(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poděkování (s úsměvem). A pak ještě pan poslanec Grospič také s faktickou na dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte, abych vaším prostřednictvím odpověděl svému předřečníkovi, že samozřejmě každá právnická fakulta může učit jiné pojetí práva a jiný základ práva, ale my nemáme ústavní systém založený na tradicích. My jej máme založený na psaném právu, psané Ústavě České republiky, která byla zákonem číslo 1/1993, a to bychom měli respektovat. Já rozumím tomu, že se to někomu nemusí líbit, ale to by především měl být základ ústavnosti.

A pokud tady dnes spekulujeme o legitimitě Poslanecké sněmovny nebo o kroku prezidenta republiky, pak bychom si měli uvědomit jednu věc. Legitimitu tato Poslanecká sněmovna ztratila v momentě, kdy vaše vládní koalice Občanské demokratické strany, TOP 09, Věcí veřejných a posléze platformy LIDEM začala účelově přecházet, zahazovat své mandáty a začala porušovat to, že každý poslanec je sice svéprávný, ale je zvolen za určitou volební stranu a s tou předstupuje před své voliče.

Chtěl bych připomenout jednu věc. Komunistická strana Čech a Moravy navrhovala opakovaně v minulém volebním období, v tomto volebním období, právě onen vázaný mandát. V momentě, kdy se poslanec rozhodne, že nechce být členem určité politické strany, za niž byl zvolen do Poslanecké sněmovny, tak by měl mít možnost na návrh Nejvyššího správního soudu být zbaven tohoto mandátu, anebo tento mandát opustit. To je základ legitimity. V momentě, kdy tady byl popřen, tak ztratila legitimitu i vláda, která se opřela například o hlas poslance, který byl pravomocně odsouzen k trestnému činu, a prohlasovala církevní restituce. Čili po jaké legitimitě voláte? Po legitimitě 101 hlasů? Vždyť vláda potřebuje k získání důvěry prostou většinu z usnášeníschopné Poslanecké sněmovny. (Upozornění na čas.)

Takže tento moment je mimo dnešní diskusi a myslím, že bychom na této schůzi měli vyjádřit svou vůli a odpovědnost k voličům, a to je hlasovat o tom, co jste vy prosadili do Ústavy v roce 2009, to znamená o možnosti usnesení o svém rozpuštění. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já teď nevím, jestli tady mám faktickou pana poslance Cogana? Je to tak, mám to tady správně, není to náhoda. V tom případě tady mám přihlášeného na tabuli pana poslance Cogana. Také faktická, dvě minuty pro pana poslance Cogana, možnost reagovat na probíhající rozpravu.

 

Poslanec Josef Cogan: Děkuji, pane předsedající. Já bych jenom řekl, vázaný mandát byl základním deficitem demokracie za první republiky. Já chápu komunisty, že se jim to nelíbí, protože samozřejmě jim se líbí, když půjdou všichni jako stádo za jedním. Jo, to znamená, jak to bylo za první republiky, že prostě rozhodovalo jenom pět šest předsedů stran. To byl prostě deficit demokracie. Byl to deficit parlamentní demokracie a našeho myšlení.

A jestli tady mluvil o pozitivní úpravě, ano, jsou různé náhledy právní školy. Já osobně se kloním k té přirozenoprávní, protože pozitivní právo, zcela pozitivistický výklad nám ukázal ve své historii, jak to dopadá. Němci, nacisti, měli na všechno zákony, měli sepsané zákony na své postupy. To byla klasická ukázka pozitivního práva, jak se pozitivní právo uplatňuje až ve svém konečném důsledku.

A jak už tady bylo několikrát (nesroz.) například předsedajícím, ano, i ve třicátých letech byla nedůvěra k parlamentním stranám, a proto se hledala nová řešení. A jak to dopadlo, to všichni víme.

A já si myslím, že pokud tady bylo řečeno, že teď tady je otázka obrany parlamentní demokracie, tak opravdu je na stole. Protože vidíme tady jednu věc - jedni napadají státní zástupce, druzí napadají Nejvyšší soud. To, co tady bylo předvedeno předsedajícím, je právě klasická ukázka pochybnosti o právním státu a porušování právního státu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, to byly faktické. Teď se můžeme vrátit k normální řádné rozpravě. Ne, ještě je tu jedna faktická, pan poslanec Vojtěch Filip. Správně, dvě minuty. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, to přece je zcela zřejmá debata o tom, jestli chcete, nebo nechcete využívat přeběhlíky. Přece ten náš návrh na rozdíl od toho návrhu prvorepublikového, ze kterého samozřejmě vychází, říká, kdo je legitimní k podání žaloby a že soudní moc zasáhne do toho, jestli ten mandát bude, nebo nebude vykonávat, protože nezlobte se na mě - kdo z vás by si vzal advokáta, který vás podrazí a bude pracovat proti vám? Protože tak jako tak poslanec je tady na základě zmocnění, které mu dává hlasování občanů jako suveréna, a nehlasuje tedy jen tak podle toho, co si myslí jen on. Je tady poslán tím zmocněním, tím hlasováním ve volbách, k tomu, aby reprezentoval nějaký politický program, ne svůj vlastní program.

Doufám, že se ti poslanci zvolení na kandidátních listinách politických stran, protože článek 5 Ústavy říká, že jde o svobodnou soutěž politických stran, nikoliv jednotlivců, to v Ústavě zatím nemáme, kolega Benda si to jistě také může v Ústavě přečíst, a v tomto ohledu to je to, proč nemá být přeběhlictví, protože to je zrada programu, je to zrada na lidech, na voličích, které podvádíte tím, že tady začnete být sami za sebe, nikoliv za politický program, za který jste byli zvoleni. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď pan poslanec Grospič, který se přihlásil ještě jednou na dvě minuty komentovat průběh rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, já samozřejmě nechci zdržovat tuto určitě pro někoho věcnou diskusi, ale dovolte mi, abych zase prostřednictvím pana předsedajícího reagoval na kolegu Cogana.

Myslím si, že postupovat v současné době politické krize tak, že budeme vyvolávat antikomunistické vášně a nenávist, je právě cesta ze strany pravice, která výrazně nahrává extremismu a má velice blízko právě k fašistickým tendencím, na rozdíl od oprávněných požadavků Komunistické strany Čech a Moravy a našich voličů, kdy zcela určitě legitimně voláme po tom, že parlamentní demokracie bude uhájena tehdy, bude-li skutečným suverénem lid, jak je napsáno v Ústavě České republiky, potažmo tedy volič, a jeho rozhodnutí bude respektováno, a od něj se bude odvíjet legitimita dnešního Parlamentu, nikoliv od přeběhlíků, nikoliv od masírování násilím a zastrašováním veřejnosti. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď se můžeme pustit do rozpravy. Já tady jenom řeknu, že jako prvního pustím mluvit pana poslance Stanjuru, protože jeho písemnou přihlášku tady mám s hodinou 9.55. (Poslanec Paroubek namítá, že svoji přihlášku podal už v týdnu.) Já tady mám přihlášky a jeho přihlášku s tímto časem 9.55 hodin.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Výhoda toho, když posloucháte dvě hodiny projevy, je ta, že můžete na něco reagovat. Než se dostanu k tomu, co jsem chtěl říci, tak bych chtěl zareagovat na pár věcí, které zazněly v debatě.

Pan první místopředseda TOP 09 řekl, že nikdo z členů vlády neprošel parlamentními volbami. Já myslím, že to není pravda. Ministr vnitra nové vlády kandidoval v roce 2010 jako my jako lídr České strany sociálně demokratické v Praze, takže minimálně jeden člen vlády sněmovními volbami v roce 2010 prošel. Pak tam jsou jiní členové, kteří kandidovali v jiných volbách a zvoleni nebyli.

Když jsem poslouchal ty dvě hodiny zejména zástupce opozice, kteří zdůvodňují svůj návrh na rozpuštění Sněmovny, tak používali zejména dva důvody. Za prvé, že koalice ztratila většinu, že nemáme podporu veřejnosti, a za druhé důvod, že premiér Nečas odstoupil, velký skandál, a proto je třeba předčasné volby. Mluvili o tom dokonce i někteří z řad opozice, kteří datují zrod politického života v České republice rokem 2006.

Když už jsme začali debatovat o přeběhlících, tak já do té debaty chci přispět a budu říkat ta samá čísla, která jsem tady už jednou říkal, když mluvíte o tom, když někdo ztratí podporu veřejnosti, zda se má rozpustit Sněmovna, či ne.

Tak regulérní přeběhlík se jmenoval Kott. Byl to bohužel poslanec ODS, který ve volebním období 2002-2006 přeběhl z koalice do opozice, dostal - byl vyloučen z našeho klubu, za opilství, děkuji za připomenutí těch, kteří tu v Poslanecké sněmovně v té době seděli, já jsem tady nebyl - dostal odměnu od tehdejšího ministra zdravotnictví, stal se šéfem středočeské pobočky VZP, což je bezesporu funkce ve veřejné sféře. On tuto svoji loajalitu opravdu dotáhl až do konce, dnes spolu s bývalým ministrem zdravotnictví, který mu tu funkci dal, je ve vazbě pro podezření z korupce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP