(13.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Jak jsem již uvedl, zákon během připomínkového řízení doznal poměrně rozsáhlých změn. Chci věřit, že to budou změny k lepšímu. Jde o zákon, který má řešit oblast podnikání, které je v podmínkách České republiky bohužel zatím spíše okrajové. I proto je pro posílení důvěry našich občanů v kolektivní investování důležité připravit takový zákon, na kterém bude panovat celospolečenský konsensus a který učiní naši zem atraktivní pro investování a také pro zřízení sídel velkých zahraničních investičních společností. Aspoň tohle, jak jsem pochopil i vyjádření některých vysokých úředníků a možná i některých činitelů vlády, pokud si dobře vzpomínám, je jedním ze záměrů, proč tento zákon vlastně v tomto pojetí vzniká.

Musím znovu zopakovat, že ve své podobě, ve své nynější podobě, je předložený návrh velmi komplikovaný. Domnívám se, že je zapotřebí změn i úprav, kterými tento návrh zákona od dubna minulého roku, kdy byl předložen odborné veřejnosti, kterými prošel, těmi změnami a úpravami, znovu důkladně projednat, a to se všemi zúčastněnými. Obávám se, že na to asi v tuto chvíli není čas. Předpokládám, že Ministerstvo financí bude trvat na projednávání tak, aby tento zákon mohl platit v onom termínu, tedy 1. července. Nedělám si iluze, že by nějaké mé pozměňovací návrhy mohly být akceptovány, a proto vyjádřím svůj názor, negativní názor, hlasováním. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a teď se hlásí do rozpravy pan ministr Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jsem si problému s účinností vědom, pane poslanče, a tam, kde to jenom trochu jde, má kvalita přednost před rychlostí. Takže já jsem v tomto smyslu požádal pana zpravodaje a dohodli jsme se, že v rámci podrobné rozpravy načte pozměňující návrh, týkající se účinnosti. To za prvé.

Za druhé, k polemice o pojmové přesnosti se vyjádřím nad vašimi pozměňujícími návrhy. Nejsem si plně vědom jejich textu, ale ve třetím čtení tak učiním.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě stále probíhá obecná rozprava. Vypadá to, že už do ní se nebude hlásit nikdo, takže můžeme zřejmě obecnou rozpravu ukončit. A já bych tedy zahájil rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan poslanec Jirout.

 

Poslanec Radim Jirout: Já bych do podrobné rozpravy měl tři body. Za prvé stahuji pozměňující návrh pod číslem 6144, neb je obsažen v usnesení rozpočtového výboru. Dále bych se chtěl přihlásit k pozměňujícímu návrhu pod číslem 6594. Dále bych chtěl přednést již zmíněný pozměňující návrh, který se týká účinnosti, to znamená, že dosavadní § 677 nově zní: Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a je tady ještě nějaký další návrh, který by měl zaznít v podrobné rozpravě? Není, to bude všechno. Takže podrobnou rozpravu tím pádem ukončíme. Jsme ve druhém čtení,to znamená, že jsme se zřejmě vypořádali se vším, co jsme mohli v této fázi, takže já ukončím projednávání bodu č. 20, tisku 896.

 

Beru tady tisk

 

21.
Vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona
o investičních společnostech a investičních fondech a s přijetím přímo
použitelného předpisu Evropské unie upravujícího vypořádání některých derivátů
/sněmovní tisk 897/ - druhé čtení

Prosím, ještě k tomu ministr financí. Máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. I v tomto případě dochází poměrně k rozsáhlé ingerenci do souvisejících právních norem. Tedy i tady je nezbytný změnový zákon, o jehož schválení si dovoluji požádat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Tedy k tisku 897/1 požádám pana poslance Radima Jirouta, jestli může něco poznamenat.

 

Poslanec Radim Jirout: Vážené kolegyně, vážení kolegové, rozpočtový výbor projednal tuto materii na své 46. schůzi dne 17. dubna 2013 a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby schválila ve znění pozměňujících návrhů, tak jak byly projednány rozpočtovým výborem.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se v této chvíli nehlásí nikdo, obecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan poslanec Jirout.

 

Poslanec Radim Jirout: Do podrobné rozpravy bych měl dva body. Za prvé stahuji pozměňující návrh pod číslem 6145, neb již body, které jsou v tomto pozměňujícím návrhu obsaženy, jsou v usnesení rozpočtového výboru. Dále bych zde přednesl pozměňující návrh, který se týká účinnosti. Tedy dosavadní čl. 34 účinnost nově zní: Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Ještě někdo do podrobné? Není nikdo další do podrobné, takže podrobnou rozpravu končím a vlastně končím i celé projednávání tohoto druhého čtení.

 

Další bod je

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění
následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 716/ - druhé čtení

Ministr financí uvede i tento text. Zase je to druhé čtení, jako všechny ostatní. Takže tedy žádám pana ministra, aby uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Pouze připomenu, že se jedná o v podstatě technickou normu, která umožní zbytkové prostředky na účtu malé privatizace zapojit do příjmů státního rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Požádám pana poslance Josefa Cogana k tisku 716/1.

 

Poslanec Josef Cogan: Tento tisk projednal rozpočtový výbor na své schůzi, zaujal k němu stanovisko a usnesení, a toto usnesení je, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů, schválila bez připomínek. Zároveň výbor zmocnil zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji a otevírám obecnou rozpravu k tomuto, majetkové křivdy tedy jsou na programu v této chvíli. Hlásí se pan poslanec Břetislav Petr, takže k návrhu zákona č. 403, o zmírnění následků některých majetkových křivd, probíhá obecná rozprava. Prosím, pan poslanec Břetislav Petr má slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Děkuji, pane předsedající. K tomu zákonu je třeba říci několik slov.

Za prvé, nyní je možno naprosto souhlasit s tím, aby doposud nefunkční prostředky ve výši asi 180 milionů korun byly převedeny do fondu Ministerstva financí a mohly tak sloužit k zalátání některých menších děr v rozpočtu. Ovšem je tady ještě jedna záležitost, která tak nějak z dikce toho zákona uniká. V důvodové zprávě je totiž málo postřehnutelná věta, v níž je uvedeno, že agenda spojená se zákonem 403/1990 již pomalu končí. Otázka je, co je to termín, že něco pomalu končí.

Schází údaj, kolik z křivd, které byly způsobeny komunistickým režimem v období let 1955-1959, doposud nebylo odčiněno, pro neschopnost soudů rozhodnout o odvoláních majitelů, kterým byl odebrán majetek. To odebrání majetku nebylo na základě zákona, ale vládního nařízení a prováděly ho okresní národní výbory. Byl odebrán majetek zhruba asi 80 tisícům lidí, přičemž se jednalo především o drobnější provozovny, jako byly dílny, restaurace, hotely, domy. Pozemek pod těmito nemovitostmi byl přesunut do takzvaného socialistického vlastnictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP