(17.10 hodin)
(pokračuje Votava)

Tento dosud běžný postup není nutné jako nadbytečný upravovat přímo v zákoně o jednacím řádu Sněmovny. Návrh kapitoly Poslanecké sněmovny by byl poté doručen Ministerstvu financí, resp. vládě, k zapracování do návrhu zákona o státním rozpočtu předkládaného do 30. září Poslanecké sněmovně. Vzhledem ke zkrácení časového období pro vypracování a projednání návrhu rozpočtu kapitoly Poslanecké sněmovny oproti předcházejícím rokům předkládám tento pozměňovací návrh, který na tuto záležitost také reaguje.

Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže můžu požádat paní předsedkyni Němcovou do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já se chci nejprve přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům ke sněmovnímu tisku 577, které jsou uvedeny pod číslem 4981 v elektronickém systému. To je první krok, který chci teď udělat.

A druhý, předkládám ještě jeden velmi stručně formulovaný pozměňovací návrh. Omlouvám se vám, že jej načtu až teď v průběhu druhého čtení, ale je to opravdu jedna věta. Předkládám tedy ještě tento pozměňovací návrh. Zní takto:

V čl. I se na začátek vkládá nový bod, který zní: V § 54 odst. 5 se za větu první vkládají věty "Odůvodnění takového návrhu nesmí překročit dvě minuty. Dojde-li ke sporu, rozhodne Sněmovna."

Chci jenom dodat pro vaši informaci, abyste věděli, jaký návrh předkládám. Jedná se o situaci, kterou důvěrně znáte, a koneckonců si ji vyzkoušíme vždycky při zahájení schůze, to znamená při schvalování programu schůze, během něhož je vždycky rozpoután takový karneval nápadů, který nemá žádného konce, a myslím si, že vzhledem k tomu, že jednací řád Poslanecké sněmovny byl koncipován s tím, že poslanci a poslankyně budou schopni odlišovat jednotlivé momenty a délku svého vystoupení přizpůsobí tomu, co se od nich žádá, tak zatím jsme nemuseli nijak jednací řád v tomto ohledu měnit. Ovšem situace podle mého názoru se vymyká naprosto zásadním způsobem, a proto chci využít toho, že jednací řád pro poslankyně a poslance ukládá lhůtu dvou minut např. pro to, aby dokázali zformulovat své stanovisko, své názory a své otázky v případě, že kladou ústní interpelaci příslušnému členu vlády. Jestliže se do dvou minut musí vejít v takové situaci, jsem přesvědčena, že se do dvou minut vejdou také v situaci, kdy budou zdůvodňovat svůj návrh změny pořadu schůze. Proto předkládám tento návrh. Samozřejmě očekávám, že jednotlivé poslanecké kluby si sednou na všechny tyto návrhy a budou se jimi zabývat. Rozhodnete sami a zodpovědně, jakým stylem a způsobem se bude dál odvíjet jednání Poslanecké sněmovny.

Znovu opakuji, je to zkušenost zejména posledního roku, která mě k tomu vede, a proto považuji tuto změnu za nezbytnou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další přihlášený do podrobné je pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych jenom chtěl, jak už bylo naznačeno některými opozičními předřečníky v obecné rozpravě, navrhnout vypuštění bodů 1 až 12 původního senátního návrhu zákona. Tak jak jsem říkal v prvním čtení, pokládám za nesprávné, aby jedna komora druhé komoře upravovala její jednací řád. Pokládal jsem za velmi nešťastné, že Senát do takového řešení vyrazil a šel, a proto s ním zacházím tak, jak si zaslouží. Ano, bude použit jako nosič, ale myslím, že komory si mají své jednací řády upravovat samy.

Navrhuji vypuštění bodů 1 až 12 s tím, že samozřejmě pokud bude nějaký zájem na tom, aby se o některých bodech hlasovalo zvlášť, může tak být učiněno, ale já navrhuji vypuštění bodů 1 až 12 původního návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další je paní poslankyně Kateřina Klasnová.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, skutečně se stalo to, co jsem předvídala. Vidím, jak pan senátor Nenutil hledal, o co jde. No jde o to, že se opravdu vypustí všechno to, co pozitivního Senát v té změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny navrhl. Já jsem to předvídala, nicméně mám tam ještě jeden pozměňovací návrh svůj vlastní, který jsem předložila a k němuž se hlásím, pod číslem 5401. Je to návrh, který stručně odůvodním. Je to návrh, který se týká absencí poslanců.

My jsme tady měli nedávno zákon o platech představitelů státní moci. Tam je § 38, který je tam už od roku 1995, kde jsou jasně stanoveny sankce za nedocházku poslanců na půdu Poslanecké sněmovny, avšak není určen orgán Poslanecké sněmovny, který by se těmi sankcemi zabýval. Je tam pouze řečeno, že bude určen. Od toho roku 1995 nikdy určen nebyl. Já jsem se snažila už předtím při projednávání zákona o platech představitelů státní moci prosadit, aby tím orgánem byl mandátový a imunitní výbor, to je tedy gros mého pozměňovacího návrhu, který předkládám a ke kterému se hlásím.

Jinak vzhledem k tomu, že tady zaznělo, co tady zaznělo, nejsem si jistá, jestli tady dal někdo návrh na zamítnutí, a já tedy dám návrh na zamítnutí. Nedávám ho vůbec proto, že bych si snad nepřála, aby se novelizoval jednací řád Poslanecké sněmovny, nedávám ho proto, že bych nesouhlasila, bytostně nesouhlasila s návrhy, které sem předložila skupina senátorů, ale dávám ten návrh na zamítnutí právě proto, že se z toho jednacího řádu prostě stal pouhý nosič pro účelovou změnu jednacího řádu. Takže ještě dávám i návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a požádám pana poslance Cempírka, aby přednesl své pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Václav Cempírek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu paní poslankyně Heleny Langšádlové. Týká se v čl. I bodu 11, který navrhuje zrušit.

Nebudu to komentovat, jenom snad stručně. Přijetí navrhované úpravy se týká přerušení návrhu státního rozpočtu ve třetím čtení. Tím bychom se dostali do vážných problémů, kdy vlastně návrh státního rozpočtu by nebyl účinný od 1. ledna následujícího roku, pro který je předkládán. Tento pozměňovací návrh je uveden pod číslem 2562 v elektronické podobě, každý se s tím může seznámit, ale jak jsem již předeslal, i mí předřečníci - pan poslanec Benda, tento bod také vylučoval. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a požádal bych pana poslance Paggia do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Viktor Paggio: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím přednést pozměňovací návrh, protože nebyl rozdán na stoly, tak se omlouvám, chvíli vás zdržím a dovolím si ho přečíst.

K čl. I - je to tedy pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku číslo 577 - k čl. I před novelizační bod 1 se vkládá nový novelizační bod, který zní: 1. V § 77 odst. 2 větě druhé se slovo "deseti" nahrazuje slovem "šesti" a věta třetí se zrušuje. Dosavadní novelizační body 1 až 12 se označují jako novelizační body 2 až 13.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Václav Mencl je teď v této chvíli poslední, koho mám přihlášeného do podrobné rozpravy, takže ho poprosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dovolte, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4946. Je velmi jednoduchý, týká se změny názvu volebního výboru na výbor mediální. Činím tak v zastoupení výboru, protože náš výbor na to má usnesení a důvod je velmi praktický. Protože je zde volební komise a volební výbor, tak dochází k různým zmatkům v adresátech a my se skutečně zabýváme mediální problematikou v plné šíři, a nikoli už pouze tím, k čemu kdysi byl zřízen volební výbor. Takže dovolte, abych vás požádal o souhlas za volební výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a to by bylo poslední vystoupení. Ještě paní poslankyně Klasnová.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Jenom ve stručnosti musím říct, jak jsem tady mluvila o tom, že jednací řád Senátu měl za účel splnění legislativního procesu, tak tady přesně vidíte, co se může stát s návrhem zákona, který předkládá úplně jiné věci. Myslím si, že teď by se velmi hodila právě ta možnost, aby mohl navrhovatel vzít zpět svůj návrh a vzít ho zpět i ve třetím čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP