(Jednání pokračovalo v 10.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, deset hodin. Zagonguji a požádám vás, abyste se posadili do lavic.

Přerušil jsem jednání právě do desáté hodiny a prosím tedy, abyste se všichni dostavili na hlasování. Prosím, abyste se všichni přihlásili. (Do sálu přicházejí další poslanci.) Prosím, abyste se přihlásili, abychom věděli, že můžeme pokračovat. (Předsedající vyčkává na přihlášení příchozích.) Ještě jednou tedy žádám všechny, abyste se přihlásili, abychom zjistili, že máme potřebné... Tak. Je nás dostatečný počet (dle tabule přihlášeno 65 poslanců) a můžeme tedy... No, toho počtu jsme dosáhli jenom krátce, jak vidím. (Přihlášeno 64 poslanců a počet se nehýbe.)

Já jsem tedy přečetl, že bychom měli jako první rozhodnout o návrhu paní poslankyně Kateřiny Konečné, která žádala přerušit projednávání její odpovědi od ministra Tomáše Chalupy, nicméně stále tady nevidím potřebný počet.

Hlásí se pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já nevím, jestli to můžete udělat vy. Možná byste to udělat vy mohl, ale tady se nám minule stalo, že ačkoliv opoziční poslanci byli přihlášeni, tak koaliční poslanci, i když byli v sále, se odhlásili. Já samozřejmě teď nemohu kontrolovat, chodit v koaličních řadách a dívat se, kdo z koaličních poslanců je přihlášen, nebo ne. Ale vycházím z toho, že ráno tady bylo dostatečné kvorum poslanců pro to, aby se jednalo. Pak následně koalice zjistila, že má menšinu, byť tedy těsnou menšinu, a náhle to kvorum kleslo. Já bych přece jenom rád využil této příležitosti a požádal poslance vládní koalice, aby se nechovali jako malé děti, aby se přihlásili hlasovacími kartami, pokud jsou tady v Poslanecké sněmovně, a aby uměle nesnižovali kvorum při jednání Poslanecké sněmovny.

Já si myslím, že i pro veřejnost je to důležitá informace - že poslanci tady prostě jsou, Poslanecká sněmovna jednat může, jenom je možná problém v tom, že někteří poslanci se nechtějí přihlásit, aby zablokovali jednání Poslanecké sněmovny. Takovéto chování si myslím není na místě, není to seriózní přístup k Poslanecké sněmovně, a chci proto vyzvat koaliční poslance, aby se přihlásili a umožnili další pokračování jednání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: (Po chvilce vyčkávání, kdy se kvorum přihlášených stále nehýbe.) Já jsem se rozhodl v této chvíli vzhledem k tomu, jak se chovají někteří poslanci ve sněmovně, přerušit jednání do 11 hodin, protože mi připadá, že situace je trapná, a nebudu ji prodlužovat. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

(Jednání přerušeno v 10.06 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP