(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Bohužel, pane poslanče, rozprava už byla ukončena. (Reakce z pléna.) Tak se omlouvám.

 

Poslanec Radek John: Faktická. Děkuji, pane předsedající.

Nesčítejme tady jablka a hrušky. Samozřejmě že jsme podporovali, aby stát mohl vyvlastňovat pozemky, když stát jako rozumný hospodář chce někde postavit dálnici. A podporovali jsme to proto, že řada kmotrů, kteří stojí i za vašimi stranami a dobře vědí, kudy stát plánuje stavět dálnice, má nakoupené pozemky a jenom se těší a čeká, kolik miliard za to vyinkasuje, kdyby nebylo možné to vyvlastnit. Čili tam jsme samozřejmě proti kmotrům, kteří mají nakoupené pozemky na spekulaci pod budoucími silnicemi a dálnicemi. Samozřejmě pomáhali, aby stát mohl vyvlastňovat. Ale tady mluvíme o něčem úplně jiném. Tady je třeba zabránit, aby soukromé firmy začaly vyvlastňovat jiné soukromé osoby. Vůbec nemluvíme o tom, když stát někde uváží, že je to nutné ve prospěch celku, ale mluvíme o tom, že kdybychom dopustili, aby soukromé firmy zcela neřízeně začaly skupovat domy, kusy měst, tak nám likvidují prostě soukromníci, uhlobaroni, nebo jak chcete, soukromé firmy a tento stát, takže to je velký rozdíl. Jistě je třeba, aby stát mohl vyvlastňovat, ale je třeba zabránit, aby soukromé firmy svévolně vyvlastňovaly. To jsem chtěl zdůraznit.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Konečně můžeme přistoupit k hlasování. Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím o nastavení kvora na 101 hlasů.

 

Budeme tedy hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon číslo 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 731/5."

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 280, přihlášeno 193, pro 120, proti 31. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu s pořadovým číslem 7. Je jím

 

7.
Návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 691/5/ - vrácený Senátem

Než přistoupíme k projednávání návrhu zákona vráceného a zamítnutého Senátem, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorům panu Jiřímu Lajtochovi a Miroslavu Nenutilovi. Máme tady pány senátory? Než se páni senátoři dostaví, můžeme o tomto návrhu nechat hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, abychom umožnili vystoupení senátorům panu Jiřímu Lajtochovi a Miroslavu Nenutilovi?

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 281, přihlášeno 191, pro 155, proti 3. Tento návrh byl schválen.

 

Můžeme přistoupit k projednání bodu. Prosím, aby za navrhovatele se k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr zemědělství pan Petr Bendl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně, kolegové, návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů schválila Poslanecká sněmovna na své 46. schůzi dne 26. září. Návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů byl zpracován k modernizaci a restrukturalizaci řízení institucí v rámci resortu Ministerstva zemědělství a předpokládá se ukončení činnosti Pozemkového fondu a převedení jeho majetku a zbytkových agend na nově vzniklý úřad Státní pozemkový úřad, který bude správním úřadem v celostátní působnosti ve věcech pozemkových úprav a restitucí. Při zřízení Státního pozemkového úřadu dojde ke spojení dosavadních působností Pozemkového fondu a pozemkových úřadů a Ústředního pozemkového úřadu, který je dosud součástí Ministerstva zemědělství.

Návrh zákona projednal na své 26. schůzi konané dne 26. října 2012 Senát a vrátil jej Poslanecké sněmovně Parlamentu ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které oproti návrhu schválenému Poslaneckou sněmovnou do návrhu zákona doplňují ustanovení, které upravuje použití výnosů z prodeje majetku a výnosů z pronájmu majetku státu Státním pozemkovým úřadem nad rámec výdajů stanovených Ministerstvu zemědělství příslušnou kapitolou zákona o státním rozpočtu na příslušný rok k pozemkovým úpravám na Program rozvoje venkova a na program Podpory aktivit financovaných výhradně z národních zdrojů. K tomu uvádím, že tyto finanční prostředky k uvedeným účelům již přislíbil poskytnout ministr financí, a to v souladu s usnesením vlády České republiky číslo 363 ze dne 23. května 2012, a přijetí tohoto návrhu lze proto považovat za nadbytečné.

Další pozměňovací návrh se týká §7 návrhu zákona. Jeho podstatou je zdůraznění hlediska veřejného zájmu ohledně využití bezúplatně nabývaných pozemků a současně s tím odstranění 12měsíční lhůty pro podání žádosti o bezúplatný převod zemědělských pozemků ve třetí zóně národních parků na obce. V této souvislosti je nutno uvést, že původní text návrhu zákona o podmínky pro převod v něm obsažené odpovídající stávající platné právní úpravě a jejich změnu tak v tomto kontextu nepovažuji za žádoucí.

Pozměňovacím návrhem se rovněž upravuje § 14 návrhu zákona a současně jej doplňuje § 15 o nové ustanovení, které se týká možnosti převodu pozemku na obchodní společnosti, družstvo, jehož je nabyvatel pozemku členem či společníkem a které na těchto pozemcích hospodaří. Úprava § 14 představuje zcela okrajovou záležitost, a nelze ji tedy považovat za nebytnou.

V souvislosti s doplněním § 15 nutno říci, že návrh zákona již obsahuje ustanovení s textem v totožném znění a není důvod k pochybnostem ohledně jeho aplikace.

Posledním pozměňovacím návrhem se odkládá nabytí účinnosti návrhu zákona ke dni 1. ledna 2014. V této souvislosti musím konstatovat, že transformace Pozemkového fondu České republiky a soustavy pozemků České republiky je připravena k 1. lednu 2013 a oddálení tohoto kroku se jeví jako neúčelné a nehospodárné, neboť my jsme schopni sloučením těchto dvou institucí získat částku zhruba 100 milionů korun, kterou bychom rádi využili na podporu v živočišné výrobě v sektoru zemědělství.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Táži se pana zpravodaje zemědělského výboru pana kolegy Šenfelda, jestli se chce k pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, já bych se chtěl jenom stručně vyjádřit k tomu, co tady již zaznělo z úst pana ministra.

Chci říci, že v celém průběhu projednávání zákona nebylo sporu se splněním závazku vlády dokončit transformaci Pozemkového fondu České republiky a po skončení jeho činnosti převést na Pozemkový úřad České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP