Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. prosince 2012 v 9.02 hodin
Přítomno: 195 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno. Dovolte mi, abych vás přivítal, paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, dámy a pánové, a zahájil další jednací den 49. schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdříve vás požádám, abyste se přihlásili. Pan poslanec Miroslav Váňa má náhradní kartu č. 3, pan poslanec Krupka má náhradní kartu č. 11, pan poslanec Jiří Paroubek má náhradní kartu č. 5.

A nyní vám sdělím omluvy. Dnes se omlouvají poslanci Jiří Besser, Milada Halíková, Otto Chaloupka, do 10 hodin se omlouvá Jiří Koskuba a dále se omlouvají Roman Pekárek a Petr Skokan. Mám tady také omluvu člena vlády. Omlouvá se pan ministr Pavel Blažek do 12 hodin.

Dnes bychom měli jednat podle pevně zařazených bodů v pořadí, které připomenu. Začneme bodem 2, pak 4, 7, 8, 156, 103, 104, 105, 106, 107 a 166, a tak jak jsme si odhlasovali včera, projednáme dnes ve 12.45 hodin bod 157, změny v orgánech Poslanecké sněmovny, a pak ve 13 hodin bude na pořadu bod 159, volba místopředsedů Poslanecké sněmovny.

To je to, co jsme si odsouhlasili. A teď tady mám písemné přihlášky. Z těch k pořadu schůze tady mám pana poslance Ladislava Šincla písemně přihlášeného, takže ho poprosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, včera jsem navrhl nový bod pod názvem Informace premiéra o nehorázně vysokých platech vyvolených úředníků. Bohužel, vážení kolegové z koalice, i přes častá slova o transparentnosti a této mé snaze o to, aby se veřejnost dozvěděla tyto jistě zajímavé informace, mi nevyšli vstříc a předseda vážený kolega Petr Gazdík se nejdříve snažil tento návrh tzv. vetovat, a když to nešlo, přesto, že jde již o otevřený bod schůze, který je pouze přerušen, tak o něm museli veřejně hlasovat a zamítli ho. Na rozdíl od platů ústavních činitelů, které jsou dány zákonem, které jsou jasně spočitatelné a jejich výše má veřejnost a média k dispozici, vláda platy zejména vyšších úředníků a různých poradců, včetně různých příplatků a odměn dlouhodobě pořád tají, pořád skrývá. Veřejnost si bohužel tyto údaje musí vynucovat pomocí soudních rozsudků. Tyto zjištěné údaje, vynuceně poskytované - opakuji, vynuceně poskytované - vládou nebo jednotlivými institucemi, ministerstvy apod., pak ukazují na něco šokujícího, až se tomu nechce věřit. (V sále je trvale silný hluk.)

Asi si, vážení kolegové, říkáte, že opakovaný vtip už není vtipem. Problém je v tom, že to vtip nikdy nebyl, myslím to vážně. A docela mne trápí ty neustálé rozpory mezi slovy a činy vládní koalice. Rozpory mezi sliby a skutečností.

Jsem přesvědčen, že by se naši spoluobčané měli dozvědět tady na kameru, do tohoto mikrofonu, a ne někde skrytě na webu Ministerstva financí, jak je to s těmi obrovskými platy vyvolených úředníků, náměstků ministrů a vrchních ředitelů, zvláště před vánočními svátky, kdy mnozí z našich občanů obracejí každou korunu, aby mohli koupit nějaké ty dárky svým nejbližším. Psalo a volalo mi několik občanů s tím, že je tyto informace opravdu zajímaly, a proto jsem se rozhodl, že vás opět poprosím o zařazení opět stejného bodu programu, pro jistotu ho opět zopakuji: Informace premiéra nebo pana ministra financí o nehorázně vysokých platech vybraných vyšších úředníků.

Pan ministr Kalousek nám tady včera řekl - cituji - že se skutečně vzorně připravil a nedělá mu jakýkoliv problém informace zveřejnit. Také nám řekl, že informace uveřejněné v dopise Soudcovské unie České republiky o průměrných platech náměstků ministrů apod. jsou lživé a že vlastně Soudcovská unie lže a soudci jsou v podstatě lháři.

To jsou silná slova. Kdyby to tak bylo, tak nevím, co si mám o tom všem myslet. Jsem přesvědčen, že těch pár minut - zdůrazňuji pár minut -, kterými nás tady pan ministr zdrží přečtením své pečlivé přípravy, kterou má jistě někde v kapse, nás tím nijak nezdrží. Myslím, že informace o tom, co je pravda a co lež, stojí za těch pár minut.

Doufám, že pan vážený kolega Petr Gazdík či někdo jiný se nebude snažit tzv. vetovat opět můj návrh. Podle mne to vlastně ani nejde, neboť nejde o zařazení úplně nového bodu programu, ale o opětovné zařazení jen přerušeného bodu. Bude se muset o tom hlasovat a vaše jména o tom, jak to upřímně myslíte s veřejností, budou uvedena na internetu a každý se bude moci podívat, jak jste hlasovali. Proto vás ještě jednou prosím a žádám o podporu tohoto návrhu, neboť pravda za to opravdu stojí. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A kam to chcete zařadit? Chcete to po pevně zařazených bodech? (Ano.) Dobře, děkuji.

Toto byl jediný návrh na změnu pořadu, který tady zazněl, takže bychom ho měli v úvodu odhlasovat. Ale ještě pan poslanec Marek Benda se hlásí o slovo. Předtím řeknu, že pan ministr Miroslav Kalousek má náhradní kartu č. 6.

Slovo má nyní pan poslanec Marek Benda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP