(11.30 hodin)
(pokračuje Sklenák)

Kolegyně a kolegové, na co ještě čekáme? Vždyť přece všichni víme, že ten projekt nemá smysl. Ty karty nikdo nechce. Pokud nebudou, tak nikdo o nic nepřijde, nikdo za to plakat nebude. Ten projekt kritizuje Národní rada osob se zdravotním postižením, opozice, část koalice. Úřad pro ochranu osobních údajů říká, že se postupuje nelegálně. Už se k tomuto projektu vyjádřil i nově zvolený prezident. A skutečně, ta otázka tady několikrát zazněla a já bych taky rád slyšel odpověď. Skutečně. Jaký je v tuto chvíli smysl těch sKaret? Já mám pocit, že to nepřináší vůbec nic. Už ani té České spořitelně podle mě ne. Ta by nejraději podle mě už také z toho vycouvala, protože, mám pocit, jí to akorát poškozuje dobré jméno.

Takže kolegyně a kolegové, já se domnívám, že pokud nekoná vláda, tak je to na nás. Na nás poslancích a na senátorech. A já vás velmi prosím, abyste podpořili návrh, který zde budeme projednávat snad příští týden - senátní návrh sociální demokracie na úplné zrušení sKaret, protože to je jediné smysluplné řešení.

A pro dnešek bych navrhl jedno usnesení. Paní kolegyně Klasnová zde navrhla několik poměrně obsáhlých usnesení. Já si dovolím navrhnout jedno velmi stručné, ale domnívám se naprosto výstižné: Poslanecká sněmovna konstatuje, že projekt sKaret je nesmyslný. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Mám tady další přihlášené. To je tuším paní poslankyně Kohoutová. Další přihlášená do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já se omlouvám, možná budu trošku kašlat, mám problém s astmatem, a tak nestíhám s dechem.

Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi reagovat na to, co tady bylo řešeno. A nejenom tady, ale v médiích, a to k tématu karet sociálních systémů. Od počátku jsem měla k tomuto systému mnoho otázek a stále se mi dostává málo odpovědí. Stále mám ty otázky, stále nemám ty odpovědi.

Zásadou pro schválení karty pro nás v minulosti bylo, že je dobrovolná. A pan kolega Opálka tady říkal, že jsme přinesli mnoho pozměňovacích návrhů kdysi na výbor pro sociální politiku. Ale ano, to byla právě ta dobrovolnost, protože jinak dneska bychom tady vytvořili cestu k tomu, že možná výplata důchodů by byla od 1. 1. 2013 také přes tuto kartu, a proto my jsme chtěli velkou dobrovolnost a tuto dobrovolnost jsme si vymínili. Chtěli jsme, aby každý měl možnost si vybrat, jakým způsobem bude dostávat finanční prostředky, které mu jsou schváleny z balíku sociálních dávek a příspěvků. Výplata dávek prostřednictvím poštovních poukázek měla být v budoucnu domluvena za úhradu, ale až v delším horizontu, například jeden rok, také dva. Nicméně toto nemělo - a nikdy nemělo - být za komerční cenu, ale za cenu České pošty.

Prostřednictvím karty se mělo regulovat zneužívání dávek z režimu hmotné nouze. Karty měly být chráněny před exekucí. To je snad jediný bod, který bych dneska mohla uvést, že je asi zřejmě splněný.

Karta měla být pomocí, nikoliv stigmatem. Kdyby se tohoto ministerstvo od ledna 2011, pardon, 2102 drželo, dnes jsme zde nestrávili čas tím, že podobný systém je s nálepkou nepovedený, nepodařený, zpackaný a pro lidi začal být opravdu velkým stigmatem.

Ministerstvo od počátku tento systém nedokáže dobře vysvětlit, plně zavést, lítá s vyjádřeními ohledně karty takřka ode zdi ke zdi. Uvedu, co musí ministerstvo udělat pro to, abych v budoucnu hlasovala pro vládní návrh, který je již v legislativním běhu. Kartě říkám ano, pokud vysvětlíme, především proč kartu, která nebude platební, vydává nebo bude i v budoucnu vydávat Česká spořitelna. Proč potřebujeme identifikátor, který nikdo neumí načíst, a v systémech nepotřebujeme žádné jiné specifické číslo, než je to rodné číslo? Proč potřebujeme identifikátor, který neumí nikdo načíst, a to, abychom načetli, kdybychom to uměli, je pouze to, co je i v občanském průkaze? Znovu opakuji, že jiná data prostě nepotřebujeme. Stejně tak ten, kdo přijde s tím identifikátorem, prostě musí předložit také občanský průkaz. Pokud se samozřejmě nejedná o kartu TP, ZTP nebo ZTP/P. Proč vydáváme identifikátor mamince, která je na rodičovské dovolené a která kartu nepoužívá jako platební, která ji prostě zavře do šuplíku? Tu kartu, za kterou Česká spořitelna dá víc jak stovku, na čtyři roky zavře do šuplíku, než jí uběhne platnost této karty. Byla jsem schopna pochopit, že je to průkaz. Například jako průkazka zdravotní pojišťovny. To jsem tady i na výborech říkala. Nicméně ministerstvo není schopno vysvětlit, proč tento průkaz potřebujeme. Proč ho mám držet v ruce? Proč se mám identifikovat tímto průkazem, se kterým nemám kam přijít jinak, než když jdu jednou za rok na úřad práce a něco potřebuju? Proč tam nemůžu přijít s tou občankou? Stále více jsem přesvědčena, že nám stačí právě ten občanský průkaz.

Vydávat máme pouze průkazy TP, ZTP a ZTP/P. Tady říkám, že musíme vysvětlit i lidem se zdravotním postižením, proč to, pokud ta karta bude pouze průkazem TP, ZTP nebo ZTP/P, vydává Česká spořitelna. Proč to má PIN nebo kód na kartu nebo ten čip na kartu platební? Proč tímto způsobem někomu zbytečně děláme nějaké problémy a proč prostě říkáme, že nějaké průkazy, které jsou úplně jakoby z jiného ranku, dáváme České spořitelně k vydávání? Proč to nedělá tedy ministerstvo?

Ministerstvo dlouhodobě neumí vysvětlit kartu právě jako ten identifikátor v podrobnostech. O to mi hodně jde. Karta jako platební prostředek ano. Pokud je to někoho přání, já s tím samozřejmě nemám problém. Naopak to kvituji. Ale ptám se: Musíme mít v zákoně? Teď v tom novém návrhu je, že tomu, kdo kartu používá jako platební, je zřízen účet. Proto bych se ráda zeptala, jestli toto je tam nutné.

Karta jako kontrola zneužívání dávek. Tak to je zrovna to, co je pro mě největší kámen úrazu. Základ toho, co jsme od počátku chtěli, prostě karta neumí. Nezvládá a ani v budoucnosti to podle mého názoru nebude umět. Nelze někomu zakázat kartou zaplatit si alkohol. Po pravdě: Je zneužívání, když se někdo ze své situace chce dostat tak, že si koupí lahev vína? Podle mě ne. Co je to faktické zneužívání dávek? To si musíme spíše říkat. Jak mu zamezíme? Především dobrou sociální prací. Především ve vazbě financí rovnou za tím, komu příspěvek patří. To jsme tady už říkali vloni, předloni, že pokud někdo má pronajatý byt, pokud se někomu dávají na ten byt příspěvky, tak ty příspěvky mají jít přímo za majitelem bytu. Toto jsme od počátku říkali. Bylo slíbeno, že toto karta umožní a někteří lidé tyto peníze do ruky nedostanou. To je základ zneužívání dávky, když ji někdo nepoužije na to, k čemu byla určena. Nebo - toto považuji za základ za zneužívání dávky. Na kartu lze zakoupit cokoliv, pokud ne, tak si peníze vyzvednu prostě v bankomatu a stejně si koupím, co chci. Navíc na vesnicích nejsou často možnosti nákupu s možností platby kartou a bankomaty nejsou také všude. To jsem tady také několikrát říkala.

Karta nic nekontroluje. Dávky se nekontrolují. Sociální práce díky zpackaným systémům na úřadech práce, ke kterým má výhradu i antimonopolní úřad, prostě nefunguje. Kdybychom udělali základ toho, co má být, že s lidmi, kteří jsou problémoví, je základem vždycky sociální práce, tak dneska nemusíme dojít k mnohým problémům.

Složenky neboli poštovní poukázky. Musíme jasně říci, že ministerstvo od počátku odmítalo tento způsob výplaty, který byl schován pod platbou v hotovosti. Ministerstvo nám od začátku na naše výtky odpovídá jako že pouze v určitých případech. Já říkám: Pokud je zde dobrovolnost, kterou v kartě máme zakotvenu, tak ve všech případech. Pokud chceme ušetřit, pak od určité doby má být složenka zpoplatněna. To jsem tady taky říkala. To jsme říkali i v těch dohodách, které se týkaly sociální reformy I. Ten horizont ale měl být minimálně jeden rok.

Kvituji ve vládním návrhu u dávek pomoci v hmotné nouzi návrh na bezplatné výplaty prostřednictvím složenek. Nicméně nový dávkový systém je tak paťavý, že nelze všechny dávky jedné osobě sdružit a vyplatit najednou. Což tedy opravdu nedokážu pochopit, protože od počátku jsme se zabývali tím, že u tak moderního, vyspělého a drahého systému, který se bude zavádět, toto sloučení půjde sloučit. Nedovedu tedy pochopit, proč takovéhle dávky nesloučíme a nesloučíme například i příspěvek na mobilitu. Například na pololetní nebo roční dávky. Uvědomme si, pokud si někdo nechá vyplatit 400 korun měsíčně poštovní poukázkou, tak pokaždé z této poukázky zaplatí nějakých 25 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP