(12.50 hodin)
(pokračuje Kolovratník)

Navržena byla paní profesorka Ing. Jiřina Jílková, CSc., byla navržena Fakultou sociálně ekonomickou v Ústí nad Labem, a dále paní profesorka Ing. Jana Stávková, CSc., navržena Mendelovou univerzitou v Brně. Volební komise oba návrhy postoupila všem poslaneckým klubům. Následně je projednala na své 14 schůzi 10. září. Je to usnesení číslo 73, které zatím nebylo rozdáno, proto vám ho rychle přečtu. Zní takto: "Volební komise pověřuje svého předsedu, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu s tím, že - za prvé - komise obdržela prostřednictvím výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu od právnických osob zabývajících se výzkumem a vývojem tyto návrhy na členky Kontrolní rady Technologické agentury: profesorka Jiřina Jílková a profesorka Jana Stávková. Za druhé: Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise tedy navrhuje volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení. Za třetí: Novým členkám započne jejich čtyřleté funkční období dnem volby."

A teď to vysvětlení. Tato procedura je atypická, protože se nejedná o klasickou volbu, neboť Poslanecká sněmovna hlasuje o navržených kandidátech a na základě výsledků hlasování a po přijetí zašle předseda Poslanecké sněmovny jmenovací dopis. Tedy předseda Sněmovny tyto dvě členky bude jmenovat na základě našeho hlasování. Proto budeme volit veřejně, resp. volební komise navrhuje veřejné hlasování, a to zvlášť po každém jednom jménu. Pokud navržené dvě kandidátky na dvě místa získají nadpoloviční počet hlasů, poté budou předsedou Poslanecké sněmovny jmenovacím dopisem jmenovány do funkce. Doufám, že je to vysvětleno jasně, neměl by tam být po diskusi volební komise žádný sporný bod.

Nyní prosím, aby pan předsedající otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím a budeme tedy hlasovat, protože nepadl návrh na tajnou volbu, veřejně po jednotlivých jménech.

 

Nyní v hlasování pořadové číslo 187, které jsem zahájil, budeme hlasovat o jmenování prof. Ing. Jiřiny Jílkové, CSc., do Kontrolní rady Technologické agentury. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 187. Z přítomných 164 pro 105, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

hlasování pořadové číslo 188, které jsem zahájil, se ptám, kdo je pro, aby byla jmenována prof. Ing. Jana Stávková, CSc., do Kontrolní rady Technologické agentury. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 188. Z přítomných 164 pro 109, proti nikdo. I prof. Ing. Jana Stávková byla zvolena do Kontrolní rady Technologické agentury a předseda Poslanecké sněmovny ji může jmenovat. Děkuji a končím bod číslo 152.

 

Zahajuji bod číslo

 

149.
Návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise Martin Kolovratník. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní, kolegyně a kolegové, přecházíme ke třem volebním bodům, které už budou řešeny tajnou volbou. Bod 149, stálá delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie, je prvním z nich.

Volební komise vyhlásila lhůtu na podání nominací na místo, které se uvolnilo. Místo je uvolněné paní poslankyní Kateřinou Konečnou jejím zvolením europoslankyní. Ve lhůtě 9. září do 13 hodin doručil nominaci pouze jeden poslanecký klub. Byl to klub Úsvit. Tento klub doručil na sekretariát volební komise svoji nominaci a je to nominace pana poslance Milana Šarapatky. Volební komise na své 14. schůzi 10. září projednala tento jediný návrh a přijala usnesení č. 71 v tomto znění: "Volební komise pověřuje předsedu Martina Kolovratníka, aby seznámil Sněmovnu za prvé s návrhem poslaneckého klubu Úsvit na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie Milana Šarapatky, za druhé s tím, že v souladu s volebním řádem se jedná o volbu tajnou." Usnesení volební komise bylo zasláno všem předsedům poslaneckých klubů. Komise konstatovala, že je možno v souladu s volebním řádem přistoupit k tajné volbě, tak jak je u vedoucích stálých delegací zvykem a jak i nařizuje jednací řád.

Nyní, pane předsedo, prosím, abyste otevřel rozpravu k navrženému kandidátovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, nikoho z místa nevidím, rozpravu končím a přerušuji tento bod, protože jde o tajnou volbu.

 

Otevírám bod číslo

 

150.
Návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy

Žádám, aby tento bod uvedl pan předseda Martin Kolovratník. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Jak jsme řekli, předchozí bod byl přerušen. Za chvíli budeme volit ve Státních aktech. A nyní bod číslo 150, stálá delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy.

Kolegyně a kolegové, i tady je ten případ stejný. Je to místo, které bylo uvolněno paní poslankyní Kateřinou Konečnou ve chvíli, kdy se stala europoslankyní. Ovšem teď pozor - situace se mění. Ve lhůtě do 9. září nebyla poslaneckými kluby doručena žádná nominace na volbu vedoucího této stálé delegace. Po předběžných, zatím neformálních nebo neoficiálních jednáních s předsedy klubů jsem zaznamenal, že by byl zájem pokusit se znovu nominovat. Takže v tuto chvíli vyhlašuji novou lhůtu na nominace. Ještě jednou: nominace na vedoucího stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy. Tuto lhůtu vyhlašuji do příštího týdne do pondělí 29. září do 12 hodin. Ještě jednou: do pondělí 29. září do 12 hodin. Prosím, aby poslanecké kluby nominace doručily standardně do sekretariátu volební komise. Podle toho, jestli bude schůze pokračovat, anebo nebude pokračovat v příštím týdnu, poté vyhlásíme a požádáme o nový termín volby. Pokud by se to nestihlo na této schůzi, může se to realizovat na schůzi příští.

Nyní, pane předsedající, prosím, abyste tento bod přerušil do doby splnění mnou navržené lhůty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, ano, dobře, otevírám nejdřív rozpravu. Prosím, pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jestli jsem dobře poslouchal pana předsedu, tak on navrhuje přerušit tento bod do pondělí do 12 hodin! Do lhůty, kterou před chvílí přečetl, tu novou lhůtu. Ale já předpokládám, že v pondělí ve 12 hodin nebude pokračovat schůze Poslanecké sněmovny. Minimálně je poslanecký den!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já mám v úmyslu spíše tento bod ukončit, protože pokud není nominace a nevíme, jestli bude schůze pokračovat, tak nemusí být splněna ani 24hodinová lhůta pro existenci návrhů a bude asi vhodnější, abychom tu lhůtu sice vyhlásili, ale aby se kluby rozhodly pro nominaci. Ale to je můj postup, který případně navrhnu. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Budu reagovat. Je to technická záležitost. Možné jsou oba postupy. My jsme to na komisi diskutovali. Buď je možné ten bod přerušit - a opravuji se, to byla moje chyba. Pochopitelně není možné do pondělí, kdy Sněmovna nepokračuje. Možná že technicky čistší bude tento bod v tuto chvíli jako neprojednatelný uzavřít, ukončit. Už jsem vyhlásil lhůtu pro nominaci, a buď mohu znovu o zařazení toho bodu požádat, anebo ho nechat až na příští schůzi. Takže pokud je tato poznámka, nemám s ní problém.

Takže to možná zrekapituluji: Za prvé vyhlašuji novou lhůtu na nominace vedoucího stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy. Ta lhůta je do 29. 9. do 12 hodin.

A nyní vás, pane předsedající, už asi po rozpravě prosím, abychom tento bod ukončili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já navrhuji, abychom tento bod přerušili s tím, že bude, pokud jsem dobře informován, bude v úterý probíhat mimořádná schůze, o kterou požádal klub ODS a TOP 09. (Reakce ze sálu.) Nebude? Tak dobře, já jsem byl tak informován. Tak bude asi jednodušší, když ten bod ukončím a necháme po té lhůtě bod projednat na říjnové schůzi. Ukončuji bod číslo 150. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP