(15.30 hodin)
(pokračuje Sklenák)

Čili podle mých informací se sKarty i po vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů vydávají každým dnem. Každým dnem se soukromému subjektu České spořitelně předávají další a další osobní údaje. Domnívám se, že zřejmě může docházet i k trestnému činu neoprávněné nakládání s osobními údaji.

Už proto bych byl rád, aby nám paní ministryně řekla, jak si představuje dál tento projekt. Nejlépe by bylo, kdyby už ministerstvo přestalo hájit nehájitelné, kdyby uznalo, že prostě tento projekt byla chyba a že je třeba přistoupit k jeho zrušení. Už proto, že se postupně zvyšuje počet těch příjemců sociálních dávek, kteří mají vlastní účet. Podle posledních údajů, které vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes, má svůj vlastní účet 89 % příjemců dávek. Čili pro devět lidí z deseti sKarta jako platební nástroj nemá vůbec žádný smysl.

My jsme tady průběžně konfrontováni s poměrně silnými vyjádřeními například premiéra Nečase, který se vyjádřil, že projekt sKaret je mrtvý, že vláda byla podfouknuta. Paní ministryně Müllerová říkala, že sKarta bude bezesporu dobrovolná. Někteří koaliční poslanci nám říkají, že skutečně měli naprosto jiné představy o tomto projektu, a že kdyby tušili, kam se dostane, tak by na počátku pro něj nehlasovali. Nicméně přes všechna tato vyjádření projekt pokračuje každým dnem, každým týdnem a nic se neděje. Já už začínám uvažovat o tom, jestli to není ten záměr, že jsme uklidňováni tím, že se připravuje nějaká změna, ale přitom cílem je dosáhnout nějakého stavu, který bude obtížně měnitelný.

Kolegyně a kolegové, já vás velmi prosím o podporu tohoto mého návrhu. Myslím si, že informace k tomuto projektu bychom všichni velmi rádi slyšeli už proto, že ta situace je dnes v tom stavu, že místo avizovaných úspor ohromných, které se měly dostavit, já se obávám, že pokud tento projekt nebude urychleně řešen, tak nám hrozí naopak velmi značné škody a náklady.

Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Marek Benda, prosím. Pokud tady není, tak prosím pana poslance Václava Mencla a požádám, aby dostal avizo pan poslanec Benda. Prosím, pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte, abych vás požádal o vyřazení ze schůze tisku Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2011, sněmovní tisk 899, pořadové číslo návrhu pořadu 174, vzhledem k tomu, že nebyl ještě projednán na výboru pro životní prostředí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to tisk 899? Mám to dobře? Ano. Vyřadit z pořadu schůze.

Mám tady ještě jednu přihlášku. Pan poslanec Marek Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, moc se omlouvám za to, že jste na mě museli chvilinku čekat. Přednesu blok návrhů, které bych byl rád, aby byly projednány

Nejprve pevná zařazení. Dnes první bod - bod číslo 13, senátní návrh novely jednacího řádu, sněmovní tisk 577.

Zítra body 1 až 3, návrhy ministra financí - bod 22, sněmovní tisk 821, bod 20, sněmovní tisk 786, a bod 18, sněmovní tisk 676. Potom body 4 a 5, návrhy z dílny pana ministra Kuby, bod 8, sněmovní tisk 824, a bod 31, sněmovní tisk 892.

Dále bych poprosil ve čtvrtek po písemných interpelacích na žádost ministra vnitra zařadit bod číslo 121, sněmovní tisk 898.

V pátek ráno jako první bod - bod 95, sněmovní tisk 883, druhý bod - bod 92, sněmovní tisk 873.

Záleží na Sněmovně, jestli o těch bodech bude chtít hlasovat jednotlivě, nebo dohromady.

A pak dám návrhy na vyřazení některých bodů, a to vyřadit bod 3, sněmovní tisk 717, a následující třetí čtení, bod 73, sněmovní tisk 766, bod 33, sněmovní tisk 706, a bod 77, sněmovní tisk 802. A ještě jeden bod - bod 147, sněmovní tisk 555.

A zařadit do bloku voleb nový bod Volba členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

To jsou všechny návrhy, které bych si dovolil přednést. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, moment, já jsem si to možná nestačila všechno psát, tak to musíme dát do pořádku.

První návrh je dnes první bod bod číslo 13. Zítra, ve středu, první až třetí bod by byl bod 22, 20 a 18 v tomto pořadí. Třetí váš návrh je, aby čtvrtým a pátým bodem byl bod číslo 8 a bod číslo 31, to znamená v tu středu. (Ano.) Ve čtvrtek po písemných interpelacích bod 121, v pátek první bod 95, druhý bod 92, návrh na vyřazení bod 3, 73, 33, 77 a 147. (Ano.)

A pak tam byl blok voleb.

 

Poslanec Marek Benda: Zařadit do bloku voleb nový bod Volba členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

A prosím jenom - s bodem 3 se pojí, protože je to zákon ve druhém čtení, ještě bod 124, tentýž zákon ve třetím čtení. Body 3 a 124 musí být hlasovány zároveň, to nemá jinak smysl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Mám to poznamenáno.

Zeptám se, jestli ještě někdo chce k programu schůze se přihlásit. Pokud ne, budeme hlasovat o návrzích, které byly předneseny, v tom pořadí, jak zazněly. Nejprve se budeme věnovat návrhům, které odsouhlasilo dnešní grémium.

 

Tedy první návrh zní, abychom vyřadili z programu schůze body 6 a 127. Je to druhé a třetí čtení sněmovního tisku 761. To je první návrh, o kterém budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování číslo 2. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby bod 6 byl vyřazen z pořadu schůze, a tedy i bod 127, což je třetí čtení. Kdo je pro toto vyřazení? Proti návrhu?

Hlasování číslo 2. Přítomno 186, pro 133, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhý návrh na vyřazení - vyřadit body 84, 85, 86, 87, 89 a 90.

Zahajuji hlasování číslo 3. Ptám se, kdo je pro vyřazení těchto bodů z pořadu schůze. Proti?

Hlasování číslo 3. Přítomno 186, pro 101, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Vojtěch Adam se hlásí? (Ne.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP