(12.00 hodin)
(pokračuje Babák)

Tyto modely, které jsou však zahrnovány pod obecnou definici bezpilotních prostředků, jsou i modely letadel větších rozměrů nad 25 kg, které mohou za jistých okolností představovat bezpečnostní riziko. Proto se zavádí vymezení podle jejich nejvyšší vzletové hmotnosti. Hodnota 25 kg je v souladu s definicí maximální vzletové hmotnosti pro modely letadel v soutěžních pravidlech Mezinárodní letecké federace - FAI, leteckomodelářské organizace CIAM FAI.

K bodu 2. Obdobné vynětí modelů letadel z působnosti regulace obsahuje i zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, kde je použita celková hodnota 20 kg. K jejímu vnesení došlo bohužel bez konzultace dopadů s dotyčnými subjekty. Následná aplikace praxe ukázala, že zvolená hodnota způsobuje praktické komplikace a překážky zejména v oblasti leteckého modelářství, leteckomodelářských mezinárodních aktivit, společného soutěžení a pořádání mezinárodních soutěží, mistrovství světa, ale i v rámci Evropské unie. Z tohoto důvodu navrhujeme zvýšení této hodnoty shodně s evropským a světovým standardem, Mezinárodní leteckou federací - FAI, tedy na 25 kg.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím o další přihlášku do obecné rozpravy. Není žádná, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní se hlásí pan poslanec Václav Cempírek. Prosím.

 

Poslanec Václav Cempírek: Dobrý den, vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. Seznámím vás jenom velmi stručně s pozměňovacím návrhem, který je v systému pod pořadovým číslem 6631 a precizuje načítaný závěr z hospodářského výboru, kdy se zařazuje do § 1 odst. 2 bod e). Ten pozměňovací návrh, jak jsem říkal, precizuje závěr hospodářského výboru a byl projednán s Ministerstvem dopravy. Týká se těch modelů letadel, o kterých zde předřečníci hovořili. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Cempírkovi. Hlásí se prosím ještě někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Babák? Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji, paní předsedající. Jen se chci technicky přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem již okomentoval, který je zaevidovaný pod číslem 6582. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ještě nějaká přihláška do podrobné rozpravy? Není žádná. Končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení sněmovního tisku 874. Končím projednávání bodu 33. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 36. Jde o

 

36.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování
střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona
č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních),
ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních
poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 891/ - druhé čtení

Pana ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu požádám, aby také tento návrh z pověření vlády uvedl.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně a poslanci, dovolte mi uvést tento vládní návrh zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických výrobků.

V prvním čtení návrhu zákona už bylo řečeno a následně při jednání v hospodářském výboru bylo vysvětleno, že smyslem této právní úpravy je vytvoření základních podmínek pro zacházení s některými pyrotechnickými výrobky tak, aby například riziko ohrožení života, zdraví a majetku bylo minimální. Ty pyrotechnické výrobky se budou muset skladovat a prodávat v souladu s bezpečnostním označením na pyrotechnickém výrobku a návodem k použití. K zákonu bude vydáno nařízení vlády, kterým se stanoví způsob skladování a množství pyrotechnických výrobků, které lze umístit ve skladu nebo v provozovně. Navrhuje se, aby kontrolou pro zacházení s pyrotechnickými výrobky byla pověřena Česká obchodní inspekce.

Předkládaným návrhem se zabýval na 41. schůzi hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu. Na této schůzi nebyly uplatněny žádné pozměňovací návrhy. Hospodářský výbor svým usnesením č. 248 doporučil schválit tento sněmovní tisk ve znění, který byl předložen vládním návrhem zákona, a proto si také já dovoluji vás požádat o podporu předkládaného návrhu zákona.

Datum nabytí účinnosti tohoto zákona je stanoveno 15. dnem ode dne jeho vyhlášení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 891/1. Slovo dostává zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Pavel Hojda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, děkuji. Hospodářský výbor, tak jak řekl pan ministr, se zabýval návrhem na své 41. schůzi a přijal usnesení k tisku 891. Usnesení má číslo 248, kde doporučuje Poslanecké sněmovně schválit sněmovní tisk 891 tak, jak byl předložen do Poslanecké sněmovny. Následuje zmocnění pro zpravodaje, aby případně provedl legislativně technické úpravy, které by vyplynuly z pozdějšího projednání. To je vše.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Žádné písemné přihlášky do ní nemám a nehlásí se ani nikdo z místa, proto končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Táži se, zda se do ní někdo chce přihlásit. Nehlásí se nikdo, končím rozpravu podrobnou a končím druhé čtení sněmovního tisku 891, končím tedy projednávání bodu číslo 36. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 18. Je to

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb.,
o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících
zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 887/ - druhé čtení

Tento návrh z pověření vlády uvede ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobré poledne, paní poslankyně, páni poslanci. Dovolte mi, abych jenom velmi stručně zopakoval, o čem návrh předkládaného zákona do druhého čtení je.

Jedná se o adaptaci zákona o ochraně veřejného zdraví na nařízení Evropské unie, které se týká kosmetických prostředků, potravinového práva a hygieny potravin. Doplňuje se povinnost provozovatelů potravinářských podniků a výrobců a dovozců předmětů určených pro styk s potravinami hradit náklady dodatečného státního zdravotního dozoru. Dále se touto novelou do zákona transponuje směrnice Evropské unie, a to směrnice, která se týká prevence poranění ostrými předměty. Transponuje se rovněž směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí biologickým činitelům při práci. Kromě těchto zákonných věcí z evropského práva se upravuje již v dříve transponovaném textu termín varování před koupáním, který bude nahrazen výlučně zákazem koupání, tak jak to Evropská směrnice umožňuje.

Upravují se některé parametry jakosti vody určené pro lidskou spotřebu a v případě, kdy jsou dočasně povoleny mírnější hygienické limity, se upravuje povinnost provozovatelů zajistit zásobování pitnou vodou. Rovněž se upravuje v oblasti stravovacích provozoven přítomnost lidí s asistenčními psy.

Návrh zákona prošel zemědělským výborem a zdravotním výborem Poslanecké sněmovny a byl doporučen k dalšímu legislativnímu procesu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP