to znamená, není to porušením žádných pravidel, takže z toho důvodu jsem se rozhodl, že tu kandidaturu zachovám. A máte ještě slovo s přednostním právem.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: V takovém případě nás to strašně mrzí, ale volit vás nemůžeme. Myslím si, že v této Sněmovně už je těch konfliktů zájmů příliš.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak to už se stává, že se někdy nemůžeme dohodnout. Dobře.

Můžeme pokračovat. Táži se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak. V tom případě rozpravu končím a další postup bude podle toho, jak přednese předseda volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Omlouvám se, že jsem rozpravu přehlédl. Je tedy ukončena a já jen formálně prosím o přerušení tohoto bodu a o otevření bodu č. 135.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a přerušuji tento bod. Otevírám bod číslo

 

133.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Technologické agentury České republiky

Na lavice vám bylo doručeno usnesení volební komise č. 101 ze dne 10. března t. r. Nyní vás požádám, pane předsedo, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji a z časových důvodů se omezím na co nejstručnější rekapitulaci.

K dnešnímu dni je v této radě, to je Kontrolní rada Technologické agentury, neobsazeno 8 míst. Ten systém je takový, že výzvu k obsazení podal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Výbor tyto návrhy, návrhy, které vzešly na základě výzvy, postoupil 2. března volební komisi a ta je 10. března projednala a přijala své usnesení č. 101, které vám bylo doručeno.

V tomto případě se můžeme dohodnout na způsobu volby. Je možná volba jak veřejná pomocí hlasovacího zařízení, tak i volba tajná. My po diskusi ve volební komisi navrhujeme volbu tajnou, a to z toho důvodu, že na 8 míst je navrženo 13 kandidátů, takže považujeme za efektivnější a i férovější vůči kandidátům provést volbu tajnou, abyste se nemuseli tady pomocí hlasovacího zařízení vyjadřovat ke každému jednotlivému jménu, ale abychom mohli ta jména označit na volebním lístku. Volební lístky jsou pochopitelně připraveny.

Každopádně teď pojďme otevřít rozpravu nejen k navrženým kandidátům, ale i ke způsobu volby. Připomenu, že o způsobu volby, tedy o návrhu komise na tajné hlasování, budeme muset hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a otevírám rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Táži se, zda si chcete vzít závěrečné slovo, pane předsedo? (Posl. Kolovratník: Nikoli, ale prosím o hlasování.)

 

V tom případě budeme hlasovat, že volbu do Kontrolní rady Technologické agentury České republiky provedeme tajně.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 71, přítomných poslankyň a poslanců je 173, pro návrh 133, proti nikdo, návrh byl přijat. Odhlasovali jsme si, že volba proběhne volbou tajnou. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. V tom případě vás, pane předsedající, prosím o přerušení bodu a o otevření bodu č. 134.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přerušuji tento bod a otevírám další. Je to

 

134.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Na lavice vám bylo doručeno usnesení volební komise č. 102 ze dne 10. března t. r. Žádám vás, pane předsedo, abyste uvedl tento bod.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Kolegyně a kolegové, tady je situace naprosto identická jako u oné předchozí agentury. K dnešnímu dni je tedy neobsazeno 8 míst, i v tomto případě výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu podal výzvu, na základě výzvy postoupil do volební komise přijaté nominace. Bylo to usnesení č. 102, které jste také obdrželi. Tady připomenu jen to, že těch 8 kandidátů budeme vybírat z 15 návrhů, takže i v tomto případě stejným způsobem volební komise navrhuje volbu tajnou.

Prosím tedy o otevření rozpravy jak ke kandidátům, tak ke způsobu volby, pak budeme hlasovat o návrhu na tajné hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí o slovo. Není tomu tak, rozpravu končím. Nyní se táži, zda si přejete závěrečné slovo. (Posl. Kolovratník: Děkuji, nepotřebuji.)

 

V tom případě dám hlasovat o tom, že následující volba proběhne jako volba tajná.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 72 přítomných poslankyň a poslanců bylo 174, pro návrh bylo 136, proti žádný, takže návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pak i v tomto případě prosím o přerušení toho bodu k provedení tajné volby a k otevření bodu 135, který je posledním volebním bodem tohoto bloku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přerušuji projednávání tohoto bodu a otevírám další bod. Je jím bod číslo

 

135.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie
 

Na lavice vám bylo doručeno usnesení volební komise č. 103 ze dne 10. března letošního roku. I u tohoto bodu vás prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP