(11.30 hodin)
(pokračuje Nedvědová)

Proč tedy opět řešíme další příspěvky církvím, opravdu nechápu. Domnívám se, že způsobem, navrhovaným v citovaném ustanovení, by tedy mohly dostat církve další možnost čerpat peníze ze státního rozpočtu pro své vlastní potřeby, přičemž nejde o činnost charitativní, která je uvedena v uvedeném ustanovení samostatně.

Za těchto podmínek skutečně návrh nemůžeme podpořit. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dalším přihlášeným je pan poslanec Viktor Paggio a poté pan místopředseda sněmovny Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Viktor Paggio: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych zde rád uvedl již dříve avizovaný návrh na zkrácení lhůty k projednávání tohoto zákona na 30 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan místopředseda Jiří Pospíšil má slovo.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Paní předsedkyně, dámy a pánové, já budu velmi stručný. Mě k mému vystoupení vyprovokovalo vystoupení dvou mých předřečníků. Plně respektuji jejich politický postoj k občanskému zákoníku, ale je třeba tady říci fakta. A ta jsou taková, že v tuto chvíli vláda přesně v daných termínech posílá doprovodnou legislativu do Poslanecké sněmovny, tedy nejsme v žádném zpoždění s přípravou a projednáváním doprovodné legislativy, běží to přesně podle plánu. Stejně tak Ministerstvo spravedlnosti, a za to je třeba poděkovat panu ministrovi, zvládá veškeré doprovodné akce v podobě školení soudců, přípravy dvou komentářů atd., proces přípravy na nový občanský zákoník tedy v tuto chvíli běží bez jakýchkoli problémů a my bychom se měli snažit podle mého názoru všichni dokončit doprovodnou legislativu tak, aby žádné problémy nenastaly, protože nikdo z nás, a předpokládám, ani opoziční poslanci, si nepřeje, aby zde nějaký kolaps nebo něco takového nastalo.

Snažím se komunikovat s odbornou veřejností. Zrovna včera jsem měl setkání s některými soudci, kteří zpočátku byli odpůrci nové kodifikace, a mohu vám odpovědně říci, že dneska už všichni počítají s tím, že ten zákoník bude účinný, a všichni se na to výrazně připravují. To znamená, dnes už i odborní odpůrci respektují fakt, že zde bude nová právní úprava, a víceméně celá, řekněme, odborná sféra se připravuje na to, aby občanský zákoník mohl být od 1. ledna aplikovaný.

Takže prosím, přistupujme k tomu nyní taky takto odpovědně a udělejme vše proto, aby respondenti, ti, co budou aplikovat doprovodnou právní úpravu, zvláště soudci, získali informace o tom, jak bude vypadat doprovodná úprava, co nejdříve.

Proto já tady podporuji snahu Ministerstva spravedlnosti zkrátit lhůty k projednávání, tak aby opravdu veřejnost co nejdříve věděla, jak bude vypadat doprovodná legislativa. Zkracování lhůt se dělá zde hlavně proto, aby odborná veřejnost včas mohla nastudovat právě onu doprovodnou legislativu.

Takže důležitá informace: Vše běží podle plánu, a tedy 1. ledna občanský zákoník a doprovodná legislativa může být bez problémů spuštěna. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Chvojka se hlásí ještě o slovo. Faktická poznámka? Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Budu se opakovat, jenom to, co říkám vždycky, jak jsem říkal, když se projednávají nějaké zákony související s novým občanským zákoníkem. My si stále myslíme, tím myslím ČSSD, že občanský zákoník není ještě připraven na to, aby byl účinný. Na rozdíl od pana exministra znám spoustu odborníků, soudců, právníků, advokátů, zaměstnanců veřejné správy, kteří připraveni nejsou, ač by chtěli, a myslím si, že za to může i ministerstvo, že nejsou připraveni tak, jak by chtěli.

Vidím rozpor v tom, co říkal pan místopředseda Pospíšil. Říká, že vše běží podle plánu, a zároveň tady žádá o zkrácení lhůty na projednání ve výboru, protože by se s tím měla veřejnost seznámit co nejrychleji, resp. adresáti těch norem a ti, kdo je budou aplikovat. To prostě není to, že to běží podle plánu. To je nějaké zpoždění, protože kdyby to běželo podle plánu, tak ty lhůty budou řádné dle jednacího řádu, a ne že se tady bude žádat o zkracování a o nějaké urychlené řízení.

Takže opakuji ještě jednou, ČSSD považuje přípravu na účinnost nového občanského zákoníku za nedostatečnou, za špatnou, a myslím si, že bychom stále měli mluvit o tom, že občanský zákoník by se měl minimálně, jeho účinnost, odložit o rok, nejlépe o dva. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě pan místopředseda Pospíšil. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Opravdu pouze faktickou poznámku. Pane poslanče prostřednictvím paní předsedkyně, již tedy ta informace o tom, že půl roku před účinností chcete stále ještě odložit účinnost a vytvořit naprostý stav nejistoty, říkat dneska soudcům, firmám, které platí obrovské peníze za školení, autorům komentářů a všem, kteří rok a půl intenzivně pracují na tom, aby nový občanský zákoník mohl být účinný. Vy tuto jejich práci a náklady svými větami o odložení účinnosti výrazně devalvujete. Pokud jste účinnost chtěli odložit, už jste to měli navrhnout a případně na půdě parlamentu prosadit. Ta doba už je pryč a prosím, chovejme se, pane poslanče prostřednictvím paní předsedkyně, trošku státotvorně. Je půl roku do účinnosti a odložení občanského zákoníku v tuto chvíli by způsobilo obrovské problémy. A na tom se shodují i ti, co si novou právní úpravu nepřáli. Zeptejte se těch, prostřednictvím paní předsedkyně, kteří nechtěli občanský zákoník, jestli chtějí v listopadu tohoto roku zjišťovat, že ten zákon bude odkládán. Nikoho takového jsem, pane poslanče, nepotkal.

Takže prosím, pojďme teď udělat vše proto, abychom minimalizovali problémy pro veřejnost s aplikací nové právní úpravy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Chvojka s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jan Chvojka: Je zajímavé, že když pan bývalý ministr mluví o novém občanském zákoníku, že nejvíc a skoro vždycky mluví o autorech komentářů. Ano, určitě to bude velmi dobrý byznys. Autoři komentářů se jistě těší na to, až ty komentáře vyjdou a budou stát několik tisíc korun, a myslím, že dostanou velmi zaplaceno za to.

Nicméně to není o občanském zákoníku, ano? Ten je platný někdy od června 2011, pokud si to pamatuji, ale je to právě o těch zákonech, které s občanským zákoníkem velmi úzce souvisí. A pokud jste tady, pane místopředsedo, byl na minulé schůzi, tak víte, že v ústavněprávním výboru bude teprve na konci května projednáván zákon, který novelizuje doprovodné zákony k občanskému zákoníku, novelizuje nějakých 70 zákonů. Pokud to vezmu dle standardních lhůt, tak na konci května možná tento tisk bude projednán v ústavněprávním výboru - opakuji, že má asi 1 300 stran, takže jsem na to velmi zvědavý. Já se skoro obávám, že projednán v ústavněprávním výboru nebude, a pokud by byl teoreticky projednán, tak účinnost, protože nevíme, jak se k tomu postaví Senát, která by měla být od 1. ledna, tak legisvakanční lhůta mezi platností a účinností bude nějaký měsíc a půl. Já si myslím, že to není seriózní jednání, že to není seriózní postup. Měsíc a půl před účinností nového občanského zákoníku dokončovat finalizaci doprovodných zákonů a zákonů, které s občanským zákoníkem úzce souvisí, je neseriózní a neférové. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásí se někdo ještě do obecné rozpravy? Nehlásí se nikdo. Končím - pan místopředseda Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já jsem jenom ožil, když jsem slyšel vystoupení pana místopředsedy Pospíšila, tu výzvu, abychom se chovali státotvorně. Přiznám se, že mě to velmi pobavilo po tom, co jsme tady před chvilkou schválili tu velmi pokryteckou a kuriózní normu pana ministra Blažka o odpouštění soudních poplatků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP