(10.10 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Holík: Krásné dopoledne, dámy a pánové, já vás tady od tohoto řečnického pultu zdravím.

Rád bych navázal na slova pana premiéra, který tady řekl: potřebujeme tady odpolitizování. Jenomže my tímto odpolitizováním dáváme obrovskou možnost a zvyšujeme pravomoci budoucích úředníků a dopadne to možná tak, že budou neodvolatelní a že tady vznikne nová úřednická šlechta. Takže zvažme - a může také někdy dojít k momentu, kdy se zjistí, že parlament je tady zbytečný, protože parlament nemá jenom zákonodárnou pozici, ale má také i pozici kontrolní. Od přírody se hodnotíme nazváním homo sapiens, čili člověk myslící. Prosím vás, mysleme, zvažme, abychom vlastně tady tuto Sněmovnu nepohřbili. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí Úsvit.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano a ještě fakticky chce reagovat pan ministr Dienstbier, potom s přednostním právem pan poslanec Stanjura a pan poslanec Laudát.

 

Ministr vlády ČR Jiří Dienstbier Já bych jenom stručně zareagoval na dotazy na finanční náročnost variant, které tady máme. Bavíme-li se o předloženém návrhu zákona, tak narovnání tzv. skoků v rozpětí, tedy zohlednění stupňů přiznaných na základě praxe, kterou mají státní úředníci, tak podle průběžných propočtů z Ministerstva financí bude stát příští rok a samozřejmě další roky půl miliardy korun. Je to s tolerancí desítek milionů korun v tuto chvíli, protože úplně přesná čísla se ještě dopočítávají. To znamená, to, co tady je nyní předloženo, tak dodatečný finanční nárok na státní rozpočet zhruba půl miliardy.

Pokud bychom se bavili o tom, že nebude schváleno nic a nabude účinnosti původní 218/2002 Sb., tak pak se bavíme o minimální, ale minimální finanční náročnosti 5 mld. korun, které by pravděpodobně šly především na 25% příplatek za státní službu, tedy v podstatě navýšení tarifních nároků státních úředníků v podobě tohoto příplatku. Tolik k finanční stránce.

A pana předsedu Stanjuru bych chtěl ujistit, že já sám jsem samozřejmě žádný zákon nepsal. Proceduru jsem tady popisoval. Byla koaliční skupina, která dojednávala do nejmenšího detailu návrhy zákona z věcného hlediska a osmičlenná legislativní skupina, která ten návrh zákona psala. A nejenom koaliční, ale zapracovali jsme i některé věci na základě mnoha jednání, která jsme měli s opozicí. Například jsme vyšli vstříc paní Kovářové z hlediska prostupnosti ze samosprávy do státní služby, takže to dílo je kolektivní, a dokonce nejenom koaliční, ale dílčím způsobem i s opozicí.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ještě faktická poznámka pana poslance Černocha.

 

Poslanec Marek Černoch: Já bych chtěl poděkovat panu ministrovi za to, že odpověděl na tu otázku. A chci říct za Úsvit, za nás, že my služební zákon opravdu chceme, podporujeme ho. Není to bojkot, není to obstrukce jen tak pro nic za nic. Chceme ale, aby ten zákon opravdu fungoval, aby byl pro lidi a aby byl efektivní a profesionální. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí Úsvit.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Žádné další faktické poznámky neregistruji, tudíž s přednostním právem pan předseda klubu ODS a potom pan zastupující předseda klubu TOP 09.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se kolegům omlouvám, že vystupuji o 13 minut později, než jsme se ráno dohodli na poradě. Omlouvám se. Myslím, že kdyby nevystoupil ministerský předseda, který spustil řadu faktických připomínek, a má na to plné právo, tak bych to stihl. Takže se moc omlouvám. Plním dohodu, kterou jsem ráno oznámil. Žádám o přestávku na jednání našeho klubu v délce 90 minut. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano a ještě dám slovo panu zastupujícímu předsedovi klubu TOP 09.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, pane předsedo. Jelikož jsme se k jinému způsobu, jak se věnovat jednání, které svolal pan premiér, nedobrali, tak jenom vám tady chci říct, že následně nato si TOP 09 bude brát dalších 90 minut přestávku. Nebo kolik to je? 76 minut - aby to bylo do 13. hodiny. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Teď pan předseda klubu ODS trošku modifikoval ty časové údaje, každopádně pojďme se shodnout na tom, že dva kluby požádaly o pauzu do jedné hodiny, ať je to všem jasné. Takže přeruším schůzi a sejdeme se znovu ve 13.00.

 

(Jednání přerušeno v 10.14 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP