(15.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Paní ministryně, neumím přinutit pana poslance, aby vás poslouchal. Můžu ho o to zdvořile požádat. Děkuji.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová Ono MMR je také důležité. Takže vy jste o něm hovořil (k poslanci Stanjurovi) a já bych vám ráda dala odpovědi skrz pana předsedajícího. Stavební zákon, veřejné zakázky, celá národní regionální politika. Fondy nejsou to jediné, co tam je. Já to hlásám od té doby, co jsem dostala tu funkci. Takže bych byla jenom ráda, abychom všichni respektovali, co to ministerstvo činí. A já teď tady sedím poslední dva měsíce, protože MMR naplánovalo spoustu zákonů na konec roku. Budeme mít nový zákon o veřejných zakázkách, v pátek máme třetí čtení. To MMR opravdu není jenom o fondech. Děkuji. (Potlesk několika poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní ministryni za její závěrečné slovo a přistoupíme k podrobné rozpravě, do které eviduji faktickou poznámku pana poslance Stanjury. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Je to sice trochu jako ve škole, já jsem se na nic neptal, ale někdo mi odpovídá. To byly poznámky a na některé řečnické otázky jsem si sám odpověděl. Ale to je přesně to nepochopení. Když říkám, že považuji něco za zbytečný úřad, neznamená, že se zruší ty agendy. To je takový typický úřednický argument: No, někdo to dělat musí! To je samozřejmě pravda. To jsem v žádném případě nezpochybnil. Teď jste říkala, jak je důležitá novela, o které budeme hlasovat v pátek, ale když jsou pozměňovací návrhy, já jsem obdržel jako předseda poslaneckého klubu - a jsem za to rád - stanovisko ministerstva, tak píšete, to je jenom malá technická novela, tohle budeme řešit jinde. Tak to asi není ta velká změna. To se asi shodujeme, mám to černé na bílém, vy jste ten dopis podepsala.

Takže rozdíl je zrušit zbytečný úřad, případně převést některé agendy jinam, a zefektivnit veřejnou správu jako celek. Berte to spíš jako přátelskou poznámku. Mně bylo jasné a říkal jsem, že vás za to nekritizuji. A vy musíte přijít a říct: Milí zaměstnanci, já, ministryně, vám ta pracovní místa udržím. No to je pravda, já jsem taky nenavrhoval, abyste přišla s návrhem zákona, který to zruší, protože jsem si vědom toho, že když se podepíše koaliční smlouva, že už to prostě nejde. Tak i když to tak nevypadalo, tak jsem vás poslouchal. A fakt jsem se nic neptal. Kdybych se ptal, tak bych poslouchal ještě pozorněji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Stanjurovi. S přednostním právem paní ministryně. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová Já na to musím ještě reagovat, i když jste se na nic neptal, prostřednictvím pana předsedajícího. Zaměstnanci MMR jsou dvanáct let pod tlakem, jestli se jejich zaměstnavatel zruší, nebo ne. Takže to ujištění vůči mým zaměstnancům bylo nutné a učinila bych to opravdu znova. Pan poslanec mě neposlouchá, tak to nevadí. Já bych tímto ukončila debatu. MMR bude existovat dál a já se o ty zaměstnance postarám. (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní ministryni. Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Jestliže někdo takový není, končím podrobnou rozpravu. Ptám se na závěrečné slovo paní ministryně, případně pana zpravodaje. Prosím pana zpravodaje, aby znovu přednesl návrh usnesení, o kterém za chvilku dám hlasovat.

 

Poslanec Václav Horáček: Děkuji, pane předsedající. "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2015 a střednědobého výhledu rozpočtu na roky 2016 a 2017, sněmovní tisk 334, v předloženém znění."

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji a pakliže nemá nikdo žádných připomínek, o tomto usnesení zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 145, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro 108, proti 24. Návrh byl přijat. Děkuji paní ministryni i panu zpravodaji.

 

Než postoupíme k dalšímu bodu, přečtu aktuální omluvenky. Paní poslankyně Putnová se ze zdravotních důvodů omlouvá dnes od 15.30 hodin. Stejně tak se od 15.30 omlouvá pan ministr Babiš z pracovních důvodů. Dále pan poslanec Jiří Junek od 15 hodin. Dále pan poslanec Stanislav Mackovík se omlouvá dnes od 13 hodin z pracovních důvodů. Od 10 hodin se dnes omlouvá pan ministr Jurečka, který je ale už aktuálně přítomen, takže od 10 do 15 hodin. Dále pan poslanec Leoš Heger se omlouvá od 14.30 do ukončení schůze z pracovních důvodů. Pan poslanec Milan Šarapatka se omlouvá dnes od 15.30 z pracovních důvodů. (Poslanec se hlásí ze sálu, že je přítomen.) A od 17 hodin se omlouvá pan poslanec Marek Černoch taktéž z pracovních důvodů. To byly omluvenky.

 

Přikročíme k bodu

 

82.
Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2015
a střednědobý výhled na roky 2016 a 2017
/sněmovní tisk 342/

Než tento materiál uvede pan ministr Dan Ťok, slovo si žádá pan poslanec Dolejš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Nebudu zdržovat, jenom poznámka k předminulému hlasování, tedy ke střednědobým výhledům. Je to pro zápis, prosím vás. Opravdu jsem se neidentifikoval s tímto dokumentem. Hlasoval jsem zdržení, objevilo se ano. Zřejmě nějaký bludný proud vnikl do našeho elektronického zařízení a zmátl tu výslednici. Ale je to tak, jak povídám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Dolejšovi a nyní prosím pana ministra dopravy Daňa Ťoka, aby se ujal slova a seznámil nás s návrhem rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2015. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Dobré odpoledne. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás seznámil s rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2015 a střednědobým výhledem na roky 2016 a 2017. Návrh rozpočtu SFDI na rok 2015 a střednědobého výhledu do roku 2017 byl odsouhlasen vládou České republiky, hospodářským výborem Poslanecké sněmovny České republiky a je předkládán Poslanecké sněmovně České republiky ke schválení.

Rozhodujícím faktorem pro sestavení rozpočtu je nutnost v maximálně možné míře respektovat požadavky na opravu a údržbu sítě dle vládou schváleného dokumentu dopravní sektorové strategie druhé fáze a dále zejména nutnost dočerpat do konce roku 2015 prostředky operačního programu Doprava z let 2007 až 2013. Výdajový limit na rok 2015 je navrhován ve výši 44 mld. korun a pro roky 2016 a 2017 ve výši 43 mld. korun ročně. Minimum stanovené dopravní politikou České republiky pro léta 2014 a 2020.

Dále je na straně příjmů i výdajů v roce 2015 bilancováno financování akcí spolufinancovaných ze zdrojů Evropské unie, zejména v rámci operačního programu Doprava, což spolu s nároky odhadovaným zůstatkem účtu SFDI ke dni 31. 12. 2014 a předpokládaným souvztažným navýšením prostředků Evropské unie předjednaným s Ministerstvem financí zvyšuje vládou schválený výdajový rámec na celkových 94,4 mld. korun.

Vzhledem k nízké alokaci zdrojů OPD ze strany Ministerstva financí a k příslibu navýšení prostředků z fondů Evropské unie v průběhu roku 2015 v závislosti na průběhu čerpání schváleného rozpočtu byly akce OPD 2007 až 2013 i OPD 2014 až 2020 shrnuty do agregovaných položek tak, aby bylo možné jejich pružné zařazení k financování v okamžiku jejich schválení pro operační program. Celková výše rozpočtu SFDI v roce 2015 bude ovlivněna na příjmové straně zejména následujícími faktory. Změna kurzu euro : česká koruna. Realizace projektů mimo rozpočet SFDI. Neschválení projektu k financování z CEF, což je plné rozhodovací právo Evropské komise. A termín schválení OPD 2014 až 2020 u jednotlivých projektů. Potenciálním problémem mohou být odvody prostředků ze strany investorů finančním úřadům. SFDI při kontrolách akcí příjemců za rok 2013 identifikoval chyby a podal podněty k finančním úřadům ve výši 3,9 mld. korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP