(18.50 hodin)

 

Poslanec Pavel Suchánek: Písmeno B10 poslance Michala Babáka. Zpravodaj: Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 300. Přihlášeno je 188, pro hlasovalo 81, proti 102. Takže to bylo zamítnuto.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Písmeno B11, rovněž poslance Michala Babáka. Zpravodaj: Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 301. Přihlášeno 188, pro hlasovalo 82, proti 102. Takže to bylo zamítnuto.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Písmeno B12 poslance Babáka. Zpravodaj: Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 302. Přihlášeno 188, pro hlasovalo 84, proti 98. Takže to bylo zamítnuto. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Písmeno B13 opět poslance Babáka. Zpravodaj: Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 303. Přihlášeno je 188 poslanců, pro hlasovalo 83, proti 101, Takže to bylo zamítnuto. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Poslední bod této tabulky - B14 poslance Babáka. Zpravodaj: Nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 304. Přihlášeno 188, pro hlasovalo 85, proti 99, takže to bylo zamítnuto. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Mám pocit, pane předsedající, že bylo hlasováno o všech pozměňujících návrzích a teď bychom měli hlasovat o usnesení jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak se jenom zeptám, jestli někdo je jiného názoru a myslí si, že jsme na něco zapomněli. To až potom, to usnesení. Takže jestliže je to tak, že opravdu o všech návrzích bylo hlasováno, tak přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. A to usnesení Milana Urbana bude až pak.

 

Takže nyní přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2013 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2013 podle sněmovního tisku 857, ve znění schválených pozměňovacích návrhů, podle příloh tohoto usnesení."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijmout toto usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 305. Přihlášeno 188 poslanců, pro hlasovalo 100, proti 86. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Žádám zpravodaje, aby uvedl návrh doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Doprovodné usnesení pana poslance Urbana vám zde již přečetl. Jestli se mám pokusit ho přečíst ještě jednou? Je to psané rukou. Ano? (Předsedající: Ano.)

Poslanecká sněmovna doporučuje vládě České republiky, aby vytvořila zvláštní položku v kapitolách Ministerstva financí České republiky. Do této položky označené jako digifond uložit finanční prostředky z výnosů výběrového řízení na využívání kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě. Čerpání těchto prostředků účelově vázat na oblast elektronických komunikací a informačních technologií. Tak zní návrh doprovodného usnesení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O tom nyní hlasujeme. Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování je pořadové číslo 306. Přihlášeno 186 poslanců, pro hlasovalo 80, proti 97, takže to bylo zamítnuto. S textem usnesení jsme souhlas nevyslovili.

 

Nicméně platí, co jsem řekl předtím, že s návrhem zákona o státním rozpočtu byl vysloven souhlas. Končím projednávání tohoto bodu. (Potlesk poslanců ODS a TOP 09.)

Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych v této chvíli konstatoval, že právě teď bylo potleskem části Sněmovny jenom stvrzeno porušení všech možných duchů, kteří se tady dnes vyvolávali. Myslím si, že je ne úplně dobře, že tak zásadní zákon se může přijímat v pochybnostech o tom, jestli je vlastně přijímán správně. Podle soudu KSČM je ta pochybnost velice silná a nerad bych, abych měl skutečně taky pravdu v tomto. Myslím si, že každý, kdo učiní podání někomu k soudu, který bude schopen rozlišit, jestli ta pochybnost byla, nebo nebyla správná, tak potom třeba i spláče nad výdělkem, protože prostě a jednoduše státní rozpočet je postavený nejen na vodě, ale i na špatné proceduře. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Máme před sebou bod číslo 104, to je

 

104.
Nový návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2014 a 2015
/sněmovní tisk 858/

Žádám ministra financí Miroslava Kalouska, aby návrh odůvodnil. Prosím, máte slovo. (V sále panuje trvale silný hluk.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dříve než odůvodním ten návrh, já už jsem se nechtěl hlásit, tak jenom velmi stručně na pana poslance Kováčika.

Myslím, že každý z nás, alespoň já mnohokrát, jsem se musel sklonit před vůlí Sněmovny, protože ta demokracie spočívá v tom, že tady demokraticky hlasujeme a o něčem rozhodneme. Zlehčovat tento akt je věcí vašeho vkusu, pane poslanče. Já chápu váš protest. Můžete samozřejmě podat i ústavní stížnost, můžete cokoliv, co vám umožňuje demokratický proces. Je otázka, zda si přejete, nebo nepřejete pro Českou republiku její rozpočet a její stabilitu, nebo zda chcete zarputile trvat na jednom z možných formálních výkladů. To už ponechám prostě na vás a na vašem svědomí a nijak vás nebudu omezovat.

Dámy a pánové, v roce 2001 tehdejší vláda opoziční smlouvy, neboť i vláda opoziční smlouvy měla některé osvícené návrhy, v roce 2001 vláda opoziční smlouvy předložila a prosadila v Poslanecké sněmovně do rozpočtových pravidel 218/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, princip výdajových limitů. Princip, který sám o sobě je z hlediska fiskální disciplíny možná daleko účinnější než všechny ostatní sofistikovanější nástroje, za předpokladu ovšem, že by byly dodržovány. Kdyby totiž toto ustanovení rozpočtových pravidel bylo dodržováno, dnes nemáme strukturální deficit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP