Středa 11. března 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

92.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

K tomuto bodu vám bylo na lavice doručeno usnesení volební komise č. 97 ze dne 10. března tohoto roku. Požádám vás, abyste pokračoval v představení tohoto bodu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za otevření bodu č. 92, změn ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Velmi stručně zopakuji, že lhůta byla vyhlášena standardně před jednáním v tomto týdnu do minulého týdnu do pátku 6. 3. Volební komise k tomu přijala usnesení č. 97. Jak je zvykem i v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny o změnách v orgánech, hlasujeme veřejným hlasováním, tedy za komisi navrhuji veřejné hlasování, a to stejným způsobem, jak jsme zvyklí z předchozích schůzí Sněmovny, v jednom bloku rezignace a v jednom bloku nominace. Teď tedy přečtu rezignace a pak přečtu nominace a měli bychom o nich hlasovat.

Nyní vás, pane předsedající, poprosím o otevření rozpravy k tomuto bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu a táži se, kdo se hlásí. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já se do rozpravy přihlásím.

Kolegyně a kolegové, obracím se na vás s prosbou. Je to prosba jménem mých kolegů, jménem poslaneckého klubu hnutí ANO 2011. My jsme z technických důvodů měli malé nedorozumění. Velmi jednoduše vysvětlím. Nové nominace ze strany klubu byly doručeny včas v řádné lhůtě do minulého pátku a byly včera projednány ve volební komisi. Ale bohužel rezignace na místa, za která se kolegové budou měnit, jsme v komisi z technických důvodů nestihli projednat. Takže bych vás teď v rozpravě poprosil, když se do usnesení podíváte, tak já bych ty rezignace měl přečíst, jak byly v usnesení č. 97. Je to rezignace Josefa Hájka za ANO 2011 do hospodářského výboru. Dále rezignace Miloše Babiše z ústavněprávního výboru. Rezignace Martina Sedláře z výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Rezignace pana poslance Stanislava Grospiče ze stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy. To je obsah usnesení.

Já si teď v rozpravě dovolím vás požádat, abychom v jednom bloku ještě hlasovali o další rezignaci. Je to rezignace paní kolegyně Jany Lorencové z výboru pro životní prostředí, dále rezignace poslance Matěje Fichtnera z výboru pro bezpečnost a rezignace Pavla Šrámka z výboru pro obranu. Jak jsem řekl, podklady jsme písemně v komisi měli, nestihli jsme je projednat a je možné procedurálně o tomto hlasovat najednou po této rozpravě.

Doplním také nové nominace, jak máte ve svém usnesení. Nové nominace jsou: do hospodářského výboru Pavel Šrámek, do ústavněprávního výboru Helena Válková, do výboru pro veřejnou správu Jana Lorencová. Já si jménem klubu ANO dovolím poprosit vás kolegy a kolegyně ještě o odhlasování a schválení nové nominace, která byla dodána včas v termínu. Je to Josef Hájek do výboru pro obranu, Helena Válková do výboru pro bezpečnost a pan poslanec Martin Sedlář do výboru pro životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Táži se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Požádám vás, abyste nás provedl volbami, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za výzvu. Nyní tedy budeme hlasovat en bloc o navržených rezignacích. Ještě jednou zopakuji, jak byly v usnesení č. 97 plus, jak jsem načetl v rozpravě. Prosím, pane předsedající, nechte hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tak, jak byl přednesen, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 22, přítomných poslankyň a poslanců je 168, pro návrh 144, proti žádný. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, pane předsedající. Nyní vás prosím, abyste nechal hlasovat o volbě, tedy o nových nominacích, a opět zopakuji, tak jak je máme v usnesení plus ona tři jména, která jsem požádal v rámci rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 23, přítomných poslankyň a poslanců je 168, pro návrh 146, proti žádný. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna provedla změny v orgánech tak, jak byly navrženy. Nyní vás, pane předsedo, prosím, abyste otevřel další volební bod. Je to bod číslo 93.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Končím projednávání tohoto bodu a otevírám projednávání bodu

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP