(10.30 hodin)
(pokračuje Adam)

Bod A102. V části první v bodě 477 v § 98a odst. 2 písm. i) bod 12 zní: "12. skladbu ceny služby přepravy plynu, skladbu ceny služby distribuční soustavy a ostatních regulovaných cen v plynárenství a způsob a termíny předávání údajů mezi účastníky trhu s plynem pro vyúčtování regulovaných cen a způsob a termíny účtování a hrazení regulovaných cen mezi účastníky trhu s plynem,".

Jak jsem řekl na začátku, nejasné nové termíny, nedoporučeno Energetickým regulačním úřadem.

A110. V části čtrnácté čl. XVI bod 28 zní:

"28. V § 7 odst. 4 zní: "Výrobce, který používá pro výrobu elektřiny palivo z biomasy, biokapaliny nebo bioplynu, je povinen uchovávat dokumenty a záznamy o použitém palivu po dobu 5 let a na vyžádání je zpřístupnit Úřadu, ministerstvu a operátorovi trhu.".".

Důvod nedoporučení Energetického regulačního úřadu je ten, že budou omezeny archivační povinnosti, což věřím, že všichni cítíme, že je velká škoda.

A111. V části čtrnácté čl. XVI v bodu 39 odstavce 1 a 3 znějí:

"39. V § 11a odstavec 1 a 3 znějí:

"(1) Výrobce je povinen na svůj náklad měřit

a) za místem odběru vyrobené technologické vlastní spotřeby elektřiny vyrobenou elektřinu zvlášť z každého druhu obnovitelného zdroje nebo z druhotného zdroje stanoveným měřidlem podle zákona o metrologii, nebo

b) před místem odběru vyrobené technologické vlastní spotřeby elektřiny vyrobenou elektřinu zvlášť z každého druhu obnovitelného zdroje nebo z druhotného zdroje, jakož i měřit samostatně technologickou vlastní spotřebu elektřiny stanoveným měřidlem podle zákona o metrologii.

Povinnost uvedená v předchozí větě pod písmeny a) a b) se nevztahuje na případy, kdy měření zajišťuje provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy nebo kdy výrobce vypočítává vyrobené množství elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo druhotných zdrojů podle odstavce 4.

Měření technologické vlastní spotřeby elektřiny se nevyžaduje u výroben elektřiny s instalovaným výkonem do 10 kW včetně.

(3) Výrobce elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla je povinen měřit množství vyrobené elektřiny na svorkách generátoru, užitečné teplo a spotřebované palivo v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu.".".

Vzhledem k omezení povinností měřit vyráběnou elektřinu tento bod Energetický regulační úřad nedoporučuje. (Řečník pije.) Omlouvám se. Teď, když jsem doplnil energii a tekutiny, mohu dále pokračovat po tomto krátkém úvodu.

A112. V části čtrnácté čl. XVI bodu 39 v § 11a se odstavec 6 zrušuje, odstavce 7 až 10 se přečíslovávají na odstavce 6 až 9 a odstavec 5 zní - já věřím, že tohle je velice důležité, chci, abyste mě poslouchali - ten odstavec 5 zní takto:

"(5) Výrobce je dále povinen

a) udržovat a provozovat měřicí zařízení podle odstavce 1, 2 a 4 s platným ověřením podle zákona o metrologii,

b) zdržet se jakýchkoli neoprávněných zásahů do zajištění proti neoprávněné manipulaci nebo do měřicího zařízení podle odstavce 1 až 4 nebo do jeho součásti či příslušenství.".

Za zásadní informaci považuji, že tento bod také nedoporučuje Energetický regulační úřad, protože on omezuje povinnosti zajistit měřidla proti neoprávněné manipulaci. A pozor na to, tomu chceme zabránit!

Opět se omlouvám. (Utírá si obličej.)

A113. V části čtrnácté čl. XVI bodu 39 v § 11a odstavec 10 zní:

"(10) V případě podpory elektřiny formou výkupních cen je provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy povinen předat elektronickou formou operátorovi trhu úplné a pravdivé naměřené hodnoty v předávacím místě připojení výrobny elektřiny k provozované přenosové soustavě nebo distribuční soustavě. Způsob, rozsah a termín předání a evidence naměřených hodnot elektřiny z obnovitelných zdrojů využívajících formu podpory výkupní cenou stanoví prováděcí právní předpis.".

Tento návrh, resp. tento bod, je nedoporučen Energetickým regulačním úřadem, protože tato úprava je nesystémová.

A 119. Já se omlouvám, ale já jsem v předchozím bodu zapomněl říci všechny uvozovky dole a uvozovky nahoře a teď nevím, jestli jste to pochopili správně, ale pokusím se pokračovat. (Poznámky ze sálu.)

Ne, já budu pokračovat, abychom se dostali k tomu důležitému. Bod A119. (Poznánky ze sálu.) Ne, už jsme opravdu dál.

Bod A119. V části čtrnácté čl. XVI bodu 54 - já jsem velice rád za komunikaci s panem poslancem Urbanem. Říká, že vše si píše, prostřednictvím pana předsedajícího, a já jsem za to rád.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já prosím, abyste s panem poslancem Urbanem i pan poslanec Urban s vámi komunikoval pouze mým prostřednictvím. Děkuji.

 

Poslanec Petr Adam: Prostřednictvím vaším - já si toho cením a jsem rád, že budeme diskutovat o každém jednotlivém bodu, protože tato problematika je velice složitá.

Ale abychom nezabředli do takovéto komunikace, opakuji - bod A119. V části čtrnácté čl. XVI bodu 54 se na konci věty za slovy "ve výši 50 Kč/GJ" ruší tečka a doplňují se slova "s pravidelným ročním navýšením o 2 %.".

Bod je nedoporučen Energetickým regulačním úřadem, protože indexace zeleného bonusu je nesystémová.

A120. V části čtrnácté čl. XVI bod 61 zní:

"61. V § 27 odstavec 3 zní: "(3) Výrobce tepla je povinen zajistit měření

a) dodaného tepla do rozvodného tepelného zařízení soustavy zásobování tepelnou energií v případě podpory podle § 24 odst. 3, nebo

b) užitečného tepla v případě podpory podle § 24 odst. 4 způsobem podle prováděcího právního předpisu.".".

My omezujeme povinnosti měření. Z tohoto důvodu je opět tento bod nedoporučen Energetickým regulačním úřadem.

A121. V části čtrnácté čl. XVI bodu 68 v § 27 se odstavec 9 zrušuje, odstavec 10 se přečíslovává na odstavec 9 a odstavec 8 zní:

"(8) Výrobce tepla je dále povinen

a) udržovat a provozovat měřidlo s platným ověřením podle zákona o metrologii,

b) zdržet se jakýchkoli neoprávněných zásahů do zajištění proti neoprávněné manipulaci nebo do měřicího zařízení nebo do jeho součásti či příslušenství.".

Tak jako před chvílí, i nyní v tomto bodě my omezujeme povinnost měřit vyráběné teplo. Pozor! Tento bod, jak jsem se dozvěděl, je bod nedoporučený Energetickým regulačním úřadem.

A122. V části čtrnácté čl. XVI - ten je častý - bodu 69 - tentokráte - v § 28 odstavec 5 včetně poznámky pod čarou zní:

"(5) Zákazník hradí za fakturované období složku ceny služby distribuční soustavy nebo složku ceny přenosové soustavy na podporu elektřiny ve výši součinu jednotkové složky ceny služby distribuční soustavy nebo jednotkové složky ceny služby přenosové soustavy stanovené Úřadem a velikosti sjednaného rezervovaného příkonu v odběrném nebo předávacím místě nebo v případě odběru elektřiny na hladině nízkého napětí jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem podle odstavce 4. Maximální platba za složku ceny služby distribuční soustavy a složku ceny služby přenosové soustavy na podporu elektřiny za odběrné nebo předávací místo za fakturované období je určena součinem částky 495 Kč/MWh a celkového odebraného množství elektřiny z přenosové soustavy nebo distribuční soustavy v odběrném nebo předávacím místě za fakturované období. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP