(14.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Karolína Peake. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karolína Peake: Děkuji vám, vážený pane předsedající. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych krátce zdůvodnila, proč osm poslanců za stranu LIDEM včetně nezařazených poslanců nepodpoří rozpuštění Poslanecké sněmovny a podporuje vznik vlády ODS, TOP 09 a LIDEM pod vedením Miroslavy Němcové.

Je naší povinností situaci po pádu vlády Petra Nečase řešit, hledat politické východisko. Rozpuštění Poslanecké sněmovny považuji za házení flinty do žita dříve, než se vůbec pokusíme jakékoli řešení nalézt. Právě na nalezení politického východiska jsme se v současné situaci zaměřili a hledáme toto politické východisko v rámci existující Poslanecké sněmovny. Vyjádřili jsme jasnou podporu kandidatuře Miroslavy Němcové do funkce předsedkyně vlády. Za stranu LIDEM jsme také stanovili naše jasné programové priority její případné vlády.

Všichni tu mluvili o třech důvodech. Tedy aspoň kolega Kalousek o třech důvodech, proč dnes nechce rozpouštět Sněmovnu, pan Bohuslav Sobotka mluvil naopak o třech důvodech, proč rozpouštět Sněmovnu chce. I my máme své tři důvody pro podporu Miroslavy Němcové a její případné vlády.

Za prvé je to přijetí zákona o úřednících, za druhé přijetí přísnějších pravidel pro financování politických stran včetně dohledového orgánu a za třetí zavedení povinného zveřejňování smluv uzavíraných státem a samosprávami ve veřejném registru smluv. Tedy stále to samé, stále to samé, co říkáme od začátku našeho fungování v Poslanecké sněmovně. Všechny tyto zákony by měly být přijaty do listopadu tohoto roku. Jediná parlamentní stojednička, která nám dala ruku na přijetí těchto návrhů zákonů, jediná vláda, která deklarovala, že si tyto priority vetkne do svého programového prohlášení, je společná vláda bývalé koalice. Jedině tak máme dost hlasů na prosazení těchto programových bodů. My tu nejsme proto, abychom pouze vyhlašovali, že tyto body chceme. My tu nejsme proto, abychom si je pouze dávali do svých volebních programů nebo na naše webové stránky. My jsme tu proto, abychom je prosadili, a proto pro ně hledáme dostatek hlasů. Ten máme nyní zaručen v našich bývalých koaličních partnerech.

Domnívám se, že místo té mlhy slov, kterou tady všichni v reakci na jednotlivé části děje v posledních dnech a týdnech vypouštíme, bychom se měli snažit politickou situaci uklidnit, snížit hladinu emocí a nalézt to nejlepší řešení pro tuto zemi. Vím, že každý si ho v tuto chvíli představujeme jinak. Jde ale v každém případě o hodně. Musíme obhájit koncept parlamentní demokracie, a to ne před prezidentem republiky, ale před občany této země. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Fiala, připraví se pan poslanec Michal Doktor. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážené kolegyně, kolegové, já jsem ráno na tiskové konferenci deklaroval, že podpořím zkrácení volebního období, a že tedy budu hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Dovolte mi krátce politické zamyšlení, proč jsem dospěl k tomuto názoru.

Občané České republiky chtějí mít možnost se vyjádřit k situaci ve své zemi. Každý, kdo neztratil kontakt s lidmi, kteří zde pracují a podnikají, potvrdí, že jejich trpělivost a důvěra je téměř na nule. Ztrácejí důvěru v demokracii a hlavně ztrácejí důvěru v to, že v téhle zemi se dá slušně pracovat a podnikat. Nedávno jsem slyšel výrok jedné mladé dívky, která po studiu vysoké školy odešla, nebo chceme-li, emigrovala do zahraničí. Její výrok zní: Nemám odvahu v téhle zemi něco měnit a nemám povahu tady brečet. Dnes úspěšně pracuje v severské zemi mimo Evropskou unii.

Česká republika je dnes zemí v hluboké ekonomické recesi. Podniky, firmy a podnikatelé padají, ničí je daně, které minulá vláda zvyšovala sadistickým způsobem. Vnitřní poptávku blokují exekuční řízení, která už dávno nejsou jen sociálním problémem, ale jsou také ekonomickým problémem. Značnou část lidí jsme exekucemi vyřadili z aktivní ekonomické činnosti a zatlačili je do pozice nevolníků. Jsme zadlužená země se zadluženými lidmi bez významných zahraničních pohledávek. Lidi obklopuje obludně velký a drahý socialistický stát, který se chystá regulovat a zakazovat kde co, stát, který z podnikatelů dělá příjemce dotací a ze zaměstnanců příjemce dávek. Hlavní zájem tohoto státu je rozdělovat a přerozdělovat. Hlavní zájem politiky je ovládat tohle přerozdělování. Obrovské prostředky se topí v nesmyslných europrojektech. Není divu, že je třeba dalšího zvyšování daní a dalších peněz od lidí.

Ve slavném americkém filmu Patriot hlavní představitel charakterizuje tyranii jako systém, kde občané platí vysoké daně lidem, které neznají, a tyranii považuje za důvod, aby občané hájili svobodu se zbraní v ruce. Naši občané bohužel, nebo dnes bohudík, nemají náturu amerických bojovníků za svobodu a tvůrců moderní demokracie. Ještě doufají ve zbytek smyslu pro realitu v české politice, ale zároveň vědí, že tahle země potřebuje zásadní změnu. Potřebujeme skutečnou demokracii a politickou odpovědnost. Nežeňme občany do kouta a dejme jim příležitost projevit svůj názor ve volbách. Proto podpořím rozpuštění Poslanecké sněmovny, a tím také předčasné volby.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Michal Doktor a připraví se pan poslanec Laudát. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dovolte mi, abych přičinil několik poznámek k návrhu, jehož výslednicí by mělo být předčasné rozpuštění Poslanecké sněmovny, zkrácení volebního období a vypsání nových voleb.

Několikrát v minulosti jsem se pokusil o vyslovení prognózy věcí budoucích. Někdy se týkaly jednotlivců, skupin osob, někdy se týkaly politických stran, jejich schopnosti či neschopnosti dostát závazkům, které daly voličům naší země, jindy se týkaly státu či soustátí.

Rád bych z tohoto místa řekl, že s nelibostí a s jistým rozladěním sleduji dnes některé členy opozice, jak se vyjadřují k osobě Petra Nečase, případně k roli paní Nagyové v současné politické krizi, neb skutečné naplnění role opozice a kontrolních funkcí, které parlament má vůči vládě České republiky, žádá, aby se v takové věci a takto kriticky vyjadřovali v místě a čase příhodném, tedy ne v čase, kdy o takovém jevu píší bulvární plátky a kdejaký provinční pisálek.

Snažím se hrát s otevřenými kartami a myslím si, že mé názory a postoje jsou konzistentní. Proto ani mé rozhodnutí ve věci, která bude hlasována, nemůže být pro nikoho žádné překvapení. Hodnotím pouze fakta a na fakta vás budu také odkazovat.

Bylo to nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana i on sám, kdo ve dnech vrcholících dnem 20. června uvedl - a pokusím se o doslovnou citaci - uvedl opakovaně, a prosím, abyste si tato slova našli: Za situace, kdy jsou uvězněni dva poslanci - někteří používali výraz spárovaní poslanci parlamentu -, považoval bych většinu sto hlasů za dostatečnou - jiní používali výraz respektu hodnou. Znovu odkazuji, že výrazy tohoto typu, takováto ujištění, vrcholila dnem 20. června.

Dne 21. června byl můj hlas a hlas pana poslance Vysloužila stým a stým prvním, kterým disponovala paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová na podpisové listině 101 hlasů pro vládní projekt, který ona reprezentuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP