(10.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Tohle přece není o Bruselu, tohle není o Evropské komisi. To je o tom, abychom konečně dokončili reformu státní správy v naší zemi a zrealizovali krok, který je naprosto nezbytný - odpolitizování státní správy. A bavme se o tom, jak ty věci můžeme udělat. My se jako vláda nebráníme jednání. Já jsem na dnešek požádal všechny zástupce parlamentních politických stran, abychom se sešli, abychom se poradili o dalším pokračování této schůze Poslanecké sněmovny, abychom se poradili o tom, jak můžeme dále postupovat, jestli je možné dospět k nějaké dohodě, která by tuto schůzi Poslanecké sněmovny odblokovala. Ale prosím, používejme v té diskusi, která nás čeká, pravdivé argumenty, používejme relevantní argumenty, netvařme se, že ten problém se tady objevil dnes s čerpáním prostředků z Evropské unie, ten už měla také minulá vláda.

A poznámka poslední. Je jasné, že pokud nebudeme mít schválen zákon o státní službě, tak se nepohneme dál z hlediska schvalování jednotlivých operačních programů. Já si velmi přeji, aby už od jara příštího roku mohli obce, kraje, města, občanská sdružení, podnikatelé žádat o dotace z programů Evropské unie. To je přece důležité pro hospodářský růst, to je důležité pro zaměstnanost. Nejde o to vyčerpat evropské peníze. Často se říká - musíme to zrychlit, abychom vyčerpali peníze. Ale přece důležité je, abychom těmi penězi podpořili hospodářský růst v naší zemi, abychom podpořili zaměstnanost. Když to teď zdržíme, celý ten proces, a operační programy se neschválí ještě na podzim letošního roku, tak přijdeme o celou jednu stavební sezonu v České republice v rámci čerpání evropských fondů. A to bude samozřejmě velká chyba. Proto ten tlak. Ne kvůli Evropské komisi, ale kvůli našim občanům, kvůli našim firmám, kvůli zaměstnanosti, kvůli pracovním místům v České republice. Proto ten tlak české vlády na to, abychom dotáhli jednání s Komisí do konce, abychom měli schválené operační programy a mohly se začít vypisovat výzvy, aby se o ty peníze mohly začít subjekty z České republiky po Novém roce ucházet.

A teď mi řekněte alternativu. Je tady alternativa odkládání? Prodlužování? Tak to ty výzvy zase posuneme? Ztratíme po roce 2014, který už jsme ztratili v čerpání, tak ztratíme i rok 2015? Přijdeme celkem o dva roky? A pak už na konci ty peníze nestihneme vyčerpat? To je alternativa, kterou nabízí opozice? To přece není žádná rozumná alternativa pro naši zemi.

Ano, my jsme připraveni jako vládní koalice jednat, ale nechtějte po nás, abychom zapomněli na ty vážné úkoly, které tady každá vláda má, to znamená zvládnout základní témata čerpání prostředků z Evropské unie tak, aby nedošlo ke zpoždění, tak, aby nedošlo k ohrožení hospodářského růstu v naší zemi. Kvůli tomu je potřeba, aby zákon začal platit 1. ledna příštího roku, a je jedno, co o tom řekl kterýkoliv úředník Evropské komise. Je jedno, co o tom říkal minulý ministr financí Kalousek ve vaší pravicové koaliční vládě. To, co je teď důležité, je budoucnost, a budoucnost z hlediska čerpání prostředků z Evropské unie, protože to je 500 miliard, které mohou jít do investic a které mohou jít do podpory hospodářského růstu.

Děkuji. (Potlesk klubu ČSSD.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Nyní zde mám pět faktických poznámek. První pan poslanec Stanjura, potom pan poslanec Benda.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak, trvalo to dvanáct minut, mohlo to trvat dvě minuty, já zkusím za ty dvě minuty zareagovat alespoň na některé z věcí pana premiéra.

Já chápu, že levicová koaliční vláda řeší podobně vážné problémy, jaké řešila pravicová koaliční vláda, v tom jsme ve shodě. Vy nás ale neposloucháte. My celou dobu říkáme, že naším účelem je přijetí dobrého zákona, ne odklad a nepřijetí toho zákona. To za prvé.

Kdyby váš ministr, který si na chvilku našel práci, Jiří Dienstbier, to napsal pořádně, tak se tady takhle netrápíme, ale tohle dílko je prostě horší, než ten zákon z roku 2002. Mimochodem, my jsme pro něj nehlasovali! My víme, že má horší rozpočtové dopady než to dílko pana Dienstbiera, a naším cílem není, aby platil zákon z roku 2002, pro který jsme nehlasovali. A pan premiér byl tehdy...

Pane předsedo, kdybyste mi zjednal pořádek, mně se pak špatně mluví, když přímo za mnou vyrušují. (Předseda klubu Faltýnek hovořil s ministrem financí Babišem). Děkuji. Mám jenom dvě minuty. (Předsedající: Už se to utišilo samo.) Děkuji.

Pan premiér si hezky odporuje. Za prvé, my již třináct měsíců nevládneme - pořád začíná tím: když jste tady byli vy. V těch posledních osmi letech jsme tady nevládli sedm, ale šest let. Ale řekl: "Vy jste pro to nic neudělali!" - aby za dvě minuty řekl: "Dovolte mi, abych ocitoval Kalouska, vy jste poslali do Sněmovny návrh zákona, a dokonce jste zvažovali mimořádnou schůzi."

Tak co platí? Neudělali jsme nic, nebo jsme zvažovali mimořádnou schůzi? Obojí platit nemůže. Musíte si vybrat. Vy sám a vaše vláda, nebo vláda, ve které jste seděl, jste navrhovali odklad toho zákona z roku 2002, vašeho zákona, pro který vy jste hlasoval a před kterým dnes varujete. A já s vámi v tom souhlasím. Dokonce jste přijal naši argumentaci, a to je moc dobře, opravdu to oceňuji, že ten zákon neděláme kvůli Bruselu, ale kvůli občanům České republiky. V tom jsme ve shodě. My si myslíme, že se to dá stihnout, jenom nesmí Jiří Dienstbier neustále prosazovat to, co tak blbě napsal. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Benda. Stahuje? (Poslanec Benda ruší přihlášku.) Potom tedy fakticky pan poslanec Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, pane předsedo.

Pane premiére, zase. Vy tady něco povídáte, my jsme tady neslyšeli od vás ani od zpracovatele, náhradního zpracovatele - tím je pro mě pan ministr Dienstbier, protože to má dělat skutečně podle mého názoru ministr vnitra, tuto agendu - , tak ani od náhradního zpracovatele jsem slyšel před asi 14 dny v nějakém vystoupení, kterých teď má na desítky či stovky, že do týdne bude známo vyčíslení nákladů této novely zákona. Dodnes tedy nepadlo žádné číslo, pouze politické proklamace, že to je neutrální.

My samozřejmě nechceme, aby vstoupil v platnost zákon od 1. ledna, ten, který je platný, aby vstoupil v účinnost, samozřejmě, tenkrát ty náklady odhadované byly nějaké, ale přece svět se změnil, a od vás žádné číslo nezaznělo. Odmítám, abyste nás tady vydíral nějakou zaměstnaností, myslím si, že když začnete šacovat lidem, kolik mají doma televizí a ledniček, tak zaměstnáte půlku národa, ta druhá všechno zabalí nebo uteče z takovéhle demokracie. Takže já si myslím, že to není na místě.

A my vás vyzýváme k jednání, aby se ten zákon opravil. Takto, jak je, je nesmyslný. Nic víc a nic méně. Já nevím, proč tady emotivně takto vystupujete. Nejste schopni ani říci Sněmovně, a teď se (nesrozumitelné), ani národu, co tedy platí, co Evropská komise nařizuje, co požaduje, vyměňujete si názory přes média, urážíte vlastní členy strany, vzájemně se urážíte, zpochybňujete jejich vystoupení, tak já prostě nevím, co tady chcete nám vykládat.

My vás zveme a vyzýváme vás k jednacímu stolu, aby se ten zákon přepracoval, aby prostě pan Dienstbier tady neprosazoval neustále své ego - doufám, že už je poslední a vy jste ten předposlední, kdo trvá na tomto znění zákona - (Čas, pane kolego.)

Takže prosím, poslední věta. Pan ministr financí říkal, že tuto zemi řídí nemehla. Já se s ním zcela ztotožňuji, jenom se zatím možná ještě pár týdnů budeme lišit v čase.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Další faktická poznámka, pan poslanec Černoch, připraví se pan poslanec Holík.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Tady padly od pana premiéra otázky na finanční náročnost, a já bych se chtěl tedy zeptat, jestli je někdo schopen teď tady u tohoto pultu a mikrofonu říci, kolik to tedy opravdu bude stát peněz, protože tahle ta informace nikde nikdy nezazněla, alespoň já jsem ji nenašel. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Také děkuji. A pan poslanec Holík. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP