(10.10 hodin)
(pokračuje Štětina)

Dne 20. července 2012 byla ombudsmanem zpracována zpráva o dlouhodobém nerespektování loterijního zákona a obecně závazných vyhlášek přijatých za účelem regulace hazardu ze strany Ministerstva financí. Tato zpráva byla následně poslána předsedkyni Poslanecké sněmovny paní Němcové a předsedovi Senátu panu Štěchovi.

V této propracované zpráva se zcela jednoznačně uvádí, že Ministerstvo financí nezjednalo nápravu svých nezákonných postupů při povolování videoloterijních terminálů - dále budu říkat již jenom VLT. Svou hodnoticí zprávu pan veřejný ochránce nejdříve adresoval i vládě České republiky. Ta ji sice projednala, ale neuložila ministru financí, aby v této věci zjednal skutečnou nápravu. (V sále je nadměrný hluk.)

Tímto protizákonným jednáním Ministerstva financí je to, že povoluje VLT v rozporu se zákonem. Zcela zjevně totiž nerespektuje současný loterijní zákon. Loterijní zákon totiž ukládá, že limity sázek pro hrací přístroje mohou být maximálně dvě koruny v hospodě, pět korun v herně a padesát korun v kasinu. Místo toho ministerstvo povoluje sázku tisíc korun na jednu hru. Místo toho, aby byla ctěna povolená maximální hodinová prohra ve výši tisíc, dva tisíce a deset tisíc korun, jsou česká a moravská města přesycena automaty s možností hodinové prohry až 250 tisíc korun, což je desetinásobek průměrného platu občana této republiky.

Dostala se nám do rukou závažná zpráva ombudsmana, která jednoznačně potvrzuje to, co jsem již tady říkal o porušování loterijního zákona ze strany Ministerstva financí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, prosím ještě jednou, věnujte pozornost tomu, komu bylo uděleno slovo. Ostatní hovory prosím přeneste mimo jednací sál.

 

Poslanec Jiří Štětina: Ale co je na této věci nejhorší, odmyslíme-li si tu finanční stránku věci? Je to její zdravotní a sociální dopad. Hrát na výherním přístroji i za dvě koruny jednu sázku není společensky příliš nebezpečné. Když ale na tomto stejném automatu povolíte sázku tisíc korun, stává se z toho doslova stroj na vytváření závislosti a sociální patologie. Lidé na takových přístrojích prohrávají výplaty, rodinné úspory, často i finance firem, bohužel i s kriminální činností. Kvůli takovým strojům se rozpadají vztahy a rodiny. Často to končí tragicky. Pro vaši představu: Ročně dochází k několika stovkám sebevražd a obklopuje nás až 400 tisíc patologických hráčů, s kterými si odborníci z psychiatrie a z jiných medicínských odborností nevědí rady. A kvůli takovým strojům na prohru se ze slušných lidí stávají lidé nemocní, zloději a životní ztroskotanci.

Já bych si zde dovolil jmenovat pár nejzákladnějších čísel.

Za prvé. Hazard ohrožuje až jedenapůl milionu občanů, a to nejenom samotné hráče, ale jejich rodiče, partnery, děti, spolupracovníky.

Za druhé. Hazard má souvislost až se šedesátiprocentní majetkovou trestnou činností.

Za třetí. Hazard a potírání jeho negativního dopadu nás každý rok stojí nejméně 30 miliard korun, což v této sněmovně bylo mnohokráte řečeno.

Za čtvrté. Hazard vytvořil až 400 tisíc patologických hráčů. Samozřejmě jsou někteří méně, někteří více závislí na těchto VLT.

Jak jsem již tady říkal jednou, je až 400 sebevražd v tomto státě, které jsou způsobeny VLT.

Za šesté. V České republice je nejrozšířenější na světě - na jeden automat v České republice vychází 150 lidí, v cizině je na jeden automat desetkrát méně. A co je taky zarážející, že za hazard utratí občané v České republice více než za alkohol a za tabákové výrobky.

A právě kvůli těmto alarmujícím číslům se na výbor pro zdravotnictví se obrátila občanská sdružení Brnění, Občané proti hazardu a Transparency International a požádala jej, aby projednal dopady hazardu a pokusil se s touto fatální situací něco udělat. Na základě projednání sněmovního výboru pro zdravotnictví bylo členy výboru přijato, aby Poslanecká sněmovna zprávu pana ombudsmana projednala. Projednání této zprávy o porušení zákona ze strany Ministerstva financí je naprosto zásadní pro jakékoliv přijímání další regulace při regulaci hazardu a je tím aktuálnější, že právě na této schůzi se regulací hazardu máme zabývat při projednávání sněmovního tisku 495, což je návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona o loteriích.

Dámy a pánové, ještě jednou připomínám svůj návrh. Chtěl bych zařadit nový bod jednání, kde bychom se měli zabývat porušováním zákona ze strany Ministerstva financí, porušováním zákona, na které opakovaně upozorňuje veřejný ochránce práv. Jde o porušování zákona, které má nezpochybnitelný zdravotní a sociální dopad. A to je to nejhorší, neboť tyto důsledky jsou tak zásadní a masové, že projednávání tohoto bodu doporučuje i výbor pro zdravotnictví. (Hluk v sále trvá.)

Děkuji vám za pozornost a věřím, že tento bod bude konečně zařazen na bod dnešního jednání.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, ještě prosím, přesně mi řekněte název toho bodu, jak by měl znít. (Hovoří mimo mikrofon.)

Na mikrofon prosím.

 

Poslanec Jiří Štětina: Ještě jednou. Zařazení nového bodu jednání Poslanecké sněmovny a je to Informace předsedy vlády a ministra financí k dopadům tuzemského hazardu. (Pro velký hluk v sále není rozumět.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O dopadech...?

 

Poslanec Jiří Štětina: Jedná se tedy o informaci předsedy vlády a ministra financí k dopadům tuzemského hazardu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Dále je přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka.

Oznamuji, že pan poslanec Jiří Paroubek má náhradní kartu číslo 27, pan poslanec Michal Hašek náhradní kartu číslo 26.

Slovo má pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych také dnes navrhl nový bod pro zařazení na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny. Jedná se o návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi, abych vás nejprve informoval o tom, že dnes ráno byl předsedkyni Poslanecké sněmovny předán návrh na zřízení vyšetřovací komise, který obsahuje potřebné množství podpisů členů poslaneckého klubu sociální demokracie.

Pokud jde o zřízení této vyšetřovací komise, navrhujeme, aby byla zřízena k činnosti vlády, příslušných ministrů a Energetického regulačního úřadu související s podporou obnovitelných zdrojů energie, zejména výroby energie ze slunečního záření. Jsme přesvědčeni o tom, že Poslanecká sněmovna jako jediný orgán v rámci systému naší parlamentní demokracie, který má právo zřizovat vyšetřovací komise, je veřejnosti zřízení takovéto komise dlužen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP