(19.30 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

No to je prostě věc, která by znepokojila minimálně všechny sociálně smýšlející lidi tady ve Sněmovně na obou stranách a něco by s tím dělala. Co udělala tahle vláda? Alkohol neřeší, teď možná pod tlakem aféry. S cigaretami se tady nemůže vůbec pohnout dlouhodobě. Akorát jsme se ztopořili, Sněmovna, k naprosto šílené věci, že dáme lidem marijánku, že jim umožníme ji používat pro lékařské účely jakýmsi velmi nestandardním způsobem, tak to je jediné, čeho se s touto alarmující statistikou, jak se s tím vypořádáme.

Já už to zkusím nějak zkrátit. V podstatě jsem chtěl tím zdůvodnit, proč se teď s hazardem a s tím stavem, který ve Sněmovně je, nemohu připojit samozřejmě k důvěře vládě. A vyčítám jí zejména to, že není schopna dělat něco ani s tím, že se tady porušují zákony a že ty zákony porušuje vláda, která si už, a to musím říci jaksi ku prospěchu vlády, přestala říkat protikorupční. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je zde přihláška s faktickou poznámkou, pan kolega Pavel Hojda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Jenom bych chtěl reagovat na vystoupení předpředřečníka poslance Fialy. Co se šíří na internetu, myslím si, že většina z vás dostala i zřejmě do schránek.

Máme pětinové platy, než mají lidé na Západě - ale hlavně že nám nevládnou komunisté. Máme všechno zboží dražší o 20 % než na Západě - ale hlavně, že nám nevládnou komunisté. Musíme jíst potravinový odpad dovážený ze západních zemí - ale hlavně, že nám nevládnou komunisté. Náš státní dluh je už více než 1,7 bil. korun, roční úroky z něho platíme prakticky 90 mld. - ale hlavně, že nám nevládnou komunisté. Zvyšuje se počet lidí pod hranicí chudoby, zvyšuje se počet bezdomovců, počet lidí zavřených na ubytovnách, počet lidí vyhlašujících bankrot - ale hlavně, že nám nevládnou komunisté. Určité územní celky jsou řízené mnohdy kmotry, kteří veřejnou zakázku předraží tak, jak to udělal bývalý ministr životního prostředí Drobil, aby naplnil miliardami našich korun svůj osobní měšec a měšec stranické pokladny ODS - ale hlavně, že nám nevládnou komunisté. Na kongresu vládní strany ODS jsme viděli aroganci kmotrů ODS, kteří přijeli několikamiliardovými auty s registračními značkami za stovky tisíc korun- ale hlavně, že nám tady nevládnou komunisté. Na zdravotní péči bude mít nárok jenom ten, kdo do nemocnice přijede autem značky BMW, jak řekl jeden profesor medicíny - ale hlavně, že nám tady nevládnou komunisté. Do důchodu budeme odcházet asi v 74 letech, což je z biologického hlediska úplný nesmysl - ale hlavně, že nám nevládnou komunisté.

Prostě je to vysvětlení na všechno. My jsme v úplně totálním marasmu, ale můžeme si odpovědět větou: Hlavně, že nám nevládnou komunisté. A hned jsou všechny problémy vyřešené. Protože jediná nejdokonalejší politická strana na světě je ODS a TOP. (Upozornění na čas.) Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přihláška je od pana poslance Václava Zemka. Poté je přihlášen pan poslanec Robin Böhnisch.

 

Poslanec Václav Zemek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji pěkný podvečer. Nebudu mluvit dlouho. Už tady byla řečena spousta věcí. Pokusím se být co nejstručnější. Omlouvám se, pokud budu opakovat to, co už tady zaznělo.

Chtělo by se říci, sešel se půlrok s půlrokem a opět se tady setkáváme při hlasování o nedůvěře této pravicové vládě. Já osobně nejsem příznivcem příliš častého využívání institutu vyjádření nedůvěry, nicméně tato vláda nám dává mnoho důvodů k tomu, abychom tento institut používali. Takovou poslední kapkou byla dnes už hodně omílaná, oprašovaná, kontroverzní a podivná amnestie prezidenta republiky, na které má svůj podíl i vláda. K tomu spolupodílu se ještě dostanu.

Já když jsem viděl první reakce, první náznaky, co se všechno po té amnestii stane, nebo možné dopady, tak jako tady zavanul duch divokých 90. let, doby, kdy přední vládní činitelé říkali hesla typu: neznám špinavé peníze nebo více Viktorů Kožených. Byla to doba, kdy pojem tunelování v české kotlině nabyl zcela nových významů. Kdosi tu éru ne úplně povedené ekonomické transformace přirovnal ke scéně ze známého českého filmu Hoří, má panenko, kdy jsou účastníci bálu vyzváni v sále, aby vrátili do tomboly, až se zhasne, všechno co ukradli. A když se potom znovu rozsvítí, tak je tombola rozkradena. Tak takto samozřejmě řada lidí transformaci v 90. letech vnímala.

Byla to doba, kdy spousta lidí přišla o své úspory v bankách, které zkrachovaly, hodně lidí přišlo o prostředky, které investovali do investičních fondů, které také zkrachovaly. Řada lidí přišla o zaměstnání v podnicích, které byly vytunelovány. Samozřejmě ty kauzy potom pokračovaly i za dalších vlád, nicméně 90. léta se stala určitým symbolem. Některé ty kauzy se potom časem dostaly před soud, někteří výtečníci, kteří již nestačili utéct do zahraničí, se dostali i k tomu soudu. A když už to vypadalo, že konečně bude učiněno spravedlnosti zadost a někteří výtečníci budou pohnáni k zodpovědnosti, tak se jako deus ex machina zjeví prezident a za vydatné spoluúčasti premiéra této země jako mávnutím kouzelného proutku vše zruší. Zapomeňte, nic se nestalo!

V tuto chvíli je úplně narušena důvěryhodnost v tuto vládu a v demokratický systém, kdy stát má dbát na spravedlnost. A teď se dostávám k té spoluzodpovědnosti. Já jsem zaregistroval různé výroky postupem času od takových prvních, kdy se pan premiér téměř chlubil, že spolupodepsal amnestii, potom trošku přehodnotil své výrazy a řekl, že vlastně podepsat musel a že vlastně v minulých vládách se premiéři také podíleli na amnestii. Ale tady je potřeba říci to, že ta kontrasignace je vlastně novinka. Že jsme tady měnili Ústavu, takže v dřívějších dobách to býti nemuselo. A teď jsou tady pouze dvě možnosti. Buď na tom premiér spolupracoval a někteří členové vlády a v tom případě je to hrozné. Já nebudu spekulovat o tom, jestli to byl něčí záměr, nebo nebyl záměr, jde o ten výsledek. Anebo o tom prostě nevěděl a jen to setrvačně podepsal a to je možná ještě hroznější. Myslím, že ani v jednom z těch případů si takto vedená vláda nezaslouží důvěru.

Čeho se dočkáme příště? Triumfálního návratu Viktora Koženého nebo snad omilostnění Radovana Krejčíře? Toho se dočkat nechci, a proto budu hlasovat dnes pro vyslovení nedůvěry. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní pana poslance Robina Böhnische.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, členové vlády, dovolte mi v souvislosti s amnestií, konkrétně s rozhodnutím prezidenta republiky Václava Klause a předsedy vlády Petra Nečase zastavit probíhající trestní stíhání některých osob, zmínit jednu možná na první pohled regionální kauzu ze severovýchodních Čech.

Kdyby šlo v dnešní debatě opozici o obstrukce, téma zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum, a. s., Náchod by vystačilo řečníkům na celé dny. Jen stručné poznámky o vývoji případu na webových stránkách Garančního fondu obchodníků s cennými papíry začínají v únoru roku 2002 a končí v květnu 2009.

Společnost KTP Quantum zkrachovala v březnu roku 2002. Podle soudu, který se kauzou zabýval, poškodil obchodník s cennými papíry zhruba 10 tisíc klientů a připravil je v součtu asi o 1 miliardu korun. Nezanedbatelná skupina okradených lidí pochází z Trutnovská a přímo z Trutnova, kde KTP Quantum zřídilo jedno ze svých kontaktních míst.

S poškozenými klienty tohoto obchodníka s cennými papíry jsem se setkával během tradičních pondělků v regionální poslanecké kanceláři snad tři roky. A navzdory řadě dopisů správci konkurzní podstaty, zástupcům Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, ministrům a jejich náměstkům jsem s nimi vlastně dlouho sdílel jen bezmoc. Novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu z přelomu roku 2005 a 2006, která umožnila poskytnout Garančnímu fondu státní prostředky na výplaty vkladů, posunula věc dál, ale vzhledem ke složitosti případu musela značná část poškozených klientů společnosti KTP Quantum čekat dál. Mnozí z nich se výplaty svých vkladů nakonec nedožili. A s trochou nemístného cynismu se nabízí otázka, zda by se chtěli dožít kroku prezidenta republiky a předsedy vlády, kteří v trestněprávní rovině jejich traumatizující kauzu škrtem pera zastavili.

Amnestie osvobodila manažery KTP Quantum Karla Takáče a Oldřicha Bakuse, podezřelé z toho, že v letech 1996 až 2001 vylákali na lidech 1 miliardu a 300 milionů korun s vědomím, že své závazky vůči klientům nesplní.

Dámy a pánové, tato vláda neměla valnou důvěru veřejnosti už před premiérovým souhlasem s amnestií prezidenta republiky. Jakou důvěru asi může mít teď? Pan prezident Klaus řekl, že až vychladnou hlavy, jeho krok bude oceněn jako správný. Řekl to jistě s vědomím, že už do konce svého funkčního období nevyjede do regionů na setkání s občany. Pokud ano, Trutnovsko by měl asi raději minout. A pan premiér jakbysmet.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP