(12.00 hodin)
(pokračuje Konečná)

"Dovolte mi, abych této chvíle využil k výzvě, jíž se obracím zejména na politiky. Snad přispěje k naplnění letitého přání studentů 17. listopadu 1939, tedy k obnově státního svátku Mezinárodní den studentstva. V československém kalendáři byl tento den státním svátkem. V roce 1990 byl však pojmenován na Den boje studentů za svobodu a demokracii a o devět let později, den před jeho 60. výročím, byl nově uveden mezi státní svátky coby Den boje za svobodu a demokracii. Také v důsledku toho se z povědomí veřejnosti, a to zejména mladé, znalosti o 17. listopadu 1939 vytrácejí, a tím bohužel i jeho význam. Jediný mezinárodní svátek mající původ v českých zemích byl právě přejmenován u nás.

Před jednácti lety Ing. Josef Jíra, jeden ze studentů 17. listopadu 1939, poslal ústavním činitelům, prezidentu České republiky, předsedům vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky dopis s návrhem uzákonit 17. listopad jako významný den - Mezinárodní den studentstva. Dosud bez odezvy. Jedenáct let na něj čeká. Na tomto místě připomínám, že 17. listopad coby Mezinárodní den studentstva byl vyhlášen 17. listopadu 1941 v Londýně na manifestačním shromáždění delegátů studentů 26 národů světa. Chtěli tím vyjádřit - cituji - hlubokou úctu popraveným a uvězněným československým studentům, kteří první v Evropě dali podnět k masovému odporu proti nacistickým okupantům na podzim roku 1939, jak se píše v prohlášení spojeneckých studentů.

Vážení ústavní činitelé, jménem Českého svazu bojovníků za svobodu obracím se na vás: pomozte z titulu svých funkcí k obnově státního svátku Mezinárodního dne studentstva, pomozte k oživení jeho odkazu, jejž v posledních dvaceti letech překrývá 17. listopad 1989. Přitom nebýt studentů 17. listopadu 1939, nebylo by ani vystoupení studentů roku 1989. Naše společnost to aktérům z roku 1939 prostě dluží. A doufám, že hrstka zbývajících pamětníků se toho dožije." Konec citátu.

Vážení kolegové, projednávaný sněmovní tisk 873 navrhuje zařadit k dosavadním významným dnům 16. leden jako připomínku památky studenta Jana Palacha. Současné připojení označení Mezinárodního den studentstva k 17. listopadu je proto podle mne vhodnou příležitostí k proklamaci toho, jaké hodnoty naše společnost vyznává a jak si váží těch, kteří pro jejich realizaci obětovali svůj život a přispěli tak k budování občanské společnosti.

Děkuji vám ještě jednou za to, že zvážíte podporu mého pozměňovacího návrhu. Nebude to podpora pro můj pozměňovací návrh. Bude to podpora lidem, kteří obětovali své životy a bojovali za to, abychom my dnes tady mohli sedět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Vlasta Bohdalová je další přihlášená do rozpravy ve třetím čtení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobrý den. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych chtěla připomenout, že k tomuto návrhu byl připojen i pozměňovací návrh, který jsem navrhla já a školský výbor ho schválil. Je to pozměňovací návrh, kdy 28. březen by měl být významný den. Je to den narození Jana Amose Komenského. Přimělo mě k tomu to, že minulý rok se oslavilo 420 let od narození tohoto velikého pedagoga a filozofa a já jsem si našla na internetu, jak mohutně se oslavovalo různými konferencemi, kulatými stoly toto výročí v Dánsku, Švédsku, Holandsku, a přišlo mi líto, že v zemi, odkud pochází a pro kterou tolik udělal, nemá ani významný den. To mě vedlo k tomu návrhu, abych to dala jako pozměňovací návrh, a velice vás prosím, abyste tento návrh podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je poslední přihláška, kterou mám do rozpravy. Hlásí se paní navrhovatelka, paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jako zástupkyně předkladatelů si velice cením skutečnosti, že se předkládaná novela dostala do třetího čtení. Předkládaná novela je především symbolickým aktem, historickým mementem. Ačkoliv jsme si museli v první a v druhém čtení vyslechnout rozličné interpretace činu Jana Palacha, jsem přesvědčená, že význam je všem demokraticky smýšlejícím občanům znám, a já pevně věřím, že bez problému projde i v Senátu a bude schválen s navrhovanou účinností, tedy k 11. srpnu 2013, což představuje 65. výročí narození Jana Palacha.

Nemám sebemenší problém připojit se svým souhlasným stanoviskem k návrhu paní poslankyně Bohdalové, protože skutečně osobnost Jana Amose Komenského je velikou osobností našich dějin a i na mě se obracela celá řada jak institucí, tak pedagogických pracovníků, abych tento návrh akceptovala, stejně tak, jak to učinil školský výbor.

Ještě jednou děkuji, že jsme došli až sem. Děkuji vám všem, kteří jste přinášeli připomínky, které byly na úrovni a měly nějakou vypovídací historickou hodnotu. Děkuji za tu diskusi a jsem velmi ráda za to, že jsem mohla dotáhnout tento zákon až do třetího čtení. A věřím, že i Senát jej odsouhlasí a bude tento návrh akceptovat. Ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že můžeme ukončit rozpravu. Zagongujeme. Pokud se nikdo nehlásí, tak už jsme vlastně slyšeli závěrečné slovo zástupce navrhovatele. Pokud už nikdo nechce vystoupit, ani pan zpravodaj, se závěrečným slovem, v tom případě bych požádal paní poslankyni Černochovou, aby nám sdělila, jakým způsobem se vypořádáme s těmi návrhy. - Pardon. Pan poslanec Jirků, kdyby nám sdělil, jakým způsobem se vypořádáme s pozměňovacími návrhy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Jirků: Dobrý den, pane předsedající. Dámy a pánové, je před námi hlasování, kterému předcházela poměrně rozsáhlá diskuse, byť předpokládám, že se diskuse nepromítne negativně do tohoto hlasování.

Návrh na zamítnutí podán ve druhém čtení nebyl. Máme tady pozměňovací návrhy jednak z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. To je ten návrh, který zde máme jako A. Potom máme pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení. To jsou jednak dva pozměňovací návrhy, nebo spíš jeden ve variantě A a B od pana poslance Šincla, a potom máme poslanecký pozměňovací návrh paní kolegyně Konečné. V tomto pořadí bychom je hlasovali. Pokud by prošla varianta A pana poslance Šincla, tak varianta B téhož pana poslance je nehlasovatelná.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se zeptám, jestli někdo chce postupovat jinak. Jestli je jiný návrh na proceduru, která tu byla přečtena. Pokud ne, tak můžeme to udělat tak, jak jste řekl. Budeme postupovat tak, jak jste navrhl. Navrhuji pustit se do hlasování. Já se budu ptát vždycky na názor. Začněme tak, jak jste to přednášel.

 

Poslanec Ladislav Jirků: První hlasování se týká pozměňovacího návrh z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který si osvojil návrh paní poslankyně Bohdalové. Můj názor je kladný.***




Přihlásit/registrovat se do ISP