(10.50 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dobrý den, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové. Několikrát tady zaznělo z úst pana premiéra, a nejen tady a nejen od něj, že ten návrh, který způsobil celý solární boom, je návrh paní poslankyně Ivy Šedivé, bývalé poslankyně za sociální demokracii. Byť jsem v té době nebyl v Poslanecké sněmovně, nebyl jsem poslancem, tak přesto stejně jako všichni ostatní si mohu vyhledat na dostupných serverech informace o tom, kdo návrh podal a zda ten návrh byl schválen. Chtěl bych konstatovat, že podle těch informací, které máme ze serveru psp.cz, ten návrh, který podala paní poslankyně Iva Šedivá, nebyl schválen. Tedy ten její návrh nebyl schválen Poslaneckou sněmovnou. To za prvé. To jen pro upřesnění, protože ten mýtus, a já nechci obviňovat pana premiéra z toho, že nezná všechna fakta, protože bohužel tyto informace se objevily v médiích několikrát, nebyly dementovány, a tudíž tedy jsme všichni, dokonce i já, skoro uvěřili tomu, že paní poslankyně Šedivá je vinna. A ona podle těch informací, které máme, není. Takže v tomto si dovoluji jen pro upřesnění.

Ale teď už k podstatě věci a tou je naše snaha o zřízení vyšetřovací komise právě k tématu solárních elektráren. Myslím, že důvodů je skutečně hodně. Jednak ten obrovský boom a nárůst. To, že vláda nereagovala. A je mi jedno, jestli to byla vláda pravicová, nebo to byla vláda nestraníků. V tu chvíli podle mého názoru příslušní ministři selhali. Selhali podle mého názoru ministři průmyslu a obchodu. A bylo by dobré vědět, zda skutečně platí to, co se někdy ozývá v médiích, anebo to neplatí, tedy že předsedové vlád měli informace z Energetického regulačního úřadu o tom, že je potřeba měnit zákon, že je potřeba na to reagovat, ale také jak reagoval, případně proč nereagoval Energetický regulační úřad.

Nejde o to, abychom teď hledali viníka tady, teď, v tuto chvíli, ale abychom jej našli na základě vyšetřování této parlamentní komise. A pokud si je pan premiér Nečas jist, že ODS máslo na hlavě nemá, že to máslo na hlavě nemá ani jeho vláda, a naopak tvrdí, že to byla sociální demokracie v roce 2005, tak si myslím, že není nic jednoduššího, než aby právě naopak ten návrh, který tady předkládáme, ODS podpořila. Aby jej podpořila všemi hlasy a abychom byli schopni v rámci této komise vést debatu a především vyšetřit to, jak že se stalo, že tento obrovský solární tunel v této zemi nastal a především stále na něj budou lidé doplácet.

Chtěl bych také upozornit na to, že jsme ve výjimečné situaci, když předsedkyně regulačního úřadu paní Vitásková je obviněna protikorupční policií! Dokonce v souvislosti s činností na tomto úřadu! A nemyslím si, že je možné, aby se Poslanecká sněmovna tvářila, jako že se nic neděje, a nezabývala se tím, jaká byla činnost paní Vitáskové na tomto úřadu. A ne v souvislosti s tím kriminálním činem, kterého se měla dopustit, to ať vyšetří policie a státní zástupci, ale právě v souvislosti s tím, zda konala, nebo nekonala tam, kde konat mohla a měla, tedy například při snaze uvést do provozu nové solární elektrárny.

Takže v tomto smyslu je situace skutečně výjimečná. Je výjimečná i tím, že předsedkyně Energetického regulačního úřadu je obviněna policií. A já v tomto smyslu skutečně žádám ODS, ale vůbec všechny politické strany v této Sněmovně, aby hlasovaly pro vytvoření této komise. Koneckonců zastoupení bude paritní, každá strana podle našeho návrhu - a můžeme o tom vést debatu, zda má být složení jiné - by měla dva své zástupce. A v tomto si myslím, že určitě by byla dostatečně objektivní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Vojtěch Filip, poté pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Členové vlády, paní a pánové, já jsem přesvědčen, že debata o tom, jestli zřídit, nebo nezřídit vyšetřovací komisi, je trochu mimo realitu. Jsem přesvědčen, že je dokonce nutné ji zřídit a že by o to měla mít vláda zájem, pokud vůbec chce mluvit o tom, že něco proti korupci chce udělat.

Jednu věc tady zmínil předřečník kolega Tejc. Podívejte se, jestliže paní předsedkyně Energetického regulačního úřadu je ve funkci od roku 2011 a je obviněna za činnost regulačního úřadu v roce 2010, je tu něco v nepořádku.

V tomto ohledu tedy, doufám, že nikdo z poslanců, ale ani poslanecké kluby jako takové nebudou navrhovat zablokování, veto na zařazení tohoto bodu. Protože samozřejmě rozjezd každé vyšetřovací komise si vyžaduje svůj čas a každý den, o který se to zpozdí, je podle mého soudu ke škodě věci. A vyjádření pana předsedy vlády mi připadá takové, že tomu svým způsobem chce bránit a chce otevřeně ve svém vystoupení vinu hodit na někoho jiného.

Já jen podotýkám, že v samotném vyjádření Energetického regulačního úřadu na tiskové konferenci v březnu letošního roku přece bylo jasně řečeno, že na vině není samotný zákon. Na vině je rozhodování o výpočtu té odměny, výkupní ceny. A to zpracovali pracovníci Energetického regulačního úřadu nikoliv v době, kdy ten zákon vyšel, ale rok poté! A někdo na tom pracoval! A někdo to musí vyšetřit! To znamená, že se musíme vrátit minimálně do období od roku 2005, ale zejména do období roku 2006, kdy konkrétní vyhláška přišla. A mně je tedy, promiňte mi, jedno, jestli to bylo ještě v době vlády Jiřího Paroubka nebo Mirka Topolánka. Opravdu je mi to jedno! A budu rád, když se to bude vyšetřovat, protože to občané České republiky, které to stojí miliardy korun, opravdu potřebují vědět. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se ještě vrátil k návrhu, který jsem zde přednesl, a to je návrh na zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala otázkou podpory obnovitelných zdrojů, zejména oním solárním boomem, který tady nastal v uplynulých letech a který teď jenom obtížně budou příští vlády řešit.

Vystoupil zde pan premiér a tvrdil tady, že jsem hlasoval pro zákon o obnovitelných zdrojích v roce 2005. Vystoupil tady pan premiér a tvrdil, že jsem hlasoval pro pozměňující návrhy, které snižovaly možnosti regulačního úřadu meziročně snížit podporu výkupu elektřiny ze solárních zdrojů. Já bych rád požádal pana premiéra, aby se vždycky předtím, než se zde dopustí takto závažných tvrzení, seznámil s podklady a dokumenty. Chtěl bych ho informovat o tom, že jsem pro příslušný zákon nehlasoval. A chtěl bych ho informovat také o tom, že jsem nehlasoval pro žádný z pozměňujících návrhů, který zde byl předmětem debaty. Chtěl bych požádat pana premiéra, aby se za toto své tvrzení omluvil, protože není pravdivé. Vycházím z dokumentů, které poskytuje Poslanecká sněmovna. Jedná se o záznam z příslušných hlasování Poslanecké sněmovny.

Ale musím říci, že toto skutečně není důležité. Podstata problému je jinde. Jestli se budeme snažit zapomenout, jestli se budeme snažit udělat tlustou čáru, jestli se budeme snažit, abychom ty věci zametli pod koberec, aby se už o nich nikdy nemluvilo, anebo naopak, jestli se rozhodneme vyvětrat. A sociální demokracie navrhuje: Vyvětrejme! Vyvětrejme tady v Poslanecké sněmovně! Vyvětrejme na ministerstvech průmyslu a životního prostředí! Vyvětrejme na Energetickém regulačním úřadu! Zřiďme vyšetřovací komisi!

Koneckonců když se podíváme na vyjádření šéfky Energetického regulačního úřadu, která je tedy bohužel v této době trestně stíhána, jak zde zmínil můj předřečník Jeroným Tejc, tak sama předsedkyně Energetického regulačního úřadu obvinila Energetický regulační úřad z toho, že nepostupoval na základě zákona. Pokud by se tvrzení paní Vitáskové, kterou jmenovala současná vláda, ukázalo jako pravdivé, pak neplatí argument pana premiéra, že jediná chyba je v zákoně, a platí argument, že chyba byla zřejmě v postupu Energetického regulačního úřadu. A kdo jiný by se měl zabývat činnosti ERÚ, když to neudělala vláda, než Poslanecká sněmovna a naše vyšetřovací komise? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP