(14.50 hodin)
(pokračuje Kádner)

Začíná to tedy nadějně, záhy ale přichází zhoršení. Na otázku, zda byly smlouvy výhodné, odpovídají: Ne, a jsou dokonce v rozporu se stávající legislativou, zejména se zákonem 48/1997 Sb. a vyhláškou 618/2006 Sb. Návrhy smluv byly nevýhodné zejména z toho důvodu, že se odkazovaly na platnost přílohy č. 2, a to personální a věcné vybavení pouze na šest měsíců. Poté by platnost smlouvy vypršela. Dále byly nemocnici nabídnuty dlouhodobé smlouvy na pět let pouze pro obory chirurgie a interna a k tomu ještě jednoletá smlouva na dětské a gynekologicko-porodnické oddělení. To je pro ně samozřejmě zcela nepřijatelné a požadují uzavření smlouvy na všechny odbornosti a ve shodném rozsahu jako dosud. Okres Louny už byl redukcí lůžkového fondu dotčen z okresů Ústeckého kraje uzavřením akutní péče v Nemocnici Louny, a zbývá tedy už jen tato jediná nemocnice v okrese.

Na další otázky odpovídají, jak se snad i na lékaře sluší. O pokračování v lednu říkají, že se jejich spory s pojišťovnou samozřejmě nesmějí dotknout pacientů. Po Novém roce chtějí fungovat zcela normálně jako dosud. Mají za to, že na vyjednávání je ještě čas v lednu. Pokud jde o hospodářské výsledky, tak nemocnice v Žatci hospodaří se ziskem. Jakýkoliv zásah do struktury by však pochopitelně znamenal pád do ztráty. Oddělení jsou provázaná včetně režie a komplementarizace, odejmutí dětského a gynekologicko-porodnického oddělení odhadují ztrátu okolo 10 mil.

Zkrátka a dobře, je to ryze a čistě technokratické rozhodnutí od zeleného stolu někde v dáli. Není a neexistuje jeden jediný reálný argument pro rušení. Nemocnice splňuje veškerá kritéria personálního i věcného vybavení včetně doporučení odborných společností. Znamenalo by to podstatné znedostupnění zdravotních služeb ve spádovém území.

Tolik tedy Žatec a teď k avizované Roudnici nad Labem. Stejné otázky a bohužel i skoro stejné odpovědi. Návrhy smluv přišly před několika dny, poslali je na Asociaci českých a moravských nemocnic a dali jim plnou moc k jednání se zdravotními pojišťovnami. No a jestli smlouvy byly výhodné? Odpověď je lapidární. Ne, nebyly. Dle těchto návrhů smluv VZP i některých ostatních zdravotních pojišťoven by nemocnice nebyla schopna udržet provoz. Gynekologie a porodnice od 1. 1. 2013 nebudou nasmlouvány, dětské oddělení od 1. 1. 2013 nebude nasmlouváno, novorozenecké oddělení od 1. 1. 2013 nebude nasmlouváno, chirurgické oddělení bude omezeno na jeden rok, chirurgická JIP bude omezena na jeden rok, interní JIP bude omezena na tři roky a interní oddělení rovněž omezeno na tři roky. A jakže tedy budou fungovat v lednu, když je reálné, že vám pojišťovny nedají do konce roku smlouvu? Pacientům chtějí zajistit akutní péči, kterou zdravotní pojišťovny musí hradit ze zákona, a budou se maximálně snažit nezklamat jejich důvěru, kterou jim občané projevili při manifestaci a svými podpisy pod peticí.

Pokud jde o hospodářské výsledky, tak i tato Podřipská nemocnice s poliklinikou Roudnice nad Labem, s. r. o., má v průběhu posledních let roční obrat více než 290 mil., jejich hospodaření je vyrovnané a stabilní. Výroční zprávy, přílohy k účetní závěrce a zprávy auditora jsou řádně zveřejňovány na obchodním rejstříku ve Sbírce listin. Nemocnice vykázala výsledek hospodaření za rok 2011 - zisk ve výši 586 tisíc. Za rok 2012 je reálný předpoklad, že výsledek hospodaření bude opět kladný, takže hospodaření opět skončí se ziskem. Zdůrazňuji, že na akutní lůžkové péči máme nula, tedy žádnou. Komu tedy vadí takovéto nemocnice, pane ministře?

Jenom roudnická nemocnice zaměstnává více než 350 zaměstnanců. Zdravotní a sociální pojištění je včas a řádně placeno. Plní předepsané požadavky zdravotních pojišťoven, tzv. personální a technické vybavení. Nikdy nebyl žádný rozpor. Nejsou placeni za počet postelí, ale za vykázanou péči. Nemocnice je hrazena jednou z nejnižších základních sazeb z celé republiky. Ze zveřejněných cen základních sazeb nemocnic v České republice jsou na 145. místě ze 150 nemocnic. Takzvaně pátá nejhorší úhrada od konce. Z celého Ústeckého kraje má nemocnice v Roudnici nad Labem nejnižší základní sazbu pro úhradu akutní lůžkové péče. Takzvaně pro VZP nejlevnější nemocnici. Případným zrušením roudnické nemocnice a uhrazením poskytnuté péče jinému zdravotnickému zařízení tedy není možné, aby zdravotní pojišťovny ušetřily finanční prostředky. Naopak, péče bude vždy pro pojišťovnu dražší. Svou práci odvádějí nejen kvalitně, ale pro celý systém i ekonomicky, levně a efektivně. Ze strany zdravotnických pojišťoven nezaznamenali nikdy žádný argument ani žádný důvod ke zrušení. Nemůže jít o ekonomickou úsporu. Co je tedy za tím jiného? Na tyto otázky nikdo neodpovídá. (Trvalý silný hluk v sále.)

A teď ještě pár slov o nemocnici ve Šluknovském výběžku, kde se naši čelní politici občas rádi ukazují, aniž by cokoli vyřešili. Nebo vlastně ano, už vyřešili Lužickou nemocnici v Rumburku. Poslechněte si její smutný příběh. Vedení Lužické nemocnice Rumburk v létě 2012 opakovaně a marně vyzývalo zdravotní pojišťovny k uzavření smlouvy, VZP a zdravotními pojišťovnami jim bylo odpovězeno, že uzavírání smluv proběhne až po skončení krajských voleb 2012. Už tady se musím ptát - pročpak asi?

První schůzka se zdravotními pojišťovnami a VZP proběhla až dne 5. 11. 2012. Toto jednání na základě uzavřeného memoranda zdravotních pojišťoven a zastupování vedla paní doktora Plisková a samostatně VZP, která ovšem s předloženou smlouvou zdravotních pojišťoven plně souhlasila. Na základě této předložené smlouvy zdravotními pojišťovnami Lužická nemocnice Rumburk odmítla tuto smlouvu podepsat a uzavřít z následujících důvodů: Smlouva ukládá Lužické nemocnici Rumburk zrušit odborná oddělení. Za a) gynekologicko-porodnické oddělení, b) dětské oddělení. Zrušením těchto odborných oddělení by došlo k ohrožení zákona č. 20/2008 Sb. v plném rozsahu, neboť takto předložená a vnucovaná smlouva nerespektuje zejména dostupnost zdravotní a nemocniční péče z hlediska geografického uspořádání Šluknovského výběžku a jeho rozlohy a nereflektuje ani klimatické a terénní podmínky daného regionu, přičemž je zcela nutné říci, že zrušením těchto odborných oddělení by například občané České republiky z dolní části Šluknovského výběžku měli dosah nejbližšího zdravotnického zařízení v Děčíně a v České Lípě, což je vzdálenost okolo 90 km dostupnosti.

Celkově se tedy v Severočeském kraji v obdobné situaci nacházejí nemocniční zařízení Žatec, Duchcov, Roudnice nad Labem. Nemocnice Litoměřice a Kadaň smlouvu podepsaly, neboť jim smlouva neukládá rušení odborných oddělení, pouze snížení počtu ošetřovatelských lůžek.

Na základě takto destruktivní smlouvy předložené zdravotními pojišťovnami, která je v přímém rozporu se zákonem č. 20/2008 Sb., i vedení 1. krajské zdravotní společnosti předložilo kraji stanovisko, aby jako zřizovatel takto předloženou smlouvu se zdravotními pojišťovnami neuzavíral. Od 5. 11. 2012 zdravotní pojišťovny vůbec nekomunikují, čímž záměrně vedou celou síť nemocnic do tísně z hlediska výše uvedeného zákona. Zdraví občanů České republiky se tak stává rukojmím zmiňovaných kruhů. Z hlediska složitosti geografického a terénního uspořádáNÍ Ústeckého kraje je nutné zachovat všechna nemocniční zařízení, která v takto dosavadním uspořádání zcela naplňují literu ústavního zákona o zachování a dostupnosti zdravotní a nemocniční péče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP