(11.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, nyní pan kolega Sobotka s přednostním právem.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegové a kolegyně, já bych chtěl navázat na svého předřečníka, pana poslance Johna.

Ono je to s tou odpovědností Poslanecké sněmovny trošku komplikovanější a nemyslím si, že je možné na Poslaneckou sněmovnu uplatňovat princip kolektivní viny. Chci to demonstrovat právě na příkladu loterijního zákona, problematiky loterií, která je tady dnes také často citována.

Před volbami v roce 2010 byl touto Poslaneckou sněmovnou přijat zákon, který reguloval loterie a který svěřil pravomoc obcím, aby mohly regulovat hazard na svém území. Poslanecká sněmovna tehdy splnila svoji roli, novela byla schválena i Senátem a těsně před volbami v roce 2010 tu novelu vetoval prezident republiky Václav Klaus. A vetoval ji ve chvíli, kdy už Poslanecká sněmovna byla rozpuštěna a nemohla veto prezidenta republiky přehlasovat. Čili v tom jedinečném okamžiku mohl prezident republiky Václav Klaus rozhodnout o tom, jestli bude platit přísnější regulace loterií, nebo ne. On tehdy využil této situace k tomu, aby novelu vetoval, a tím pádem se debata o regulaci hazardu přesunula až do tohoto volebního období, do období po volbách v roce 2010, a obce svoji pravomoc dostaly zhruba o dva roky později, než ji měly dostat. Takže i v tomto případě podle mého názoru by bylo možné obviňovat Poslaneckou sněmovnu, že regulaci nepřijala dříve, ale ona se o to pokusila a narazila na veto prezidenta republiky, které už pak neměla žádnou šanci přehlasovat.

Já myslím, že podobné je to i v oblasti fotovoltaiky. Poslanecká sněmovna tady není od toho, aby sledovala množství přihlášek nových fotovoltaických elektráren na Energetickém regulačním úřadu. Vláda má nástroje k tomu, aby měla dostatek informací o vývoji na energetickém trhu. Tohle není možné svalovat na Poslaneckou sněmovnu.

A já tomu rozumím, že investigativní novináři mají často více informací, než máme my tady v Poslanecké sněmovně, ale určitě by mohly informace, které získala média, přispět k tomu, aby tato naše komise fungovala efektivněji, aby se nezabývala věcmi, které už jsou zřejmé, ale naopak se mohla soustředit na témata, která jasná nejsou. A jedním z témat, které vůbec není jasné, je, co se vlastně dělo uvnitř Energetického regulačního úřadu a jestli Energetický regulační úřad na základě tehdejší legislativy mohl, nebo nemohl reagovat jinak.

A co už vůbec není zřejmé, je i to, co tady zmínil pan poslanec John, a to je, kdo se skrýval za oněmi anonymními fotovoltaickými projekty a kdo se skrýval za tím velkým obchodem, který zrealizoval ČEZ, když si skrze společnost Amun.Re pořídil na klíč významné kapacity v oblasti výroby elektřiny ze solárních zdrojů. Já si myslím, že ČEZ je společnost, která je většinově ovládána státem, a i tato společnost by měla kooperovat s vyšetřovací komisí a měla by jí poskytnout data, která by umožnila maximálně rozkrýt celou operaci Amun.Re.

I proto se domnívám, že má smysl, abychom vyšetřovací komisi zřídili. Samozřejmě ona nemůže suplovat práci investigativních novinářů, ale může ji podle mého názoru výrazným a význačným způsobem doplnit. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já navrhnu dnes vypustit body 3 a 4 a přeřadit je na příští schůzi.

Současně bych jménem klubu ODS a klubu TOP 09 a Starostové vetoval všechny návrhy na zařazení nových bodů, kterým jsme se tady přes hodinu a čtvrt zcela zbytečně podle mého názoru věnovali. Samozřejmě ne těch bodů, které se navrhovaly předřadit, to samozřejmě vetovat nemohu, ale všech těch nových nápadů, které nám sem byly dnes v povelikonoční atmosféře, kdy zřejmě někteří měli čas vymýšlet, doneseny.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Protože to tu nebylo řečeno jasně, chtěl bych tady zrekapitulovat, k čemu došlo.

Rozumím tomu tedy tak, že poslanecké kluby ODS a poslanecký klub TOP 09 vetovaly návrh sociální demokracie na zařazení bodu, který by vedl ke zřízení vyšetřovací komise, která by měla prošetřit to, co se tady dělo v oblasti solární energetiky a obnovitelných zdrojů v minulém období. Chci říci, že nás to velmi mrzí, že tento bod nebude moci být dnes projednán, a chci avizovat, že sociální demokracie navrhne zařazení tohoto bodu na nejbližší řádné schůzi Poslanecké sněmovny, a chtěl bych požádat poslanecké kluby ODS a TOP 09, aby do té doby přehodnotily svůj postoj a na nejbližší řádné schůzi Poslanecké sněmovny vznik vyšetřovací komise k této závažné věci podpořily. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych jednom zareagoval na předsedu sociální demokracie.

Já jsem záměrně vetoval body způsobem, jakým jsem je vetoval, ne jednotlivě. Ale když to takhle zaznělo, prostě na poslední den Sněmovny přinést návrh, který nikdo nemá, nikdo neví, co se zřizuje, nikdo neví, s jakým zadáním se zřizuje, mně připadá opravdu jenom jako povelikonoční probuzení předsedy sociální demokracie, který se vrátil z pomlázky a řekl si, že musí něco udělat. Nezlobte se na mě, pane kolego.

Takže já jsem připraven se samozřejmě o solárních baronech, o podílu sociální demokracie, jejích vlád, jejích ministrů na tom bavit celé hodiny. Jestli to má být na vyšetřovací komisi, je úplně jiná otázka, protože máme oba dva zkušenosti s tím, k čemu vedou vyšetřovací komise. Ale přineste to někdy normálně na politické jednání, normálně na řádnou schůzi, ať má cenu se o tom bavit. Ne v poslední den schůze.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Já jen na účet pana kolegy Marka Bendy. Myslím, že to není, že by se někdo vrátil z pomlázky. Já myslím, že ten konkrétní impuls přišel ve chvíli, kdy přišlo trestní oznámení a sdělení Policie České republiky předsedkyni Energetického regulačního úřadu právě proto, že nechala obvinit pracovníky, kteří zpracovávali tu vyhlášku. To byl ten podnět, který by měl vést Poslaneckou sněmovnu k tomu, že tady nastal jakýsi politický problém, nikoliv jenom trestněprávní. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak. Nehlásí se již nikdo, budeme hlasovat o návrzích, které byly předneseny.

Pan poslanec Josef Novotný - jeho návrh byl vetován. Taktéž pan poslanec Jiří Štětina, pan poslanec Bohuslav Sobotka, pan poslanec Vít Bárta.

K hlasování je návrh pana poslance Radka Johna, který navrhuje, aby bod 91, sněmovní tisk 495, je to tedy zákon o loteriích ve třetím čtení, byl zařazen dnes jako první bod. Pouze pro informaci Sněmovny uvádím, že je počítáno s tím, že zákony ve třetím čtení dnes projednávány budou, tedy včetně bodu 91, a to v tom pořadí, jak jsme si schválili minule, tedy napřed pevně zařazené a potom zákony ve třetím čtení. Pan kolega John navrhuje, abychom to trochu pozměnili a začali právě jedním z třetích čtení.

 

Takže s touto informací zahajuji hlasování číslo 174. Táži se, kdo je pro návrh pana poslance Radka Johna o předřazení bodu číslo 91 jako prvního dnes projednávaného. Kdo je proti?

V hlasování číslo 174 přítomno 183, pro 20, proti 96. Návrh přijat nebyl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP