Úterý 9. prosince 2014, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Hamáček)

50.
Senátní návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě
/sněmovní tisk 275/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako tisk 275/1. Předložený návrh odůvodní pan senátor František Bublan, kterého tady vítám. (Hluk v sále.) A rovnou ho prosím, aby se ujal slova. Pane senátore, je to na vás. A já prosím o klid, aby ti, kteří byli nadšení z projednání minulého bodu, své nadšení přenesli mimo sál. Prosím hlouček vlevo ode mě vedený ministrem zahraničních věcí, aby se také rozpustil. (Nevnímají. Jsou proto upozorňováni poslanci v okolí.) Pane ministře a další! (Už zareagovali.) Prosím.

 

Senátor František Bublan: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vám představil senátní návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, jinak také bývá nazýván zákonem o omezení prodejní doby ve vybraných svátcích.

Jedná se o redukci prodejní doby ve vymezených prodejnách velkoobchodu a maloobchodu v zákonem určených státních svátcích, jak jsou definovány v zákoně č. 245/2000 Sb. Podle tohoto zákona jsou státní svátky a ostatní svátky dny pracovního klidu a zaměstnavatel může podle zákoníku práce nařídit práci v tuto dobu jen pro výkon vyjmenovaných nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech. Záměrem tohoto zákona je upravit tento vztah a přiblížit se alespoň částečně k normám, které jsou naprosto běžné, možná ještě trochu silnější, v ostatních evropských zemích. (Velký hluk v sále.)

Hlavním cílem tohoto zákona je omezit prodejní dobu v maloobchodě a velkoobchodě tak, aby byl stanoven obecný zákaz prodeje ve vyjmenovaných svátcích a zkrácen prodej na Štědrý den do 12 hodin. Jedná se o tyto dny: 1. leden, tedy Nový rok a Den obnovy samostatného českého státu, Velikonoční pondělí, 8. květen - Den vítězství, 28. září - Den české státnosti, 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu, 25. prosinec - 1. svátek vánoční, 26. prosinec - 2. svátek vánoční. Na Štědrý den by byl prodej omezen do 12 hodin. Navrženo je tedy zakázat prodej pouze v sedmi dnech roku. Nejdeme tedy cestou některých okolních států, kde je zakázán prodej každou neděli plus ve vybraných svátcích.

Toto omezení by se netýkalo prodejen, jejichž plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních, čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, vlakových a autobusových nádraží, prodejen ve zdravotnických zařízeních a zákaz by neplatil v době, kdy by byl vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Omezení by se však vztahovalo i na zastavárny, sběrny odpadů a provozovny obchodující s použitým zbožím, a to bez ohledu na velikost prodejní doby.

Hospodářský dopad. Na první pohled se může zdát, že dojde ke snížení příjmů státního rozpočtu ze zdanění zisku z tržeb, nicméně lze předpokládat, že se možné tržby v těchto sedmi dnech přesunou na menší prodejce nebo do ostatních pracovních dnů, takže k výpadku zdanění nemusí dojít. Navíc lze předpokládat vyšší příjmy v oblasti turismu a jiných služeb volného času.

Sociální dopad předpokládám velmi příznivý. Volné dny budou nejenom pro zaměstnance dotčených obchodů, ale i pro ostatní obyvatelstvo příležitostí pro intenzivnější rodinný život a pro společné výlety, kulturní akce, sport a jiné aktivity.

Navrhované řešení -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane senátore, já se velmi omlouvám, ale hladina hluku je zase vysoká. (Senátor Bublan: Děkuji.) Prosím.

 

Senátor František Bublan: Navrhované řešení je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, neodporuje mezinárodním smlouvám, jimiž je Česká republika vázána. Právo Evropské unie nemá společný předpis týkající se prodejní doby, avšak klade důraz na sladění pracovního a rodinného života.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás požádal o projednání tohoto návrhu a případně propuštění do dalšího čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane senátore. Zpravodajkou byla určena paní poslankyně Květa Matušovská, která má slovo.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, vážený pane senátore, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila se svou zpravodajskou zprávou k sněmovnímu tisku 275, senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Jak už bylo řečeno, tento návrh zákona řeší problematiku, jak upravit prodejní dobu v maloobchodě a velkoobchodě, a tím stanovit obecný zákaz prodejní doby ve vyjmenované svátky, které tady již zmínil pan předkladatel, a omezení samozřejmě i prodejní doby na Štědrý den. Zákaz se nebude týkat prodejen, které už byly také zmíněny - čerpací stanice, autobusová a vlaková nádraží, zdravotnická zařízení. Omezuje prodejní dobu pouze prodejní plochou 200 metrů čtverečních.

Pokud se zaměřím na dopady na občany. Omezení prodejní doby bude mít jiné dopady na zaměstnance příslušných maloobchodů a velkoobchodů na jedné straně a na straně druhé to budou dopady na občana, spotřebitele, zákazníka.

Dopady na zaměstnance. Předkladatelé upozorňují na příznivé sociální dopady na zaměstnance, kteří se budou moci více věnovat své rodině a odpočinku, na což EU klade zvýšený důraz. Je ovšem fakt, že většina zaměstnanců bere o svátcích příplatky, které by odpadly. Při velmi malých mzdách v tomto odvětví nejsou zdaleka zanedbatelné.

Dopady na spotřebitele mohou být vnímány různorodě jak z pohledu občana velkého města, tak z pohledu občana z periferií a venkovských oblastí. Parlamentní institut se zaměřil na tuto problematiku již v minulých letech ve své srovnávací studii, která se zaměřuje na Dánsko, Německo, Norsko, Rakousko a Slovensko. V dané studii zjistíme, že každý stát má tuto problematiku upravenu po svém, ale ve většině států o svátcích a v některých i v neděli mají zavřeno.

Vláda zaujala k tomuto návrhu zákona neutrální stanovisko a současně poukazuje na některé sporné body tohoto zákona. Vládě konkrétně vadí záměr vyjmout z navrhovaného režimu prodejny, jejichž plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních. Je to vlastně podstatná část těchto společností, jejichž prodejny jsou větší než 200 metrů čtverečních, mají většinou zahraniční majetkovou účast, a hrozí tak, že tyto společnosti mohou namítat porušení svobody v důsledku nerovných podmínek v podnikání. Za druhé vláda upozorňuje na to, že by měla zákonná omezení prodejní doby platit pro všechny státní a ostatní svátky.

Z hodnocení dopadů navrhované úpravy není zcela zřejmé, jaké skutečné dopady tento návrh vyvolá například na zaměstnanosti. Návrh zákona dále vykazuje též některé formální a legislativně technické nedostatky, které by měly být v dalším legislativním procesu odstraněny, a doporučuje, aby se jimi parlament v legislativní procesu zabýval.

Děkuji za pozornost. (V sále je obrovský hluk a neklid!)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Otevírám rozpravu. S přednostním právem pan předseda klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Jiří Mihola: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, mám pocit, že tady bylo sice už řečeno téměř všechno důležité, jak jsem pozorně poslouchal, což je dobře, takže mi zbývá zdůraznit, že poslanecký klub KDU-ČSL podpoří senátní návrh o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který v praxi znamená omezení prodejní doby o vybraných svátcích.

Neodpustím si jednu drobnou poznámku, že by mě docela zajímal klíč, který vedl k výběru vybraných svátků, a možná že se ho dozvíme, nebo se možná ten výběr může časem rozšířit, jak je tomu v některých rovněž připomenutých zemích.

Bylo zde také řečeno, že se omezení nebude týkat bezvýhradně všech prodejen, ale pouze těch, jejichž plocha tedy přesahuje 200 metrů čtverečních. Vnímám, že na tuto záležitost existují různé pohledy. Není to podle mě téma ani levicové, ani pravicové, ani náboženské, je to téma, která by si možná zasloužilo nějaký vlastní sociologický výzkum. Nicméně se domnívám, že návrh může přispět ke sladění rodinného a pracovního života, a k tomu se KDU-ČSL dlouhodobě hlásí.

Závěrem bych chtěl jenom dodat, že tímto návrhem s určitým zpožděním pouze následujeme státy západní Evropy včetně těch, které jsou nám kulturně a historicky nejblíže, jako je Německo, Rakousko a další. Byla tady také řeč o Evropské unii, takže i s těmito trendy se přijetím tohoto návrhu zákona sladíme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Hezký dobrý večer. Já děkuji panu předsedovi Miholovi. Dalším řádně přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Michal Kučera. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (Hluk v sále neutichá.)

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo. Dostal jsem několik výzev, abych svůj projev zkrátil, tak ho tímto i zkrátím. Z počtu přihlášených vidíme, že o diskusi bude velký zájem. Do školy jsme chodili všichni, všichni chodíme k lékaři a rádi se k těmto tématům vyjadřujeme, nakupovat chodíme taky všichni, takže se asi také všichni budou chtít vyjádřit i k tomuto tématu. Nicméně bych se chtěl dotknout několika bodů z tohoto senátního návrhu.

Senátní návrh zakazuje prodej v obchodech v osmi vyjmenovaných svátcích: na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, o vánočních svátcích, 24. do 12 hodin, na Boží hod vánoční a na Štěpána celý den. A týká se to prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních, jak tady v návrhu vidím. Netýká se lékáren a zdravotnických zařízení, čerpacích stanic a prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících. Mě by třeba zajímalo, jak se bude rozhodovat o tom, co je místem zvýšené koncentrace cestujících. To jsem z návrhu nějak nepostřehl, jestli na to bude nějaká komise či co. Ale asi by bylo zajímavé si to předem určit. Taky by mě zajímalo, jak například budou otevřeny lékárny, které jsou součástí hypermarketů. Lékárna, která je součástí hypermarketu, bude mít bohužel zavřeno a bude v silné konkurenční nevýhodě lékárny, která je naproti v ulici a která samozřejmě ve vyjmenovaných dnech bude moct být otevřená.

O výběru svátků se tady už zmiňoval kolega předřečník. Mě by skutečně zajímalo, jak navrhovatelé přišli na to, že zavřeno má být na Velikonoční pondělí, ale na velikonoční neděli, tedy na Zmrtvýchvstání Páně nebo Boží hod velikonoční, bude zavřeno, což je hlavní svátek velikonoční. Tak asi bude podle té logiky otevřeno. V neděli na hlavní svátek bude otevřeno, ale chápu, že je to svátek křesťanský a levicoví kolegové to moc nevnímají. Na svatého Václava bude prodej zakázán, 5. 7. na Cyrila a Metoděje bude povolen.

Vzhledem k tomu, jak je návrh postaven, a vzhledem k dohodě v klubu TOP 09 navrhuji zamítnout tento návrh zákona v prvním čtení. Beru jako naprosto lichý argument, který tady zaznívá o tom, že nutí nějaké pracovníky obchodů pracovat o svátcích. Všichni víme, aspoň ti, kteří jsme řídili nějaké firmy, že naopak o sváteční směny je často největší zájem, že se na to lidé hlásí, protože dostávají stoprocentní příplatky, a spíše vedoucí má problém jiný, že má na směnu přihlášených více lidí než méně. Trochu mě překvapuje, že tuto možnost pracovníků přivydělat si podporuje třeba odborový předák Středula se svým stotisícovým platem.

Nemám rád stát, který nám říká, co máme a nemáme dělat o víkendu, co máme a nemáme dělat o svátku, zda máme jít nakupovat, nebo zda se máme procházet v parku. Já si myslím, že to by mělo být asi na každém z nás, jak se rozhodneme a jakým způsobem chceme dotyčný svátek trávit. Nemám rád stát, který nařizuje soukromým subjektům, který nařizuje živnostníkům, kdy mají mít otevřeno a kdy musí zavřít, protože stát si myslí, že to pro živnostníky je nejlepší. V neděli a o státních svátcích nechodím nakupovat, nebo aspoň většinou, věnuji se raději jiným aktivitám. Nicméně nebudu brát právo těm, kteří chtějí trávit neděle v hyperkrámu, protože si tak představují ideálně strávený sváteční čas.

Znovu opakuji, navrhuji zamítnout tento zákon v prvním čtení po dohodě v klubu TOP 09. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Nyní ještě než předám slovo s faktickou poznámkou paní poslankyni Putnové, dovolte, abych omluvil novou paní poslankyni Pavlu Golasowskou dnes od 19.20 do konce dnešního jednání z osobních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo. (Hluk v sále je stále velký!)

 

Poslankyně Anna Putnová: Hlasujme nohama. Dobrý večer, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Je zřejmé, že pokud se budeme rozhodovat o podpoře či nepodpoře tohoto zákona, dostáváme se do situace, kdy se musíme rozhodnout, jakou míru regulace ve svém životě chceme upřednostňovat. Proto doporučuji - hlasujme nohama. Pokud nebudeme chodit nakupovat, obchody když ne v prvním roce, nepochybně ve druhém roce najdou důvody, které vznešeně vypoví a zavřou obchody, které dnes tak rády provozují. Důvody pro to, aby bylo otevřeno či zavřeno, najdeme na jedné i na druhé straně. Ale rozhodující je míra regulace. Nepřeji si další regulace ve svém životě, proto budu hlasovat pro zamítnutí tohoto návrhu. (Potlesk několika poslanců zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Putnové za její faktickou poznámku. Nyní s další řádně přihlášenou je paní poslankyně Jana Hnyková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hnyková: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovoluji si vás oslovit a vyjádřit se k senátnímu návrhu zákona sněmovní tisk č. 275 o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Připomenu pár věcí z historie. Již v roce 2005 Odborový svaz pracovníků obchodu předložil tento návrh zákona, ale bohužel neúspěšně. Nebylo to z důvodu, že by nebyli znalí politického prostředí, ale mysleli si, že je to správná věc. Velmi je poškodila kampaň v médiích, a to především kampaň Rádia Impuls, které po celý den vysílalo anketu na téma "Co říkají posluchači na uzavření provozních jednotek v neděli?". V zákoně přitom nebyla ani zmínka o uzavření provozních jednotek v neděli. Přesto se v této době vzedmula proti zákonu velká nevole, která hraničila až s hysterií, a myslím, že to začíná nyní také.

Jak jsem informovaná, při znovupředkládání zákona došli odboráři spolu s předkladateli ke kompromisu a podpořili sedm nejdůležitějších dní pro Českou republiku, během kterých by měly zůstat provozní jednotky uzavřeny. Já s tím nesouhlasím a myslím, že by se to mělo vztahovat na všechny svátky. Svátek je přeci významný den pro naši zem. Nebo se pletu? Měli bychom přeci naše děti učit, že svátek, jak už jsem řekla, je významný den, že bychom se měli zastavit, vzpomenout a uctít státní svátek. Pro nás všechny jsou nejdůležitější vánoční svátky. Domnívám se, že 25. a 26. prosince mají být rodiny pohromadě, a ne kroužit s nákupními košíky v obchodních centrech. Zákon se sice zaměřuje na velké hypermarkety, ale podle mě by se nařízení mělo týkat i obchodů kromě těch nejnutnějších, to znamená vyjmenovaných v zákoně, v nemocnicích, na pumpách a na letištích by to mělo být zachováno. V západní Evropě je uzavření prodejních jednotek o státních a ostatních svátcích naprostou samozřejmostí a i země bývalého východního bloku, jako je Polsko, Maďarsko a Slovensko, mají provozní jednotky uzavřené. Kdyby záleželo na mně, šla bych ještě dál. Zákon bych rozšířila i o uzavření obchodů i ve dny pracovního klidu, tedy v neděli. Pokud budeme vycházet z toho, že neděle je od slova nedělat, pak se má odpočívat, a platí to i pro pracovníky obchodu.

Možná někdo bude napadat můj postoj za to, že bráním volnosti obchodu, že dojde k poklesu tržeb. Já si to nemyslím. Selským rozumem - zákazník má stále jen jednu peněženku a má jen jeden objem peněz, který může v obchodě utratit. Nemůžeme utratit více, když bude prodejna déle otevřena, a navíc, budu-li vědět, že je otevřeno pouze v sobotu, tak si nakoupím vše potřebné i na neděli!

Poukázání na to, že zaměstnanci nedostanou příplatky za svátky a dny pracovního klidu, a proto rádi chodí v neděli do práce, je vrchol drzosti a neúcty vůči těmto zaměstnancům! Jsem přesvědčena, že by zaměstnanci měli mít takovou mzdu, aby nemuseli slyšet na příplatky. A uvedu příklad: Pokud jako podnikatelka zkrátím o jeden den otevírací dobu, a přesto budu mít pořád stejné tržby, mohu o ušetřené peníze zaměstnancům navýšit plat. Připomínám, že v obchodě jsou mzdy tak nízké, že často nestačí zaměstnancům na pokrytí základních životních potřeb, a na druhé straně čteme o nehorázných ziscích jednotlivých obchodních řetězců.

V tuto chvíli se musím zastat zaměstnanců v obchodě. Jsou to především ženy, matky, manželky a mají své rodiny. Vraťme proto do naší společnosti úctu ke svátkům, dnům klidu a těmto lidem dopřejme prožívat společný život s jejich rodinami. Proto bych vás požádala, abyste podpořili tento zákon a propustili do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Hnykové. Než přijde další řádně přihlášený pan poslanec František Laudát, tak tu mám tři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Jiří Koskuba, po něm pan poslanec Ivan Adamec, po něm pan poslanec Martin Lank. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Dámy a pánové, pane místopředsedo, zbytku vlády, nechci vás příliš dlouho zdržovat, protože i poslanci jsou lidé, a jak vidíte, ani my si neužíváme adventních dnů a sedíme zde po 19. hodině, protože musíme projednávat tento zákon. Omlouvám se vám všem, ač jsem sociální demokrat, plně se připojuji ve stručnosti k názoru, že tento zákon bychom měli zamítnout v prvním čtení, neboť chci být spravedlivý. Zapomnělo se na řadu dalších a dalších profesí, které nám zajišťují ty klidné dny. To bychom se časem dostali se svými regulacemi tak daleko, že v panem kolegou senátorem vyjmenovaných dnech raději nebudeme ani svítit, protože i ti lidé v elektrárnách musejí být. Dokonce já na Štědrý den vždycky smutně hledím na autobus, který projíždí naší ulicí, kde sedí řidič a maximálně jeden člověk. Zapomněli jsme na lidi v restauracích atd., atd.

Osobně si myslím, že to v obchodech funguje stejně jako v nemocnicích. Jsou lidé, kteří si tuto profesi vybrali. Jsou lidé, kteří u nás v nemocnici v tyto dny slouží. Slouží tak proto, že je to jejich povolání, a ano, že si za to i přivydělají. Já se domnívám, že kdyby toto nechtěli, tak oni sloužit nemusí, k tomu zákony již máme, že je k tomu nikdo nemůže nutit, to se na mě nezlobte. A jestli se neprosadí, je to chyba tohoto parlamentu. Na druhé straně, jak zde zaznělo i od některých předřečníků, já jsem rád, když je někdo nebude obtěžovat tím, že do těch obchodů prostě nebude chodit. Pak je samozřejmě zavřou dál.

Chtěl bych vás poprosit: Pojďme jednat rychle, ať se dostaneme domů. Byl zde jeden návrh, pojďme hlasovat pro, nebo proti, a bude to vyřešeno. Neomezuji vaši diskusi, ale rád bych šel též domů. Děkuji. (Potlesk několika poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Koskubovi. Než se tak ale stane, tak ještě dále je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Ivan Adamec, po něm pan poslanec Martin Lank.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, pan kolega Koskuba mi vzal část mého příspěvku přímo z úst, jak se říká i lidově jinak. Nicméně chci říct jinou věc. Tady se mluvilo o tom, že to není politická záležitost, že jde jenom o regulaci. Tak s tím já teda nemůžu nikdy souhlasit, protože regulace přece, to je vysoce politická záležitost, a regulujeme tady jenom část segmentu trhu. A regulace, prosím vás, já tomu rozumím, ale přece po mně jako po pravicovém politikovi nikdo nemůže chtít, že budu podporovat regulaci v jakékoliv podobě. Možná někdy to tady tak bylo, nicméně já to vidím jinak. To, že jsou obory, které musí pracovat o víkendech, o svátcích, to je jasné. Ale já jsem chtěl říct jinou věc. Ona to tady řekla paní kolegyně Hnyková, ono to začíná těmito svátky a za chvilku to budou další svátky, pak to budou neděle, pak to budou soboty. Pak řekneme, že v pět hodin už by krámy měly být zavřeny všechny, a takhle budeme pokračovat. Prostě klasická salámová metoda.

A co se týká postoje odborů, tak si myslím, že úkol odborů, a teď mi odboráři prominou, je starat se, aby tady byla dobrá zaměstnanost, aby lidé dostali za svoji práci dobrý plat. A to si myslím, že tudy vede cesta. Pokud jsou tito lidé špatně placeni, tak je to práce pro odbory.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Adamcovi. S další faktickou poznámkou pan poslanec Lank, po něm paní poslankyně Semelová s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Martin Lank: Vážené kolegyně, vážení kolegové, hezký večer vám přeji. Já nejsem příznivcem přehnaných restrikcí, regulací a omezení, byť i některé důvody, které vedou předkladatele k návrhu tohoto zákona, vcelku chápu. Mě tam ale zaujala jedna věc a docela by mě zajímalo, jak to má být vyřešeno, protože když si tam přečtu, že to omezení se nevztahuje na prodejny s prodejní plochou do 200 metrů, tak se ptám, co bude s nákupními centry, kde jsou vlastně desítky až stovky samostatných, samostatně provozovaných pronajatých prodejních jednotek o pár metrech čtverečních. Takže na ty se to vztahovat nebude? To znamená, že bude v podstatě v tom nákupním centru uzavřen jenom ten velký supermarket? A znamená to tedy, že lidé o státních svátcích tam stejně budou chodit nakupovat boty, oblečení, hračky, drogerii v povánočních slevách a jediný rozdíl bude, že si v tom supermarketu nebudou moct koupit rohlík? Já tomu aspoň tak rozumím. Možná mě vyvedete z omylu, ale jestli to je takto, tak si nejsem úplně jist, že to plní to, co vlastně předkladatelé chtějí. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Lankovi. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Semelová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Já jsem chtěla zareagovat na některé předřečníky. Já bych nemluvila tak s despektem o lidech, kteří pracují v obchodě a jsou kolikrát v rukou podnikatelů v různých řetězcích. A ono takové to jejich svobodné rozhodnutí, jestli půjdou, nebo nepůjdou dělat přes čas, je trošku iluzorní. Jestli si myslíte, že oni si dupnou, a zrovna já tedy o svátku dělat nepůjdu, tak to není pravda, protože nad nimi visí bič nezaměstnanosti a druhý den už nemusí chodit do práce.

Pokud jde o odbory, tak si uvědomme, že na mnoha místech ani nedovolují ty odbory založit! V momentě, kdy se o to někdo pokouší, tak okamžitě je s ním rozvázán pracovní poměr. A strach v obchodech vládne. To je další věc. To znamená, já si myslím, že bychom měli o tomhle diskutovat, nakonec i odbory to prosazují už dlouhou dobu, že bychom měli propustit tento zákon do druhého čtení. Uvědomuji si některá rizika, co se týká mezd, protože tito lidé pracují za velmi nízké mzdy v obchodě a i tohle je potřeba ošetřit, ale ne abychom to okamžitě zamítali v prvním čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Semelové. Tím jsme prozatím vyčerpali faktické poznámky a nyní řádně přihlášený pan poslanec Laudát. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo. Budu stručný. Návrh na zamítnutí už tady dal můj kolega, takže ho nemusím dávat.

Za druhé. Podle mého lidé mají pracovat tam, kde chtějí a kde můžou. Za další. Když tento návrh zákona takto schválíme, tak vyvoláme celou řadu dalších úhybných manévrů, co je 200 metrů, co není. Třeba zahradnictví já nevím, jestli by bylo zavřené, nebo nebylo zavřené. To zjevně může mít řada z nich. Zanáší to totální nerovnost, protože kdo má například v některých obchodních domech i své malé provozovny, tak nebude moci možná, kdežto soused naproti bude moci jenom proto, že má plochu někde jinde. Je to jedno s druhým. Prosím, pojďte to ještě stihnout. Já avizuji, že si chci od 20 hodin vzít přestávku, nicméně toto považuji za skutečně hodně nešťastný návrh. A srovnávat nás se zeměmi, které žijí jiný rytmus života? Proč pořád budeme regulovat lidi, proč pořád budeme regulovat jejich zaměstnání a podobně? Situace není zdaleka tak dramatická, a navíc - my skutečně chceme brát peníze těm, kteří si je rádi vydělají?

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Laudátovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Zavadil, po něm paní poslankyně Černochová.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Hezký dobrý den, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, já budu hlasovat pro to, abychom pustili tento zákon do druhého čtení, a řeknu i proč.

Tady padlo několik omylů. Prostřednictvím vás k panu kolegovi Kučerovi. První omyl je, že se to týká živnostníků. Těch by se to vlastně dotýkat nemělo, pokud nenajdeme jakýsi problém v tom, co tady bylo teď řečeno u velkých firem, které mají malé firmičky, kde ti živnostníci jsou, ale to se dá vyřešit ve druhém čtení a ve výborech. Takže to není úplně věc, která by musela být překážkou.

Kolega Koskuba, prostřednictvím vás, ten jeho omyl spočívá v tom, že zatímco v elektrárnách se musí dělat, v některých provozech, v lékařských profesích se musí dělat, protože se ohrožuje zdraví, tak tady se dělat nemusí. My jsme přece byli zvyklí na to, že byly neděle zavřené, a dokonce si myslím, že konzumní společnost, ve které se teď nacházíme, by si potřebovala a zasloužila by si, aby neděle byly zavřené, aby nejenom svátky, ale aby i neděle, tak jako to je v jiných vyspělých zemích. Pokud se chceme dostávat někam tamhle do Tanzanie, pak prosím, pak si tady melme tyhle věci a říkejme si, co chceme, o liberalizaci a já nevím o čem všem. Ale to, že rodina se dostala někam jinam, že když se podíváte do IKEA na dětské koutky, kde se odkládají děti a rodiče létají po IKEA sami a děti nechají být, tak to se vám líbí? Mně tedy ne!

Takže je potřeba se zamyslet nad hloubkou tohoto problému. To není jenom o tom, jestli to je levá, nebo pravá, jestli zavřeme, nebo nezavřeme. Jsem přesvědčen, že to je hluboký problém, a že kdyby skutečně bylo po mém, a já na to byl zvyklý a řada z vás, jak se na vás dívám, také, tak jsme neděli i svátky měli zavřené a vůbec to nikomu nevadilo. Jezdili jsme na kole, jezdili jsme s dětmi do přírody a bylo to daleko lepší než dneska lítat po obchodních domech!

Takže prosím, to je jenom můj příspěvek k tomu. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Zavadilovi. Faktická poznámka - paní poslankyně Černochová, pan poslanec Kučera, pan poslanec Stanjura.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych chtěla poprosit všechny kolegy, abychom se tady nesnažili nějakým způsobem regulovat chování lidí. Jestli někdo dává přednost místo hraní si na hřišti a běhání po lese konzumnímu životnímu stylu a chodí nakupovat, tak těžko může náš ctihodný zákonodárný sbor toto chování nějakým způsobem změnit. Zakážeme chodit lidem do restaurací? Zavřeme ty restaurace, protože stejným způsobem můžeme přistupovat k tomu, že místo toho, aby si někdo s dětmi po večerech pouštěl pohádky a četl jim knížky, tak si chodí lidé sednout do restaurace, popíjejí víno a baví se?

Tím, co tady zaznělo, tak si myslím, že přesně ten trend bude opačný. Nezaměstnanost díky tomu naopak vzroste. Ti lidé, jak už tady bylo řečeno, velmi rádi za příplatek budou sloužit delší směny. A vezměte si jenom to, co se děje v pohraničí. Vždyť je to naše konkurenční výhoda, to, že Rakousko má zavřeno. I vzhledem k tomu, že bohužel ceny v České republice jsou někde vyšší než v Německu nebo v Rakousku, kde mají zavřeno, tak i zahraniční návštěvníci raději chodí o víkendech nakupovat do naší země, byť za větší finanční prostředky, ale vytváří to nějakou kupní sílu a pozitivně se to projevuje v naší ekonomice. Já bych se opravdu nechtěla dožít toho, čeho jsme byli v minulém režimu svědky, že jsme všichni jedli dva dny starý chleba, kyselé mléko. Prostě dneska se každý z nás posunuje v pracovním procesu tak, že chodíme domů pozdě. Já nevím, jestli pan senátor Bublan chodí nakupovat. Mě by zajímalo, jestli chodí nakupovat a kdy chodí nakupovat, jaké jsou jeho návyky. Já prostě chodím nakupovat o víkendu, protože dřív čas nemám! A věřím, že tímto způsobem se chová většina českého národa.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Černochové. S další faktickou poznámkou pan poslanec Kučera, po něm pan poslanec Stanjura a pak se uvidí.

 

Poslanec Michal Kučera: Já se omlouvám za to vystoupení, nicméně kolega Zavadil tím, že mě oslovil, mě docela zvedl z mé židle. Mně se líbí boj, který tady svádějí zejména ať současní, či bývalí odboroví předáci. Já si myslím, že ten boj by mohli vést i jinde. Navrhuji, aby ten boj přenesli například do našich automobilek. Ty jedou nepřetržitý provoz, čtyřsměnné provozy. Zkuste si to vyjednat v automobilkách v kolektivních smlouvách! Proč to chcete zakazovat v obchodech zákonem? Tady jsou ta ramena velká, ale v kolektivních smlouvách - já si myslím, že kdybyste tam takhle nastoupili, nechci jmenovat žádnou automobilku, ať se jí nedotknu, s tím, že chcete, aby v neděli se dělalo do dvanácti a o svátcích se nedělalo vůbec, tak si myslím, že by vás hnali velice.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kučerovi. S další faktickou poznámkou pan poslanec Stanjura, po něm pan poslanec Opálka, po něm pan poslanec Zavadil. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak nejdřív k tomu idylickému popisu, jak jsme dřív o těch nedělích chodívali do té přírody, ne do obchodu. Bodejť, za komunistů v těch obchodech nic nebylo, tak co bychom tam nakupovali, i kdyby otevřeli, že jo? Já jsem jako mladík musel chodit do těch front na vesnici v pátek, abych si to vystál čtyři hodiny, abychom koupili dva banány. To byly idylické doby, to bylo času na přírodu, na to hřiště! To je pravda. Když tam nic nemáme, tak si tam nic nekoupíme. Já po tom teda nevolám, mně se po tom fakt nestýská.

Je to typická snaha levice páchat dobro. My vás uděláme šťastnými, i když nechcete! My vám to prostě nařídíme, protože my jsme přesvědčeni o své pravdě. Typické sociální inženýrství! Samozřejmě ty konkrétní otázky přivádějí předkladatele do úzkých, protože neumějí říct, proč vybrali zrovna tento segment. Dneska přece je tendence v těch velkých nákupních centrech mít malé obchodní jednotky. Jste někde dvacet roků zpátky, ne dvacet, patnáct let zpátky, kdy byly jenom hypermarkety a nebyly ty malé obchodní jednotky. Ale proč chcete těm lidem tohle zakázat? Přece ti lidé každou neděli hlasují, jestli to je pro ně dobře, nebo ne, a hlasují nohama a hlasují auty a veřejnou dopravou do těch center jezdí nakupovat.

Já z toho nejsem nadšený, ale mně vadí ta snaha vnutit svůj názor zákonem. Tak přesvědčujte své odboráře, aby nechodili nakupovat! No, ono jich tolik už není, takže ono se to moc nepozná v těch hypermarketech. Ale prostě tohle myslím, že máme zamítnout, nepouštět to dál. To se totiž nedá opravit, to se dá jenom zamítnout. Opravit se to skutečně nedá. A samozřejmě nejsou schopni říct, proč to v jiných odvětvích nejde, a tady si vybrali, protože si myslí, že je to dobře. Tak nenakupujte vy, když vám to vadí, to je naprosto v pořádku, jděte příkladem, šiřte tu osvětu ve své politické straně a u těch vašich voličů, voličů máte poměrně dost, a pokud lidi nebudou chodit, tak ti obchodníci to prostě zavřou sami, protože to nebude mít smysl. Ale ekonomický smysl to bezesporu má.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Stanjurovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Opálka, po něm pan poslanec Zavadil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, chci jenom zareagovat na některá předchozí vystoupení ve faktických poznámkách.

Taky jsem vyrůstal v té době. V roce 1952 jsem se narodil. Tehdy každé dítě dostalo na den osminku litru mléka, protože byl ještě přídělový systém na lístky, a vyrostl jsem. Jestli ukazujeme na to, že nic v těch obchodech nebylo. Samozřejmě, byla větší kupní síla než zboží v obchodech, což - (Výbuch smíchu v sále.) Byla větší kupní síla než zboží v obchodech, to je pravda. Zajímavé, že nic nebylo, ale každý, když něco chtěl, tak to sehnal, ale to nechme na jiné.

Já jsem chtěl reagovat na to kyselé mléko a na ten starý chleba. Víte, dneska to mléko nezkysne, ono nezkysne vůbec. Takže pijeme zdravě mléko, které už není schopné zkysnout, nebo zhořkne či shnije. A ten chleba druhý třetí den už taky není k jídlu. Měli bychom trošku poměřovat ty věci opravdu tak, jak jsou.

A co se týká těch obchodů a třeba automobilek. Problém je v tom, že v obchodech většinou odbory nejsou. Já řeším s inspekcí práce problém jednoho českého obchodního řetězce, kde zaměstnanci pracují vlastně jakoby ve vícesměnném provozu, tudíž nemají nárok na příplatky o svátcích, a když náhodou zaměstnanci toho obchodního řetězce vyjde na den svátku volno, že nemusí pracovat, tak mu to volno strhnou z dovolené. Až tak daleko jsme to dopracovali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Nyní pan poslanec Zavadil s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Já jenom bych každému doporučoval, aby se do té automobilky šel podívat. Já tam jezdil každý měsíc a vím, jak se tam dělá. Dělá se tam na čtyřsměnný provoz po šesti hodinách. To je úplně o něčem jiném než tady v těch velkoobchodech, kde se dělá mnohdy nejenom osm, ale více než deset a dvanáct hodin. Takže to je první poznámka. (Poznámka z pléna.)

Hele, já bych doporučoval, kdybychom na sebe nekřičeli. Jestli chceš na mě křičet, tak pojď ven. (Výbuch smíchu v sále.) No, tam to bude lepší.

Já bych chtěl pokračovat dál.

K automobilkám, prosím vás, nepřirovnávejme obchodní řetězce a obchodní průmysl. Takže já se domnívám, že obchodní průmysl je dneska v takové situaci, že skutečně to snížení - nebo respektive byť se nám nelíbí ten počet svátků, a mně taky ne, protože jak už jsem řekl, tak já bych ty svátky zaříznul všechny, tak proč se vybralo jenom sedm svátků, to já nevím. Takže skutečně pojďme se nad tím zamyslet a propusťme to do druhého čtení a pojďme se bavit konkrétně potom, do jakých výborů to půjde atd.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan poslanec Stanjura dal přednost panu poslanci Kalouskovi. Prosím, pan poslanec Kalousek, po něm pan poslanec Stanjura, po něm pan poslanec Okamura.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Dámy a pánové, já se domnívám, ale nikomu to nevnucuji, je to součást mého životního stylu, že o takto významném svátku se má člověk ráno hezky obléct, jít do kostela, pak poobědvat a pak se buď navštěvovat, nebo jít na procházku, trávit to jakýmkoliv milým způsobem jiným než v tom konzumním šílenství v rámci supermarketu. To je životní styl, který některý z nás vyznává, některý ne. Já si neumím představit, že budu někomu vnucovat svůj životní styl. Dokonce i Hospodin, když to tesal Mojžíšovi jako pomni, abys den sváteční světil, tak neříkal: a zřiď si k tomu stát a ten stát tím zákonem to musí zakázat. Prostě jenom apeloval na každého z nás, abychom ten sváteční den nějak světili.

Prostě brát lidem svobodu, jakým způsobem se chtějí v takový okamžik zachovat, je absurdní! To je státní terorismus! To je prostě naprostý nesmysl! To odporuje něčemu, v čem tady žijeme několik tisíc let, a teď jsme si to ještě tak hezky ohraničili, že do 200 metrů ten svátek světit nemusíš a nad 200 metrů už ale musíš! Mimochodem, to v tom desateru není. Pomni, abys den sváteční světil nad 200 metrů (pobavení v sále), to jsem si tam opravdu nepřečetl. Já chápu, že v některých západních zemích to existuje, ale pak tam existuje spousta věcí, které já bych si přál, a ty vy zase odmítáte. A tohle je něco, co odporuje mé představě o lidské svobodě, o lidské volbě, volbě o svém životu. Já jsem zásadně proti.

Poslancům ANO 2011 bych rád při této příležitosti řekl, že i zde se potýkají s konfliktem zájmu. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Ne, já jsem se přihlásil s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: To se moc omlouvám, přesto... Pan poslanec Stanjura vám dává přednost. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem se přihlásil s přednostním právem, takže nemohu být časově limitován.

Takže i tady poslanci ANO 2011 jsou v konfliktu zájmů, protože jediní, kdo z něčeho takového mohou mít opravdový prospěch, jsou pekaři. Pekaři totiž musí dodat čerstvé pečivo do těch supermarketů každé ráno, kdy tam mají otevřeno. V okamžiku, kdy zakážeme supermarketům, aby měly otevřeno, ti lidé nesnědí méně chleba. Ti si den předtím budou muset nakoupit dvakrát tolik a pekař ušetří noční směnu s těmi příplatky. Což jak všichni víme, je v této zemi zejména pan Babiš. Tak bych docela rád, kdybyste se k tomuto konfliktu zájmu přihlásili, až o tom budete hlasovat.

A abychom si to jako poslanecký klub TOP 90 mohli opravdu velmi pečlivě zanalyzovat, tak prosím o dvě hodiny přestávky na klub.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Vzhledem k tomu, že jednací den je do 21 hodin, a vzhledem k tomu, že pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 požádal o pauzu, tak přerušuji jednání této schůze Poslanecké sněmovny a končím dnešní jednací den. Schůze bude pokračovat zítra ráno v 9 hodin. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo ve 20.00 hodin.)

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP