(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, je 14.30 hodin a podle schváleného programu dnešní schůze začínají ústní interpelace na premiéra České republiky, tedy ústní interpelace, které jsou v první fázi určené předsedovi vlády a pak členům vlády.

 

155.
Ústní interpelace

Za účasti ověřovatelů bylo vylosováno pořadí, v němž budou poslanci vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády. První, kdo si vylosoval místo v pořadí, byl pan poslanec Jiří Paroubek, který bude interpelovat bohužel nepřítomného premiéra Petra Nečase. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane místopředsedo, já tedy nevím, jestli ještě platí pro interpelace jednací řád. (V sále není nikdo z členů vlády.) Nechci kazit zábavu, která tady obecně je, že by měl být někdo z členů vlády přítomen - už pan ministr přichází, skvělé.

Takže vážený pane premiére, několikrát jsem v poslední době interpeloval problematiku metanolem otrávených alkoholických nápojů, pančovaného alkoholu a jeho hromadné distribuce, která podle důvěryhodných informací dosahuje až čtvrtiny prodeje lihovin a destilátů v České republice. Jedna věc je ovšem výroba lihovin a destilátů otrávených metanolem, kdy téměř čtyři desítky lidských obětí zůstávají mementem mimo jiné lidské chamtivosti, strašlivého porušování zákonů a selhání řady institucí státní správy České republiky od policie přes Českou obchodní inspekci, celní správu, potravinářskou inspekci až po hygienickou službu a možná některé další. Chci vás vybídnout k tomu, abyste seznámil Sněmovnu s opatřeními z materiálu, který tyto instituce státu zpracovaly pro vládu. Myslím, že by to zajímalo nejen mě, další poslance, ale i celou českou veřejnost. Druhá věc jsou ovšem daňové úniky plynoucí z prodeje pančovaného alkoholu, nejspíše v řádu miliard korun. To jsou potenciální zdroje příjmů státního rozpočtu. Stejným, možná pokud jde o potenciální daňové úniky ještě větším problémem, jsou daňové úniky v dalších dvou oblastech - pašované cigarety, paralelní distribuční síť pohonných hmot.

Vážený pane premiére, chci vás vyzvat k projednání výše uvedeného materiálu pro vládu, tedy Opatření k zabránění daňovým únikům při prodeji lihovin a destilátů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to tedy byla první interpelace. Tu další přednese pan poslanec Antonín Seďa, také na premiéra. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, jistě si vzpomenete na moje předchozí interpelace ve věci plnění vládního usnesení číslo 373 z roku 1993 a číslo 444 z roku 1996, která se týkala integrace civilního a vojenského řízení letového provozu. Nejedná se pouze o naplnění doporučení mezinárodních organizací ICAO či EUROCONTROL, ale zejména o zajištění bezpečnosti letového provozu a efektivního nakládání s veřejnými prostředky. Vždyť pracoviště v Jenči bylo postaveno v souladu se společně dohodnutým projektem řízení letového provozu České republiky a Armádou České republiky.

Vážený pane premiére, Řízení letového provozu vypsalo nedávno soutěž na systém řízení letadel za jednu miliardu korun, když část peněz si podnik musí půjčit. Rozumím tomu, že letecký provoz houstne a jedenáct let stará technologie již dosluhuje. Nicméně se chci zeptat, zda tento nový systém již bude odpovídat integraci oblastních provozních služeb a sloučenému civilnímu a vojenskému řízení letových služeb.

Druhým dotazem je, v jakém stavu je dnes dohoda řešící uspořádání letového provozu ve vzdušném prostoru České republiky k 31. březnu příštího roku. Víte, pane premiére, základním důvodem integrace civilního a vojenského řízení letového provozu byla úspora jak personálních, tak provozních nákladů. Proto se také postavilo nové středisko řízení letového provozu v Jenči. Prosím, jak bude postupovat vaše vláda v tomto problému?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to tedy byla druhá interpelace na premiéra. Nyní prosím pana poslance Miroslava Váňu, který má třetí interpelaci.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, já se vás chci zeptat a očekávám od vás písemnou reakci, zdali vám připadá normální, jak se chovají poslanci vaší vládní koalice zde ve Sněmovně. Chovají se tak, že porušují Ústavu, porušují zákony této země. Porušují jednací řád. Nejenže v době, kdy opozice má právo na své ústní a písemné interpelace, nechodí tito poslanci do práce, ale když už do práce přijdou, tak dělají, že zde nejsou, zapírají se, vypínají se. Vytvářejí atmosféru, aby opozice nemohla, pane premiére, vám a celé vládní koalici říci pravdu.

Prostě vaše vláda vládne tak, že nechcete slyšet názory opozice. Nechcete a nestojíte o to, aby vám říkali názory lidí, aby vám lidé řekli pravdu do očí. Vy nestojíte o názory lidí. Takto se, pane premiére, vládnout nedá. Vaše vláda je vládou téměř slepých, téměř hluchých. Jste vládou, která nechce slyšet problémy lidí. Tak jak vládnete, je to nejen nesprávné, ale je to nefér.

Vážený pane premiére, prosím, chci slyšet vaši odpověď, zdali chování vašich vládních poslanců považujete za něco, co do politiky patří, co je správné, co je poctivé, co je poctivé vůči občanům této země. Já si myslím, že takovéto chování do politiky nepatří, že to je důkaz toho, že vy, vaše vláda a vaši poslanci pohrdáte lidmi. Pohrdáte tím, čím lidé žijí, co lidi trápí. Vás nezajímá, pane premiére, že část lidí a drtivou většinu našich rodin posíláte do chudoby. Vás nezajímá, že posíláte invalidy opět do pracovního procesu. Vás nezajímá, že mnoho invalidů dnes žije za důchod šest tisíc korun. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poslední interpelace na premiéra je interpelace pana poslance Antonína Sedi. To je poslední, čtvrtá interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedo vlády, vloni jste se vyjádřil, aby úřady a státní firmy přestaly nakupovat reklamu prostřednictvím mediálních agentur. Důvodem má být to, že nákup služeb přes tyto agentury je v době škrtů zbytečný luxus. Nicméně vaše ministerstva pokračují v zavedené tradici a vymlouvají se na složitost a zdlouhavost veřejných výběrových řízení.

Vážený pane premiére, v současné době již hovoříte pouze o dobrovolnosti rozhodnutí každé státní instituce, aby zvážila v době úspor nakupování mediálního prostoru přímo. Ale toto doporučení téměř nikdo nerespektuje a nákup inzerce jde přes mediální agentury dále. Proto se vaše doporučení také nepromítlo do žádných předpisů. Opět existují výmluvy, že stát nemá potřebné softwarové ani hardwarové vybavení pro zajištění této agendy.

Vážený pane předsedo vlády, snad budete souhlasit, že kdyby se inzerce nakupovala centrálně pro všechny státní organizace, úřady a firmy, pak by se ušetřily desítky či stovky milionů korun daňových poplatníků.

Chci se zeptat, zda jste již rezignoval na tento svůj požadavek, a pokud ne, jaká konkrétní opatření vaše vláda v této věci připravuje.

Existuje podezření, že jsou ze státních podniků načerno financovány předvolební kampaně politických stran, a to právě za pomoci mediálních agentur a inzerce ve sdělovacích prostředcích. Jak se na toto podezření díváte, pane premiére, a jaká opatření přijmete, aby se tomuto podezření zamezilo?

Děkuji za vaši písemnou odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP