Pátek 10. dubna 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

82.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.,
o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických
odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 351/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a zpravodaj garančního hospodářského výboru pan poslanec Milan Urban. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 351/10, které vám byly doručeny 12. března. Návrh na zamítnutí nebyl podán, usnesení garančního výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 351/11.

Budeme pokračovat v přerušené rozpravě. O slovo se jako první v přerušené rozpravě přihlásil pan poslanec Martin Lank. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Lank: Krásné dopoledne, dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, vládo, pane předsedající. Já jsem přemýšlel, protože mám tady poměrně dost materiálů, jestli vás s nimi mám seznamovat se všemi, a pak jsem si říkal, že budu dneska milosrdný a že vás trošku ušetřím a že to zkrátím na to nejpodstatnější. Nicméně jsou tady věci, které k tomu energetickému zákonu zkrátka říct musím.

Já bych rád zopakoval jednu zásadní větu, která je ve vyjádření pana náměstka ministerstva průmyslu a obchodu, pana Šolce. Ten prohlásil: "To znamená, že každý spotřebitel, ať už má jakýkoli jistič, zaplatí buď stejně, nebo méně než podle dnešního systému." Na podporu obnovitelných zdrojů se ročně vydá 44 miliard korun. Jestliže každý spotřebitel zaplatí stejně nebo méně, tak já se ptám, kdo zaplatí tu chybějící část té částky, když část spotřebitelů zaplatí méně. Ono je přece logické, že když se musí vyplatit fixní množství peněz a část z původních plátců zaplatí nově méně než předtím, tak prostě tu chybějící část musí někdo doplatit. A já se obávám, že to nebude nikdo jiný než spotřebitelé, v tomto případě ovšem v roli daňových poplatníků. V podstatě je to jenom přesypávání z jedné kapsy do druhé za obrovského zmatku a zase u toho nikdo neřekne, jak se to dotkne peněženek obyčejných lidí. To je to, o co nám jde.

Pokud je změna tarifu potřeba, pak na tom nesmí nikdo prodělat, maximálně se mohou snížit zisky monopolních firem, a ty skutečně nemusí být miliardové, a pak by se dalo věřit, že všichni zaplatíme stejně jako dneska. Bohužel historie nás učí, že zatím tomu vždycky bylo trošku naopak. Když někdo křičel, že je všechno v pořádku a že růst cen nehrozí, tak většinou to dopadlo skokovým zvýšením elektřiny, plynu i tepla.

Já bych rád v této souvislosti poprosil pana ministra Mládka, kterého to evidentně moc nezajímá (Hlas z pléna: Jsme ve třetím čtení.), že by mohl dát tady veřejně hlavu na špalek a slíbit, že odstoupí, pokud jeho Ministerstvo se ve svých výpočtech mýlí. Pan ministr tvrdí, že půjde o dopad v řádech stovek milionů korun do peněženek občanů a přibližně 3 miliardy ročně na podporu obnovitelných zdrojů ze státního rozpočtu. Pokud se tato hranice překročí, měl by se sebrat a přijmout za to plnou zodpovědnost.

A já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Lankovi. Nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Já bych si dovolil reagovat na vystoupení pana kolegy Lanka - pochopitelně skrze pana předsedajícího - který objevil to, co v tom zákoně je. Samozřejmě že jestliže to říkám, že nebude mít dopad na spotřebitele, a můj náměstek to říká, tak to znamená přímo. Přímý dopad to mít nebude. To, že část těch peněz na obnovitelné zdroje se přenese ze spotřebitelů na státní rozpočet, to je v těch materiálech od samého začátku, je to tam vědomě, je na tom politická shoda. Důvodem pro to je snaha o udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu zejména vůči německému průmyslu, kde je to totiž tak, že tisíc největších německých firem v podstatě neplatí na obnovitelné zdroje a celé to břemeno je hozeno na domácnosti, terciární sféru, malé firmy. My se do takovéhoto stavu nedostaneme, ale alespoň trochu srovnáme podmínky. A zároveň platí, že nechceme, aby to mělo přímý dopad na spotřebitele. To samozřejmě stále platí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministru průmyslu a obchodu. Dalším řádně přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Andrle. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Augustin Karel Andrle Sylor: Vážený pane předsedající, dámy, pánové, my jsme se na klubu asi před půl hodinou dohodli na tom, že nebudeme dělat žádné obstrukce, a proto své projevy teď zrušíme, nehledě na to, že paní Havlová i paní Hnyková jsou omluveny řádně.

Já jsem jenom chtěl podotknout, že bych se rád přihlásil k pozměňovacímu návrhu pana Kováčika, který se týká podnikatelů, kteří podnikají s fotovoltaikou, včas a řádně se zaregistrovali a spadli bohužel do stejného režimu jako ti, kteří vlastně to udělali nějakým způsobem protizákonným nebo jiným. Takže jsem se chtěl jenom poprosit, abyste podpořili ten zákon nebo návrh, změnu pana Kováčika. Děkuji. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak, děkuji i panu poslanci Andrlemu. Paní poslankyně Havlová i paní poslankyně Hnyková jsou omluveny.

Dalším tedy řádně přihlášeným je pan poslanec Karel Fiedler. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Dobrý den, děkuji za slovo. Já také krátce, nebudeme tu věc zbytečně protahovat. Ale chtěl bych pár věcí, které jsme tady diskutovali, nezazněly na ně odpovědi, a pár zásadních věcí opravdu stručně, které si myslím, že by ještě zaznít mohly.

Já bych, protože projednávání toho bodu bylo přerušeno, já bych jen krátce zareagoval na poznámku pana zpravodaje k tomu, co jsem přednášel. Budu oslovovat prostřednictvím pana předsedajícího raději pane zpravodaji, abychom zase nemluvili o tom jméně. To jméno v tom mém proslovu opravdu nezaznělo čtyřicetkrát, ale pouze sedmkrát. Ale to jen na okraj.

Podstatné je, že vy jste, pane zpravodaji, prostřednictvím pana předsedajícího, registroval, že tam zaznívá vaše jméno, ale asi jste nezaregistroval nebo nechtěl odpovědět na ten dotaz, který tam byl položen. Co vás vede k tomu, že jste předložil pozměňovací návrh, který umožňuje rozdělení solárních elektráren, a tím je zvýhodnit, na základě odvodů udělat to pro ně výhodnější? To bych tady opravdu, tu odpověď, rád slyšel.

Co je toho příčinou, jaké jsou ty pragmatické důvody, které k takovémuto návrhu vedly. Jestli jste, nebo nejste v konfliktu zájmů, já nevím, to by taky také možná mohlo zaznít. Protože vy jste si všiml, kolikrát zaznělo vaše jméno, ale na toto jste neodpověděl. Já bych tu odpověď rád slyšel.

Taky bych chtěl zareagovat na to, co tady řekl pan ministr Mládek. Jsem rád, že reagoval na dotaz kolegy Lanka. Ale já bych řekl, že tady zazněla nějaká smršť pozměňovacích návrhů, řada argumentů. A na základě toho, co před chvílí řekl pan ministr Mládek, pojďme se podívat do důvodové zprávy k zákonu. První strana důvodové zprávy hovoří sama za sebe: Dopady na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty. Ne. Sociální dopady. Ne. Dopady na životní prostředí. Ne... Už to, že novelizujeme zákon o obnovitelných zdrojích a konstatujeme, že dopad na životní prostředí není, tak to je minimálně úsměvné.

Potom bych se chtěl připojit k svým pozměňovacím návrhům. Jeden z nich hovoří o tom, že pokud dojde k neoprávněnému čerpání dotací, resp. že provozovatel solární elektrárny nepostupuje přesně tak, jak by měl, resp. jsou tam - řekněme nějaký kulantní výraz - nepravosti, tak jsou ty sankce, které tam byly původně, takové, že maximálně přijde o ty příspěvky. A já v tom pozměňovacím návrhu I2 navrhuji, aby v případě opakování těchto prohřešků bylo přerušeno čerpání těchto dotací, což pokládám za velmi správné a velmi logické. Protože pokud to někdo dělá opakovaně, cíleně a vědomě, tak by to opravdu chtělo výraznou sankci. A tady tou opravdu nejúčinnější, velmi výraznou a jednoduchou sankcí bude to, že prostě přijde o možné dotace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Fiedlerovi. Nyní pan zpravodaj s přednostním právem. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem myslel, že už nebude potřeba reagovat na některé věci, které tady padají, ale bohužel, když někdo spekuluje o mém střetu zájmů, tak na tu drzost reagovat musím.

Pánové, já mám tady několik důkazů o tom, že se snažím velmi omezovat solární barony, a to již dlouho. Za prvé. Byl jsem u toho, kdo zavedl solární daň, a hlasoval jsem pro to a prosazoval i tady. Za druhé. Byl jsem ten, který se velmi intenzivně snažil a dosáhl toho, aby solární baroni byli viditelní, tzn. aby tu dotaci dostával pouze ten, kdo se ukáže, tedy aby byla jasná vlastnická struktura. A tak bych mohl pokračovat. Čili nemohu jinak než tu spekulaci tady nazvat velkou drzostí. A já myslím, že teď už není čas na tyhle ty šaškárny, ale je čas na to, abyste se i vy podřídili nějakému normálnímu režimu a začali jsme hlasovat. Rozhodneme hlasováním. V demokracii to tak bývá, že Sněmovna o tom či onom pozměňovacím návrhu rozhodne hlasováním. A měli bychom minimálně se slušností dojít už k tomuto průběhu projednávání zákona a pokusit se případně takové hlasování dnes dokončit.

Takže to je moje poslední reakce, pokud mě zase někdo nebude tady nějakým způsobem napadat. Možná že to děláte záměrně, abyste ten čas prodloužili, takže já už na to příště reagovat nebudu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji. Nyní s přednostním právem pan předseda poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Dobrý den, dámy a pánové, pane místopředsedo, vážení kolegové. Já jenom bych se velmi rád vymezil vůči slovu šaškárny, protože ta debata trvá zhruba 12 nebo 15 minut a nazvat to, že opozice nesouhlasí s návrhem, šaškárnou, že se vlastně vedeme k tomu, že my se máme podřídit tomu, co vy předložíte, aniž bychom k tomu řekli svoje, tak si myslím, že tímto způsobem to fungovat nebude. My jsme tady žádné šaškárny nepředváděli, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, ve vší úctě k vám. A myslím si, že ty argumenty, které jsme tady měli a které jsme tady předkládali, rozhodně nelze pokládat za šaškárny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Černochovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Karel Fiedler. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Opravdu jen stručně. Já navážu na to, co říkal kolega předseda klubu Marek Černoch. Přece výhrady opozice nejsou ani šaškárna ani drzost. A jen konstatuji, protože pan zpravodaj řekl, že už nebude reagovat, že sice odpověděl, ale neodpověděl na to, na co jsem se tázal. Asi nechce odpovědět. Nic víc. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Fiedlerovi. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Petr Adam. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Adam: Dobrý den, dámy a pánové. Jistě jste si všimli, že stoh mých papírů není nikterak velký, takže velice krátce.

Já se omlouvám, ale musím zareagovat na slova předřečníka pana poslance Urbana, ale ne na ta dnešní, na ta minulá. Na minulém jednání mě pan poslanec Urban prostřednictvím pana předsedajícího vyzval, abych vysvětlil pozměňovací návrh týkající se části čtrnáct čl. XVI. l) § 27 odst. 3. Bylo by mým dobrým zvykem říct uvozovky dole a pokračovat dále, ale neučiním tak, protože žádná zdržovací taktika zde není na místě.

To, co pan kolega Urban navrhuje, se dá vysvětlit na dopadech jeho pozměňovacího návrhu v praxi. A já řeknu jenom těch pár bodíků. Samozřejmě komukoli dále poskytnu širokou obsáhlou odpověď, bude vyvěšená na stránkách hnutí Úsvit, na facebooku atd.

Čili: Pokud se výrobce nezaregistruje u OTE, nárok na podporu bude mít, ale dostane pokutu. - Abych vysvětlil panu kolegovi. - Pokud to výrobce neučiní v termínu daném legislativou, nárok na podporu má, ale dostane pokutu. Pokud výrobce předá nepravdivé, neúplné i nesprávné údaje, nárok na podporu bude mít, ale nedostane pokutu. Správní orgán bude prokazovat, že jsou tato data neúplná, nepravdivá nebo nesprávná, nikoliv však ten výrobce. Výrobce nebude odpovědný. Pokud výrobce nebude mít zajištěno měření nebo měřicí zařízení nebude ukazovat správně, nárok na podporu bude mít, ale dostane pokutu a správní orgán musí prokázat nesprávnost údajů, nikoliv výrobce. Správní orgán musí prokázat tuto nesprávnost, nikoliv však výrobce, který by měl prokázat správnost měření a zajištění. Pokud výrobce neuchová doklady, nárok na podporu má, ale dostane pokutu. Pokud výrobce nepředloží doklady, nárok na podporu má, ale nedostane pokutu... Šlo nám o to, že pokud někdo udělá nějaký delikt, že by měl mít právo na podporu. Nemá ji mít, proto nesouhlas s tímto pozměňovacím návrhem.

Já si dovolím jenom doplnit, vzhledem k tomu, že jsem řádně přihlášen, že ani dříve ani nyní není čas na jakékoli obstrukce. My jsme přistoupili k řešení problému konstruktivně. Minule jsme svolali v té naší dvouhodinové pauze mimořádně jednání klubu, resp. jsme zorganizovali seminář, kde jsme pozvali vás poslance, kteří se chcete nebo jste se mohli zabývat touto problematikou. Mohu říci, že přišel náměstek pana ministra průmyslu a obchodu pan Šolc, byli zde zástupci Energetického regulačního úřadu. A za sebe mohu říct, že podle mě byla tato diskuse velice plodná a velice konstruktivní a pan Šolc uznal mnoho z našich argumentů.

Já vám přeji šťastnou ruku při tomto hlasování. Protože to, co se odehraje v následujících letech, může být podobné nebo nemusí být podobné tomu, co se odehrálo po hlasování o energetickém zákonu v minulosti. Může, nemusí, ale riziko tu je. Je na vás, jak s těmito informacemi naložíte. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já děkuji panu poslanci Adamovi. Nyní s přednostním právem pan předseda Černoch. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Ještě jednou hezké dopoledne. Děkuji za slovo. Opravdu jsme neměli v plánu žádné obstrukce, nic takového. Jenom bych tím velmi rád vyvrátil plané obavy. (Premiér: A proč? Bojíte se.) Protože... Tady je mi napovídáno zezadu - nebojíme se. Ne, my nechceme obstruovat, my chceme být konstruktivní a vyjadřovat se prostě k věcem, které se z našeho pohledu zdají být chybné nebo špatné.

A ještě jednou, nejsou to šaškárny, pane kolego. Fakt si myslím, že my nejsme žádná parta trempíků v lese. Takže bychom -

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím, šaškárny pouze mým prostřednictvím, pane kolego.

 

Poslanec Marek Černoch: Pardon, omlouvám se. Prostřednictvím pana předsedajícího, že bychom tady vytvářeli nějaká divadla.

Velmi rád bych jenom v této chvíli poprosil pana ministra průmyslu a obchodu Mládka s tím, že pojďme tyto diskuse ukončit. A chci se zeptat na jednu věc. Když je všechno tak v pořádku, pane ministře, jestli jste ochoten tady garantovat a dát svou židli v plénum v případě, že díky tomuto zákonu vzroste pro naše občany cena elektřiny, plynu a nebo tepla. To je naše nabídka, podmínka. A já bych vás tímto tedy, jestli mohu, požádal o vaši stručnou a jasnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Černochovi. Pan ministr se hlásí o slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Já bych odpověděl panu kolegovi, samozřejmě prostřednictvím pana předsedajícího, že za prvé nemohu zaručit, jaké budou ceny energií, protože ceny energií nesestávají jenom z toho, jaké jsou příspěvky na obnovitelné zdroje. Ty mají mnoho jiných položek. To je z mého hlediska vis maior. Co pak mohu přislíbit, že zdrojem toho zvýšení nebude tento zákon. To jste pravděpodobně chtěl slyšet, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi za jeho odpověď. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pan předseda Černoch. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Díky tomuto zákonu nevzrostou ceny energií pro občany. Rozuměl jsem tomu správně? Prostřednictvím pana předsedajícího. Děkuji za odpověď.

Jestli tedy mohu, tak si myslím, že toto plénum a všichni slyšeli odpověď pana ministra, že díky tomuto zákonu nevzrostou ceny energií pro občany České republiky, což byl náš důvod, proč jsme tady vystupovali, aby k tomuto nedošlo. A jestli mohu poprosit před hlasováním, abychom jenom měli možnost se ještě jednou se na klubu dohodnout a shodnout, požádal bych tuto Sněmovnu o dvacetiminutovou pauzu. Myslím si, že pak budeme moci hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Eviduji návrh na pauzu v délce dvaceti minut, takže přerušuji jednání Sněmovny do 10.03 hodin, kdy se tady sejdeme a budeme pokračovat v tomto bodě.

 

(Jednání přerušeno v 9.43 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Je 10.03 hodin a my budeme pokračovat v našem jednání, které bylo přerušeno pauzou na jednání poslaneckého klubu Úsvit. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Fiedler. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Mohu uklidnit celou sněmovnu, nebudeme protahovat nijak výrazně další rokování, není to naším úmyslem. Ale nezastírám naši urputnost. My jsme se poradili a domluvili jsme se na tom, že tak jak tady celou dobu debatujeme o tomto zákonu, za velmi kontroverzní považujeme pozměňovací návrh A109. To jistě všichni víte. Já jsem tady několikrát vyzýval, aby bylo zdůvodněno to, proč je předkládán. Jaké jsou důvody. Té odpovědi jsme se ani po několika výzvách nedočkali. Víte, že kuloáry Sněmovny kolují různé informace a zvěsti. Jedna z nich je, že by snad tento pozměňovací návrh mohl být i stažen, což bych pokládal za úspěch. A potom by mě tedy zajímalo, proč byl předložen, a zdůvodnění, proč se stahuje, pokud tomu tak bude. Nechci předesílat. Mně jde hlavně o to zdůvodnění, proč byl předložen.

A jak bylo ministrem Mládkem tady sděleno... (Odmlčí se, poslanci jeho vystoupení nevěnují příliš pozornosti.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím ctěnou Poslaneckou sněmovnu o klid. Pane poslanče, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Karel Fiedler: Jak bylo ministrem Mládkem tady sděleno, že zaručuje, že tento zákon nebude mít dopady pro občany, tento zákon nebude měnit cenu občanům, tak ale přece logicky bude mít dopady do státního rozpočtu a já si nevybavuji, že bych zaregistroval nějaké stanovisko, vyjádření ze strany Ministerstva financí, jak s dopady do státního rozpočtu počítá, kalkuluje se s nimi, budou pokryty, budou akceptovány.

Věřím, vážení kolegové a kolegyně, že až dojde na hlasování, že budete opravdu racionálně uvažovat a věřím, že zvolíte správně.

Prostřednictvím pana předsedajícího panu kolegovi Schwarzovi bych chtěl sdělit, že věřím, že to finále vyhraje Třinec. (Poslanec Schwarz zvedá z lavice vlaječku hokejového klubu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Podle § 95 odst. 2 jednacího řádu ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravy legislativně technických, gramatických chyb. Myslím, že tam nebylo nic o Litvínovu či Třinci.

Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Já bych si dovolil prostřednictvím pana předsedajícího reagovat na svého předřečníka a chtěl sdělit, že samozřejmě rozpočtové dopady byly projednány i s ministrem financí. Čili není to tak, že by s tímto nebylo počítáno.

A co se týče pozměňovacího návrhu A109 o tom dělení a slučování výroben, tak po zralém uvážení jsem se rozhodl, že sice ty důvody trvají, ale ponecháme to na nějakou další novelizaci a prostě v tomto zákoně by to nemělo být, alespoň podle mého návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi za jeho vyjádření. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pokud nikdo takový není, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele případně zpravodajů. Není tomu tak.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasování nám sdělil pan ministr i on své stanovisko.

Teď prosím sněmovnu o klid, protože bude přednášena velmi náročná procedura. Prosím, aby každý věděl, o čem hlasuje. Děkuji.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nemusíte se děsit toho, co jste různě slyšeli, že by tady bylo nějakých 350 hlasování. Pokud bude přijata procedura, tak budeme hlasovat asi 25krát, zhruba, plus minus.

Dovolil bych si na začátku přečíst ještě legislativně technickou úpravu a případně bych vyzval všechny, kteří by měli nějaký podobný záměr, a pak bych přečetl celou proceduru tak, aby každému bylo jasné, jak budeme hlasovat, a aby se k té proceduře případně mohl kterýkoliv člen či členka Poslanecké sněmovny vyjádřit.

Teď bych přečetl legislativně technickou úpravu k tisku č. 351: 1. v části 9. článek 11 se v bodě 4 nahrazuje číslo "23" číslem "13". To je tedy legislativně technická.

A teď bych si vás dovolil seznámit s návrhem garančního výboru na hlasování s malou drobnou změnou. Pokud nejsou další legislativně technické, tak jdu na to.

Garanční výbor v souladu s novým jednacím řádem projednal i návrh procedury hlasování a přijal stanoviska k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Vše máte v tisku 351/11, který byl rozdán. Jak jsem avizoval, mělo by dojít k jedné drobné změně proti tomuto schválenému způsobu hlasování, a to tak, že po dohodě s panem ministrem, s předsedou hospodářského výboru a zpravodajem bychom hlasovali zvlášť o bodu A109.

Čili ta procedura by vypadala následujícím způsobem: Návrh na zamítnutí podán nebyl, čili o takových věcech hlasovat nemusíme. Pak bychom hlasovali o legislativně technických připomínkách z usnesení hospodářského výboru č. 116 sněmovní tisk 351/8. A o legislativně technických, které padnou, resp. o mém legislativně technickém návrhu, který byl tady přečten a navrhnut ve třetím čtení.

Dále bychom hlasovali o návrzích N19 až N39, a to společně jedním hlasováním. Kolega na mě správně avizuje N20. K tomu se dostanu, abych to vysvětlil.

Čili hlasovali bychom hlasovali o návrzích N19 až N39 jedním hlasováním. Dále bychom hlasovali o návrzích pod bodem A, a to následovně: A1 až A73, A75 až A93, A95 až A109, A107, A108, A110 až A122, A124 až A126, A128 až A134, A136 až A138, a to společně jedním hlasováním. V případě přijetí jsou nehlasovatelné návrhy A74, A135, B1 až B63, B73, B79 až B86, B89 až B94, B96 až B102, C1 až C3, C7, C8, D2, F2, F5, F7, F9, F12, G1, G2, I1. Jedná se o základ pozměňovacích návrhů přijatých hospodářským výborem pod písmenem A. Zvláště upozorňuji na bod A97, který tu byl diskutován, který vypouští povinnost zápisu historických věcných břemen. Některé body jsou dále modifikovány přijetím N19 až N37.

Hospodářský výbor doporučuje, tak jak jsem říkal, návrhy A k přijetí.

Nyní bychom hlasovali, jak jsem avizoval, o bodu A109 samostatně. Ten bod byl upravován bodem N20 a N31. Tedy pokud by byl přijat A109, tak bude ve verzi N120 a N31, pokud přijat nebude, tak N20 a ostatní jsou nulitní, tzn. neplatné. To je to vysvětlení, které jsem dlužil panu kolegovi.

Nyní bychom dále hlasovali ještě o bodu B88, který je totožný jako neupravený původní bod A109. Podle legislativy je ovšem třeba o něm rovněž hlasovat. Hospodářský výbor pozměňovací návrh nedoporučil, já rovněž nedoporučuji.

U bodu A109 jsem vlastně neřekl stanoviska. Původně hospodářský výbor A109 doporučil schválit Poslanecké sněmovně, po dohodě hlasovat zvlášť je logické, že součástí té dohody mezi ministrem, předsedou hospodářského výboru a zpravodajem je tento návrh oproti hospodářskému výboru nedoporučit Poslanecké sněmovně. Takže u bodů A, pokud budou odhlasovány, jsme si odhlasovali, že body A94, A106, A123 a A127 se budou řešit později a dostaneme se k nim.

Dále bychom hlasovali o bodech B, pozměňovacích návrzích rozpočtového výboru, společně jedním hlasováním, a to následovně: B64, B68 až B69, B71, B74 až B78. Hospodářský výbor tyto návrhy doporučil, jedná se víceméně o legislativně technické návrhy, v případě přijetí jsou nehlasovatelné návrhy N5, A94 a B72.

Dále bychom se věnovali pozměňovacím návrhům výboru pro životní prostředí, které jsou pod písmenem C. C4 až C6 doporučuji hlasovat společně jedním hlasováním. Hospodářský výbor pozměňovací návrh doporučil a ostatní návrhy tohoto výboru jsou nehlasovatelné. Snad stojí za zmínku bod C5, který zlepšuje podmínky pro malé vodní toky při rekonstrukci, ale pokud budete mít zájem, tak samozřejmě můžeme o některých těchto návrzích hovořit i věcně.

Nyní bychom se věnovali pozměňovacím návrhům, které vznikly na výboru pro sociální politiku, a to je návrh E3, který hospodářský výbor doporučuje, v případě přijetí tohoto návrhu je nehlasovatelný návrh D1.

Dále bychom společným hlasováním hlasovali o návrzích pod písmenem E - E1, E2, E4 až E5 společně jedním hlasováním. Hospodářský výbor tyto pozměňovací návrhy nedoporučuje.

Dále jsou to pozměňovací návrhy zemědělského výboru pod písmenem F - F1, F3 až F4, F6, F8, F10. Doporučuji hlasovat společně jedním hlasováním. Hospodářský výbor tyto pozměňovací návrhy nedoporučil.

Dále bychom hlasovali o návrhu F11. To je návrh, který hospodářský výbor doporučil, jedná se o zaknihování akcií u zemědělských družstev, která již tak povinnost zaknihovávat akcie nemají, takže je to v souladu s jinými legislativními předpisy.

Nyní bychom se dostali k pozměňovacím návrhům, které byly podány ve druhém čtení. Je to návrh H, ke kterému se dostaneme později u hlasování bodu N16. - Ne, pardon. Bod H bychom hlasovali, s tím souvisí bod I2, který se odkládá při hlasování N16. Čili tento bod H, pozměňovací návrh, hospodářský výbor doporučil.

Nyní bychom hlasovali o návrhu J, to je poslanecký návrh pana poslance Kováčika, který řeší období těsně po skončení solární podpory vytvořením dalšího přechodného období o dva měsíce, tedy prodloužení o dva měsíce, tak aby do toho systému podle starého zákona mohly být ještě zařazeny solární elektrárny. Přestože hospodářský výbor doporučil přijetí, tak já musím říci zásadní své stanovisko, které říká, že v případě přijetí tohoto návrhu bychom museli vytáhnout z rozpočtu dalších 365 milionů korun ročně a znamenalo by to pravděpodobně celkové výdaje ve výši čtyři a půl miliardy korun. Já jsem zásadně proti přijetí tohoto návrhu. Upozorním vás na to znovu, až budeme o tomto návrhu hlasovat. Čili to je rozpor s hospodářským výborem.

Dále bychom hlasovali o návrzích K1 až K5 společně jedním hlasováním. Jedná se o návrh, který hospodářský výbor nedoporučil.

Dalším hlasováním by bylo L1 až L5 zase společně jedním hlasováním. Hospodářský výbor nedoporučuje.

Další hlasování je návrh pod písmenem M. Hospodářský výbor doporučil pozměňovací návrh A106, který považuje za výhodnější, z tohoto důvodu hlasujeme o M dříve, který hospodářský výbor nedoporučil. Pak je tady A106, kde, jak jsem řekl, hospodářský výbor doporučuje. V případě přijetí je nehlasovatelný návrh B87.

Za další bychom hlasovali o návrzích N1, N12 až N13 společně jedním hlasováním. Tady máme pozitivní, tedy doporučující stanovisko hospodářského výboru.

Dále N2 až N4 a N6 společně jedním hlasováním, kde hospodářský výbor doporučuje. V případě, že budou přijaty, jsou nehlasovatelné návrhy B65 až B67 a B70.

Dále bychom hlasovali N7 až N11 společně jedním hlasováním. Hospodářský výbor doporučuje. N14 samostatně - hospodářský výbor doporučuje. N15 - hospodářský výbor doporučuje. V případě přijetí jsou nehlasovatelné návrhy A123 a B95. Dále bychom hlasovali o N16, kde máme doporučující stanovisko. V případě přijetí jsou nehlasovatelné návrhy I2 a A127. Tedy jak jsem avizoval, teď se vypořádáváme s I2, které bylo odloženo k tomuto hlasování. Dále bychom hlasovali o návrhu N17, kde je nedoporučující stanovisko hospodářského výboru. N18, kde je naopak doporučující.

Tím bychom byli vypořádáni se všemi pozměňovacími návrhy podle mého názoru a mohli bychom hlasovat o návrhu zákona jako celku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji za návrh procedury. K proceduře se hlásí pan poslanec Robin Böhnisch. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobrý den, dámy a pánové. Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Nebojte, já neplánuji rozbít proceduru, protože už tak je velmi složitá a neudělal bych to ani zpravodaji ani legislativě. Mám pouze jeden malý požadavek, který se týká bloku hlasování pod písmenem A. Rád bych, aby se zvlášť hlasoval bod A137 hospodářského výboru, abychom automaticky neučinili nehlasovatelným pozměňovací návrh rozpočtového výboru pod písmenem B100. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji za tento návrh. Dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Kováčik. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Vzhledem k tomu, že pan zpravodaj také ne zcela úplně postupoval v souladu s jednacím řádem, kdy má v této fázi pouze seznamovat s procedurou, nikoliv s názorem svým nebo kohokoliv jiného na jednotlivé pozměňovací návrhy, ale jsem tolerance sama, nicméně nenechám na sobě to obvinění, co všechno to způsobí za hrůzy, pokud pozměňovací návrh pod písmenem J bude náhodou přijat. Byl jsem veden tím, že jako řádný hospodář je třeba, abychom pokud možno předcházeli následným škodám, a vzhledem k tomu, že ona skupina provozovatelů je skutečně poškozena, mají svoje kauzy u soudů, a pokud bychom jako stát ty soudy prohráli, tak zaplatíme podstatně více než v případě přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Jen proto, abych to uvedl na úplně pravou míru. Jinak je samozřejmě na vás, jak s tím návrhem naložíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kováčikovi i za to, že je tolerance sama, a ptám se, kdo další se hlásí k proceduře. Jestliže nikdo takový není, prosím o vyjádření pana zpravodaje. A jestli je schopen zapracovat návrh pana poslance Böhnische. Nevidím v tom žádný problém.

 

Poslanec Milan Urban: No, nechte na mě, pane místopředsedo! (S úsměvem.) Já v tom také nevidím žádný problém. Čili můžeme hlasovat o návrhu pana poslance Böhnische samostatně, nicméně doporučující stanovisko hospodářského výboru v tomto trvá.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Takže po bodech 3, kde jsou písmena A, budeme hlasovat ještě samostatně bod A137 pana poslance Böhnische, tak jak to navrhl. To je návrh procedury. Pane zpravodaji, máte k tomu ještě něco? (Ne.) Ptám se tedy - jestli se nikdo nehlásí k návrhu procedury, dám hlasovat o tomto návrhu procedury.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh procedury, tak jak jej přednesl pan zpravodaj s úpravou pana poslance Böhnische, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 179, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 161, proti 1. Návrh procedury byl přijat.

 

A já nyní prosím pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy, vyjádřil se k nim a následně o nich dám hlasovat. Prosím, pane zpravodaji

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji. Takže nyní legislativně technické, které jsou v usnesení hospodářského výboru, a legislativně technická úprava, kterou jsem tady navrhl ve třetím čtení. Doporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr prosím? (Doporučuje.) Pan ministr si prosím zapne mikrofon. (Ministr: Doporučuji.)

Já zahajuji hlasování o legislativně technických úpravách. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 180, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 166, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní bychom hlasovali s tou úpravou, kterou navrhl pan poslanec Böhnisch, následovně. Hlasovali bychom jedním hlasováním o - já to raději přečtu, ať je zřejmé... (Porada s legislativou.) Pardon, pardon! Ano, děkuji. Ještě předtím bychom hlasovali N19 až N39. Stanovisko doporučující. (Ministr: Doporučující.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Budeme tedy hlasovat o návrzích N19 až N39.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 181, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 156, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji. Teď tedy pozměňovací návrhy pod písmenem A. Takže bychom hlasovali jedním hlasováním o bodech A1 až A73, A75 až A93, A95 až A105, A107, A108, A110, A122, A124 až A126, A128 až A134, A136 a v tomto bloku i A138 a pak bychom hlasovali samostatně o A137 zvlášť. Čili byla by to dvě hlasování.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Takže nejprve budeme hlasovat o všech bodech pod písmenem A, které pan zpravodaj řekl, a poté zvlášť o bodu A137, který navrhl pan zpravodaj Böhnisch. (Zpravodaj: Doporučuji.) Stanovisko doporučující. Pan ministr? (Doporučuje.)

 

Zahajuji hlasování o bodech pod písmenem A tak, jak je pan zpravodaj přednesl. Kdo je pro, nechť zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 182, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 123, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní o bodu A137, stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučující)

Zahajuji hlasování o bodu A137. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 183, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 159, proti 2, návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní hlasujeme o bodu A109 s přijatou úpravou N20 a N31. Již jsem to tady komentoval při projednávání procedury, ale znovu opakuji, po dohodě s panem ministrem, předsedou hospodářského výboru a zpravodajem nedoporučuji k přijetí. Je tady rozdíl oproti původnímu usnesení hospodářského výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím, pane ministře, stanovisko.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Po zralém zvážení též nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o bodu A109. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti? (Připomínky v sále: Hlasovací zařízení negunguje.) Pardon, omlouvám se. Technika selhala, hlasování, přestože jsem to zmáčkl, nebylo zahájeno, zahajuji znovu.

 

Zahajuji hlasování o bodu A109. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 184, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 2, proti 112, návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní bychom se vypořádali s bodem B88, který je totožný jako neupravený původní bod A109. Nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování o bodu B88. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 185, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro nula, proti 114, návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Hlasujeme tedy o pozměňovacích návrzích rozpočtového výboru - B64, B68 až B69, B71, B74 až B78.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Stanovisko? (Zpravodaj: Doporučující.) Pan ministr? (Doporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrzích rozpočtového výboru pod písmeny B. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 186, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 162, proti 2, návrh rozpočtového výboru byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Hlasujeme o C4 až C6, pozměňovací návrhy výboru pro životní prostředí, stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrzích výboru pro životní prostředí pod písmeny C4 až C6. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 187, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 164, proti žádný, návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Návrh E3, stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování o návrhu E3 výboru sociálního. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 188, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 167, proti žádný, návrh sociálního výboru byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Dále hlasujeme o návrzích pod bodem E1, E2, E4 až E5. Nedoporučuji, resp. stanovisko hospodářského výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrzích E1, E2, E4 a E5. Kdo je pro, zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti? (Připomínky v sále - nefunguje.) Už hlasujeme. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 189, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, proti 120, pro 2, návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Dále hlasujeme o F1, F3, F4, F6, F8, F10 společně jedním hlasováním. Nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrzích zemědělského výboru pod písmeny F1, 3, 4, 6, 7 a 10. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 190, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 38, proti 117, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: F11, doporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrhu F11. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 191, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 167, proti žádný, návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Návrh H, doporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrhu pod písmenem H. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 192, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 165, proti 1, návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní budeme hlasovat o návrhu pod písm. J, kde je rozdíl stanovisek. Hospodářský výbor původně doporučil, já zásadně nedoporučuji k přijetí tento návrh.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Rozhodně nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrhu pana poslance Kováčika. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 193, přihlášeno je 170 poslankyň a poslanců, pro 35, proti 104, návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní hlasujeme o K1 až K5. Nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrzích K1 až K5. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko.

Je to hlasování číslo 194, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 9, proti 102, návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s návrhy K1 až K5. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní hlasujeme L1 až L5. Nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Nedoporučuji.)

Zahajuji hlasování o návrzích L1 až L5. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 195, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro žádný, proti 126, návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní hlasujeme o návrhu pod písmenem M. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o návrhu pod písmenem M. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 196, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 34, proti 123, ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní hlasujeme o pozměňovacím návrhu pod písmenem A106. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o návrhu A106. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 197, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 153, proti 2, návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní hlasujeme o návrzích N1, N12, N13 jedním hlasováním. Doporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučuji.)

 

Zahajuji hlasování o návrzích N1, N12 a N13.. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 198, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro 156, proti 1, návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Dále hlasujeme N2 až N4 a N6 jedním hlasováním. Doporučuji. (Ministr: Doporučuji.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o návrzích N2 až N4 a o návrhu N6. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 199, přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 154, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Dále návrh pod písmenem N14. Doporučuji. (Ministr: Doporučuji.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já tady mám v proceduře ještě N7 až 11. Ptám se pana zpravodaje. Omlouvám se, jestli se mýlím.

 

Poslanec Milan Urban: Máte to tam dobře, pane místopředsedo. Já jsem to přeskočil. Omlouvám se, jsem nějak o dva kroky dopředu. Takže hlasujeme o N7 až N11.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Stanovisko prosím. (Zpravodaj poslanec Urban: Stanovisko - doporučuji. Ministr Mládek: Doporučuji.)

Zahajuji hlasování o N7 až N11. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování č. 200, přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 155, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Tak, teď už si tam dávám prst. N14 - doporučuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan ministr? (Doporučuji.)

Zahajuji hlasování o N14. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 201, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro 150, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: N15 - doporučuji. (Ministr: Doporučuji.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o N15. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 202, přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 157, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: N16 - doporučuji. (Ministr: Doporučuji.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o bodu N16. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 203, přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 154, proti 6. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: N17 - nedoporučuji. (Ministr: Nedoporučuji.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o N17. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 204, přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 2, proti 162. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: N18 - doporučuji. (Ministr: Doporučuji.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o bodu N18. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 205, přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 154, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

To by měl být poslední pozměňovací návrh. Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Milan Urban: Ano, podle mého jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Bylo tedy hlasováno o všech návrzích. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 351, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Stanovisko pana zpravodaje? (Souhlasím.) Pana ministra? (Souhlasím.)

Zahajuji hlasování o návrhu zákona jako celku. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 206, přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 13. Návrh byl přijat.

 

(V sále je velmi rušno.)

Počkáme na to, jestli dojde ke zpochybnění hlasování. (Vyčkává se.)

Pokud tomu tak není, tak konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu zpravodaji, panu ministrovi za spolupráci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, přeji pěkné dopoledne. Než budeme pokračovat v pevně zařazených bodech, což jsou volební body, tak s přednostním právem požádal o slovo předseda klubu hnutí ANO pan Faltýnek. Máte slovo, pane předsedo. Jinak, kolegyně a kolegové, já vás požádám, abyste se ztišili, protože přestože rozumím, že jste rádi, že předchozí bod byl prohlasován, tak pokračujeme dál v programu. Takže jestli tuto radost chcete sdílet, tak jděte před jednací sál, aby zde byl klid. Děkuji vám za to, že to budete respektovat. Máte slovo. (Silný ruch v sále trvá.)

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké dopoledne, dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte mi, vážený pane předsedající, abych přednesl procedurální návrh -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám. Já opakovaně žádám o klid! Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: A navrhl vyřazení zbývajících bodů z pořadu schůze s výjimkou bodů volebních číslo 133, 134 a 137. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Jedná se procedurální návrh. V tom případě přivolám z předsálí - je to bod procedurální, takže dám hlasovat bez rozpravy. (V sále je stále rušno.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento procedurální návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 207, přítomných poslankyň a poslanců je 173, pro návrh 40, proti 109. Tento procedurální návrh byl zamítnut.

 

Opět s přednostním právem pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Musíme reagovat na vzniklou situaci. Já bych si dovolil poprosit o přestávku pro jednání klubu ANO 2011 v trvání dvou hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě s přednostním právem pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: My to respektujeme, my tu vydržíme, my jsme tu s vámi rádi. (Pobavení v sále. Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pro pořádek, jestli jsem dobře rozuměl, pane předsedo, berete si také dvě hodiny přestávku? (Hlasy: Ne, ne.) Ne. (Smích.) Já jen, aby nevznikl chaos, tak jsem se potřeboval ujistit.

Pan předseda Sklenák žádá o slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Já bych chtěl jen pro stenozáznam uvést, že v hlasování 206 mám uvedeno ve stenozáznamu (na sjetině), že jsem se zdržel hlasování, a evidentně jsem hlasoval pro. Současně žádám členy poslaneckého klubu sociální demokracie, aby se dostavili ihned do prostor klubu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pro stenozáznam jsme to zaznamenali a vzhledem k tomu, že byl vznesen požadavek na přestávku na dvě hodiny od předsedy hnutí ANO (klubu ANO), já přerušuji naše jednání do 12.49 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.49 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 12.49 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Krásné popolední, dámy a pánové, je 12.49 a my budeme pokračovat v našem jednání podle schváleného programu. Dříve, než tak učiníme, měli bychom se hlasováním vypořádat s návrhem na vyřazení zbývajících neprojednaných bodů schváleného pořadu 26. schůze Poslanecké sněmovny, který tímto předkládám. Svolám všechny kolegy. Jedná se o všechny body po těch volebních bodech, kterými bychom se měli zabývat, pro upřesnění.

S přednostním právem pan předseda Sněmovny Hamáček.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Já jenom, aby nedošlo k mýlce. Jedná se o vyřazení všech zbývajících bodů pořadu schůze kromě bodů 133, 134, 137 a 138. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Takže pro jistotu vás všechny odhlásím, když to tak vidím, a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými kartami.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 208, do kterého je přihlášeno 130 přítomných, pro 74, proti 31. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

A nyní se tedy budeme zabývat bodem 133 a to je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP