(13.20 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Pro ty, kdo nevědí, tak jenom opakuji, že za tři roky této vlády například jenom na právních službách se utratilo půl miliardy korun z peněz daňových poplatníků. Půl miliardy korun! Jestli toto připadá panu premiérovi normální, protože já bohužel nemám dodnes odpověď na svoji interpelaci, kde jsem se ho na to ptala, tak já říkám, že mně to normální nepřipadá a nepřipadá to normální nikomu z občanů!

Těch 150 milionů korun, které policie zabavila, a těch několik desítek kilogramů zlata, to jsou, milé kolegyně, milí kolegové, peníze daňových poplatníků. A teprve uvidíme ještě, v jaké souvislosti tyto peníze, zlato a pánbůh ví co všechno bylo inkasováno. To není tak, že pan Rittig je jakási mafiánská osoba, která tady nemá s českou politikou nic společného, to samé pan Janoušek! Já na to narážím nejenom tady v celostátní politice, ale jsem i komunální zastupitelkou v Praze. A všude se o tom mluví, všude se o tom šeptá, já jsem také dávala trestní oznámení v souvislosti se svým působením v komunální politice, mluví se o tom, že tito pánové jsou napojeni na politiku a bohužel nekradou jenom sami pro sebe. To je realita.

Takže já nebudu tuhle věc dál prodlužovat. Všichni jsme tady o tom už mluvili, kdo asi potřebovali něco říct. Já chci jenom apelovat na ostatní poslance v Poslanecké sněmovně napříč politickým spektrem, protože jsem přesvědčena o tom, že jsou tady slušní lidé, aby zvážili svoje další vyslovení důvěry vládě Petra Nečase a naopak aby uvažovali o tom, zda nezvednout ruku pro nedůvěru vládě, zda nezvednout ruku pro to, aby se rozpustila Poslanecká sněmovna a aby občané mohli ve volbách vyjádřit svoji vůli a změnit politickou reprezentaci, protože tato už důvěru nemá.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď, jestli to správně sleduji, tak z těch, kteří mohou, už je tady jenom pan poslanec Bárta, který se ještě jednou hlásil. Ale ten už netrvá na tom, že by...? (Posl. Bárta váhá.) Nebo trvá? Trvá. Já jenom, jestli ještě někoho jsem nezapomněl, tak už nikoho dalšího z těch, co mohou vystupovat, přihlášeného nemám.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já chápu, že ta debata ztrácí smysl, když je to zase jenom jednosměrný výkřik do tmy, protože na něj žádná reakce nepřichází. Ale přesto situace je natolik vážná, že mi dovolte ještě jednou požádat o několik jednoduchých odpovědí od klíčových představitelů této země.

Za prvé moc prosím, jestli tady je přítomen ministr obrany, tak aby ministr obrany potvrdil, nebo vyvrátil to, co zaznělo na tiskové konferenci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, zda ministr podepsal, či nepodepsal. Je velmi jednoduché a koneckonců asi se to nestalo tak dávno, koneckonců není tam tak dlouho a díky tomu by si takovou jednoznačnou věc mohl pamatovat. Navíc o kvalitách a autoritě pana generála a o jeho profesních kvalitách - tady se opovažuji tvrdit napříč politickým spektrem - zaznívalo oproti jiným mnohem méně pochybností, a proto možná i pro uklidnění celé situace jeho vystoupení by mohlo býti velmi zásadní. A ptám se, proč tady není a proč ministr obrany jako autorita v této oblasti k tomu neřekne své, protože bezesporu pokud Miroslav Kalousek a tato vláda myslí vážně, že je zapotřebí zachraňovat pověst České republiky, tak právě on jako ministr obrany by měl býti první v útoku a tady na zákonodárné půdě k tomu podat základní komentář.

Za druhé mi dovolte v tomto duchu připomenout a poprosit výzvu Věcí veřejných ke svolání komise zabývající se kontrolou Vojenského zpravodajství. Jestliže v tuto chvíli Miroslav Kalousek tady hovořil o tom, že se obává nejenom poškození země, ale možná i účelovosti této věci, opětně podotýkám, že z ústavního hlediska není povolanější orgán než právě tato komise. Jinými slovy řečeno, pokud jeho vypouštění účelových balonků máme brát vážně, tak je zapotřebí naopak neprodleně tuto komisi svolat a právě ony větičky, které tady pan ministr Kalousek vypouštěl, stejně jako pan premiér, by měly býti důsledně vysvětleny a důsledně prezentovány, protože pokud ne, tak naopak pan premiér stejně jako pan ministr financí na tom poškozování země se dál velmi aktivním způsobem podílí. Jestli to myslí vážně pan ministr financí a pan premiér, tak využije ústavní kompetence této konkrétní komise a místo vypouštění těch balonků, místo této blamáže podá konkrétní svědectví a konkrétní teze o stavu věci. Pokud má pravdu, tak tato komise je dobrým převodovým mechanismem pro další kroky Poslanecké sněmovny, která je v tuto chvíli kompetentní k řešení takovéto krizové situace. Pokud je. Pokud je to jenom vypouštění balonků, tak naopak to, z čeho pan premiér a ministr financí obviňuje Policii ČR, tak reálně v mnohem horším duchu naopak tady nám předvádí a naplňují - poškozování zájmů České republiky a českého státu destabilizací ústavního pořádku, který v tomto směru vláda, potažmo ministr financí a premiér naznačují.

Ve stejném duchu a naposledy mi dovolte ještě vznést jednu otázku, jednu prosbu. On by k této věci měl znova asi vystoupit i ministr vnitra, protože jestli pan premiér a jestli pan ministr financí v tomto duchu mají pravdu a jsou tady vypouštěny tyto balonky, tak zcela jednoznačně nepatří do úst ministra financí, ale patří do úst ministra vnitra, který je odpovědný za politické řízení celého resortu Ministerstva vnitra. Já ho tady nevidím a neslyšel jsem od něj v tomto směru jakékoliv pochybnosti. Naopak. Já bych skoro řekl, že to, co tady říká pan ministr financí, je zcela v rozporu s tím, co nám tady včera tvrdil pan ministr vnitra, který v zásadě velmi bagatelizoval a omezil ten základní komentář k této situaci.

Pokud nicméně pan ministr financí má jasnou představu o tom, že se tady splétají tři nezávislé kauzy dohromady, tak podotýkám, že to samo o sobě je zcela jednoznačná destabilizace ústavního pořádku, protože pan ministr financí nemá mít k žádné takovéto informaci žádnou kompetenci, aby takovou věc věděl!

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk VV.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď se hlásí o slovo poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali okruh řečníků, kteří mají možnost vystoupit s přednostním právem, domnívám se, že není možné, abychom v této závažné situaci pokračovali v projednávání běžných bodů Poslanecké sněmovny, a i vzhledem k tomu, že by měl být vytvořen čas na to, aby vládní strany dostatečně reflektovaly vážnost situace, aby bylo možné uskutečnit jednání mezi jednotlivými politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně, chci navrhnout procedurální návrh, aby schůze Poslanecké sněmovny byla přerušena, a to do úterka 14 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Já vás tedy tady odhlašuji, protože je návrh vás odhlásit. Takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili. Zazněl tedy návrh na odročení sněmovny nebo přerušení sněmovny, aby pokračovala ve 14 hodin v úterý. Takže to je návrh, o kterém nechám neprodleně hlasovat. Jenom vás ještě volám do sněmovny, abyste se dostavili, abychom rozhodli o tomto návrhu. Návrh, který přednesl tedy pan poslanec Bohuslav Sobotka a ve kterém navrhuje, aby sněmovna byla přerušena do 14 hodin v úterý příštího týdne. (O slovo se ještě hlásí posl. Šlégr.) Potom, až po hlasování. Dobře.

 

Vážení kolegové, myslím, že jsme všichni shromáždění a můžeme hlasovat návrh pana poslance Sobotky na přerušení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušit sněmovnu do 14 hodin - příští týden - úterý, hlasuje pro, zvedá ruku, stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 53, přihlášeno 158, pro hlasovalo 153, proti 4. To bylo tedy přijato.

 

Ale prosím ještě o trpělivost! (V sále je velký hluk.) Dovolte, abych požádal pana poslance Šlégra, který se hlásí a jehož přihlášení jsem zaregistroval ještě před hlasováním. Takže já mu nechávám ještě prostor. Chci, aby vystoupil. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Prosím o trpělivost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP