(14.30 hodin)
(pokračuje Chaloupka)

Předkládaná úprava přináší dvě hlavní novinky. První z nich, která zajistí, aby stavební spoření lidé využívali výlučně pro stavební investice, Věci veřejné jako překážku nevidí. Avšak k druhé změně máme zásadní výhrady. Jedná se o to, že změna by měla na jedné straně umožnit klasickým bankám poskytovat produkty stavebního spoření a na straně druhé dává stávajícím stavebním spořitelnám možnost přeměnit se na standardní banky. To bude mít za následek, že z trhu budou vytlačeny relativně levné úvěry na rekonstrukce a modernizace v nižších objemech, tak jak je dnes nabízejí stávající spořitelny, a nahradí je drahé bankovní hotovostní úvěry. Jestliže se lidé dnes nemusejí o své úspory v rámci stavebního spoření obávat, je to hlavně proto, že stavební spořitelny na rozdíl od bank můžou investovat v omezeném rozsahu a do velice bezpečných instrumentů, a to by podle nového vládního návrhu mělo být jinak.

Z těchto důvodů se na vás obracím s vážným apelem, abyste tento nešťastný vládní návrh odmítli a hlasovali pro vyřazení tohoto bodu z programu schůze.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Máte tady další přihlášku, pane poslanče, takže můžete hned k tomu dalšímu bodu. Prosím.

 

Poslanec Otto Chaloupka: Děkuji. Při této příležitosti zároveň navrhuji předřazení tisku č. 864. V tomto případě se jedná o novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, která mj. redukuje původně vypočítaný příspěvek církvím a zrychluje jeho snižování. Navrhuji zařazení tohoto tisku jako první bod po pevně zařazených prvních čteních. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Vít Bárta. (Silný hluk v sále.)

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi se v prvé řadě vyjádřit ke svému návrhu na předřazení tisku 848, občanský soudní řád, který prosím, aby byl předřazen bodu 82, sněmovnímu tisku 848, návrhu novely občanského soudního řádu. Rád bych ho zařadil jako první bod pátečního pořadu schůze po pevně zařazených bodech.

Dámy a pánové, tato novela může významně napomoci aktivní sebeobraně občanů proti podvodným firmám, které nic reálného netvoří ani neposkytují a pouze paralyzují práci poctivých občanů České republiky.

Dámy a pánové, já musím říci, že jako středový politik jsem někdy zde v Poslanecké sněmovně s pocitem toho, že je tady jakási tajná dohoda pravice a levice o tom, jak pravicová vláda z aktivních občanů vyrobí pasivní ovce a příjemce sociálních dávek, občany zcela demotivované k tomu, aby zde podnikali, občany zcela demotivované k tomu, aby byli aktivními občany, kteří platí daně, snaží se pracovat a podnikat.

V této souvislosti připomenu to, že pravicová vláda, a bohužel i někteří levicoví politici nepodpořili v prosinci změnu zákona, respektive v novele zákona o spotřebitelských úvěrech, zastropování lichvy, tedy to, aby lichvářské společnosti, které tvoří 90 procent inzerce bulvárních médií, byly postaveny mimo zákon, aby se zde zabránilo paralyzování, respektive parazitování na neštěstí občanů České republiky, kteří se dostávají do situace, kdy své půjčky vytloukají ještě horším klínem, ještě lichvářštějším úrokem. S komentářem ministra financí, že pokud by došlo k zastropování lichvy, došlo by k omezení nabídky úvěrů s tím, že soudy umí lichvu řešit, s argumentací, že tady máme jedno ptáčátko, že soud - jeden byl za lichvu odsouzen, což ve skutečnosti neznamenalo nic jiného, než že soud odsoudil lichváře, který dal půjčku nesvéprávné osobě, za tu nesvéprávnost této osoby byl tento lichvář odsouzen. Mezitím tady máme více než milion exekucí, které i podle exekutorské komory jsou vygenerovány především z této lichvy.

Dovolte mi se pokusit o další, možná marný, nicméně přesto pokus zabránit této přeměně aktivních občanů v ovce, pro změnu právě snahou o to, abyste podpořili změnu občanského soudního řádu.

Jak to funguje a co jsou vlastně ty podvodné firmy, o kterých hovořím. Nebojím se říci, že bychom zde mohli najít určitou analogii s výpalným. Akorát jde o to, že místo toho, že tady pobíhají svalnaté gorily, zde pobíhají velmi zdatní právníci, respektive jakési bílé límečky, které zneužívají nepozornosti a často naivity jinak aktivních a pracovitých lidí. Konkrétně: Podnikatel, živnostník si chce objednat u firmy Bezreklamy, Bezreklamky určitou reklamu, a i když tato reklama v katalogu je mu nabízena zdarma, tak nakonec přijde o všechno, co má, podpisem jakési smlouvy. Podnikatel se rozhodne prodat nemovitost, pozemek, naštěstí již dnes silně do kouta zahnanou firmu PROLUX, ale i spoustu jiných realitních kanceláří, zneužije jakýchsi bianco smluv k tomu, že nakonec místo tohoto aktivního občana máme zde bezdomovce, který přijde o střechu nad hlavou. Ale podvodných firem a jejich praktik zde stále a stále přibývá. Stačí dnes se kupříkladu aktivně zapojit do toho, že vyplníte určitý statistický formulář v domnění, že prospíváte veřejné informovanosti, a nakonec zjistíte, že ona statistika, kterou jste poctivě jako občan vyplnil, je zároveň jakousi jinou bianco smlouvou, která končí vznikem závazku, který vás může připravit v lepším případě o auto, v horším případě o střechu nad hlavou.

Těch případů je celá řada. Já se snažím podporovat sdružení, které bojuje a zastupuje občany České republiky proti těmto firmám, které, pokud se jim chcete bránit, vyžadují najmutí drahých právníků, vyžadují mnoho palmáre pro právníky, kteří musí složitě připravovat odpovědi, tvrdě se soudit a korespondovat s těmito firmami. A paradoxně, čím déle tito vaši drazí právníci budou korespondovat s těmi novodobými, moderními vypalovači, tak tím více prospíváte těmto podvodným firmám, kterým prodražujete jejich palmáre, které v případě rezignace a nemožnosti se finančně podílet na obraně prostřednictvím drahých právníků nakonec přivede ony lidi na buben.

Proto si dovoluji předkládat novelu občanského soudního řádu, která by měla fungovat následujícím způsobem. Jde o to, aby bylo možno zavést hromadnou obranu občanů České republiky. Jde o to, aby se každý jednotlivec nemusel bránit sám, ale aby se mohli spojit do skupin, které v tomto směru budou výrazně efektivněji fungovat. Jinými slovy řečeno, tito podvodníci pracují v úzké součinnosti s advokátními konsorcii, jejichž úkolem je jediné - usmýkat občana v procesních záludnostech tak, aby prakticky vyloučily vaši obranu. Teoreticky se bránit můžete, to ano, dokonce vám v tomto smyslu pomáhá i obchodní zákoník svou novelou 2010 proti katalogovým podvodům. Jenomže vy musíte čekat, až místo, způsob a čas útoku na váš majetek zvolí protistrana. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP