(15.50 hodin)
(pokračuje Heger)

Restrukturace proběhla v rámci zemí OECD prakticky všude a my stále patříme, když odečteme bohaté Německo a Rakousko, k zemím s největším počtem lůžek akutní péče na obyvatele, přičemž medicína se za posledních mnoho desetiletí velmi výrazně mění v tom smyslu, že mnoho výkonů je možno provádět ambulantně. Naopak některé výkony se stávají těžší a těžší, takže nemocnice se stávají postupně z dřívějších nemocnic z 50. až 70. let dneska spíše nemocnicemi, které připomínají intenzivní péče. Tyto nemocnice jsou plně zachovány, jsou připraveny převzít veškerá uzavřená oddělení jak co do pacientů, tak případně do personálu. Je to z důvodu toho, že péče v malých nemocnicích v té akutní podobě opravdu dneska není zcela efektivní a naopak u nás chybějí lůžka péče následné.

Pokud jde o krizi finančního systému, tam bych si také o krizi dovolil nemluvit, protože tak jak jsme kalkulovali podklady pro úhradovou vyhlášku, která teď budí velkou tenzi, je předpokládaný objem úhrad do celého systému na úrovni 99 % letošního roku. Je to jistě nepříjemné, každý by si přál, aby trend byl obrácený, ale je to rozhodně objem, který je možno vnitřními úsporami stále ještě alespoň v příštím roce nahradit. Znamená to něco jako pokles asi o dva až tři roky zpátky, s tím, že jak všichni víme, medicína má spoustu rezerv v tom, jak je péče poskytována. Ne kolika pacientům je poskytována, ta musí být poskytována všem pacientům, kteří ji potřebují, ale způsob, jakým je poskytována. Kolikrát jsou opakována diagnostická vyšetření? Jak často se dělají výkony, o kterých by bylo možno pochybovat, zda byly plně účelné, a způsobují určité komplikace a další nezbytnou léčbu? Kolik se předepisuje léků, které nakonec skončí nevyužívané? Medicína není samozřejmě exaktní věda, nelze všechno úplně přesně naplánovat, někdy kráčí způsobem pokus - omyl, toho se nikdy nezbavíme, ale má v sobě rezervy, které je potřeba hledat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou požádám pana poslance Paroubka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane ministře, děkuji za pokus o věcnou odpověď. Chápu, že materie je tak široká, že odpovídat do detailů během krátké doby je velmi složité.

Jenom bych se vrátil k roku 2006. My jsme situaci řešili růstem náhrad za státní pojištěnce a nastolením pořádku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Pokud jde o první parametr, tak myslím, že byste o tom také měli uvažovat. Věci byly v roce 2006 nastaveny tak, že systém byl stabilizován prakticky až do roku 2010, možná 2011.

Jinak se mi Ministerstvo zdravotnictví zdá v celé věci pasivní ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám. Dovolte abych připomněl, že úhradová vyhláška, aspoň podle lidí, a jsou to odborníci na vynikající manažerské a lékařské úrovni, se kterými věci konzultuji, že prostě je to z jejich hlediska katastrofa. A nejsou to lidé, kteří by se neuměli s problémy poprat. Je dobře, abyste slyšel i druhou stránku pohledu než to, co vám třeba říkají vaši poradci nebo než vás nutí povinný optimismus, který jako ministr zdravotnictví musíte zachovávat. Zjevně mají organizace na situaci ve zdravotnictví jiný názor nežli vy. Ony ji vlastně považují za krizovou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou prosím pana ministra, aby reagoval na tento doplňkový dotaz.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za doplnění. Já se samozřejmě, podobně jako vy často říkáte, jak se setkáváte s občany, s nimi setkávám také, pokud mi povinnosti mého úřadu dovolí. Setkávám se také s celým širokým spektrem poskytovatelů a názorovou úroveň znám. A zdaleka ne všechny názory jsou tak negativní jako ty, které jste tady prezentoval. Já jsem ve svém úřadu už na běžný standard překvapivě dlouho, takže už zažívám třetí úhradovou vyhlášku, a mohu vás ujistit, že vyjádření poskytovatelů i těch, kteří dostali nakonec přidáno, byla stejně katastrofická, jako jsou vyjádření v letošním roce a předchozí dva roky, a přestože se nemůžeme pochlubit, že systém by byl úplně plusový, tak dva roky jsme zvládli, a dokonce jsme zvládli i hrozné nákladové zásahy, jako bylo přidání mezd, které dělalo celkem asi 6 mld. za loňský a letošní rok, a zvýšení DPH, kde jsme z vnitřních rezerv ušetřili asi 4 mld. v systému.

Já se domnívám, že příští rok přes všechno napětí bude stabilizován, a ujišťuji vás, že bych byl daleko radši, kdyby to, co se podařilo za vaší vlády, že státní příspěvek byl jednou dokonce 9 mld., tak s tím bych dneska dovedl hospodařit také velmi dobře.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Končím tuto interpelaci. Prosím pana poslance Vojtěcha Adama, aby přednesl interpelaci na ministra Zbyňka Stanjuru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Adam: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Vážený pane ministře, já se vás dovolím zeptat, pravděpodobně jménem většiny starostů obcí s rozšířenou působností, na jeden problém. Třináctého listopadu tohoto roku jsme byli vyzváni ředitelem odboru silničních vozidel Ministerstva dopravy k podání žádosti o příspěvek na úhradu zvýšených nákladů spojených se stabilizací provozu centrálního registru vozidel. Pro rychlé vyřízení měla být žádost podána do 16. listopadu prostřednictvím datové schránky. Na základě výzvy jsme žádost podali, ale dosud nemáme ani rozhodnutí o přidělení dotace, a tudíž ani podmínky pro její použití a pochopitelně tedy ani žádné ekonomické prostředky. Vzhledem k datu lze reálně očekávat, že i v případě, že prostředky obdržíme, nevyčerpané je budeme muset vrátit, protože už je nelze řádně využít. Rozhodne-li se tedy to které ministerstvo poskytnout na nějaký účel dotaci, pak je třeba rozhodnutí a zejména podmínky pro její čerpání možným příjemcům dotace sdělit včas, aby bylo vůbec možné dotační prostředky řádně a včas použít. Pokud tomu tak není, pak jde jen o zbytečnou administrativní zátěž obou stran.

Já chápu, že jste vlastně první den ve funkci a že jste s tím neměl vůbec nic společného, ale v práci ministerstva je pořád co zlepšovat. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím tedy pana ministra Stanjuru, aby se ujal odpovědi.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Já se omlouvám. Říkal jsem, že tu cestu ještě nemám nacvičenou, chodil jsem vždycky k řečništi rovně, teď je to jinak.

Musím zjistit, která je to konkrétní obec. Nicméně podle informací, které jsem stačil zjistit od dopoledne, jsme domluvili se Svazem měst a obcí jednoduché pravidlo: na jednu přepážku 5 000 korun. Těch přepážek je ve všech obcích s rozšířenou působností 1 061. V těchto dnech jsou tyto prostředky rozesílány, ale cestou krajských úřadů, takže pravděpodobně peníze dorážejí na krajské úřady, které to budou distribuovat na jednotlivé ORP v daném regionu. Říkám 5 000 za jednu přepážku. Neznám samozřejmě v tuto chvíli přesně podmínky. Vylučuji to, že bychom to chtěli zpátky. Kdyby to tak bylo, tak se zasadím o to, aby se už nic neúčtovalo, kromě toho, že máte pět přepážek, tak je to 25 000, a máte deset přepážek, je to 50 000. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP