(13.00 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Věřím, že naše návrhy, které jsou rozpočtově odpovědné, přitom nijak dramatické, můžete podpořit bez ohledu na to, kdo patří do vznikající koalice nebo opozice, protože minimálně ten jeden návrh, snížit výdaje o 13 mld., není nic, co by kterákoli vláda mohla v zásadě docela jednoduše zařídit.

A zopakuji to, co jsem říkal na rozpočtovém výboru a pan ministr Fischer to už slyšel. Podle mě je naprosto nepřijatelné, aby se ministr financí nezúčastnil jednání rozpočtového výboru. My jsme si ten čas ve středu večer udělali, pan ministr financí si ho prostě neudělal. Ale pro mě je to jednoduché vysvětlení. Kdyby to byla politická vláda, vaše, tak se to určitě nestalo. Takže naše prosba: zkuste tu politickou vládu ustavit co nejrychleji, protože i pro opozici je to dobře, protože budou jasně rozděleny role té odpovědnosti a toho, kdo má kontrolovat vládu. Dneska tady mnozí říkají: rozpočet vypadá, že je to rozpočet nikoho. To prostě není pravda, už jsem to říkal dneska jednou. Kdo ten rozpočet podpoří, přebírá za něj spoluzodpovědnost.

Pokud snížíme výdaje, jsme připraveni základní rámec podpořit a převzít spoluzodpovědnost za ty tři základní ukazatele - celkové příjmy, celkové výdaje a saldo státního rozpočtu. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi klubu ODS. A dokonce nám to i vyšlo s tím časem, takže vyhlašuji přestávku do 14 hodin. První přihlášený po přestávce bude pan poslanec Adolf Beznoska. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP